Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Humanoid pontjához visszatérve, jó hogy van megtakarításotok, de érdemes megnézni az értékét, most kb 600 EUR, korábban lehetett akár 900EUR is. Fektessétek be jól.
Annyiban igaza van Humanoidnak, hogy ez a minimumhoz elégséges jövedelem. Amit még érdemes meggondolni: 1) a mostani budget extra kiadással nem számol: pl autó lecserélése 2) említetted, hogy annyi hús nincs a vásárlásban. Érdemes az egészségre vigyázni, a Netflixet vagy a mozit (esetleg jobb) ennivalóra cserélni, mert a helyreállítása sokba kerül. 3) Visszatérve Humanoid pontjához, ha a rezsitámogatás, benzin, 2.8%-os tej eltűnne, akkor a megtakarítás egy jó része is. Hány évesek vagytok?
Na vajon merjek-e NDX short ETF-et venni, vagy visszahúzzák ezek a zsiványok nap végére? Szerdán Jeremiás kinyilatkoztatás, és addig próba szerencse alapon nyitnikék
Amit leírtál elfogadható, de sok minden kimaradt. A 10 éves autó már nem csak olajcserét kíván, hanem az elhasználódó alkatrészek cseréjét is, téli-nyári gumi csere, műszaki vizsga, szélvédőmosó stb. Hobbit is írtál korábban arra egy fillér sincs, ruha? Ráadásul ketten éltek gyerek nincs és a 700 nettóval az ország gazdagabb felébe tartoztok, a tavalyi KSH adatok szerint a legfelső 20%-ba.
Láttam sok komment jött a "mesémre", de te vagy a legjobban kiakadva úgyhogy neked válaszolok. Szerintem azt hiszitek, hogy valami propagandát akarok nyomni, hogy milyen jó itt az élet, pedig nem. Nem vagyok kormánypárti(sőt, rühellem őket). Egyszerűen csak reagáltam valamire a saját tapasztalataimmal. Albérlet 130 ezer közös költséggel együtt, XI.ker. Rezsi, tv/internet/streaming 40 ezer. Üzemanyag 20 ezer, olajcsere/biztosítás legyen még havi 10 ezer. (10 éves 1.6diesel, szóval a tipped nem jött be. Ki van fizetve.) Kaja+háztartás kb 150 ezer. Havi egy étterem 15, havi egy mozi+kaja 15. 6 nap Görögországban szállodában mindennel együtt 400 ezer volt idén júniusban. Akkor ez még havi 35. 415-nél vagyunk a 700-ból. Nyilván vannak még váratlan költségek például az autóra, esetleg ruha stb. Nem fogom tudni tű pontosan lebontani de ha mondjuk 2 éves távlatban ránézek a bankszámlára akkor az jön ki, hogy havi 250-et simán félre teszünk (egyelőre). Említettél még öltönyt bútort telefont stb. Telefont például 40 ezerért vettem 2 éve. Most is arról írok, nem tervezek még újat. Az alap dolgaink pedig már megvannak. Odafigyelünk a költségekre de nem nélkülözünk. Nem értem a támadásotokat, nem tudom mi okom lenne hazudni. De ha ez ennyire hihetetlennek tűnik akkor viszont valamit jól csinálhatok, reakciótokból ítélve legalábbis.
Jaja ezt igy lehet csak. De azert az olcso nyaralas mitosz mostansag, ocsemek mennek 1 het torok all inclusive (ez egyiptomra is jellemzo), 450/500 kozt lesz meg. Repjegy rohadtul megdragult, de kb mindenhova. Pedig alapbol torok olcso.
Pont ezt néztem. :) Mondom: a 15%-os infláció mese habbal. És nem arról van szó, hogy nagyobbnak érzékelem az inflációt a valósnál, meg hogy túloznék. Egyszerűen a 80-as évektől megmachniálták a CPI számítást, és a valós infláció a statiusztikusok által kimutaott érték duplája. Itthon is és az USA-ban is. Éppen ezért a 4%-os állampapírhozam valójában még mindig -10%-os reálhozam... :) Ezért nem omlott össze eddig a gazdaság ilyen magas hitelállományok mellett. Ez volt a nagy gazdaságpolitikai innováció, és ezért jöttek ki a 2010-es években 1-2%-os "inflációk".
... a leglényegesebbet elfelejtettem. Olyan párt választanak, akivel szivesen töltik az időt, nem kell folytonosan buliba menni és az elismerést keresni a másik nem részéről.
Elmondjam hogyan? - főznek. - kaját nem kis kiszerelésben veszik (nem 100grammos szalámi, nem 200ft-os sajtos kifli, nem a legdrágább gyümölcs, hanem ami éppen érik, télen pedig alma) - nem veszik meg a divatos ruhákat, hanem addig hordják amig az esztétikailag normálisan néz ki - nem fitness stúdióba járnak, hanem kocognak a szomszéd parkban, otthon súlyzóznak, - nem fizetnek elő HBO-ra és netflixre egyszerre, sőt elég lehet egy családi vodafonos kábelTV csomag is - nem dohányoznak (ez szerencsére már jellemző a fiatalabbak körében) - ritkán isznak alkoholt - tömegközlekednek, mégha van autójuk is. - autót használtat vesznek, de az sem muszáj hogy BMW legyen, jó egy megbzható 8 éves Toyota, elbirja az is a következő 5 évet kis amortizációval - külföldi utazás a melegebb tájakra utószezonban. (Mert már évekkel ezelőtt rájöttek, hogy egy kedvezményes férárú Egyiptomi út akkor kellemes ha a levegő 30 fok alatti de a viz még 28 fok és ez a kettő nyáron soha sem jön össze, de november elején igen.) - nem kell minden problémával szerelőt hivni. A legtöbb javitást meg lehet oldani saját magunknak, utmutató lásd youtube. - ha albérlet, akkor arra tökéletes egy külkerületi metroközeli is. (Utazási idő ugyanannyi, bérleti dij a fele) stb.
Pesti kollégák állandóan panaszkodnak, hogy itt Győrben rohadt drága a kajálás. Valószínű ez is benne van. Meg az, hogy Spar esik útba munkából jövet, s az mondjuk jóval drágább mint mondjuk Lidl. Meg mondjuk az, hogy WC-papír, dezodor, stb is benne van, mert az is élelmiszerbolt kategória a netbankban.
Kicsit sokallom, nalunk 200/220 a kaja meg sallang 2 fore + egy torpe. Normalis tetelek, kaja fozes heti 2/3x etelszalllitA heti 3/4x, valtozatos etrend.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen