Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Ugyanerre jutottam. Az amit az évtizedes agóniáról gondoltam, nos az szombat esti buli ahhoz képest, ami itt jönni fog. Egyszerűen teljes energia és élelmiszerválság van a nyakunkon. Egyszerűen, ami a Növekedés határaiban le van írva, nos konkrétan az következik be. Nem a következő évtizedekben, hanem itt és most. Az energiaválság és az élelmiszerválság strukturális, és erősen összefügg! Egyazon érme két oldala. Energiaválság alatt itt nem arról van szó, hogy hát 700 vagy 800 forint-e a benzin. Hanem az, hogy a kombájn tud-e aratni, már ha nem sül ki minden az elmúlt évtizedek beteg, perverz, agyament növekedési politikája miatt bekövetkező éghajlatváltozás miatt. Konkrétan az ország pillanatok alatt sivataggá változott. Kiszáradnak a patakok, folyók, tavak. De már olvasom, hogy az Amcsi zseniknél is ez a helyzet... A klímaválság egy nagyon sötét középtávú képest fest fel, és kezdem megérteni, hogy hogyan lesz az NDX 1-2000 pont, mint ami a grafikonok alapján sejthető. . A gázár az amszterdami tőzsdén 260 EUR-t karcolta péntek este... Nem tudom, hogy mindenki felfogta-e, hogy ez mit jelent nekünk? Végiggondoltátok, hogy ez hova fogja feltolni a villamosáram, a műtrágya árát? Vagy hogy honnan lesz AdBlue? És mennyiért? Ami az összes modern géphez kell. Elgondolkodtatok, hogy ha jövőre megint egy ilyen nyár jön, mi lesz a mezőgazdaságban? És az élelmiszeráraknál? Itt az adósságválság lesz a legkisebb gondunk. Az egy ilyen kis mellékepizód. Belegondoltatok, hogy a 260 EUR-s gázár mekkora fűtésszámlát indukál? Vagy hogy a pékségben, a kiseker-egységekben, a munkahelyeken, iskolákban a fűtésköltség mit fog okozni? A kenyér kilója nem 1500 lesz a végén, hanem 3000. Felfogtátok, hogy ez mit jelent? 2 év alatt Európában 20x-osa lett a gázár. Most csak nagyon durván a 2020-as havi gázszámládat szorozd csak fel 20-szal... És ki tudja hol a vége. Lehet lesz 30x-os. Van rá garancia hogy nem így lesz? . 2000-es években emlékszem 40 Ft-ért vettem a krumli kilóját ősszel. Pecázni vettem középiskolás srácként zsákszám, eltettem télire, következő évben meg horgásztam vele. Most mennyi is egy kiló krupli? 300-400 Ft? Tényleg 10x-es lett volna 20 év alatt az infláció. Aligha, csak bizonyos áruk, amik rettentő olcsók voltak, kezdenek közelíteni a relaitáshoz. Ugyanez a helyzet a savanyuságokkal, zöldségekkel. Néztétek, hogy 2-3x-ozott a savanyúságok ára 2 év alatt. Vagy szinte bármelyik élelmiszernél duplázás, 3x-ozás volt. Nem most magas az ár, korábban volt irreálisan alacsony. Csak a természet egy ideig tolerálta a művünket, és lehetővé tette, hogy látszólag büntetlenül fosztogassuk. Most meg erodálódik minden, és a természet nem olyan megbocsátó, sőt most többszörösen büntet... Most már csőstül jön a baj. Konkrétan emberek vagy fosztogatni fognak, vagy éhenhalnak. Itt nálunk, Európában. . Itt már nem arról van szó, hogy megy-e orbán vagy sem. Nem is arról, hogy életben marad-e. Ezek a kérdések már eldőltek. Hanem itt arról van szó, hogy ki fog enni, és lesz-e elég élelmiszer. Vagy pár éven belül, hogy lesz-e víz. 2022-ben véget ért ezzel a gigantikus jegybankár buborékkal egy korszak. A luxus kora. Innentől egy más világ van. De nem fogják fel az emberek. Még mindig azon lamentálnak, hogy hova fog fellőni a tőzsde, meg a bitcojin... Vicc.
Kopok a minuszokra. Nem kapok érte piros hangszorot se, ha 5 os vagyok, se ha 1 es. En nem fogok szenvedni, azt garantalom, de te igen, abban biztos lehetsz. :)). Gondoltam szólok. Pá.
Nem azt mondtam, hogy az atom fog bekövetkezni biztosra, hanem azt mondtam, hogy az arrafelé tartó dolgok úgy zajlanak, hogy annak a bekövetkezése a legvalószínűbb, szerintem. És írtam még mást is. Egy biztos, hogy ez a degenerált és abnormális minden ami van velünk és a világban mivel nem a normalitás - illetve egyre jobban szélsőségessé kezd válni - a degeneráltsága és az abnormalitása végett nem tud sokáig fennmaradni. És az is szinte biztos, hogy ami változás történik - valahogyan - az ezt amiben élünk, azt el kell törölnie, el kell töröltetnie. Ilyesmik lesznek, a törlése ennek a rendszernek és életmódunknak valamilyen szinten és módon meg fog történni. Mert ez egy élet- és normaellenes világ, társadalom és minden....
Nálam működik az a módszer (konteó?), amit a múltkor írtam. Annyi információt toltak a pofámba a háború első hónapjában, hogy már nem is követem az eseményeket. Eltompítottak a téma iránt teljesen, gondolom nem véletlenül.
Te humi! Akarhogy nezem, durvabb lesz ami jon, mint amire szamitottunk annal is. De nem fejtem ki. mert lassan megtanulom. Hogy sokan csak , azt akarjak hinni, hogy Zelenszkij egy hos, az ukranok gyoznek, a szankciok mukodnek, USA a josagos nagybacsi, aki jot akar, es gondoskodik az egesz vilagrol, sp500 nem.is 5000 lesz, hanem akar 6000 is lehetseges. A NDX-nel meg 20.000 a target.😀. Annyi.minuszt kaptam mar amiatt, hogy ellentmondok, hogyha annyi huszezer lenne a zsebembe mar milliardos lennek. :)
Mivel az elemzők sincsenek konszenzusban az irányokat illetően, nem is várható, hogy ne legyenek olyanok, akik fel vagy le várják a piacokat. Ahogyan eddig, úgy továbbra is lesznek olyanok, akik másoktól várják a megoldást az irányokat illetően, pedig ahogy mondani szoktam teljesen felesleges erre hagyatkozva döntéseket hozni. Csak es kizarolag egy sajat rendszer fogja megadni a sikert mindenki számára...
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen