Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
emerald 2022. 06. 25. 17:58
Előzmény: #5438  Törölt felhasználó
Ez egy nagyon szép összefoglaló, az okok is érthetőek.
.
Eszembe jutott az a tőzsdés film, amikor ugye az ingatlan árak esésére spekulált jogosan valaki. Ám majdnem tönkremént, mire valóban elkezdtek az árak esni. Ami tulajdonképp szinte egyik napról a másikra következett be. Érthetetlenül sokára....
Filmünk hőse végül sikerrel járt, de be is fejezte a kereskedést mint bróker.
emerald 2022. 06. 25. 17:42
Előzmény: #5437  kajli_man
A fizikai ezüst díszműben van. Az arany, ékszerben.
Nos, ez ugye azt jelenti, hogy anno amikor kézzel megmunkált csodás tárgyakról beszélünk, ennek van egy antikvitás értéke, illetve egy műtárgy értéke. Amikor lent van az  anyag ár, ezeknek a műtárgyaknak akkor is van egy művészeti, előállítási értéke.
Pl: Jelenleg, ha akarsz egy ezüst kiskanalat venni újat, azt az olasz beszállító kb 5-6€/gr áron tudja a kereskedőnek leszállítani. Ám antikban ugyanezt megkapod, szinte anyag áron.
De én nem is holmi evőeszközökről beszélek, hanem mondjuk 1837-es kézzel kalapált angol teáskannáról. Ezeket a befektetőknek szinte anyagáron, vagy az alatt vásároltam így bukni már nem lehetett rajta.
Az arany ékszereket is hasonló szemlélettel szereztem be.
A vidéki házepitkezésem miatt, most sokmindent eladtam/eladok, ezért tervezem majd a visszatöltést. Vagy így/vagy úgy.
.
Ezekben nincs több mint a teljes vagyonom 10%-a.
Tudnék meg rengeteget erről a témáról, de majd apránként, ha aktualitása lesz, írok róla.
Törölt felhasználó 2022. 06. 25. 17:25
Ez most egy hosszútávú megközelítés lesz.
Érdemes 5 grafikont megnézni, és elgondolkodni, hogy az USA tőzsdén mi is okozta az elmúlt 40 év példátlan emelkedését. Utána fel lehet tenni a kérdést, hogy ilyen 40 év vár-e ránk.
Picture No. 1.: USA gross federal debt ot GDP
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220625v01xksbge.png
Picture No. 2.: USA private debt to nominal GDP
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220625v01x10ynv.png
Picture No. 3. US 10 year bond yield
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220625v01xig5j5.png
Picture No. 4. USA share of world GDP
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220625v01xo9m55.png
Picture No. 5. US 500
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220625v01xhxjhy.png
.
Gazdasági növekedést 2 fő forrásból lehet megvalósítani a modern gazdaságban.1. Technológiai, műszaki, és szervezési hatékonyságnövekedésből,2. A hitelezés felpörgetéséből.Érdemes feltenni magadnak a kérdést, hogy Amerika melyik utat járta az elmúlt 40 évben. S azt is érdemes kérdésként feltenni, hogy az elmúlt 40 év páratlan tőzsdei emelkedése az USA-ban egy általános szabály következménye, miszerint a gazdaság egyre nagyobb, erősebb, a profitok nőnek, a részvények pedig kis 1-2 éves visszaesésektől eltekintve csak emelkednek, vagy mindaz amit a 40 éveben láttunk csak egy szerencsés "véletlen"? Vagy valaminek a műterméke? 
Az elkövetkezendő 10 történése szerintem attól függ, hogy mi a a válasz a fenti kérdésre. Az összes többi zaj és bullshit.
kajli_man
kajli_man 2022. 06. 25. 16:28
Előzmény: #5435  emerald
Mire jó a fizikai ezüst, arany? Mire használod?
emerald 2022. 06. 25. 16:14
Előzmény: #5434  Törölt felhasználó
Pontosan! Úgy mondott valamit, hogy nem mondott semmit.
.
A legfontosabb, hogy lényegtelen Ő mit csinál, mert mások a szempontjai, más összeggel, máshol fektet be, mint mi eccerù kis "póker játékosok" Nekünk és családunknak, ha a jövő húsz évben siker hasonló egzisztenciát tartanunk mint most, akkor azt hiszem már nagyon ügyesek voltunk. Én irtó elégedett lennék!
emerald 2022. 06. 25. 16:10
Előzmény: #5428  Placi82
"A két nemesfém segíthet a befektetőknek az infláció elleni védekezésben, mivel az árfolyamuk a válság idején is ellenálló marad, de ez nem jelenti azt, hogy nem csökkenhet.Ő maga egyébként azt mondta, hogy nem vesz ezekből, mert egy nagy összeomlás ezek árfolyamára is negatív hatást gyakorolna. „Ha az ezüst árfolyama tovább csökken, akkor fogok venni még belőle” – tette hozzá, de több konkrétumot nem árult el, hol lehet ez a szint.Fontos tudni, hogy az ezüstöt széles körben használják a napelemgyártásban, és sok jármű elektromos vezérlőegységének fontos összetevője is a nemesfémből van. A növekvő ipari kereslet ezért az ezüstöt különösen vonzó eszközzé teszi a befektetők számára."
Nos, én is ugyanezt mondtam! Ha esik az ár, veszek fizikait. Ha emelkedik, akkor a tòzsdén :)
De ugyebár : Ő maga egyébként azt mondta, hogy nem vesz ezekből, mert egy nagy összeomlás ezek árfolyamára is negatív hatást gyakorolna.
.
Na ugye, hogy ugye! Olyan tapasztalatom van az ezüst díszmű, fizikai ezüst piacról, mint max még  max 10embernek hazánkban.-és nem csak abban!
Részben erre fogok vállakozást építeni, ugyanis 10-20m huf-os vételi megbízásokkal vásároltam kûlföldi aukciós házakban, már 10éve is. "Tiszta véletlen"az emelkedés előtt 2010 őszétől, 2011márciusig :)
Törölt felhasználó 2022. 06. 25. 16:04
Nem ő nem hülye,csak ő is kb 48%-ban találja ki a jövőt:) Viszont biztos van valamilyen "bias" ami a te azon viselkedésed modellezi, hogy az elméletedhez próbálsz megerősítést keresni:) Egy kis olvasnivaló: Totális összeomlás jön – már megint Ha nincs kedved végigolvasni, ennyi is megteszi: "Ha Jim Rogersre hallgattál, egyáltalán nem volt részvényed az elmúlt években. Helyette volt olajad, aminek az ára a felére-harmadára csökkent, de szerinte az csak egy kis döccenő az úton. Valószínűleg sokkal idegesebb lennél, ha rá hallgatsz, mint ha korrekten követsz egy saját magadra szabott szisztémát. 2011 óta közel duplázódott az SP500 értéke, miközben ezeket olvashattad Jim Rogerstől:..."
Sok_az_allja 2022. 06. 25. 15:58
Előzmény: #5431  Placi82
Akkor már késő! Az már long!! :DDD
Törölt felhasználó 2022. 06. 25. 13:15
Előzmény: #5430  Törölt felhasználó
Nyiihihi
Placi82 2022. 06. 25. 12:50
Előzmény: #5430  Törölt felhasználó
Ahjoz meg most en vagyok beszari. En szeretek biztosra fogadni. Majd, ha ugralnak az irodajukbol az utcara a wall streeti bankarok majd akkor:)
Törölt felhasználó 2022. 06. 25. 12:33
Nem hülye, shortoljatok lcci! 
Törölt felhasználó 2022. 06. 25. 12:25
Yahoo finance -nak nyilatkozott 😅
opandup 2022. 06. 25. 12:14
Előzmény: #5423  Placi82
Az alább látható PF cikk sorai alapján értik ők, csak hát akiket kilóra megvettek, azok még kognitív disszonanciában sem szenvednek...
"Európa az orosz gáz helyett alternatív üzemanyagforrásokért küzd. A német kormány arra figyelmeztetett, hogy Oroszországnak a kínálat korlátozására irányuló lépései az energiapiacok Lehman-szerű összeomlásának kockázatát hordozzák magukban, és Európa legnagyobb gazdasága azzal a példátlan kilátással néz szembe, hogy a vállalkozások és a fogyasztók kifogynak az energiából."
feketemelos
feketemelos 2022. 06. 25. 12:11
Előzmény: #5421  Törölt felhasználó
feketemelos
feketemelos 2022. 06. 25. 12:06
Don Macsek tréder nagymester nem tudható szvsz . DE. Egyes hozzáértők  definíciója szerint a medve piac ATH (all time high külföldiül , magyarul meg történelmi csúcs) - 20 % alatt héderel . 
Ezen számítás alapján  a nagy gazda  (SP500)  elbúcsúzott a medve piactól tegnap  az öccsével (dj) együtt. Nasi100 macis még. ( “ Ne azt trédeld amit gondolsz, hanem amit látsz” .  A közgazdászok mind tönkre mennek a tőzsdén Koszto után szabadon ) Ha esetleg “kitörne” a béke felrobbanhat minden a hambisoknál. 
Elég lehet egy hír , hogy putykó és az uki don leültek tárgyalni vagy tűzszünet. De ez már fingfűrészelés , amit célszerűbb meghagyni a géniuszoknak. Számunkra csak a grafikon a hangulat indexek és a kockázatkezelés (mindenek felett) marad.  
Placi82 2022. 06. 25. 12:04
Tudombezert humanoid, kitagad, hogy magyarnemzet. De szerintem mindent olvasni kell. Csak szemleleteteskent tettem hozza, hogy a volt penzugyminiszter oszinten mondja a valot. Mig a zöld liberalis, mostani miniszter asszony akkorat hazudik,hogy csak na!!!!!
Törölt felhasználó 2022. 06. 25. 11:52
Illetve a nagytőke (ami zsidó mint megtudtuk) az a szepsegversenyhez hogy idomul?
Törölt felhasználó 2022. 06. 25. 11:40
Előzmény: #5417  feketemelos
A masodik link-et aki ertelmezi annak mi jon le mint konkulzio, lesz bitang medve vagy neme? 

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek