Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
KrisztinaI 2022. 06. 05. 12:53
Előzmény: #4139  szieszta
Azért, mert az erőltetett fogyókúra sokszor előállíta a restrict/binge ördögi kört.
Ha megvonsz magadtól mindent, akkor eljön a pillanat, amikor elfárad az akaraterőd, és mindent visszaeszel.
Ezért nem szoktak a fogyókúrák működni, inkább érdemes lenne pszichológushoz elmenni, és megérteni, hogy miért fordult az illető az evéshez, mind örömforráshoz. A lényeg, hogy ne az ennivaló "oldja meg" a problémáinkat, hanem tudjuk a stresszt jól kezelni. Ha idáig eljut, akkor ehet majd mindent, mert a teste érezni fogja, hogy mikor elég, és nem fogja magát túlenni, gyakorlatilag önszabályozóvá válik, de amíg valami nyomasztja, addig ez az önszabályozás általában kikpacsol. Figyelj meg embereket, akik szabadon tudnak enni, és valahogy soha nem eszik túl magukat, de élvezik, amit esznek.
szieszta 2022. 06. 05. 12:13
Előzmény: #4138  Törölt felhasználó
Nekem több duci ismerősömnek a kilókkal együtt kialudt a csillogás a szeméből. A lemondás sokszor megviseli a lelket. Az egyik rokonom is 30 kilót fogyott, de a partyarcból átment egy magánakvaló, visszahúzódó sráccá. Mindig a tudatalattijában ott kísértett a visszahízástól való félelem. Az nagyon érdekes, hogy az elhízása egy drasztikusabb fogyókúrával kezdődött.
Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 11:43
Előzmény: #3996  Placi82
Én is 108kg voltam a csúcson, most 78. Mondjuk pár év alatt jött össze, plusz lemondtam az alkoholról. Sok benne a kalória, ráadásul étvágyat csinál 😎
Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 11:06
Amugy vmi nem tiszta. Legyen a valos infla 15% mondjuk. A tanarokat meg tutoltokat stb kihagyva azert az elmult 2-3 evben azert bovem 15% folott mottek a fizetrsek.
Akkor most mi ez az inflacio hiszti? Aramyaiban nem valtozott srmmi

Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 09:58
Előzmény: #4135  Törölt felhasználó
így igaz. kajli fizethet.
még szerencse, hogy én közgazdász vagyok.
Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 09:39
Előzmény: #4134  Törölt felhasználó
Az IT -sek indokolatlan extrajovedelméből. 🤣
Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 08:58
Előzmény: #4129  Törölt felhasználó
Akkor ezek szerint a tranzakciós illetéket elég jól megúsztuk.
ha jól értem, akkor a szolgáltató fizeti, csak magyar instrumentre.
Külföldi szolgáltató használata kikerüli a problémát, ráadásul ki a franc vesz magyar instrumentumot?
Első szivatást megúsztuk, most már csak 3 ilyen csomagra számíthatunk (800-->3000 mrd).
A maradék 2200 mrd miből jön össze?
Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 08:41
Előzmény: #4128  szieszta

"Nem is olyan régen beszélgettünk erről,"
.
 Túl rég nem is lehetett, mert az idén vezették be. Csak a választásokra.
szieszta 2022. 06. 05. 08:37
Előzmény: #4130  Törölt felhasználó
Ez mindig is így volt, hogy a nagyok nem nagyon fizettek adót. Csak egy jó könyvelőt kell megfizetni és megtalálja  a kiskapukat.
Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 08:32
Előzmény: #4130  Törölt felhasználó
Najó nem hirtelen... a Kall Ingredientz szinte indulas óta minuszos. De adófizetők pénzéből mindig kipótolták vezetőink
Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 08:25
Előzmény: #4129  Törölt felhasználó
Csak nem ezert lett hirtelen Lölő két bioetanol/ kemenyito/izosugar uzeme veszteseges?!!  Hjajj igy nem tudnak mit beszedni toluk...
szieszta 2022. 06. 05. 07:14

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220605/breking-modositja-a-rezsicsokkentest-a-kormany-548925
Nem is olyan régen beszélgettünk erről, hogy mennyi maszek használja az olcsó áramot, ennek ellenére a szolgáltatásaik folyamatosan drágulnak, az energiaárakra hivatkozva.Ilyen a helyi fodrász, de azon is meglepődtem, hogy a lakatos ismerősömnek sincs külön villanyórája a vállalkozásához. Pedig nála minden zabálja az áramot.
Hasonlóan például egy építkezésnél. Ott a betonkeverő működhet lakossági árammal???
szieszta 2022. 06. 05. 06:57
Előzmény: #4122  Törölt felhasználó

Szerintem a NER lovagok az ingatlanoknál sem forintban számolnak, csak mikor megveszik, általában hitelből. Azt tőlük már nem veszi meg magyar ember, ha esetleg eladnák.
Persze van kivétel, például mikor lölötől az állam megvette a mátrait, de ott meg tudjuk, hogy ezen is óriási összeget kaszált, nagyon jól  járt vele.
A tőzsdei ner cégek is nagyon jól járnak, a kötvénykibocsájtások is forintban vannak. Így gyönyörűen el tudják inflálni az adósságukat.
Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 01:12
Előzmény: #4113  Törölt felhasználó
Jól nyomod, ne hagyd abba 👍
Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 01:10
Előzmény: #3994  KrisztinaI
Látom egész nap itt esz a penész, de egy egyszerű kérdésre nem sikerült válaszolni. Ez is válasz. Asszem megyek 'megin pár hetes önkéntes száműzetésbe:) Jóccakát...
Törölt felhasználó 2022. 06. 05. 01:07
Előzmény: #3995  Törölt felhasználó
Na, most olvastam vissza a termést. Nem igazán értem, mire írtad ezt a "zűr az erőben, démonokkal harcolsz" dumát...Senki sem beszélt konkrétan a Te éles számládról, meg hogy kamuzol és mutasd meg. Ha ez jött le, akkor vagy én fogalmaztam félreérthetően, vagy nálad ragadt be a caps lock;) Az meg az én saját szoc. problémám, hogy egy nyílt fórumon senkinek semmit nem hiszek el, sajnos ez tizenx év tapasztalata, és már így is marad. Peace.
KrisztinaI 2022. 06. 04. 22:55
Előzmény: #4120  Törölt felhasználó
Most nem érek rá, éppen a Queen Jubilee Partyját nézem, és Diana Ross-t várom.
https://www.youtube.com/watch?v=QHiF8B0dPhY
Törölt felhasználó 2022. 06. 04. 21:47
Előzmény: #4098  Törölt felhasználó
Ez egy jó kérdés.
Orbánnak és a jobb kezének (meg a bal faxának) azaz Matolcsynak mindig is az volt az álláspontja, hogy a forint gyengítése javítja a versenyképességet.
Egyébként ez részigazság, mert nagy a magyar gazdaság importhányada, ezért ennek hatása nem túl nagy.
Az kétségtelen hogy a német autógyártók és az összeszerelő üzemek jól járnak vele, mert az adott bér kevesebb euróba fog fájni.
Ráadásul az ilyen versenyképességnövelés inflációt gerjeszt, hiszen az importtermékek ára drágul, másrészt a lusták versenyképességnövelésének módszere, hiszen ettől a gazdaság szerkezete nem lesz jobb, senki nem lesz hatékonyabb.
Harmadrészt minden forintleértékelődés valójában a nemzeti vagyont is leértékeli a külfölddel szemben. És ez az ami kellemetlen a NER lovagoknak, mert a magyar devizában levő reálvagyonuk (szálloda, stb) kevesebbet fog érni. Amíg belföldben gondolkodnak, addig nekik nem fáj, amint viszont külföld fele kacsingatnak, azonnal rossz nekik.
De orbán egyszerűen nem tehet mást, mint folyamatosan hagyja leértékelődni a forintot, mert ha nem ezt teszi, akkor a GDP növekedés eltűnik, és rotty. Tehát orbánnak nincs más esélye, ezt fogja csinálni, mivel a gazdaság tényleges versenyképessége semmit nem nőtt az elmúlt 10 évben. A termelékenység is alig-alig nőtt. A fő növekedési forrás a devizaleértékelődés, az EU transzferek, a külföldi munkavállalók bérhazautalása, a gigantikus adósság és ingatlanlufi, a költségvetési túlköltekezés, és kb 1 millió képzetlen munkás betuszkolása a munkaerőpiacra (ezek hatékonysága erősen kérdéses, azt látom, hogy több kár származik a kóklerek tevékenységéből, mint haszon). Ezek mind- mind extenzív források, amik vagy már kimerültek, vagy ki fognak a jövőben.
Törölt felhasználó 2022. 06. 04. 21:30
😸

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek