A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Hú de írigyellek, ha kicsit közelebb laknék bekéreckednék a tésztásokhoz!
Gyerekkorom legszebb élménye amikor unokatesóm férjhez ment és azon a télen esténként a család minden nőtagja beült egy hatalmas asztal mellé tollatt fosztani a kelengyéhez :)
Beszélgettek már nem tudom miről, de olyan jó volt velük.
Hát igen, mennyivel másabb mint egyedül a konyhában :(
Holnaptol újra jön a hideg, ugyhogy elfér még a fókazsír :)
Egyik kedvencünk ez a süti, még nálam jaffa szeletként szerepel.
Sok együtt töltött időt még nektek.
Nyáron két lagzi is lesz a családban, egy paraszt és egy félig az, ugyhogy hetente összeülünk egy kis csigakészítésre közben megtartjuk a jó kis dunaparti dumapartikat :D
Azt hiszem mostanában kihagyom az ilyen bonyolult nyakas-farhát akciókat. Vagy legalábbis egyszerűsítem majd a folyamatot.
Mindenesetre komolyan viszed a konyhádat. Amiket itt leírtál ezekkel a nyakas-farhát dögökkel (bocs :) ) kapcsolatban az nem semmi. Grat.
:)
Hú de mesésen néznek ki ezek a sütik, ha jól látom flódnit is készítettél!
Ebéd utáni pihenőn van az egész család, így én sem zörgök, inkább
leírom a "liba projektet" :
Vettem két nyakas farhátat, meg három simát.
A nyakason feje is van(én ezt a hentesnél hagytam a kutyásoknak ajándékba)
1)mindről leszedtem az összes bőrös ill testhájat.
2) a nyakbőrt egyben lehúztam, arról is leszedtem a plusz hájat
3)a nyakasokban van sziv és zuza, utóbbit még meg kell tisztítani, és pl a gigát a nyak mellől, szóval ez a része nem konyhakészen jön, készülj fel!
4)alapos átmosás után óriás fazék és klasszikus húsleves készül belőle
Hájakat félretettem a mélyhűtőbe, ebben sült később a máj.
A nyakbőröket szintén a fagyóba tettem.
A kész levest, félnapi kifagyasztás után teljesen zsírtalanítottam, leszűrtem.-nem dobtam ki a zsírt, ezen pirítottam a hagymát-gombát később.
Egy részét lefagyasztottam leves alapnak minden nélkül.
Leszedtem minden húst a farhátakról, így több mint netto 1kg tiszta színhúsom lett.
A szebb darabok egy részét visszatettem a húslevesbe némi zöldséggel.
A nagyobb darabok másik részét +1db zúzát, 1db szivet apróra vágva, ludaskásának ment a kockára vágott leveszöldség maradékkal.
Ludaskása:
Pirítottam hagymát, rádobtam 3nagyobb gombát szeletelve, némi dinsztelés után felöntöttem a szűrt libalevessel, egyszerre tettem bele a rizst és a mirelit borsót. Amint megfőtt a rizs hozzákevertem
a husit. Ezzel kész is!
Nos a maradék húst ami akármilyen apró se számít ment a libanyak tőlteléknek, +zuza, szív apróra vágva. Erre is maradt vagy 40dkg!
Melyhűtő zacskó be a fagyóba.
Lehet bonyolultan írom, de nem volt az viszont rengeteg étel lett fillérekből!
Most a karácsonyi hajrában csak a mélyhűtőből kaptam elő a konyhakész husit és nyakbőrt.
Hagymát pirítottam, rádobtam 3-4szeletelt gombát.
2db tejbe áztatott zsömle, 2tojás, egy csokor petrezselyem v akár kettő! Só, bors, pici majoranna, 2db főttojás lereszelve(sajtreszelőn), sült libamáj kockákra vágva(én spur voltam 3db csirkemáj ment bele)
Mindent összekevertem libanyakbőrt hústűvel összetűztem.
A két bőrbe kb a fele töltelék ment bele, a többit belegöngyöltem sütőpapírba és úgy sült me.-mondanom se kell h a bőrös klasszisokkal jobb lett. -jövőre több bőrt gyüjtök:)
Tepsibe raktam kb 0,5dl vizet alá, 40percig alufólia alatt, majd kb még 40percig(piruljon meg) fólia nélkül sütöttem kb 150fokon.
Legalább 4-5napig gond nélkül eláll, sőt napról-napra finomabb.
Összeérnek az ízei!
Ha kisérletelni akarsz, tehetsz bele néhány bórókabogyót, de csak egészben! Illetve azt írják szakácskönyvek h a nyak szélesebb részénél egészbe lehet beletenni a főttojást. Hát ezt mi nem szeretjük. Szerintem finomabb közékeverve, sőt volt kockáztam, és az sem ízlett. -gondolom majd készítés közben előjönnek az emlékek, és kialakíthatod a Nektek legjobb változatot.
Egy dolog fontos!
Hiába olvasod, h darált húsból is lehet meg mit tom én mikből...
Na ezt felejsd el! Inkább neki se állj, mert egy sima "vacak" húspástétom lesz.
Amikor először készítettem én is egy egész májas libát dolgoztam fel, ahogy régen is tették. A farhát közti miszlik husokat használtam fel meg a belsőséget.
Jah, majdnem elfelejtettem, hát a tüdő! Az is belemegy ám apróra vágva. Szóval ezektől lesz isteni íze, nem kell százféle fűszer-régen se volt. elegen se rosz.
Ha nincs nyakas farhát jó a normál libafarhát is, néhány csirke zúzát, néhány szivet, és csirkecombok bőrébe is be lehet töltögetni.
Ám h nyugis napokon mennyire érdemes ezzel időt tölteni:
A nyakas farhátak:280ft/kg 2db kb 3kg-->840ft
Normál " 180ft/kg 3db kb 2kg-->540ft
Nos, ebből lett jóval több mint 1kg tisztított hús+kb 70dkg háj a nyakbőrön kívül aminek 800ft kilója.
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!