Topiknyitó: fxboy 2014. 06. 20. 17:23

édes-savanyú  



Sziasztok!



A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..

A lényeg: Segítsetek főzni!

Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!



Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell

A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.

Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.



Jó étvágyat!




Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
fxboy
fxboy 2015. 11. 10. 08:46
Előzmény: #539  emerald
#540
A mérhetetlen lustaságom megakadályoz abban, hogy érdeklődéssel forduljak a füge termesztése és lekvár főzése felé.

Csipkebogyóztam. A közelmúltbeli dér már megcsípte, ezért tegnap leszüreteltem.
Az a meglátásom, hogy a csipke egy rendkívül aljas, gonosz, durva növény. Virágzásában, majd a piros termését hivalkodóan mutogatva nagyon csábító. De csak messziről! Közelébe merészkedve rögtön megfog, szabadulhatatlanul belegabalyodsz, közben véresre szúr, karmol.
A csajszi, akit erről elneveznek az is valószínűen ilyen. Átalussza a trendet, aztán az első arrafelé sétáló pézes királyfit megfogja, soha többet nem ereszti.
Nnna, az a lényeg, hogy most már a csipkelekvár (hecsedli) készítésnél járok.

Közben a kovászom is alakul. A második kovászos kenyerem már egészen tűrhető volt.
:)

emerald 2015. 11. 08. 09:25
Előzmény: #538  fxboy
#539
Ebben sajnos nem, sose próbáltam.

De füge bokrod lehet Neked is, ha nincs ültess 😀

Idén először termett annyi fügénk h ehettünk volna annyit amennyit csak akarunk, de az esős idő miatt előbb repedtek szét, mint értek volna meg. Pedig majdnem érettek voltak, de enni mégse az igazi, néhány üveg lekvár viszont lett belőle. Tettem hozzá kis mustot, meg a feléhez birsalmát. A birses a legjobb.
Szomorúan néztem ötször annyi éretlen de már duzzadt zöld füge maradt a bokron. Így is sokáig kitolódodtt a jó idő, csoda h ennyi is beért. Véletlen a birsalmasajt készítés közben találtam a neten "zöld füge befőtt"....hú ezt kipróbalom, ha savanyúság helyett esszük kompótként sültekhez az se rossz!

Lényeg, a gyerek letesztelte, megette, azt mondta olyan édes volt mint a fügelekvár, nyugodtan főzzem meg a többit is.
No mert most már nincs levél a bokron a fügék viszont ott meredeznek rajta.

Két dolgot tapasztaltam, amit nem gyakran írnak a neten:
1) senkinek eszébe se jusson szabadkézzel pólóban fügét szedni
én megtettem, olyan viszketést kaptam mire leszedtem azt hittem a levelek karistoltak össze, de nem. A füge tejnedve váltotta ki az elég erős allergéneket tartalmaz.
Sőt összevágtam stb...mire elkészültem úgy kimarta a kezem h szó szerint véresre mert foltokban lejött a bőr.
Jelenleg a második körön dolgozom, de már gumikesztyűben.
2) ez a tejnedv a bőrében van amit kesernyéssé tette kicsit a befőtt levét is(én érzem, a gyerek szerint szuper)
Most olvastam h van aki előbb vízben átforralja, majd leszűri úgy teszi a cukorszirupba főni.-no most én is így fogom.
3) a lekvárnak is finomabb ha nem kerül bele a héja csak a belseje, ha nem tökéletesen érettek a fügék. Persze főztem én madérán fügét "mindenestől" na de az olyan édes volt mint a méz. Ami nagyon érdekes, olyan lett az íze-állaga mintha az aszalt fügét főztem volna fel vízzel....;) sőt szerintem meg is lehetne csinálni abból is!

Ha valakit érdekel valamelyik bővebben, szóljon leírom.
Ezt érdekességnek szántam, hátha akad egy szomszéd akinek nem kellenek azok a kemény zöld kincsek :)

fxboy
fxboy 2015. 11. 07. 18:33
Előzmény: #536  fxboy
#538
Kovász ügyben tudtok tanácsot adni?
Készítés, felhasználás, mennyit, mit, hogyan, mennyi ideig.

Tegnap csináltam egy kovászos kenyeret. Nem kelt meg. Mint a beton kocka olyan lett. De ehető, mondhatnám azt is, hogy jó, csak kicsit furcsa.... :)
Előtte a kovászt hizlaltam, dédelgettem 1 hétig, aztán így kitolt velem.

diki
diki 2015. 10. 17. 09:12
Előzmény: #535  fxboy
#537
Szép napot, ha már nálunk esik...

40 deka krumpli, 20 deka sütőtök konyhakész
darabolni, megfőzni külön, összetörni.Én mindig hagyom hülni.
kb 30 deka liszttel, 1-2 tojással összeállítani. Szokásos nudlikészítés.

kb 20 deka husos szalonnát kockára vágva kisütni, legvégén só, őrölt bors, 2gerezd fokhagyma zuzva megy hozzá és aprított zöldfűszer, pl rozmaring, zsálya, de ez izlés kérdése
fxboy
fxboy 2015. 10. 17. 06:16
Előzmény: #533  diki
#536

....de szívesen belekóstolnék a főztödbe! :))

fxboy
fxboy 2015. 10. 17. 06:14
Előzmény: #534  diki
#535
Légy kedves erről a sütőtök+nudli+szalonna cuccról néhány szót.... !!
Csak félve merem megemlíteni, hogy legutóbb a lecsót tréfáltam meg sütőtökkel. Érdekes lett. De elfogyott! :)

Igen jól pöfög a tratki. :)

diki
diki 2015. 10. 16. 22:13
Előzmény: #533  diki
#534
Holnap viszont a sütőtökös nudlit is felelevenítem jó kis husos szalonnával :)

Jól halad a rába :)
diki
diki 2015. 10. 16. 22:08
Előzmény: #532  fxboy
#533
Az egyiket elajándékoztam, az volt egyszerűbb :)

A másik feléből rántott gomba lett, két szelet között vékony füstölt sajttal készítve, illetve rizset kifőztem, a csíkokra vágott gombát egy kis vajon nem margarinon megpároltam, összekevertem a rizzsel, kevés sóval, zúzott fokhagymával és aprított petrezyelyemmel.Nem variáljuk tul. Mindig meglepődök, hogy milyen aromás ilata van nyersen, de elkészítve már nem nyomja el a fűszerezés ízét.
fxboy
fxboy 2015. 10. 15. 06:44
Előzmény: #531  diki
#532
Mit csináltál a gombából?

Úgy tűnik, hogy Rába emelkedés ügyben másnak is beköszönt a nov-i hitelminősítésre speki. :)
diki
diki 2015. 10. 14. 21:30
Előzmény: #527  fxboy
#531
Itt a környékünkön sok szabadon növő szilva, szeder, dió van, csak le kell szedni amit a term3szet az orrunk alá dug. Ma két k3zilabda nagyságu pöffeteg esett az utunkba. Estére nem szerencsés a gombával degeszre evés, de kit érdekel.

Nálunk is megjelentek a cinkék. A héten must vagy soha időszak van othello, kadarka, ugyhogy néha beugrok a gép elé napközben és meglesem a rábát is :)
diki
diki 2015. 10. 14. 21:23
Előzmény: #527  fxboy
#530
A vázágak jo részét kivágtuk, a maradékot visszacsonkoltuk kb felére, így az alvó rügyek beindultak, azóta szép koronája van az alakítgatásnak köszönhetően.
Az idén újra szemeztünk 3 az 1-ben barackot is :)
fxboy
fxboy 2015. 10. 14. 14:15
Előzmény: #528  fxboy
#529
Megjelentek az első vendégeim (cinegék) az etetőnél. :)

fxboy
fxboy 2015. 10. 14. 09:39
Előzmény: #526  diki
#528
.... még annyit a szilvákhoz, hogy a Moody's nov 6-án, a Ficts R nov 20-án Mo hitelminősítöi felülvizsgálata lesz. Ha esetleg meglesz a felminősítés, akkor a Rába várhatóan fel...
De hát láttuk, hogy az S&P szept 8-án a várakozások ellenére nem hozott feljebb minket.
fxboy
fxboy 2015. 10. 14. 09:32
Előzmény: #526  diki
#527
Hogyan csináltad a megújítást?
Visszavágás? Oltás? Szemzés?

Nekünk Nemtudom szilvánk van. Cickomka szerezte kalandos úton a csemetét Penyigéről kb 8-10 éve. :) Apró szemű, nem magvaváló, csak ciberézve lehet belőle lekvárt főzni. De meg kell becsülni, mert finom édes és ellenálló a betegségeknek.

diki
diki 2015. 10. 13. 22:38
Előzmény: #525  fxboy
#526
Igen a fán. Egy 30 éves besztercei, amit egy pár éve megújítottunk.Azóta eltünt a vírus, a dupla szilva stb. Potyog le, de jut is marad is.
Ma csirkemellet töltöttem aszalt szilvával.
A boros változatot még nem próbáltam, de gyanítom, hogy az alacsony szeszfok közrejátszik, az csak nem 40-50 fokos.
Néha k3szítek rumtopfot is, azt vegyes gyümölccsel.
fxboy
fxboy 2015. 10. 13. 08:15
Előzmény: #523  diki
#525
...Hogyan van ez a szilva dolog? A fán aszalódik? És nem potyog le, nem rohad?
Én meggyből szoktam brandyvel.
Régebben készítettem vörösboros szilvát. Próbából 1 üveggel. Felforrt, nem vettem észre... felrobbant az üveg... gondolhatod hogyan nézett ki utána a spájzom.
:)

diki
diki 2015. 10. 12. 19:18
Előzmény: #523  diki
#524
Kifelejtettem, hogy a pityokához egy kis cukor is kell, attól lesz 'nőies' jellegű :D
diki
diki 2015. 10. 12. 19:04
Előzmény: #522  fxboy
#523
Már látom is lelki szemeim előtt, ahogy tojásban úszik a konyha ha nem zár patentul a doboz :)
Én a kokuszgolyo vagy lekvárosmgolyó készítéshez használom ezt a modszert.
Nálunk is fahéjillat volt hétvégén csak a mézzel lecsorgatott, dióvalmegszórt sült alma árasztotta.
Öreges bőrűre változott a szilva a fán, ugyhogy kimagoztam 2 üvegre valot és felötöttem rummal ill konyakkal. Jöhetnek a minuszok, egy kupica utan lehet kántálni: Pistike fa@a gyerek, nem fázik.... :)
fxboy
fxboy 2015. 10. 12. 18:29
Előzmény: #516  fxboy
#522
link
...és még képes volt azt is odaírni, hogy felvert tojás. :)

Ha már előkerült ez a totyik, akkor sütőtök szezon. Sütés előtt megszórva őrölt fahéjjal, megcsorgatva egy kis mézzel... :)

seri2 2015. 09. 11. 18:39
Előzmény: #519  Törölt felhasználó
#521
vagy ahogy egy ismerősöm mondta "mirángás"
:D

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek