Topiknyitó: Portfolio 2017. 06. 02. 18:01

Döbbenetes különbség van egy német és egy magyar Opel-dolgozó bére között  

Ugrás a cikkhez
Egy nagyon érdekes táblázatra bukkantunk, amelyet Ferdinand Dudenhöffer, a Duisburg-Essen Egyetem professzora készített. A táblázatból többek között kiderül, hogy hatalmas különbségek vannak az Opel egyes gyáraiban a
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gambadoro 2017. 06. 03. 15:21
Előzmény: #31  Cipolla22
mondom még egyszer: a bér attól függ, mennyi profitot állít elő németországban mivel a nagy hozzáadott értékű munkafolyamatokat végzik, a profit is sokkal nagyobb persze nyilván többet is ad a saját munkásainak te is többet adnál egy magyarnak mint egy románnak nemde? az a probléma a magyar gazdasággal, hogy összeszerel felesleges abban reménykedni, hogy német bért adnak, ha annyit kellene, nem lennének itt mi ebben az érthetetlen?
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 03. 15:06
Előzmény: #37  Cipolla22
Nem is rájuk gondoltam. Ők értik.
Phylaxa 2017. 06. 03. 14:59
Előzmény: #36  csendben
Jóval lassabb a szalag mint nyugaton. :)
Cipolla22 2017. 06. 03. 14:54
Előzmény: #33  _Bekre_Pal_
Annyira furcsák, hogy a fiatalok nagy része külföldi munkában gondolkodik. Valahogy nem érdekli őket, hogy a piac majd 15-30 éven belül beáll egyensúlyba, vagy nem. (Ahogy írtam a szakszervezeteknek és a jogi környezetnek nagyobb befolyása van a bérekre, mint a piacnak.) Utána már lehet 150%-os emelés is akkor sem fog hazajönni és ez nagy baj. Egy fiatal (ahogy egy idős is) azt nézi, hogy a megkapott pénzből mit tud megvenni. És a telefon, laptop, tv, autó ára ugyanannyi, mint nyugaton, az élelmiszereké is szerintem 70%. Olyan szolgáltatásokat, mint pl. az étterem a munkás nem nagyon vesz itthon igénybe, hiába olcsóbb. A lakhatás drágább külföldön, de arányaiban az sem drágább. A Kiszámoló blogon van egy jó összehasonlító link az árszinvonal vs bérek arányaira az egyes országokban, nagyon tanulságos.
csendben 2017. 06. 03. 14:54
Előzmény: #34  _Bekre_Pal_
Megnézném,hogy meddig piszmokhatnál a mercinél a szalagon! :-)
Phylaxa 2017. 06. 03. 14:50
Előzmény: törölt hozzászólás
Ne hülyéskedj már, hát persze. Amikor bemész egy német vagy angol szupermarketbe, akkor egy pénztárnál a leolvasás után 6 felé mennek az áruk, mert a pénztáros 3-szor gyorsabb, a vásárlók viszont lassabak mint mi az összepakolásban. Ezt mindenki tudja. :)
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 03. 14:42
Előzmény: törölt hozzászólás
Nem tudom hogy az autógyárban mi megy, de a bolti pénztáros tényleg elképesztően gyorsabb odaát mint itt. Mostanában sokat dolgoztattam mesterekkel, hát azoknak is néha úgy kellett lefognom magamat, hogy ne vegyem ki a kezéből a szerszámot, úgy piszmog némelyik. Valahogy ez a tetvészkedés még nagyon be van égetve az emberekbe.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 03. 14:38
Előzmény: #31  Cipolla22
A francia melegszendvics se annyival jobb a helyi közlekedési csomóponti büfében mint itt, aztán mégis elkérnek érte 10-15 eurót, itt meg mondjuk hármat. Ez a piac lényege. Minden mindenhol annyiba kerül, amennyiért adott helyen van rá vevő. Ezt kezdtük el építeni kádár után, és ennek a lebontása zajlik. Mivel mi elég kevés időt töltöttünk a szabad piacgazdaság keretei között, természetesen sokak számára furcsák ezek a dolgok.
hatosa 2017. 06. 03. 14:38
Törölt hozzászólás
Cipolla22 2017. 06. 03. 14:32
Előzmény: #26  gambadoro
Azt javaslom, hogy az almát az almával hasonlítsuk össze. Összeszerelő üzemet az összeszerelő üzemmel, munkafolyamatot a munkafolyamattal. 1-1 német és magyar munkást, aki ugyanazt a munkafolyamatot végzi ugyanazokkal az eszközökkel. Szerinted egy német 5-ször jobb? Én erről beszélek. Én nem a mercigyárat a mercigyár beszállítóival hasonlítottam össze. És akkor olyanokat már nem is írok, hogy egy német munkásnak alapból 30 nap szabi jár, több állami ünnepük van és 7 órás munkanap az alap tarif szerződés, úgy is érdemes volna megnézni a számítást. Mondok jobbat. A fejlesztésen a német mérnök óradíj kb 120-130 eur, a magyar 45-50 eur. Tudod hogy számolunk? 3 magyar bőven el tudja végezni 2 német munkáját, és nem azért mert a német kvalifikáltabb, hanem mert egyszerűen a német gyár távolsága miatt több kommunikáció kell. (Ha még jobban spórolni kell, akkor egy az egyben építünk fel, 2 német nyugdíjba megy és 2 magyar lép a helyébe.) Tehát a 2 német mérnök átlagban 250 EUR/h (2x125 EUR) munkája egyenlő 3 mérnök 142,5 EUR/h (3 x 47,5) munkájával. Csak éppen összesen a 2 német mérnök mégis 3x többet visz haza átlagban a hónap végén, mint a 3 magyar összesen ugyanazon hozzáadott érték mellett. Ezek után lehet jönni a közgazdaságban tanult hozzáadott értékkel, a valóságban mi az autóiparban így számolunk ma. Ti hogy számoltok? Persze nem azt mondom, hogy a magyar munkás bére legyen annyi, mint a német munkásé, mert akkor a gyárat egy délnémet városban is vígan meg lehetne építeni. Annyi kellene, hogy legyen értelmes szakszervezet, akik valóban a dolgozók érdekeit védik. Akkor lehet, hogy egy munkásnak se kellene hónap végén azon gondolkodnia, hogy hogy jön ki a bérből.
csendben 2017. 06. 03. 14:27
Előzmény: #29  csendben
link"Rekord szinten a gyártás - Mindent kipréseltek a kecskeméti üzemből"A melósokról nem is beszélve...
csendben 2017. 06. 03. 14:25
Előzmény: #27  Phylaxa
A legtöbb támogatást kapták egy-egy alkalommal:Mercedes-Benz Manufacturing Kft. (2008) 22,153 milliárd forint, 2500 munkahelyre.Apollo Tyres Hungary Kft. (2014) 16,081 milliárd forint, 975 munkahelyre.Hankook Tire Magyarország Kft. (2005) 15,881 milliárd forint, 1508 munkahelyre.Audi Hungária Motor Kft. (2011) 13 milliárd forint, 1800 munkahelyre.Mercedes-Benz Manufacturing Kft. (2016) 12,878 milliárd forint, ezer munkahelyre.
csendben 2017. 06. 03. 14:20
Előzmény: #26  gambadoro
Jó nagy hülyeséget beszélsz.Legalább a tárgyalt cikket olvastad volna végig....
Phylaxa 2017. 06. 03. 14:09
Előzmény: #24  Cipolla22
Azt képzeld el, hogy nálunk annyira nem fizetik meg az embereket, amennyire csak tudják. Ha lehetne, akkor ingyen dolgoztatnák. Az égvilágon senkit sem érdekel, hogy mi a nyomora valakinek. Ennyi a bér, kell vagy nem kell. Semmi köze semmiféle egyébként logikus dologhoz. Tehát irónikus voltam. :) Valóban vannak olyan munkahelyek, ahol nagyobb a hozzáadott érték és azt a piac meg is fizeti. De ennek semmi köze a hazai munkahelyek 90%-ához. Majd amikor nem kapnak embert, akkor emelnek, egyébként nem érdekli őket. De valóban a szakszervezetek harcának is köze van ahhoz, hogy nyugaton magasabbak a bérek. Viszont ez nagyon régóta így van náluk, tehát a piaccal együtt mozgott. A másik vonatkozása ennek viszont a hirdetések. A társadalom 60%-nak nincs váratlan kiadásra pénze, de mégis úgy akarják beállítani, mintha komoly potenciál lenne a hazai piacban. A valóságban óriási a kontraszt és ha nem lenne közpénz, akkor egy nyomortanya lenne hazánk.
gambadoro 2017. 06. 03. 14:01
Előzmény: #24  Cipolla22
22 éves vagy? akkor talán még nem késő: tudod, arrafelé nem csavaroznak egyet, hanem precíziós munkát végeznek pl. a munkafolyamatnak sokszorosa a hozzáadott értéke úgy általában de még képletesebben is el tudom magyarázni: nem mindegy, hogy felcsavarod az ajtót a mercedesre vagy te gyártod az ajtót nem mindegy, hogy 18 alkatrészből összerakod a légzsákot, vagy te gyártod azt a 18 alkatrészt ezért van az, hogy mo összeszerelő üzem mondok mást: azért fizetsz többet a gázszerelőnek mint egy festőnek mert festeni általában mindenki tud gázt szerelni meg nem várj, még jobb: mennyi a hozzáadott értéke a hagymaszedőnek és mennyi annak, aki mondjuk hagyma tinktúrát csinál? na látod
gambadoro 2017. 06. 03. 13:56
Előzmény: #22  Phylaxa
azt nem tudom, de oroszországban nyilván
Cipolla22 2017. 06. 03. 13:48
Előzmény: #22  Phylaxa
Szóval akkor higgyem el, hogy egy német sori munkásnak 5-ször nagyobb a hozzá adott értéke, mint egy magyarnak? Amit egy magyar 10 sec alatt csinál meg, azt egy német 2 sec alatt, vagy hogy képzeljem ezt el? :) Ne vicceljünk már 5-ször nagyobb különbség nincs 2 gyár dolgozói között...
Cipolla22 2017. 06. 03. 13:43
Előzmény: #19  _Bekre_Pal_
A baj az, hogy sehol sem a piac diktál. Ha Németországban 8%-kal nő a cég eredménye, akkor az IG-Metall már kinn sztrájkol a gyárkapu előtt. Épp tavaly harcoltak ki 5%-ot minden autóiapari dolgozónak, akiknek alapból 13,25 havi fizetés van és mint látjuk 5x-öse a magyarnak. Itthon tavaly volt 1-2 kezdeményezés de igazából ennek semmi kultúrája nincsen. Több helyen belépéskor aláiratják veled, hogy nem tartasz igényt szakszervezetre... Amikor kiderült, hogy a PSA megveszi az Opelt, 1 hétig minden német híradóban a fő hírek között volt, hogy mit tud kiharcolni a német politika a dogozóknak. Itthon nem nagyon volt a hírek között, akkor az olimpiáról kellett beszélni. Szóval ezeket a dolgokat azért nagyon nem csak a piac szabályozza.
Phylaxa 2017. 06. 03. 13:39
Előzmény: #20  gambadoro
Így van. Angliában az áruházi munkások sokkal több hozzáadott értéket termelnek ugyanazon munkafolyamatokkal és így nyilván sokkal magasabb jövedelmet tudnak nekik fizetni érte a munkáltatók. Ez már évszázadok óta bizonyított tény. Arra való, hogy a valóságról egy szó se essen. :)
gyula1971
gyula1971 2017. 06. 03. 13:31
Előzmény: #19  _Bekre_Pal_
Jól írod,egyetértek a gondolatmenettel. A szakszervezeteknek kell fellépni,lásd Tesco-nál már a Britt anyavállalatot keresték meg,hogy őúk gyakoroljanak nyomást a Magyar Tescó-ra.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek