Topiknyitó: Portfolio 2017. 06. 02. 18:01

Döbbenetes különbség van egy német és egy magyar Opel-dolgozó bére között  

Ugrás a cikkhez
Egy nagyon érdekes táblázatra bukkantunk, amelyet Ferdinand Dudenhöffer, a Duisburg-Essen Egyetem professzora készített. A táblázatból többek között kiderül, hogy hatalmas különbségek vannak az Opel egyes gyáraiban a
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Phylaxa 2017. 06. 03. 20:11
Előzmény: #56  gambadoro
A hozzáadott értékre mondtam példát. De téged nem is érdekel, hogy mi az a hozzáadott érték. :)
Phylaxa 2017. 06. 03. 20:10
Előzmény: #57  gambadoro
A véleményed érdekelne a következő választásokról és az euróról. Valszeg lesz egy kis átfedés a kettő között. Az érdekes az nem az, hogy nem érdekel amit írnak neked, hanem az, hogy ha kérdeznek valamiről az sem. :)
gambadoro 2017. 06. 03. 18:15
Előzmény: #57  gambadoro
múlna
gambadoro 2017. 06. 03. 18:14
Előzmény: #55  Phylaxa
mi közöd van olaszországhoz? ha rajtad múlva 3 évente mehetnél, mondjuk ott ennek örülnének
gambadoro 2017. 06. 03. 18:14
Előzmény: #54  Phylaxa
szakember vagy szerintem orbán haverodnak adjál tanácsokat én nem ezt írtam lesz bér ha lesz érték ehhez nem bért kell emelni hanem az oktatásba fektetni és valahogy itt tartani a diákot mondjuk röghözkötéssel de még ez sem kell, mert a megfelelő oktatásra ráépül az ipar villámgyorsan nem lopni kellett volna hanem befektetni tudásba egészségügybe valami it baromságból akarod levezetni a termelést? tényleg felesleges
Phylaxa 2017. 06. 03. 18:02
Előzmény: #53  gambadoro
Inkább arról írj pár szót, hogy mi lesz Olaszországban? Kihajintják az eurót a parlamenti választások után? :)
Phylaxa 2017. 06. 03. 16:35
Előzmény: #50  gambadoro
Na azok aztán tényleg vannak. Ezzel kb. ki is lehet meríteni a "szarok mindenkire és mindenre" üzleti modellt magyarázatát. :) A tyúk és a tojás klasszikus esete egyébként, ha a megoldást keresnéd. Nincs vásárlóerő, de nem is lesz, mert nincsenek bérek. Miért nincsenek bérek? Mert van munkaerő a semmiért is. Egy fikarcnyival sem bonyolultabb ez szerintem. :) A hozzáadott értékről pedig annyit, hogy tegyük fel értesz az IT-hez és kapsz munkát egy front office-ban. Jön a telefon és kérdez az ügyfél. Kened vágod a témát és egy idő múlva észreveszed, hogy te vagy a legjobb és neked van a legszarabb fizetésed. Szerinted ha ezt szóvá teszed mi történik? Megmondom: "tessék oda menni, ahol jobban fizetnek!". Nincs szükségük a hozzáadott értékre. Van valóban egy kis rész, ahol ez számít, de a mindennapi állások arról szólnak, hogy csináld meg valahogy szarért, húgyért. Nekem sajnos ez a véleményem.
gambadoro 2017. 06. 03. 16:21
Előzmény: #52  _Bekre_Pal_
egyébként függetlenül attól, h a világ ott tartja a pénzét nézd meg svájcnak milyen brutális precíziós ipara van ezért engedheti meg magának azokat a béreket nem azért, mert a bankban áll a pénz
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 03. 16:19
Előzmény: #42  Cipolla22
ajaj, itt már jönnek a bajok... kicsit hosszú lenne belemennem, úgyhogy lépek, csak ízelítő: kína egy mocsok nagy ország a távol-keleten, mo. egy picsányi ország európában, nincs olyan hogy átvesszük a kínai modellt. amikor átvettük a szovjet modellt az is hová vezetett. a kínaiak gyártanak mintha nem lenne holnap és ehhez a koppintás egy csúnya de használható technika. nekünk itt baromira mást kellene csinálni, mi nem vagyunk méretgazdaságosak a kínaiakkal való versenyzéshez, jobb, ha megtaláljuk a saját réspiacunkat. és van már saját autónk, nem kell belőle rába: mercedes, audi, suzuki... na meg "miért kapja 3-adát 5-ödét kapja a magyar. Nem kaptam választ" - kaptál választ, legfeljebb nem fogadod el
gambadoro 2017. 06. 03. 16:18
Előzmény: #49  gambadoro
jut eszembe ne gyere azzal h a bér költség senki nem fizet bért ha nincs megfelelő profit
gambadoro 2017. 06. 03. 16:16
Előzmény: #48  Phylaxa
arányok vannak gondolom én szerinted?
gambadoro 2017. 06. 03. 16:16
Előzmény: #47  csendben
itt vagy nekünk te a fény az éjszakában szerintem a profit határozza meg alapvetően a bért, mert abból fizetik én abból szoktam, te? kivéve itthon az igaz minden más másodlagos szempont de, drága barátom, magyarázd el, miből van a bér köszönöm
Phylaxa 2017. 06. 03. 16:15
Előzmény: #46  gambadoro
Ha jól tudom, akkor Moszkvában is pont ugyanazt a hozzáadott értéket termeli. Tehát pipa. Tehát? :)
csendben 2017. 06. 03. 16:13
Előzmény: #40  gambadoro
"mondom még egyszer: a bér attól függ, mennyi profitot állít"Fogalmad nincs alapvető dolgokról....Ha volna,nem írnál ilyen sületlenséget (nem kétszer,de egyszer sem!)
gambadoro 2017. 06. 03. 16:10
Előzmény: #43  Phylaxa
moszkvában mennyit keres a pénztáros? és lőrinc haverod? ezekkel a gyermeteg hülyeségekkel, miért fárasztod magad?
gambadoro 2017. 06. 03. 16:08
Előzmény: #42  Cipolla22
nehéz ennél érthetőbben leírni 1, a profit 2, nem köteles idejönni 3, akkor most kezdd el légyszíves, hogy a bantu néger mennyiért ás árkot Nigerbe - köszi a pénztáros hasonlat pedig egyszerűen óvodás minden aránylik mindnehez
bluefrog
bluefrog 2017. 06. 03. 16:06
Előzmény: #36  csendben
meg aki órabérre fizet vállalkozót, az meg is érdemli...
Phylaxa 2017. 06. 03. 16:05
Nem az a baj, ha jól értettem, hogy nem német bért adnak, hanem hogy annak 20%-át. Mintha a kettő között nem lenne semmi. A hazai élelmiszeripart kellene gatyába rázni először is és akkor már lehet, hogy a német bér 40%-át is megkaphatnák pl. a pénztárosok, akik pont ugyanazt és ugyanúgy csinálják, mint a németek otthon. :)
Cipolla22 2017. 06. 03. 15:56
Az érveimet nem cáfoltad meg más a számításaiddal. A kérdésem az volt, hogy alma-alma összehasonlításban ugyanazon hozzáadott értékű helyzetekben mégis miért kapja 3-adát 5-ödét kapja a magyar. Nem kaptam választ. Továbbra is azt szajkózod, hogy külföldön nagyobb a hozzáadott érték, de arra nem adsz választ, ha összeszerelő üzemeket, vagy mérnököket hasonlítunk össze ugyanazon hozzáadott érték mellett, hogy kaphat mégis kevesebbet a magyar? Erre még mindig várom a válaszod. Ehelyett újabb érvet hoztál, miszerint a profittól függ a bér. Épp a cikkben láthatod, hogy alakult a magyar Opelnél üzemi marzs, bőven 10% fölött van átlagban. Érdekes a bérek nem emelkedtek évi 10%-kal, de még a negyedével sem, pedig a piac ezt diktálja nem? A 3. gondolatoddal egyetértek, az előzőekben is írtam, hogy a kínai modellt itt kellene átvenni, miszerint le kell másolni a know-how-t. A magyar középréteg is szívesebben venne pl.: Rába márkájú autót a Vitara vagy Duster helyett. De azt senki nem magyarázza meg nekem, hogy egy magyar munkásnak 5-ször kisebb a hozzáadott értéke, és 5-ször lassabban megy a szalag, mint külföldön. És majd ha még keményebben, effektívebben dolgozunk majd egyszer mi is kereshetünk többet :) Annyi történne, hogy több profitot termelne a magyar gyarmat. Ahogy írtam nem arról beszélek, hogy elérjük a nyugati színvonalat, hanem arról, hogy egy egyszerű átlag magyar dolgozónak legyen annyi pénze hónap végén, hogy jövőképe legyen. És ezt azért meg lehetne valósítani. Várom válaszodat!
gambadoro 2017. 06. 03. 15:24
Előzmény: #37  Cipolla22
soha az éltben nem lesz itt nyugati életszínvonal kár ezen gondolkodnod az a hajó elment a szlovének megoldották, a csehek közelítettek minden más kuka egyedül a lengyelekben van potenciál a felzárkózásban a hatalmas belső piac miatt esetleg a szlovákok mert kevesen vannak horvátország hasíthat még a brutál idegenforgalom miatt magyarország mint első, éltanuló stb. 89-óta csak távolodik ez a szomorú tény

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek