Topiknyitó: Portfolio 2017. 06. 02. 18:01

Döbbenetes különbség van egy német és egy magyar Opel-dolgozó bére között  

Ugrás a cikkhez
Egy nagyon érdekes táblázatra bukkantunk, amelyet Ferdinand Dudenhöffer, a Duisburg-Essen Egyetem professzora készített. A táblázatból többek között kiderül, hogy hatalmas különbségek vannak az Opel egyes gyáraiban a
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gambadoro 2017. 06. 04. 16:20
Előzmény: #98  Cipolla22
évi 1000 milliárdot ad az eu felzárkózáshoz, + ennek sokszorosát pályázatokra ez simán egy marshall segély eredménye? egy rommá bombázott, alázott ország volt tudtad? amivel nem üzleteltek pl. és olyan jóvátételt fizetett, amit el sem tudsz képzelni
gambadoro 2017. 06. 04. 16:18
Előzmény: #89  Cipolla22
1, a szavak értelmét kellene ismerni, mégis, hogyan személyeskedtem? oltani a fákat szokták. nem dolgoztam, nem, soha, nem tényleg - amikor idejött az opel én ott voltam, te hol voltál akkor? emlékszem, a mérnökök kb harmada lehetett magyar, mert nem volt szakember már akkor sem. érted? nem volt. egyébként én nem vagyok mérnök, viszont tudok valamit, ami ott kellett. és kellett a thomas and betts-nél, a silca-nal, a rusal-nal, a coca-cola-nal, a roche-nél és még sok helyen a világban. hosszan mesélhetnék arról, mi a különbség egy magyar melós és egy svájci között, ha már thomas és társa, de igaz ez a mérnökre is, orvosra stb. 2, az opel eredménye vélelmezem nem a magyar hozzájárulás miatt nőtt, de nem tudom most éppen, hogyan aránylik ez mondjuk egy motor árához. az biztos, hogy audi, mercedes viszonylatában talán 30 százalék lehet ez a mutató, míg a dacia-nal 80 százalék mármint a hazai beszállítás. ha mondjuk a karosszérián keresnek 1000 egységet, ebből mennyi az ajtó rácsavarozása? 3, mert senki sem viszi ki a stratégiai gyártást legfeljebb részben. az értékes részét otthon hagyja a saját országában, ahol nem kell attól tartania, hogy egy kretén holnap államosítja, rátesz különadókat és kiírja a falra, hogy állítsátok meg a mercedes-t. idehoz valamit, amit könnyű továbbvinni - persze nyilván vannak ennek árnyalatai. te kivinnéd romániába a magyar cégedet? 4, pénzzel nem lesz jobb az oktatás. eleve az egyetemen kell kezdeni, az egyetemi oktatókkal. utána a többi. nem 3000 euró kell hehe, nem tudom a német bért de az osztrák biztosan nincsen annyi, hanem életpályamodell és nagyon erős számonkérés. ezek a meglátásaim
Cipolla22 2017. 06. 04. 16:18
Előzmény: törölt hozzászólás
Annyi kiegészítés, hogy ott volt a Marshall segély is, ami pumpálta a nyugat-németi részt. (Az is egy érdekes, hogy a különböző ideológiai rendszerek miatt hogy mehet el annyira különböző irányokba egy nagyjából azonos kultúrával rendelkező nép, lásd NSZK v NDK, É-Korea v Dél-Korea)
Phylaxa 2017. 06. 04. 16:16
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
Egyenes választ? Ahhoz szóltál hozzá, amiben leírtam 2 mondatban amire most rákérdeztél. Gyerekek, ha csak engem akartok idegesíteni, azért ne nevettessétek ki magatokat! :)
Phylaxa 2017. 06. 04. 16:14
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
Svácról írtam ezt és nem a világról. Ezért sem releváns a svájci példa. Tehát a fejlettebb országokban (nevezzük így) azért nem máról holnapra él a lakosság, mert nem annyi jövedelmet fizetnek nekik a munkájukért. Ez az én véleményem és ezzel kezdtem a hozzászólást. Ok? :)
Törölt felhasználó 2017. 06. 04. 16:11
Törölt hozzászólás
Phylaxa 2017. 06. 04. 16:10
Előzmény: #91  gambadoro
Na ez ám a magyarázkodás. Attól, hogy emelkedik a bértömeg még nem fog ugyanannyival emelkedni az infláció. Főleg nem, ha még meg is takarítanak belőle. Nos ez hiányzik nagyon, mert nincs miből. Ezt a maszlagot nem tudom, hogy hol tanultad, de biztos nem az egyetemeken oktatják. :)
Törölt felhasználó 2017. 06. 04. 16:08
Előzmény: #90  Phylaxa
Nem ismerem, azért kérdeztem. Annyit olvastam most itt, hogy szerinted a meglévö vagyon az ok. Ezért bátorkodtam kérdezni, hogy a kolléga finn és német példáját te hogyan magyarázod. De annyiból ismerlek, hogy egyszerü kérdésre töled még nem láttam egyenes választ, gondolom nem ma fog ez megváltozni.
Phylaxa 2017. 06. 04. 16:06
Előzmény: #84  gambadoro
Mert ezeknek amit felsoroltál mi köze Svájchoz, azt leszámítva, hogy mindenki ott tartja még a lopott pénzét is? :)
gambadoro 2017. 06. 04. 16:05
Előzmény: #90  Phylaxa
fenomén vagy tényleg itt a megoldás jó sok pénzt kell adni a melósnak a semmire apróságok ne zavarjanak, hogy minél nagyobb a hozzáadott érték annál nagyobb a profit stb. és az sem, hogy a fedezetlen bérkiáramlás miatt lesz óriási infla, ami végül bedönti a gazdaságot ezek nem érdekesek
Phylaxa 2017. 06. 04. 16:03
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
A véleményem ismered. Ők megfizetik a lakosságukat, akik dolgoznak, tehát van vásárlóerejük is. Nem hozzáadott értékről fecsegek. :) Visszakereshető, nem olyan hosszú még ez a topic. Ez az én álláspontom. Minden más mese. :)
Cipolla22 2017. 06. 04. 15:57
Előzmény: #71  gambadoro
1, Konkréten melyik mondatomért gondolod azt, hogy fogalmam sincs a világról? Már megbocsáss, de példákkal alátámasztott érveid nincsenek és folyamatosan személyeskedsz. Az autóiparból egy példát sem hoztál, úgy sejtem még életedben nem dolgoztál ott, de szakértői magabiztossággal oltasz le embereket ebben a topicban. Ez azon kívül, hogy az emberek elhagyják a topicot sehova nem vezet. Az volna jó, ha egymás osztása helyett gondolatokat, ötleteket véleményeket tudnánk cserélni úgy, hogy közben nem bántjuk meg a másikat. 2, A profitról ismét áttértél a hozzáadott értékre. A hozzáadott értékes összeszerelős, illetve mérnökös példámra továbbra sem válaszoltál, pedig ott egy az egyben összehasonlításokat hoztam. Persze ha úgy gondolod, hogy ki szeretnéd fejteni ezt a kommentet szívesen elolvasom: "nehéz ennél érthetőbben leírni 1, a profit 2, nem köteles idejönni 3, akkor most kezdd el légyszíves, hogy a bantu néger mennyiért ás árkot Nigerbe - köszi a pénztáros hasonlat pedig egyszerűen óvodás minden aránylik mindenhez" Leírom mi volt számomra zavaros abban amit leírtál: - A profitra írtam, hogy nézd meg az Opel itthoni eredménye miként nőtt, mégsem fizettek a dolgozóknak többet. Szóval akkor itt kifejthetnéd, hogy pontosan mit értettél ez alatt. - nem köteles idejönni: ezzel sohasem vitatkoztam, de ezt mire akarod érvnek felhozni? - az árokásós példát sem nagyon tudom hova kötni, bár neked biztosan egyértelmű. - pénztáros hasonlatot én nem hoztam, de autóipari példát kettőt is, semmi válasz nem érkezett a részedről ezekre. - mit értesz az alatt, hogy minden aránylik mindenhez, mit szeretné ezzel bizonyítani. 3, Amit nem értek, hogy mi a pontos üzeneted a témában. A téma a bérekről szól. Az autóipari multi nem azért nem ad annyit, mert nincs hozzáadott értékünk. Ha kétszer annyi lenne, mint nyugaton, de fele annyit kellene érte fizetni, annak még jobban örülne, de akkor sem adna magától többet. A bérek felemeléséhez szakszervezetre és megfelelő jogi környezetre van szükség. Természetesen akkor sem lesz 100%-a a nyugatinak, de ha 20% helyett 40% lesz, a dolgozók már akkor is örülnek neki. Ehhez mik a meglátásaid? 4, Egyéb gondolataidhoz, amik csak többé kevésbé kapcsolódnak az autóipari dolgozók béréhez: 4a, Azt értem, hogy oktatásba kell befektetni, ebben egyet értünk. Egy magyar fiatal ma semmivel sem kevesebb vagy több értelmileg, mint nyugati társaik. A jelenlegi felállással viszont ez 10 év múlva ez sajnos megváltozik. Ide strukturális változás kell. Mert hiába öntik bele a GDP felét is és már minden gyerek ipaden tanul, akkor se lesz jobb a minőség. Szerintem aszerint kell átalakítani a tantárgyak összetételét, amire valóban szükség van a piacon (logika, programozás, számítástechnika, matematika, fizika, kémia, biológia, érvelés, meggyőzés, prezentációs technikák, technológia. Emellett persze maradjanak meg a klasszikus tárgyak is, de alacsonyabb arányban) A tanári béreket pedig fel kell emelni a 3-szorosára, hogy ne az menjen csak tanárnak, akit máshová már nem vesznek fel (tisztelet azoknak, akik a mai kereset mellett is hivatásérzetből mennek tanárnak), pl Németo-van egy tanár is netto 3000 EUR-t (!) keres. Te hogy gondolnád az oktatás megreformálását? 4,b De ahogy írtam saját termékekkel is ki kell jönni, amit exportálni tudunk. (De ez nem jelenti azt, hogy a hozzáadott értékünk így nagyobb lesz, attól függően, hogy ugyanazzal a technológiával Mercedest vagy magyar autót szerelünk össze.) Mivel sem hadseregünk, nyersanyagunk, hírszerzésünk, stb-nk nincs az az esélyünk ha termékeket állítunk elő a piacra, amik lehetőleg emberek tömegei is foglalkoztatja (szemben a mezőgazdasággal). Erről mi a véleményed? Örülnék neki ha tudnánk ezekről a pontokról érdemben vitatkozni és hasonlóan terjedelmes válasszal illetnél meg.
gambadoro 2017. 06. 04. 15:56
hallod, te tényleg mindent megpróbálsz gondolom akkor legalább 180 millió lakás lehet, amit kiad a minden német 20 évesen, na, de ki veszi ki ezeket a lakásokat????? én úgy tudtam a magyar takarékos szrevő mindegy, legyen igazad a svájci mindenkit megvert a német nagyon takarékos (mondjuk nem tudom, miből tartalékol, ha nem teremt értéket) a finn azt még nem tudjuk,de majd mondasz valami okosat a japán harakirit csinál a belga csokoládét stb. a lényeg az, hogy az összeszerelő magyar gazdaság adjon egyenlő munkáért egyenlő bért ámen
Törölt felhasználó 2017. 06. 04. 15:26
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2017. 06. 04. 15:18
Előzmény: #82  Phylaxa
A finnek meg a németek tényleg elég jó példa... Éhhalál volt, nem ezeréves felhalmozás...magyarázd meg azt.
gambadoro 2017. 06. 04. 15:09
Előzmény: #82  Phylaxa
hagyjuk vox populi vox dei
gambadoro 2017. 06. 04. 15:08
Előzmény: #83  Phylaxa
hát kellene néha történelmet olvasni, az sose árt mensevik bolsevik keresztesek ilyesmi
Phylaxa 2017. 06. 04. 14:58
Bírom ezt a Svájci példát. Svájcban tartja a világ a pénzét biztonságban. Nem tegnap óta, hanem baromi rég óta. Az, hogy emellett ugyanezek az emberek olyan iparágakat is megteremtettek ott, amelyeknek valóban nagy a hozzáadott értéket birtokolnak az ezekből a vagyonokból fakad. :)
Phylaxa 2017. 06. 04. 14:53
Előzmény: #81  gambadoro
És rajtad kívül ki beszélt a brand-ről? Te érted magad? Vedd ki a brand-et és magyarázd meg a maradék 90%-ot, hogy miért nem hónapról hónapra él? :)
gambadoro 2017. 06. 04. 14:35
Előzmény: #78  Phylaxa
ember a brand azért brand mert hatalmas érték van mögötte, amit megteremtettek tudod, mint moszkvában az is egy brand

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek