Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 21:50
Előzmény: #17419  Törölt felhasználó
#17420
hajaj de még hogy szalad )))
Én is a "mocskos" nézeteit osztanám
Engedelmetekkel .
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 21:42
Előzmény: #17418  Törölt felhasználó
#17419
Várjunk. Nem is. előbb volt, rossz dátumokat írtam. Hogy repül az idő....francba.
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 21:40
Előzmény: #17417  Törölt felhasználó
#17418
Értem. A Nikkei tökéletesen jogos, de azért 2-3 év volt 2000-2004 között itt is, ami igencsak macis volt. Szerintem. A dow szakadt, ez is szakadt, a Fotex is szakadt, az ég alja is szakadt,én meg nagyon lelkes tizedennyit sem tudó kis vakarék, longoltam mint a ló.Nagy élmény volt.
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 21:36
Előzmény: #17416  Törölt felhasználó
#17417
helyesen:

na. bika piacon szocializálódtak a gimnazisták.

Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 21:33
Előzmény: #17414  Törölt felhasználó
#17416
ja. ezzel a véleményemmel tudom, hogy egyedül vagyok a fórumon. egy-egy részvényt tekintve valóban volt már medve piac. de annak szektoriális, méginkább vállalati okai voltak. ez definíciós kérdés, én a nikkei-t tekintem medvepiacnak az elmúlt néhány évtizedben. azt hiszem, ennek a példának a megismétlésével nyilvánvalóvá teszem, hogy nemcsak a % fontos, hanem az időtáv is.

a medve piac az, amikor nem neked, hanem a gyerekednek / unokádnak kell kiülni azt, hogy a befektetésed érjen is valamit...

valaki írta, hogy lehet vásárolni, mert a tőzsdék - ha esnének - 2 év alatt újra csúcsra mennek. ne. erről beszélek. maci piacon szocializálódnak a gimnazisták. és a baj az, hogy a szüleik nem tősdéztek (mert 90 előtt ugyebár zárva volt) és nem tudnak nekik szerénységet tanítani.

amúgy: funda, funda, funda.

az pedig nem annyira fasza Magyrországon. a cégeink pedig ugyebár itt működnek. úgyhogy csak óvatosan
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 20:55
Előzmény: #17414  Törölt felhasználó
#17415
én 2200 rol ültem benne de nem jött be.. dobni kellett a papirt.. ( sajnos akkoriba még nem használtam a stopot igy valamivel nagyobb bukoval kellett dobnom egy szerencsés pillanatban.(-5 %) . de jobban dobni nem is tudtam volna igy utolag.. )
azota csak figyelem a papirt..
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 20:23
Előzmény: #17412  Törölt felhasználó
#17414
Mocskos speki nem arról írt, hogy a rába a pincébe fog leszakadni, és a büdös életbe többé onnan fel nem jön..nem ismétlem el, ott van, szerintem érthető amit mondott.
100 % -ig egyetértek vele, egy mondatot azért mégis idéznék :" Ez a baj veletek pénzt akartok de megdolgozni érte azt már nem. Ingyen ebéd nincs! "
Akkor jött a haszon, amikor már profin megtanultam veszíteni, el is tudtam egyre inkább kerülni. Az első lecke a tőzsdén : hogyan veszítek el villámgyorsan egy csomó pénzt. Amíg ezt vki nem tanulta meg, nincs hozzá tudása elkerülni.

Fretek de volt macipiac a béten.
És megvan a maga jellemző viselkedése.
Sajnálom, ha ezt másként látod, mindenesetre meghökkentett a kijelentésed.
a 4200-ön még általam (is) aktívan trédelt Synergon lett 400, a matáv 2600-ről 700, a Rába 2600-ról 600.... soroljam?

Ezt még egyszer leírom : Rába 2600-ról 600....

A trend short. Nem szabad piszkálni, csak ha megint bullish lesz. Szerintem.A szakadásba belevettem, a stopjaim kivágtak (szűkre szabtam amikor nem akart 2200 ről megpattani sehogyse, és VADVIRÁG és más érdekes elméleteket gyártók felbukkantak....
Nagy kínlódva nulla körül ki tudtam szállni.
A cég olyan amilyen. De az évek kérdése is lehet, mire elkezd számítani.,Aztán érdekes, amikor a győri önkormánytzatot szapulta a fél fórum (többen politkai tőkét próbáltak kovácsolni abból, hogy "jobboldali" a polgármester) , innen nézve nem volt az olyan rossz üzlet.

Változnak az idők, nekünk is változnunk kell.
Ami nem megy, azt minek erőltetni?
Ez eddig nem megy, Ha megy, beszállok szépen, ahogy elő van írva.
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 20:12
#17413
Alakul a szentiment, csak így tovább! Köszi MS! Az utolsó mondat már túlzás volt, de azért ne hagyd abba...
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 19:58
#17412

...hm...szerintem ne piszkáljátok egymást..
..nem éri meg...soha nem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap...akár fel is mehet valami csoda folytán...a 2000-es szintről 2800-ra menetelt se gondolta volna senki..és mégis...bár ilyen ritkán esik meg, mint a fehér holló..
..az tény, hogy, ha végre a világ nagykutyái eldöntig, hogy ez most recesszió vagy nem az, és ne adj Isten arra szavaznak, hogy recesszió, akkor jöhet akár milyen f..sza hír bármely papírban, az egy fi..al ér fel csak...talán arra lesz jó csak, hogy nem akkorát esik azon a napon, mint eredetileg...
az is tény, hogy a félelem nagyobb úr, mint a pénzéhség, tehát, ha rémeket kell látni, akkor abban nagyok vagyunk..és borul minden..
az is tény, hogy a gazdasági életben is vannak ciklusok, amik kb. 4évente fordulnak...nézve, az S&P elmúlt 30évét ezek az esések általában kb 30-40%, és kb. 2év, amíg a korábbi csúcsra visszatér az árfolyam..jó hír, hogy, amennyiben a hónapok óta tartó lejt menet recesszió, akkor a kb.2 évből már lassan fél év eltelt...tehát, aki fenn csücsül a "kakasülön" és várja, hogy felmenjen az árfolyam, annak már csak 1,5 évet kell várni (legrosszabb esetben)...
...feltételezem, hogy a jelenlegi világgazdaságban lévő hisztik is az USA elnökválasztás követően lassan lecsitulnak...úgyhogy kitartás, év végére már mindenki megintrószaszínűbbnek fogja látni a világot...szerintem...
..de szóljatok, ha nagy hülyeséget mondtam...
watson
watson 2008. 01. 12. 19:44
Előzmény: #17410  mocskos_spekulans
#17411
ms, tiszteletre méltó a meglátásod.
Ha TA meglátásaid a későbbiekben is megosztanád velünk szívesen látnánk. Remélem mielőbb pozitív irányúakra is lesz lehetőséged ;)

Én szoktam beírkálni, mert gyakran vagyok gépközelben és mégis befektetőnek tartom inkább magam mint szerencsevadásznak. Pakkom jó részét 1 éven túlról tartom, noha tavasszal 1400-en és most 1800-on is vettem. 2700-en már remegett a kezem, de nem számoltam a Wamsler (és Equilor) féle bennfenntes kereskedéssel, amit máig bűncselekménynek tartok. Már nem azt hogy eladtak, hanem azt hogy a bennfentes infókat (egyezkedés Győrrel, zártkörű kibocsátás feltételei, eredménye, 10% átlépése) azután hozták nyilvánosságra hogy eladtak.
mocskos_spekulans
mocskos_spekulans 2008. 01. 12. 18:54
Előzmény: #17409  watson
#17410
rövidtávon, 10 perctől maximum 1-2hónapig tartok papírt pusztán TA alapján. Funda azért 1-5 év távlatban használható és simán le lehet pipálni vele a TA kereskedést, de a BÉT-en erre nem nagyon van lehetőség, mert kevés a cég. Nem a funda ellen papolok, mert elismerem az is 1 jó módszer, de lényegesen nehezebb mint a TA nem árt egy nagyon erős közgáz háttér hozzá és adatokat sem olyan egyszerű rendszerezni hozzá mint a TA-hoz. Azért abban egyezzünk meg 1 hosszútávú fundás befektető nem fogja tele sírni itt a fórumot hogy esik a Rába mert itt nincs 1 darab sem. Szerencse vadászokból áll a fórum (nem csak a pf-es) de pont most írtam erről az új majmos topikban ;) a TA nem szent sőt csak 1 eszköz a lényeg az hogyan használod. Ne becsüld le az emberi pszihét az képes olyan mélyre és magasra tolni az árfolyamot, hogy csak na. Tech lufi szép példája. Rába lehet az új Mtelekom, nem félelmet akarok kelteni, hogy jó bevásároljak majd veszek ha a chart azt mondja. Engem az bosszant, hogy az emberek dobják ki az ablakon a pénzüket és észre sem veszik.
watson
watson 2008. 01. 12. 18:20
Előzmény: #17407  mocskos_spekulans
#17409
ms, azért az a ló másik fele amiről beszélsz, a szent TA és a stop, funda meg sehol. Nyílván vannak bull és bear időszakok, és lehet hogy megyünk még lefele, de attól még felfele nagyságrenddel nagyobb tere van az árfolyammozgásnak.
Sajnos az efajta, ahogy a piac szele fúj gondolkodás szop@tta le az összes befalapot a kispapírokbanmint pl. a Pick volt ha emlékszel rá? A legtöbb alap szétbukta az agyát amikor elszedték a papírjukat. Szartak a fundára és buktak, aki fundára vette az meg keresett. Persze azt csak remélni tudom, hogy a Linamar story már arról szól hogy többen tanultak valamit a dologból, de sajnos a fiatalok és tapasztalatlanok közül túl sokon hisznek a TA mindenhatóságában. Egy biztos, aki befektető és funda alapján fektet be az nem szokott rosszul járni.
Nyilván vannak hullámok likviditási, kereslet-kínbálati okokból de ez az 50-100%-os ide-oda mozgás már a véleményed túlzó (kapzsiságból vagy , féleemből való) alkalmazása. Mert ugye ha veszel egy fair árat, mondjuk 2300-at Pintérre alapozva, akkor aki azért ad el 1800-on hogy majd olcsóbban visszaveszi az ugyanolyan kockázatú üzletet köt, mint aki 2800-on megveszi. Mindkét irányban a mohóság és a félelem dolgozik ami egy +-21,7%-os (500/2300) eltérésnél kicsit merész.
Azt persze el tudom képzelni hogy egy esésben ahol az OTP megnézi a 2000-et, ott a Rába is 1000-re essen, de a valószínűsége igen csekély.
Amúgy a jelenlegi forgalomban elég nehéz tételt visszavenni.

Mondjuk van pár papírt amin viszont akkor sem lepődnék meg ha a Rába változatlansága mellett vágnák le a felére. pl. Pplast, Synergon, Csepel, Humet, Genesis, Gardenia, GSPark, Phylaxia ...

Bocs, de kicsit bosszantott a mindenható TA-ról érvelésed, mégha az egy bolond százat csinál elv miatt van is benne valami.
neomodel 2008. 01. 12. 17:43
Előzmény: #17407  mocskos_spekulans
#17408
Hát mocskos_spekulánsnak mocskosul igaza van. És ami azt illeti, egészen finoman fogalmaz. A leghúsbavágóbb, amikor rájön az ember, hogy egy lúzer. Kontár. A magam részéről nézem a chartot, olyan időtávban, amit a gép tud. Ez sem elég. Olvasok egy csomót. Ez sem elég. Naponta foglalkozom vele. Ez sem elég. Nézem az indikátort. Ez sem elég. Rajzolok trendvonalakat, támaszokat, mint Leonardó. Ez sem elég. Türelmesen várok. Ez sem elég.
El kell adni, ha az előre eldöntött szint alá zár és a mozgóátlagok jelzéseit komolyan kell venni. Nem is kell rajta gondolkodni. Ennyi elég is lenne a szentségit!
mocskos_spekulans
mocskos_spekulans 2008. 01. 12. 17:17
Előzmény: #17401  Törölt felhasználó
#17407
620829! utólag kérek elnézést nem személy szerint neked szántam amit írtam sőt nem is ismerlek, de fent tartom az utolsó szóig!
Amiket olvasok itt az elmúlt 1-2 hónapban az már vérforraló az "erős vétel" ajánlást már nem tudtam szó nélkül hagyni.
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 17:12
Előzmény: #17405  Törölt felhasználó
#17406
M spekuláns! durva volt de jo.. :-)
sokan elvannak szálva itt( és nem csak itt ) hogy ez már innen az egekbe fog fordulni stop nuku.. sajnos én is meg kellett hogy tanuljam az alapvetö piaci szabályokat.... amiket be kell tartani mert felöröl a piac ha csak hajrázol...
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 17:00
Előzmény: #17402  mocskos_spekulans
#17405
annyit fűznék hozzá, hogy a BÉT-en még egyikünk sem láthatott medvepiacot. utóbbiról egy japán tőzsdést kellene megkérdezni, aki 1987 óta ül változatlan Nikkei indexben (nyilván volt olyan papír, ami azért emelkedett, de a piac nem).
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 16:27
Előzmény: #17402  mocskos_spekulans
#17404
M_spekulans,nezd, teljesen egyetertek veled,noha ezt a velemenyemet,most nem szemelyeskedesbol irnam a babadnak.
Viszont aki nem hiszi el, hogy medve piac van, annak hiaba minden magyarazkodas -reiki,nem te rad ertem, hanem altalanosan veve - ugy sem hisz az ilyen szovegeknek,mert fogalma sincs mirol beszelsz. A helyzet az, hogy a koncepcio az letezik minden spekulansnal, csak maga a koncepcio nem mukodik ,mivel nem mukodhet! A koncepcio altalaba csak annyi; venni es eladni. Senki sem vesz pappert hosszu de semmilyen tavra sem, ha tudna, hogy kozben esik 10, 20 %-okat.
Roviden ennyi.
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 15:51
Előzmény: #17402  mocskos_spekulans
#17403
Na ez stílisztikailag és tartalmilag is olyan, hogy akár én is írhattam volna.... :))

Egyetértek. Nem kicsit. Nagyon.
mocskos_spekulans
mocskos_spekulans 2008. 01. 12. 15:29
Előzmény: #17401  Törölt felhasználó
#17402
Babám láttál te már medve piacot? akkor jól figyelj majd az idén. RSI-t meg kend a hajadra trendben, sávban ok de trendben semmit nem ér, nézegess inkább trendkövető indikátorokat, ajánlom a mozgóátlagokat. 1700 alatt vár az 1500 aztán 1000-ig tamasz semmi. A helyzet az, hogy csúnyán meg lettetek etetve a rábával október óta. Ez a baj veletek pénzt akartok de megdolgozni érte azt már nem. Ingyen ebéd nincs! Stopot meg nem ismeri senki! Átlagoljatok csak szépen lefelé vegyétek meg az összes támaszt 5x tőkeáttétel az a finom, azzal lehet keresni. Toljátok befelé a fedezetet is mellé, ne hogy már likvidáljanak ugyan már ti kemény gyerekek vagytok kiülitek mert ez 1 igen jó cég a béla is megmondta a fórumon... Csak egy kérdés mikor válnál meg a részvényeidtől? Tippem az, hogy nem tudsz válaszolni, mert fogalmad sincs. KONTÁRKODTOK KONCEPCIÓ NÉLKÜL!!! Mikor néztél utoljára teljes chartot 98 óta??? Hajrá rába az... úgy fognak levágni a piacon mint egy kis szopós malacot szoktak újévre.
Törölt felhasználó 2008. 01. 12. 14:51
Előzmény: #17400  Törölt felhasználó
#17401
Én egy dolgot tudok , ha minden igaz ahogy közeledünk rsi-nél 70 felé egyre inkább eladás, és ahogy közeledünk 30 felé egyre inkább vvétel.......a rábánál ez 37 most , akkor miről is beszélünk.......ez tény!!!

Tehát vétel....nem nagyon erős csak erős vétel....bocsánat!!! csak SZVSZ!!!

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek