szépen megfogalmazva: A felesleges filléreskedés lassítja a mindennapokat, de a tudatos pénzügyi jelenlét alapkövetelmény. A cél nem a szűkmarkúság, hanem az odafigyelés rendszerré formálása és a szokásokba beépítése.
20M forint, ami a kisembernek vagyon, de ebben a topicban ahol a FIRE témában értekezünk ez mondjuk az az összeg, amit a portfóliónak 1 év alatt reálban meg kellene termelnie - szóval bőven vannak mozgatva 10x-20x ennyi pénzek évente. 20M megforgatásánál 2*0.45 (adás, vétel) + a százalékban mérhető spread mellett így nagyjából 200-300ezer forintról beszélünk - legalábbis az Ersténél. És mint emíltettem: ez nem a FIRE pénz átforgatása. Hanem annak csak egy pici része. Sokszázezer forint. Szóval pont a bróker számít nagyon, mert ott ennél sokkal több pénz mozog. Nyilván könyvelő legyen ha valakine kell. Az IBKR nem csoda. Viszont az Erste meg a többi az csoda-drága.
Komolyan nem értem, ezt a fajta hozzáállást sem, a ktg-kel kapcsolatban! OK, hogy ne szórjuk a pénzt, de mindenki a legolcsóbb szolgáltatót keresi. Milliókat, tízmilliókat, százmilliókat akarnak emberek keresni, de 10-20-30 ezer HUF-ot akarnak spórolni a szolgáltatáson. Nagyjából leszarom mennyi a broker díja (emberek, csodák nincsenek!) Én, azt keresem, amelyik nagyon jó, elfogadható áron. Ja, hogy van olcsóbb? Kőművesből is kifizettem a drágát, mikor építkeztem és nem is bántam meg. Más, az olcsót igen. Másik kérdés - figyeljétek meg - adóbevallás előtt, ugyanazt a sok, buta kérdést feszegeti egy csomó ember. A könyvelőm hosszú évek óta 5-10 HUF-ért (időközben változott), megcsinál mindent. Átadás-átvételin leafdom neki a dokumentumokat, ő számlát ad. Lehet a NAV engem vesz elő. De, az ügyvédem meg a könyvelőt. Oszt jónapot! Aki ennyit sajnál, vegyen állampapírt! Oszt jónapot!
Tényleg Skacok ha már így felmerült. KI HOL BANKOL? (Brókelszolgáltató fintech akármi) :) IBKR, Lightyear? Ez utóbbinál tényleg MINDEN TÖK INGYEN VAN??? (1 EUR, USD / tranzakció tehát ingyen veszel adsz) WTF?? (0,35% devizakonverzió van csak)? (Nekem már Deviza leváltva, az megvan a többit nem forgatnám nagyon Buy & Hold value arc vagyok( nem tréder) de azért néha realizálok, mert pl úgy látom kifulladt az emelkedés (Még ha tévedek is). max 10 vétel / év sacc. később kevesebb adás úgy sejtem. LY nél van egy olyan érzésem h túl szép h igaz legyen!!!
Nekem anno a legfontosabb volt, hogy egyáltalán érezzek rá a munkajövedelem helyett a tőkejövedelmem ízére . Ilyenkor az elején az összeg nagysága másodlagos. Ekkor még csak meg kell tanulni , átérezni a folyamatot. Így vásároltam 1 db garázst anno huszonévesen és kiadtam. Itt megvan a tőkenyereség + a havi készpénz áramlás is. Azóta eltelt közel 3 évtized és szép portfóliót építettem fel. A lényeg , hogy csak kezd el, tedd meg az első lépést, ültesd el az első magot. 👍
Nagyon jó az összefoglalód. Amit én hozzátennék, hogy a tbsz feltörés akár kellemetlenül sok adó megfizetését is jelentheti, ezért nagyon fontos a tervezés, a várható pénzáramlások és célok megtervezése már fél siker. Másik megjegyzésem, hogy huszonévesként a LY vagy az IBKR tényleg jó ötlet, főleg azért, mert kisebb összegek is költséghatékonyan befektethetők náluk, de fontos, hogy ezeknél neked magad kell időben bejelenteni a tbsz-t a NAV-nál, és ez egy nagyon fontos dolog, akár T. Dávid, akár a K. Dórinak az épp aktuális videóját kéretik nagyon komolyan venni.
Mi az a kapados? Kaparós? Én a tescóban vettem leárazott vajat. Reggel még 70 %-kal drágább volt. Már meg is ettük, semmi baja nem volt. Nem is értem, egy vaj, ami 3 hónapig jó, kilencvenkettedik napon miért nem fogyasztható? :-)
Én senkinek nem merek tanácsot adni, mert semmi nem biztos. Ha minél nagyobb hozamot akarsz elérni, annál kockázatosabb termékekbe kell fektetni. A másik dolog, hogy kinek milyen igényei vannak, mert a minimálbérből is meg él sok ember, ahhoz meg nem kell óriási tőke, hogy akár az állampapír is hozzon annyit. Az is kérdés, hogy milyen FIRE életmódot akarsz, mert ahogy az ide írogatók is leírták, mindenki mást gondol erről. Fatfire barátunk kilépett a csoportból, milliárdos ingatlanportfólióval sem dőlt hátra, kell neki a kihívás. Annyira beparázott a tisza győzelemtől és az 1%-os vagyonadó miatt, hogy inkább Dubajba menekíti egész vagyonát, budapesti luxusingatlanokat lecseréli Dubajiakra. Nekem sem büdös a munka, ha nem teher. Sokáig "gürcöltem" hogy most azt csináljam, ami nem megerőltető. Családos emberként nem tudom belőni, mi az "elég", mert nem csak rajtam függ. Három gyerkőcömért még a vállamon a felelősség, a nagyobbak a Te korosztályod, még csak bontogatják szárnyaikat, szeretnék ugródeszkát adni nekik. Úgy látom, megérdemlik.
Ne sajnálj mert köszi jól elvagyyok. A Nagyfiúk megoldjÁk. Olvass utana a 2008as pénzügyi válságnak. Nem kellett realizalnom tőzsdei veszteséget. De vallalkozóként megéreztem. A covid idején is földbeállt minden, nem jött áru és anyag, ha egy cég nem hozza éves pénzt hanem ugyanekkorat elvisz az nem1év az 2év amig helyrejön. felfüggesztettek beruhazasokat kijarasi tilalom is volt. Nem túl rég irtam igazából nem is tudom akarok e igazi fire lenni.
Azt egyszerű halandó nem értheti. Majdnem 6 évig vetőmag kukoricát termeltetett a cég, akinek bedolgoztam. Vetéstől betakarításig az én feladatom volt mindent intézni. Van egy kritikus rész, mikor vetnek, mert a hibridnél van apa kukorica ami poroz, meg anya, ami terem. A másik kritikus időszak, mikor meg kell akadályozni, hogy az anya magát porozza be, mert akkor a szar gének mennek tovább. Így az anya kukoricának ki kell tépkedni a tetején lévő porzóját, szaknyelven címerét. Ez nem egyszerre jön ki, három, négy hét, amíg ellenőrizni kell. Egy hektáron kb 80 ezer anya kukorica van, ezeknél még az előtt ki kell tépkedni, mielőtt el kezd porozni. Van egy pici hibahatár, 1%. A hab a tortán, hogy ezt az állami ellenőrző szerv, a nébih ellenőrzi, ha több mint 1 % a porzó van az ellenőrzésnél, ki kellene silózni jobbra 200 métert és balra 200 métert, mert ideális esetben olyan messze is elkerülhet a virágpor, abból nem lehet hibrid vetőmag. Megjegyzem, a takarmány kukoricáért adtak 150 eurót, a megtermelt vetőmagért 1000 eurót fizettünk tíz évvel ezelőtt. Ez volt az életem, járni a parcellákat és noszogatni a termelőt, menni kell öreg! Akár reggel 5 től, este 10 ig. Fárasztó volt, de valamiért élveztem. Folyamatosan a természetben, kötetlen munkaidővel, akár 18 órát úton lenni. A betakarításnál is ott kellett lennem, volt mikor 3 üzemet tömtünk, akkor 24 órát ment a csőtörő, 3 kombájnossal, magam felügyeltem. Minden egyes kamionnak én állítottam ki a szállítólevelet, 12 kocsi forgott. Romantikus volt hajnali kettőkor sétálgatni a parcella mellett tök sötétben, nézni az osztrák szélkerekek villogását, meg a bécsi repülőtérre érkező repülők fénycsóváit. Én ehhez voltam szokva, nem a tűző napon pecsenyére süttetni magam, a tengerparton heverészve.
Nagyon szépen köszönöm amiket írtál. Ezek szerintem nagyon jó gondolatok, biztos a többiek is megerősítik, hogy így van. Engem elsősorban a közép, de inkább a hosszú távú befektetés érdekel már csak a F.I.R.E. miatt is.
Megtakarításnál a lényeg az időtáv: mikor lesz szükséged a pénzre, és ez határozza meg hogy az adott pénzösszeg mibe megy.
Rövid táv (heteken belül estleg 1-2 hónapon belül) ez maradjon a folyószámládon, esetleg mehet pénzpiaci alapba. Közép táv (3+ hónaptól 5 évig): megfelelő futamidejű diszkont kincstárjegyek, államkötvények Hosszú táv: diverz részvény ETF TBSZ-en.
Legyen mindig 2-3 havi kiadásodat fedező pénz rövid távú eszközben, ez ad pénzügyi rugamasságot, biztosítja azt, hogy ha elveszíted a munkád, akkor nem az első szembejövő állást kell elfogadnod, hanem kereshetsz jobbat, azt hogy sosem kell azon gondolkoznod hogy hogyan tudod kihúzni a következő fizetésért.
Legyen egy vésztartékod, ez lehet középtávú eszközökben. Ez a pénz az, ami ha valami előre nem látható, kritikus kiadásod van és nem tudod fedezni a likvid eszközökből. Tönkrement hűtőgép, fogorvosi kezelés, stb. A vésztartalék legyen legalább néhány hónapnyi, és idővel ahogy gyarapodnak a megtakarításaid (és növekszik azoknak a dolgonak az értéke az életedben, amit ha hirtelen elveszítenél azonnal pótolnod kell!) érdemes ezt is bővíteni. Mire FIRE lennél jó ha néhány évnyi kiadásnak megfelelő ez az összeg.
A hosszú távú megtakarítások mindenféleképp TBSZ-en legyenek, mert az adóelőny amit jelent hatalmas segítség. Alacsony költségű, szektor és földrajzi diverzitást nyújtó ETF-eket érdemes használni. Én az iShares IWDA alapját szoktam ajánlani az ismerőseimnek. Amire érdemes odafigyelni, hogy vannak osztalékfizető (distributing) és visszaforgató (accumulating) alapok, erre a célra az accumulating típusúak a jók, azok automatikusan befektetik az osztalékokat, így nem kezd készpénz felgyülemleni a hosszú távú TBSZ számládon. A Lightyear jelenleg a legjobb értékpapírszámla ajánlat erre a célra, ezt szoktam ajánlani az ismerősöknek.
Ha vannak könkrét pénzügyi céljaid amire gyűjtesz (autó, lakás önerő), akkor is az időtáv a lényeges szempont. Ha jövőre akarsz autót venni, és már nagyjából meg is van az ára, azt érdemes 1 éves időtávra fektetni, azaz 1 éves lejáratú kötvényekbe. Ha 1-2 év múlva lakást akarsz venni, és kb már megvan az önerőre való, azt 1-2 év lejáratú kötvénybe rakod. Viszont ha lakást akarsz venni, és gyűjtesz az önerőre, de még nem látod, mikor lesz ebből lakásvásárlás, akkor az hosszú távú befektetés: megy a részvény ETF-be.
Sajnálom a helyzeted Spiller. Azt szabad megkérdeznem, hogy 2008 és a Covid mit befolyásolt a helyzeteden? Ha volt is gazdasági visszaesés és árfolyamesés azért azóta az már bőven korrigált és ha nem adtad el a megtakarításaid, hanem folyamatosan építetted akkor elvileg elérhetted volna a célod. Vagy valamit nem jól gondolok? Szeretnék tanulni tőled és nem beleesni ebbe a hibába.
korán elment. ..célokat ki kell tűzni. Az az jó ha van terved és tudod a hozzá vezető utat. Van amikor az élet hozzátesz és van amikor elvesz. ez a játék lényege. Ha visszaolvastál fórumon akkor láthattad többféle értelmezése van a FIRE létnek. korábban "nyugdíjba vonulsz" és takarékosan eléldegélsz. vagy a megszokott színvonalodon leledzel. Egyik sem könnyű. Esetleg folyamatosan feléled a pénzed vagy szinten tartod a vagyonodat esetleg kicsit növeled azt az életszínvonalad fenntartása mellett. Mindenkinek más a neki megfelelő életszínvonal, sokak egy mintát követnek ami nem is a sajátjuk. Szép feladat ez a lecke.
üdv a klubban. azt gondoltam -nem megalapozatlanul- 40évesen nem kell majd dolgoznom. aztán közbejött a 2008.. utána alakult a helyzet és jött a covid.. :) a malacokat időnként levágják..
F.I.R.E. életmód (általánosságban)