https://www.forbes.hu/penz/ekkora-a-vagyona-a-magyar-felso-tizezernek/ ai: Magyarországon a háztartások vagyoni felső \(10\%\)-ának (azaz a leggazdagabb tizednek) alsó vagyoni határértéke egy főre számítva bruttó \(35\) és \(45\) millió forint közötti nettó vagyont jelent. Ez a küszöbérték a teljes háztartási vagyont (ingatlan, megtakarítások, értékpapírok és vállalkozási részesedések összege) vizsgálva a háztartások szintjén tipikusan \(80\) és \(100\) millió forint körül alakul Akkor lehet a nagyobbacska panel mégis elég lehet a felső 10%hoz..... Brutál.
"Költeni" is tudni kell. Van olyan ismerősöm, aki közel 70 éves, egy középszerű lakásban lakik, szakadt autóval jár (lada niva, meg 15 éves octavia) korábban mutatta a befektetéseit (mrd közeli), de sajnálja magára, sajnálja költeni. Mi élvezet van így az életben? Fiatalabb nem lesz, és valljuk meg, manapság a várható életkor sem a barátja egy 70 évesnek (sajnos).
Miben tévedek nagyságrendet? A szupergazdagok besorolásában? Egy 2 milliárdos teljes vagyonnal rendelkező család, nem a szupergazdagok életét éli, inkább a felső középosztályét. Nem kell gondolkoznia azon , hogy mit eszik, be tud ülni étterembe amikor kedve tartja, bármikor el tud utazni oda ahova szeretne, egészségügyi szolgáltatások terén nem az ár az elsődleges szempont, kényelmes a lakásban vagy házban él egy jobb lokációban. El tud menni színházba, tud újságokra előfizetni, könyveket vásárolni. Egyszóval polgári életet élhet.
A vagyon az lehetőség. Nem feltétlen él vele mindenki optimálisan, és nem keverendő az életminőséggel sem. Lehet magas vagyonnal alacsony életminőség, és fordítva is.
Az előzmények szerint az messze nem a felső 10%. De erre is mindjárt rákeresek mit lelek. De nem attől fog változni a vagyoni helyzete hogy épp kiadja a lakását és másutt ugyanolyat bérel ugyanannyiért azt talán kijelenthetjük.
Nem általánosítanék ekkorát, valószínűleg múltbeli berögződések miatt sokan nem változtatnak életszínvonalat, vagy csak minimálisan. Nagyságrendeket tévedsz a 10 milliárddal, az kb 300-400 családnak lehet max, 20 milliárd a top100-as listára belépő... 5-6 éve a top100 -as listára majdnem felkerülhettél volna Magyarországon 10 milliárddal ....
Nem azt írtam 😃 Az életvitelszerűen lakott lakást húzzuk le. A többi ingatlan az vagyon! Ha van 4 ingatlanon, a legolcsóbbat lehúznám, amiben életvitelszerűen lakni tudok. Ha valakinek egy panelje van, amit 150et ér, mert 2015 óta felment oda az értéke, de semmi más vagyona nincs, és mondjuk van egy fizuja, ami elég ahhoz hogy rezsit kifizesse stb. a vagyonos felső rétegben van? Értem amit írsz, és egyetértek, eladhatja a 150es panelját vagy kiadhatja és elmehet albiba és felélheti a pénzét. De akkor vagyonos vagy sem?
Elolvastam, mindenképp nonszensz a befektetéseket szétválasztani. Mert épp nem termel? (mintha a bérleti díj mentessége nem haszon lenne, de hagyjuk) Akkor az éppen nem nyereséges tőzsdei befektetést is húzzuk le a vagyonból mert nem termel? A nyereséges gyár az vagyon, a nullás eredményű meg nem vagyon? ne viccelj már.
Mert hitelből van az ingatlan? Nem egyszerű jól meghatározni... arra írtam, hogy lehet nekem egy 150milliós panelem, ha nincs másom, akkor felső 10%ba tartozom?
Szerintem kár belemenni a részletekbe hogy milyen jövedelem mellett milyen ingatlan, elképzelt példa volt hogy nulla változástól valaki pendlizne a felső 10% és a medián(vagy ép a nulla vagyon) közt mert épp benne lakik az ingatlanbefektetésében vagy éppen nem.
Kb 3000 ház és 1000 lakás van eladó az országban ami 300M felett van. Országosan. Az 1000 darab 300M fölötti lakás mellé: csak Budapestre 30.000 db-nál több hirdetés jut lakás esetén. Országosan kb 78.000 házat hirdetnek, és 66.000 lakást. Ebből a bő 140.000 ingatlanból 4.000 db van 300M fölött.
Nem feltétlenül, ha egy, a jövedelmedhez képest drága ingatlanban laksz és évente az 1-2%-át ráköltöd állagfenttartásra, fűtésre stb. akkor lehet csóróvá tesz.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)