Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Ishar
Ishar 2024. 12. 14. 11:43
Előzmény: #557  Törölt felhasználó
"A költségvetések államok el vannak nyakig adósodva .. Pénz kell ezt pedig a FIRE réteg tudja megadni  nekik." --- Ettől a helyedben nem tartanék: kérlek ne értsd félre, szép teljesítmény, de az a néhány panel, amit összehoztál, összértékében egy jobb családi ház ára egy jobb helyen.
Ishar
Ishar 2024. 12. 14. 11:38
Előzmény: #554  efranx
Szerintem a FIRE egy humbug: ha megvan a kellő tőkejövedelem, akkor „válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod” – Konfuciusz.
Törölt felhasználó 2024. 12. 14. 11:36
Előzmény: #552  Törölt felhasználó
Jobban ingadozik, és kellemetlen lehet átélni, ahogy hónapokig csorog az árfolyam, viszont közben a negyedéves jelentésekben nyomon lehet követni, mennyi haszon, mennyi könyv szerinti érték, stb. jut egy részvényre. Az árfolyamesés ilyenkor kitűnő vételi lehetőséget is kínálhat.
Törölt felhasználó 2024. 12. 14. 11:36
A költségvetések államok el vannak nyakig adósodva .. Pénz kell ezt pedig a FIRE réteg tudja megadni  nekik.
Törölt felhasználó 2024. 12. 14. 11:34
Előzmény: #554  efranx

Igen nekem is van ilyen érzésem  célkereszt lesz a FIRE eseken.
Akkor az járt jól aki hedonista módon élt nem tett félre semmit  a szorgos hangyák akik meg minden fillért megspórolva jó befektetésekkel gyarapodnak megszívták?
Sajnos Amerikában a Demokrata jelölteknél is a gazdagok megadóztatása volt a cél .. EU ban is hasonló irányok figyelhetőek meg nagy az egyenlőtlenség  kell a pénz le kell húzni a gazdagokat.
Hallottam egy olyat is, hogy Angliában lelépési pénzt adót kell fizetni aki gazdag és el akarja hagyni Angliát külföldi élet reményében. !  Mondjuk X millád van és X százalékát be kell fizetni az államnak ha vinni akarod a vagyonod külföldre akarsz mondjuk Ázsiába akarsz költözni.   Egyik youtuber mondta és más EU országok is tervezik ezt mert sokan lépnek le Angliából gazdagok és még utoljára az állam megvágja őket lelépési pénz
Törölt felhasználó 2024. 12. 14. 11:29
Előzmény: #551  Törölt felhasználó

Magyar ingatlan eddig jól hozott ( ha  bérletiket is hozzá csapom)
Az összehasonlításban nagyvonalúan a bérleti hozamokat kihagyják így nem csoda, hogy kedvezőtlenebb az ingatlan hozama. Pedig a kamatos kamat hatás ( ha mondjuk állampapírba forgatod a bérletiket) elég jelentős ... De ez nem biztos a következő 10 évben is igaz lesz.
efranx 2024. 12. 14. 11:29
Előzmény: #544  FR73
Ja, ez a valódi coast fire. A probléma az, hogy innen nehéz igazi fire-be lépni. Én már 3x újtaterveztem az eredeti számokat (összeg, kor) és most már azt hiszem kezdem elengedni a dolgot, nincs meg a kellő kurázsi, talán valódi igény sem volt csak tetszett az elmélet.
Amúgy elég sok tényező szól fire ellene is, nálam a 2 legfontosabb:
1 - nem nagyon lesz kivel fire-ezni, baráti kör nagyrészt marad a mókuskerékben, egyedül pedig nem mindenkinek megy az abszolút szabadság élvezése
2 - erről nem nagyon van szó a fire irodalomban, de nekem van egy olyan érzésem, hogy a közeljövőben rendszer szinten fogják ellehetetleníteni. A fejlett világban rohamosan terjed, óriási kultusza lett a fire-nek és mivel kezd jelentős számú lenni a fire tábor, emiatt szénné fogják adóztatni a tőkejövedelmeket is és a fire tőkéket, vagyonkákat is. Társadalmi és gazdasági szinten máris szitokszó a megtakarítás (USA-ban évtizedek óta, mára Mo-n is), aki nem költ eleget az csak árt a gazdaságnak, a tőkejövedelemből élők pedig még jobban célkeresztbe kerülnek.
riskmanagementisnice 2024. 12. 14. 11:28
Előzmény: #550  Törölt felhasználó

Én hiszek a FIRE-ben amúgy, és ha érdekel én saját jó minőségű ingatlan +300-350M-re teszem a reális szintet. Ha valaki 55-60 éves, akkor kevesebb, én a harmincas éveim végén vagyok. Ha lesz 500M-ed saját lakás mellett azt azért ne tartsd mind ingatlanban ;)
FIRE-ig szerintem az értelmes cél a gyarapodás mellett olyan értelmes, élvezetes munka, amit az ember nagy autonómiával, de relatíve kevés stresszel tud csinálni, lehetőség szerint időben minél rugalmasabban.
És ha ez a helyzet, akkor az ember nem is azt számolgatja, hogy mikor mondhat fel  már végre.
Törölt felhasználó 2024. 12. 14. 11:26
Előzmény: #551  Törölt felhasználó

Egy gond van a REIT ekkel . Jobban ingadozik az ára mint az fizikai ingatlan értéke.
Milyen hozamot biztosít? mennyi az osztaléka ?
Kereskedelmi ingatlanokat most jól megütötték  egyébként. . Míg a lakópiac ingatlan még tartja magát idehaza egyenesen virágzik.
Törölt felhasználó 2024. 12. 14. 11:24
Előzmény: #548  Törölt felhasználó
Én úgy tudom, hogy a részvények hosszútávon valamivel jobb hozamot adnak az ingatlanoknál (beleszámolva az általad írt részvénypiaci visszaeséseket is). Ingatlanba egyébként részvényeken (REIT) keresztül is lehet fektetni. Francia és német REIT-jeim vannak, szoktam néha nézegetni, hogy milyen épületeket tartanak a portfólióban :)
Törölt felhasználó 2024. 12. 14. 11:19
Előzmény: #549  riskmanagementisnice

Na látod ez igaz... !
Az a helyzet szeretem az érzést ha gyarapodok. Pszihikailag ha eljut a FIRE életem egy olyan pontra amikor már félre se tudok tenni na az elég necc lesz ( öregszem kell egyre több mindenre kiadás esetleg nőnek a gyerekek és ő nekik kell több erre arra)
Igen félek felmondani még én is nem is tudom hány száz milliónál merném ezt meglépni..
Talán 500? vagy még az is kevés volna? Nem tudom.
Még ekkora ingatlan befektetési porfólióval is kétkedem a FIRE be , pedig mindig ez volt a célom egész életemben.
riskmanagementisnice 2024. 12. 14. 11:17
Előzmény: #546  Törölt felhasználó
Tök szuper, hogy Neked most anyagárban vannak a felújítások, de majd amikor 60, 65, 70 éves leszel is így lesz? Nem fog semmi fájni? Ezt próbálom írni, hogy a mostani költségszint, meg havi átlag és a 20-30-40 éves tervezés ez két teljesen külön műfaj. Nagyon jó kiindulás, ha tudod, mennyi most a normál megélhetés.
Törölt felhasználó 2024. 12. 14. 11:16

Lakásoknak szerintem meg van az előnye, hogy kevésbé hajlamos az áruk  vissza esni és a bérleti díj szinte soha nem esik vissza ( kivéve Covid ) .
Stabilabb bevételi forrás hosszú távon inflával emelkedik az áruk.  Ha részvény portfólióba lenne  igen előfordulhatna , hogy lenne egy két ínséges év amikor van egy válság 30-40 % os visszaeséssel (S&P 500 ETF)  na akkor szépen nézne ki a FIRE azokra az évekre. De talán az ingatlan ettől egy fokkal stabilabb . Vagy rosszul gondolom? Túl kockázatos volt mindent a lakásokra feltenni? Tudom jöhetnek a támogatások kivezetése az egyfajta rottyot okozhatna a piacon időlegesen.
riskmanagementisnice 2024. 12. 14. 11:12
Előzmény: #542  riskmanagementisnice
Egy nagyon egyszerű példa.
Nekem jelenleg autóra havi 65e megy el, ebben benne van a benzin, a matrica, a szervíz, a kötelező és a casco.
De a hosszútávú planningben nem havi 65e-el számolok, hanem van egy külön tétel autó cserére, ami havi 50e. És akkor ha 10 évente lecseréled az akkor 10 éves kocsidat újra (vagy 15 éveset 5 évesre, kinek hogyan tetszik), a vételi és eladási ár különbséget neked kell betolni, én erre becsültem ennyit (ugyanerre lehet a meglévő autó értékvesztéseként is gondolni). 
Sok ilyen példa van, hogy a havi átlagos kiadás és a long term (fire) plan nem pont ugyanaz és szerintem itt lehet a legkönyebben félrecsúszni.
Egy másik példa, hogy lehet, hogy most mindenki csont egészséges és az eü kiadás csak a C vitamin, de 10 éves távlatokban nem tudsz így tervezni, de ez egy külön hosszú poszt lenne - különösen ha a saját időskori kiadásokkal is akarsz számolni.
Törölt felhasználó 2024. 12. 14. 11:11
Előzmény: #542  riskmanagementisnice
 A lakások bútor nélküliek ( Panelek )  . Festést én magam csinálom és minden egyebet felújítás esetén így kevesebb a költségem rá, de az anyag költség még így is fennáll. Azért évi 200-300 e ft / lakást rá lehet hagyni nyugodtan még így is. Na látod kocsit is le kell cserélni azért 10 évente  ez is egy nagy költség . Betegség is lehet sajnos mindent nem lehet az állami ellátás keretében megoldani , de tervezném, hogy fizetem a TB biztosítást azt a havi 10 e ft ot feleségemre és magamra. Utazásra azért ha Fire lennék elköltenék évi 1 mft ot , mert a terv az egész nyáron valamelyik mediterrán országban  (Airbnb vel lehetséges 400-500 e / hó ért Görögbe olcsóbb mediterrán országba foglalni kocsival mennénk le  a családdal vállalva a 12 -15 órás utat is cserébe nem kell bérelni lent semmit) Kaja önellátás  gyakorlatilag annyi a kaja mint itthon tehát a plusz költség csak a szállás és a leutazás meg az ottani utazgatások – Airbnb kedvezményt ad ha 1 hónapra foglalod a szállást egyébként ) Sajnos a teljes nyár nyaralást csak Fire esetén lehet kivitelezni, de lehet az óriási hőségtől és a tömegtől hamar visszarohannánk Magyarországra. De még így is szűknek érzem ezt a 860 e ft / hó mint visszavonulási összeg  sajnos  ..mert félre is kellene tudni tenni  legalább 2-3 száz ezret havonta, hogy a pénz értéke ne amortizálódjon . Igaz hogy Ingatlanokról van szó ami követi az inflát és a bérletit is lehet tempósan emelni, de 45 éves panelek 25 év múlva 70 évesen nem tudom mit fognak érni és menyit fognak termelni...(4 panel 1 családi van kiadva ) 
maxhell 2024. 12. 14. 10:57
A FIRE-ben az a nehéz szerintem még előtte, hogy bármennyire is próbálja az ember eltervezni a költségvetést, és minden mást is :) túl sok a bizonytalansági tényező. Könnyűnek tűnik, hogy megvan a célszám, és excelben kijön a matek, csak az élet más. 
Ha összejött a célszám, az egy aktív folyamat volt valószínűleg. Viszont, ha megvan a döntés, akkor az egy teljes váltást igényel, nem biztos, hogy lehet tovább úgy menni, mint ahogy a célig elértünk.
Konkrétan: a FIRE úton, fizu nő, bevétel nő, megtakarítás nő, befektetés nő, befektetés hozama nő. DE, ha már FIRE vagy, az addigi fizu kiesik!, fizuból további megtakarítás nem történik. Sőt az életbeli költségek forrása már csak a hozam, vagy a tőke lehet. A befektetések új tőkéből nem fognak nőni. Akkor most az addigi befektetési stratégiát is lehet meg kell változtatni, módosítani, de akkor megint minden módosulhat, hiszen eddig másként volt befektetve, más hozamokkal, most megint más lesz. A befektetések hozama bár papíron mindenki azt mondja, hogy "kvázi állandó" és mindenki számol egy éves átlaggal, 5-10 % között, na ez nem lesz mindig így. Ez viszont biztos, tehát a befektetések hozamában sem lehetünk biztosak, negatív hozamú évek is jöhetnek ám simán. Ekkor viszont a tőke fog csökkenni. Oké, ezzel is lehet számolni és kalkulálni, de akkor már módosul, borulhat az eredeti terv és kalkuláció. Oké van az a verzió is, hogy haljunk meg nullával, de nem lennék nyugodt, ha ez lenne a terv. Vagy vissza is lehet menni dolgozni, de szerintem ez se könnyű, mint ahogy könnyen mondanak ilyet. Vagy dolgozni, de nem annyit, mint a "fő" munkás években, de az megint nem az, ami. Tehát nagyon sok a bizonytalansági tényező, családi, egészségügyi, mindenféle nagyobb életbeli változásokról nem is beszélve. Ekkor jön az a gondolat, hogy akkor tervezzük ráhagyással a FIRE-t, de mekkorával, mert ugyanez a probléma ezzel is. Ha meg akkora a ráhagyás, sose lesz elérve a dolog. Na, szóval nagyon nem egyszerű ez a kérdés sem, de engem is nagyon érdekel, és én is ezen dolgozom. 
FR73 2024. 12. 14. 10:44
Előzmény: #541  efranx
Ragaszkodom az otthoni munkavégzéshez, nem vállalok el plusz munkát, ragaszkodom a szabadnapokhoz. Napi max 8 óra, de semmi agyonhajtás, ha flow-ban vagyok, mehet tovább, ha nincs kedvem, sétálok egyet. Tényszerűen napi átlag 5-6 órát dolgozom.  Ad ritmust a mindennapoknak.
Cserébe nem várok el jutalmakat, prémiumot meg előléptetést se. 
Reálértékben kb fele annyit keresek, mint valaha a csúcson, tényszerűen feleannyi munkával. 
10 éve még rendszeresen fájt a hátam (a stressz úgy gondolom) ma sose.
50 felett járok, mai tudásom szerint 65-től lesz szemmel látható nyugdíjam. Semmi extra luxus nincs, de szeretek utazgatni, ez az egyedüli, ott nem fogom vissza magam.
Törölt felhasználó 2024. 12. 14. 10:36
Előzmény: #541  efranx
Igen, személyiségfüggő. Én 9 éve tolom az előző hsz-ben írtak szerint, és egyáltalán nem érzem mókuskeréknek. Akkor kelek, amikor akarok, azt csinálok szinte egész nap, amit akarok. Mintha egy folyamatos vakáció lenne. A kevés munkát magamnak osztom be, ezért szívesen csinálom. 
Nem akarom ezt úgy beállítani, mintha arany életem lenne. Egyáltalán nem így van. De rendkívül fontosnak tartottam elérni a szabadságnak ezt a formáját. 
riskmanagementisnice 2024. 12. 14. 10:35
Előzmény: #539  Törölt felhasználó

Néhány kérdést felteszek és ebből talán átjön az is, hogy szerintem hogyan kell FIRE-re a kiadásokkal számolni.
860e/hó-ban mennyi az ingatlan fenntartásra, felújításra számított hosszútávú átlag?
200M legyen 3 lakás, átlagosan hosszútávon költs 500e-t/lakás/év (5 évente festés, 10 évente nagyobb felújítás, időnként bútor csere stb.), tehát akkor ebben bent van havi ~ 120e a lakások fenntartására?
A 860e-ben számolsz azzal, hogy a mostani kocsid, amire csak benzint meg matricát meg évi egy szervízt költesz alapjáraton, mondjuk 10 évente le kell cserélned?
Számolsz 3 évente egy nagyobb eü. kiadással (bárkinél a családban fog, térd, sérv, gyógytorna bármi és akkor még semmi rendkívüli nem történt, de 0.5/1.5M-ek tudnak repkedni könnyen per esemény)?
Számolsz az évi 1-2-3 (amennyit Ti csináltok) utazással?
Szerintem iszonyú jó kiindulás, ha tudod a rendszeres költéseidet, de van körülbelül 8-10 tétel még, amire be kell hosszútávon, mint nem rendszeres kiadás tervezni egy összeget, mert lehet, hogy 6-12 hónapig nem jön elő, de 10 év alatt 100%, hogy előjön.
efranx 2024. 12. 14. 10:08
Előzmény: #536  FR73
A gyakorlatban hogy történt az átállás? Többet költesz vagy nyugisabb állásod lett, esetleg részmunkaidő?
Én a Coast Fire-ban (Barista, Lean stb dettó) nem igazán látom mi a Fire. Inkább olyan "mental shift"-szerű dolog, hogy ugyan jó érzés a nest egg szép gyarapodásának látványa, de így valójában nyugdíjig fogod nyomni a mókuskerékben. Az abszolút szabadsághoz képest pedig minden más mókuskerék. Nyilván minden személyiségfüggő is, általában egy autoriter típusú cégvezetőnél az abszolút szabadság akár visszalépés feeling is lehet, az X számú beosztott itányításához képest.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek