Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
randomly ma, 16:03
Előzmény: #38839  Placi82
Ha a futures USD finanszírozási csatorna akkor aki 100USD felett vett és ki is kérte a fizikait akkor az meghitelezte az USA-t? És ez miért jó az USA-nak hogy ennyi embert így levett/becsapott? 
MrSomm ma, 11:27
Előzmény: #38839  Placi82
Ezt egy kicsit fejtsd ki bovebben, hogy mit ertesz azon, hogy: 
Milyen collateral-ra gondolsz? Nem ertem mire akarsz utalni.
"A lényeg az hogy a  futures nem csak csak árjegyzés!!!!!!!!
Futures egyenlon dollárnfinanszírozasi csatorna!!!!!!!!!
Arany/ezüst futures = implicit dollár short 
Aki rollol az meg implicit USD liquidity exposure ben marad Sommer úr ."
MrSomm ma, 11:19
Előzmény: #38834  MrSomm
The Reuters piece (datelined Feb 12, 2026) says India has put on hold / pulled out of a lithium exploration effort in Mali that had been backed by Russia’s state nuclear company Rosatom, because the security situation in Mali has become too risky for Indian state-owned firms to justify spending and potential losses.

Persze ez csak egy kiragadott hirmorzsa. De szerintem fontos.
Placi82 ma, 00:37
Előzmény: #38838  MrSomm
Írd le , és fejből megmondom hogy melyikkel lesz gebasz földrajzilag és geopolitikailag , bandaháborúk miatt....
Nyugi nem csak te szívtad be , a PSLV tulaja is.
Ugye hogy mondtam hogy nem volt az a Kínai vásárlás 6 milliárd :)
Apai nagyapám sváb német  kulák volt,  nem ivott /cigizett .
Könyveket vett helyette történelmi, filozófia, gazdasági ,volt sok 100 könyve, akár 1000 könyve is. . Kiskoromban sokszor ő vigyázott rám ,velünk lakott  ő tanított meg olvasni , azzal szórakoztunk hogy kivettem egy könyvet  a hatalmas szekrény rendszerből, és mondtam a címet és könyv íróját , és megkérdeztem hogy a 66ik  oldalon mi van, és tudta 72 évesen is ,pedig lehet hogy 25-40 éve olvasta ....
Én ezt a képességet nem örököltem teljesen sajnos, de lexikális tudásom van , és ha valamit olvasok azt nagyjabol körülbelül  , de egy életre  megjegyzem, ,sajnos nem olyan  pontosan mint  nagyapám , de kb.
((Sokkal előrébb tartanék, ha nem hal meg 10 éves koromban ,mennyi mindent taníthatott volna még)
Placi82 ma, 00:21
Előzmény: #38836  MrSomm
Ehhh, ne röhögtess most már komolyan.
Próbálj már meg több síkon mainstream narrativakbol kilépve gondolkozni!!  Menne?
A futures piac célja valóban:hedgeárképzés és  finanszírozás.
A delivery arány igen több évtizede  alacsony ezüstnél talán kevesebb 5%? kb  durván , annyi sincs !!!!
A görgetés a  normális. Képzeld Sommer en is tudom ,🤣 ne komolytalnkodj!!!!!!!!!!!
Mi történik, ha a futures nem csak hedge eszköz, hanem collateralla válik egy stresszes rendszerben? Nuuu? 130$ ezustnel mondjuk.?
 A lényeg az hogy a  futures nem csak csak árjegyzés!!!!!!!!
Futures egyenlon dollárnfinanszírozasi csatorna!!!!!!!!!
Arany/ezüst futures = implicit dollár short
Aki rollol az meg implicit USD liquidity exposure ben marad Sommer úr .
Aki fizikai deliveryt kér az meg képzeld el, hogy  kilép a dollár funding rendszerbol
lEz már nem technikai kérdés
.Ez bizalmi kérdés.
Akkor idáig nem is értetted a lentebbi   alábbi bejegyzésem ????
Vagy már gyanakszom ,hogy"" hivatalból ""nem akartad érteni??
Remélem a második ...!!!
MrSomm szombat, 23:54
Előzmény: #38820  Placi82
En is probalok normalis valaszokat kihuzni beloled. De nem egyszeru. Ha lesz ra idom bepotyogom mindegyik reszvenyem. Sok van, inkabb tobbet veszek egyszerre a kockazatot porlasztva. Van peldaul a Vizsla Silverbol is . Nem szep... De nem adom el, mert attol ami tortent az ezust, ami foldben van ott is maradt. En amiatt vettem meg elsosorban. 

Es pont a Vizsla-nal kerdeztem ChatGPT-t a cartel kockazatokrol. Nem igazan volt jellemzo. De szerintem ezutan sem lesz. Majd megegyeznek a politikusok es a cartelek. Ez nem jo senkinek, a El Chapo fianak es a cartelnek sem kell az a par millio dollar szerintem ilyen aron. Nem lennek meglepve, ha valamelyik kisebb csapat csinalta volna. Bar mar eleg regen haboruznak egymassal, igy lehet tevedek es meg vannak szorulva. 
MrSomm szombat, 23:47
Persze — ide jön a kiegészítés kifejezetten arról, hogy melyik szereplő miért van a fém határidős piacon (mit akar elérni, mit fedez, min keres). Melyik szereplő miért van a fém határidős piacon? 1) Termelők (bányák, kohók, finomítók) Motiváció: bevétel stabilizálása, beruházás-tervezés
  • A fém ára eshet akkor is, amikor nekik épp termelniük kell.
  • Sok projekt (bánya/kohó) években gondolkodik, nem napokban.
    Mit csinálnak jellemzően?
  • Eladási hedge: eladják a futures-t (short), hogy “bebiztosítsák” az eladási árat.
    Miért éri meg?
  • Kiszámítható cash-flow, hitel/befektetői elvárások teljesítése, működési kockázat csökkentése.
2) Ipari felhasználók (gyártók: autó, elektronika, építőipar, kábel, csomagolás stb.) Motiváció: beszerzési ár stabilizálása, árajánlatok védelme
  • Őket az zavarja, ha a réz/alumínium/arany “elszáll”, miközben fix áron adtak ajánlatot a vevőjüknek.
    Mit csinálnak?
  • Vételi hedge: megveszik a futures-t (long), hogy rögzítsék a jövőbeni beszerzési árat.
    Miért éri meg?
  • Tudnak fix áras szerződéseket vállalni, stabilabb az árrés.
3) Fizikai kereskedők / árukereskedők (commodity merchants) Motiváció: kockázatmentes(ebb) marzs, arbitrage, készletfinanszírozás
  • Ők hidat képeznek a “fizikai világ” és a tőzsdei ár között.
    Mit csinálnak?
  • Spread és basis trade: pl. fizikai ár vs tőzsdei ár különbségre játszanak (nem simán irányra).
  • Hedgelik a készletet: ha raktárban ül a fém, az árkockázatot futures-szel lefedik.
    Miért éri meg?
  • A profit sokszor nem az árból, hanem a logisztikából, tárolásból, finanszírozásból, minőség/locations különbségekből jön.
4) Feldolgozók / újrahasznosítók (scrap, secondary metals) Motiváció: input- és outputár közti marzs védelme
  • Sokszor a “bejövő” (hulladék, koncentrátum) és a “kimenő” (finomított fém) ára együtt mozog, de nem tökéletesen.
    Mit csinálnak?
  • Crush / processing margin hedge jellegű fedezés (nem mindig tökéletes, de csökkenti a kilengést).
    Miért éri meg?
  • Az üzleti modelljük a feldolgozási marzson áll vagy bukik.
5) Spekulánsok (hedge fundok, CTA-k, prop traderek) Motiváció: profit az ármozgásból, trendekből, makrósztorikból
  • Ők vállalják be azt a kockázatot, amit a hedgerek átadnak a piacnak.
    Mit csinálnak?
  • Iránytréd: long/short (pl. réz fellendülésre, arany menekülőeszközre).
  • Volatilitás-tréd: opciók, event-driven helyzetek.
    Miért éri meg a piacnak is?
  • Likviditást adnak, szűkebb spreadeket hoznak, gyorsítják a price discovery-t (cserébe néha növelik a zajt/rángást).
6) Market makerek, brókerek Motiváció: forgalom, spread, kockázatkezelési szolgáltatás
  • Ők “piacot csinálnak”: folyamatosan adnak vételi/eladási árat.
    Mit csinálnak?
  • Kétoldali jegyzés, kockázat netting, gyors fedezés.
    Miért vannak ott?
  • Nélkülük drágább lenne belépni/kilépni, rosszabb lenne a végrehajtás.
7) Bankok / finanszírozók Motiváció: finanszírozás + fedezeti struktúrák + ügyfélkiszolgálás
  • Sok ipari szereplő nem akar közvetlenül tőzsdézni, vagy komplexebb fedezetet akar.
    Mit csinálnak?
  • OTC hedge-ek, swapok, opciós struktúrák, készletfinanszírozás.
    Miért fontosak?
  • Hitel, kereskedelmi finanszírozás, strukturálás: a fizikai lánc gyakran banki háttér nélkül nem menne.
8) ETF-ek és “befektetési pénz” (különösen nemesfémeknél) Motiváció: kitettség aranyra/ezüstre (infláció, menekülőeszköz, diverzifikáció)
  • Nem akarnak feltétlenül fizikai aranyrudat tárolni, de árkitettséget igen.
    Mit csinálnak?
  • ETF-struktúrától függ: fizikai fedezet, futures roll, vagy vegyes megoldás.
    Hatás:
  • Erősíthetik a trendeket, és néha “pénzügyiesítik” az ármozgást.
Egy mondatos összefoglaló (forum-kompatibilis)
  • Termelő: “Ne omoljon össze az árbevétel.”
  • Gyártó/felhasználó: “Ne ugorjon meg a beszerzési ár.”
  • Kereskedő: “Basis/spread/marzs a fizikai láncon, hedge-el.”
  • Újrahasznosító/feldolgozó: “Marzsot véd, nem irányt.”
  • Spekuláns: “Ármozgásból profit, cserébe likviditás.”
  • Market maker/bróker: “Kétoldali ár, jobb likviditás.”
  • Bank: “Finanszíroz, strukturál, fedezetet ad.”
  • ETF/befektetési pénz: “Kitettséget vesz (főleg arany/ezüst).”
MrSomm szombat, 23:43
Előzmény: #38829  Placi82
Gorgetes mindig van, ez az alapveto piaci mukodes. Egyre inkabb azt latom ezekbol a kommentekbol, hogy a futures piac alapveto mukodeset nem akarod megerteni, vagy elfogadni. 
Nincs olyan, hogy mindenki a kezebe keri az ezustot, mert nem azert van a piacon.
MrSomm szombat, 23:40
Előzmény: #38828  randomly
Szerintem a kerdes inkabb az, hogy amikor visszacsokken a magas ar miatt a kereslet, akkor hol lesz az arfolyam. Vagyis inkabb a mostani arnal van-e mar meghatarozo meretu lemorzsolodo kereslet.
MrSomm szombat, 23:06
Előzmény: #38817  Placi82
Errol honnan tajekozodsz? Komolyan kerdezem. Mert ezt peldaul nem a WSJ-ben irtak meg, legalabb es nem emlekszem ra. 
Ha az oroszok vannak a hatterben, akkor Barrick hogyan tudta visszakapni a banyat? Miert nem viszi tovabb az allam. Az volt a tervuk, hogy ok jobban tudjak es uzemeltetik maguknak. Aztan meg egyszer csak megis visszaadjak. Erdekes egybeeses...
MrSomm szombat, 23:01
Előzmény: #38826  Borisz
Az aranyat vissza tudjak kovetni az afrikai banyakba, abbol, hogy milyen szennyezodesek vannak benne. Ez kb, mint az ujlenyomat. Csak, ha mar egyszer osszeolvasztottak oket, akkor lehetetlen megallapitani. 
MrSomm szombat, 22:58
Előzmény: #38821  randomly
Ebbol van hosszabb idosorod?Mert a CME csak 5 napra engedi ingyen visszamenoleg.

Ezek a nyitott poziciok, naponta, lejaratonkent.
https://imgur.com/a/xpVzdUs
MrSomm szombat, 22:54
Előzmény: #38819  Placi82

5.5 milliard CAD
Allied Gold’s mines and projects (as described in the company’s portfolio):
  • Sadiola Gold Mine (Mali) — producing mine
  • Côte d’Ivoire Complex (Côte d’Ivoire) — producing operations comprising:
    • Bonikro Gold Mine — producing
    • Agbaou Gold Mine — producing
  • Kurmuk Gold Project / Mine (Ethiopia) — development/under construction; targeted to commence production in 2H 2026
Placi82 szombat, 19:52
Előzmény: #38829  Placi82
És terv 2025 oktober 11 én fogalmazódott meg mikor láttam hogy 36%volt a silver leasing rate 2025 október elején !!!! 
Előtte még évekig a 3%ot se érte el ......!
Azért ez kb olyan mint szimultan sakkozni fejben az ellenfelek előtt 10 lépéssel fejben  előre járva, fejben lejatszva a lehetseges kimeneteleket 
Én csak egy nagy kasszát akartam egy COMEX defaut kozeli squeze,  rendszer  eseményen . :))
 És igen ,Ezüst magas ára ellen a legjobb gyógyszer pontosan középtávon az adott  áru magas ára . !
Jól látod....
Amúgy még szerencse ,hogy láttam, és kapcsoltam időben  hogy buktam a tervemet  hiszem 2025 Dec 29 én és utána rögtön a 2026 január 6ai? COMEX  letéti követelmények brutális emelések után .. meg meg sok dolog van .
 Folyt köv.....
Placi82 szombat, 19:34
Nekem mondod .....buktam a tökéletes tervem, azért az összetett agymunka volt , csak egyesek le osszeskuves elméletezik a CME defaultot .Pedig profi munka volt.Akkor számításnal magas ezüst árnál és egy 1 héten  belül  2 margincall letéti követelmény emelés nélkül  az ezüst 110$  volt , simán lenne mostanra 130$.Ergo nem lett volna görgetes , amire Mrsomm most hivatkozik.....mindenki a  a markába kérte  volna delivery, ezüstöt fizikai formában nem pedig a cash elszámolást dollárban , vagy gorgetest júniusra mint most!!!!Most mi van ? Letörtek mechanizmussal az árakat ,1heten belül 2 szer 36%al letéti emeléssel /alkalom. Nonina hogy margin call eseményt és ezüst  zuhanást okozott.Most még kb valahol itt lehetünk :
 50% delivery kell ahhoz  297M × 0.50 = 148M uncia .
Azaz 48M oz hiány.kell hogy  komoly stressz, legyen és a  spike esély nőjon .A lényeg  mostani OI mellett már nem 25% hanem  35% fölött kezd matematikailag feszülni egyáltalán a piac  40% felett  már érdemi stressz. 50%+ squeeze-közeli
50% az már esélytelen kategória .....!!!!
Anynnyi már a görgetes májusra júniusra hogy és alacsonyra verték le  az ezust árat hogy 48 millió Oz ezüstöt a jelen helyzetben röhögve tesznek at az Eligible keszletèből, és fogadnának el dollárt .
És még messze van fnd. Addig vastagon csökkenhet az OI.
Már így is 50% kell hogy kérje a delivery -t a jelen helyzetben. Valószínűségu esélye  ahogy írtam:0.00001. 
Azaz semmi....!!
Borisz : neked szívesen:), durva ez a volatilitas .
randomly szombat, 19:27
Előzmény: #38808  MrSomm
És ha kétszer drágább lesz a napelem, és LLM se 100HUF/nap hanem 1000/nap ? Akkor is ilyen növekedés lesz az ezüst fogyasztásban? Lásd autógyárak értékeltsége. AUDI 0%-os béremelés. Ár ellene maga az ár a legjobb.
randomly szombat, 19:25
Előzmény: #38807  Placi82
Akkor magyarországi példával nem venné Strabag részvényt mert a OVI minden munkát lörincnek ad? Épp ezért veszünk Strabagot hogy ennek a lökött OVI-lörinc párosnak esélye se legyen másutt. 
Borisz szombat, 19:20
Előzmény: #38816  Bpali2
Ha csöpp eszük van, már rég van nekik tonnaszám aranyuk, rossz időkre. Persze gondolom ők igazából inkább mosni és forgatni szeretik a bevételt. Aranyat talán nehezebb lehet tisztára mosni. Nem tom, sajnos nem vagyok a bizniszben.
Borisz szombat, 19:12
Előzmény: #38807  Placi82
Részletes, óvatosságra intő poszt. Köszönet érte :-)
Én magam nem veszek jelenleg bányát. Kinéztem ugyan még a nagy zuhanás után három ETF-et, egy junior arany bányász, egy arany+ezüst, és egy ezüst bányászosat. De még akkor mindjárt be is 
írtam az excelembe a neveik elé, hogy "nem". Egyelőre így is marad.
Monnyuk momentán pénzem se nagyon lenne.
Bpali2 szombat, 19:07
Előzmény: #38818  Placi82
Ezért jó a bánya . Van hol tárolni. Komoly topik lett 😳😂😂ez . De nemcsak vonalak a szempontok 
Bpali2 szombat, 19:03
Amég a Kartell longban van , ne féljél. Ázsiában Milliárdosok szálltak be aranyba ezüstbe .úgyhogy a hosszútávú 40 USDről annyit hogy a nagy elemzőházaknak az lenne az érdeke ezért kell a kamu célár…
randomly szombat, 18:54
Előzmény: #38793  MrSomm
Nekem ilyenem van ... https://ibb.co/MkGd5f27 szóval megy el a kedve egyre többünknek ... 

Topik gazda

Lolmachine
Lolmachine
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek