Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
GajdicsNemErti ma, 15:31
Előzmény: #45390  ktamask

"Infláció 1,2% alapkamat 5,75%, miért kell ekkora alapkamatot tartanunk? Csak mert USA nem tud bemenni a mágikus 2%-os infláció alá?"
Itt megint az érhető tetten, hogy csak egy mechanizmust látsz. Az h a jegybank nem csak az alapján lövi be az alapkamatot, hogy mekkora inflációt akar látni, hanem az alapján is, hogy milyen dollárárfolyamot akar látni, meg hogy milyen gazdasági növekedést. Kapásból 3 különböző tényező, de te csak egyet látsz.
GajdicsNemErti ma, 15:20
Előzmény: #45391  ktamask
"Én nem értem mitől van még 5% körül a DKJ.Mert a világon most mindenhol magasabbak a hozamok?"Igen, pontosan azért. Több tényező együttesen játszik össze a DKJ hozamának kialakításában, és a magyar inflációnak van a legkisebb hatása az összes közül.
"Miért emel várhatóan az USA jegybankja? Hogy a 2% szint alá tereljék az inflációt.
Magyarország inflációja meg, lásd: 1,2%
Japán is megy az infláció után, nem hajlandóak egy méretesebbet emelni, hogy megfékezzék az inflációt, ez megy Japán problémája.,de nem MAgyarországé."
Mégegyszer: magyar infláció irreleváns. A DKJ az amerikai piacok hozamához igazodik, mert az intézményi befektetők nem csak a MÁK-ban gondolkodnak, mint a magyar kisbefektető.  Dehát ez van. Nem mindenki képes felírni észben tartani öt különböző tényezőt, ami együttesen befolyásol egy darab kimenetelt. Rázoomolsz egyetlen okra, aztán abból levonod a téves következtetést. Confirmation bias + https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat
N0MAD ma, 15:14
Előzmény: #45397  N0MAD
Ja márminthogy direkt gyengítik?
nem kizárt mert ugye a véltás erősíteni fogja, lehet elébemennek. de ki tudja. Helyből is erősnek mondják a mostani árfolyamot is.
N0MAD ma, 15:13
Előzmény: #45396  tihamer
tehát azt mondod ha eurót adnak el és forintot vesznek az gyengíti a forintot?
vagy félreértettelek volna?
tihamer
tihamer ma, 15:10
Előzmény: #45392  N0MAD
"mert épp gyengülget a forint." 
.
Vajon miért ?
Csaknem a lehívható 16,4 milliárd euró átváltása miatti árfolyamnyereség vonatkoztatásában ?
Pl 10 %-al több HUF miatt ?
🙂👍
N0MAD ma, 15:09
Előzmény: #45394  ktamask
Aztán ha és amikor befitnak az euromilliárdok és leváltódnak (részben) az is egy helyzet lesz ami forinterősödés irnyába hat, annak is utána lehet és kell majd menni a kamattal.
Nem lesz rossz a fix szerintem, pláne ha eurobevezetésig, vagy legalább a fixált árfolyamig kitart.
Aztán meglátjuk még milyen hatások jönnek. 
ktamask ma, 14:54
Előzmény: #45393  ktamask

Bár tény, mato 10+ fölé vitte a kamatokat, ami most 5,75, talán keveslik.
ktamask ma, 14:49
Előzmény: #45392  N0MAD

De mató akkor csökkentett, amikor még repült az infláció, és a FED ment tovább.
Gyakorlatilag a legszarabb pillanatban, csökkentett, de most 1,2%-os infláció van, nem 20%-os.
N0MAD ma, 14:43
Előzmény: #45391  ktamask
mert épp gyengülget a forint.
nem biztos szerencsés ezt megtolni kamatcsökkentéssel mert aztán jöhet a pánikkamatemelés mint matónál.
Lehet az okokat elemezni de minek. Már csak az az egymilliárdos kérdés milyen forintárfolyamot szeretnének.
ktamask ma, 14:40
Előzmény: #45388  N0MAD

Nem erre válaszoltam, hanem témát váltottam.
Én nem értem mitől van még 5% körül a DKJ.
Mert a világon most mindenhol magasabbak a hozamok?
Japánban emelkednek a hozamok, mert emelkedik az infláció, mert gyengül is a jen.
USA nem tud bemenni a mágikus 2% infláció alá.
Mi 1,2%-on pörgünk, miért ne mehetnénk alájuk?
ktamask ma, 14:37
Előzmény: #45388  N0MAD

3 hó DKJ régebbről:
https://kephost.net/p/TZQbSmZpVdp9L5tS93pRiA.png
Covid 2020 eleje: nem történt semmi.
Orosz ukrán háború: 2022 február, már előtte pattant az infláció.
Most mi tartja fent a 3hó dkj-t 5% felett szerinted?
USA 4,7%-os hozama? A globális világ áltagosan-magas államadóssága?
Eddig, előtte nem zavart senkit. Most már enélkül nem finanszíroznak senkit?
Infláció 1,2% alapkamat 5,75%, miért kell ekkora alapkamatot tartanunk? Csak mert USA nem tud bemenni a mágikus 2%-os infláció alá?
Ishar
Ishar ma, 14:00
Előzmény: #45386  ktamask
"A BMÁP csak 2029-ig szól, a fixmáp meg 2031-ig, ez az,amivel te nem számolsz." ---- Ennyi idő alatt lehet két világjárvány meg három globális gazdasági válság. Egyelőre talán a 2029/R1 BMÁP-ra lehetne azt mondani, hogy érdemes lehetett lecserélni a mínusz egy százalékos költség miatt.
N0MAD ma, 13:41
Előzmény: #45387  ktamask
eskü azt hittem a tizedszázalékokon agyalás a hobbid :D
ktamask ma, 12:17
Előzmény: #45384  GajdicsNemErti

A nemzetközi környezet miatt nem valószínű, hogy az intézményi papírok hozamai tovább csökkenjenek.
"Nem valószínű", na látod a fixmápnál pont ezen nem kell agyalni spekulálni, fix oszt kész.
ktamask ma, 12:14
Előzmény: #45384  GajdicsNemErti

Én az ilyen okostojásos commentre szeretek reagálni.
Senki nem állította, hogy okosabbak vagyunk bárkinél. Senki nem terelt senkit sehova.
Mi beírtuk egy páran, hogy kis hányadában tartottuk meg a 2029N-t, vagy totálra lecseréltük a fixmápra.
A BMÁP csak 2029-ig szól, a fixmáp meg 2031-ig, ez az,amivel te nem számolsz.
HA-AKKOR, ezt írod. HA, a fix meg fix, ott nincs ha akkor.
Itt egyesek csak kis hányadában tartották meg a 2029N-t. Hozzátenném, ha meg is tartottam volna a BMÁP-ok közül akármelyiket, az csak a 2029N lett volna, pont az általad is említett +2,5% miatt.
Tehát jól döntöttél, hogy azt tartottad meg, vagy ha csak az volt: a legjobb döntést hoztad. Senki nem mondta, hogy hülyeséget csináltok.
Miért emel várhatóan az USA jegybankja? Hogy a 2% szint alá tereljék az inflációt.
Magyarország inflációja meg, lásd: 1,2%
Japán is megy az infláció után, nem hajlandóak egy méretesebbet emelni, hogy megfékezzék az inflációt, ez megy Japán problémája.,de nem MAgyarországé.
Legalább 3 éve azt hallgatom, hogy tőzsdék rotty, mert kötvénypara.
Eközben a portfolion olvastam talán, hogy a világ hozzászokott a magasabb hozamokhoz, reálkamatot biztosít, ami tovább támogatja a gazdaságokat, a gazdagokat, hogy még gazdagabbak legyenek.
Egyelőre a világ fittyen hány a növekvő államadósságokra.
Te ezt írod, hogy jön a tisztítótűz, amit már 3-4 éve hallgatok.
Atti ma, 11:44
Előzmény: #45353  Kata726
Mentálisan is lehet Füv-re menni.
Én biztos nem hagynék bent pár millió Ft-ot, de nyilván tudod mit csinálsz.
Csak máshogy látjuk ugyan azt.
Nem okoskodni akarok.
GajdicsNemErti ma, 11:42
Előzmény: #45381  Firekiller
Van sok, mert 27-től 2,5-öt fizet, és ha a DKJ 5-5,5 között marad, akkor 7,5-8-at fog fizetni. Addig is közel annyit fizet, mint a 7%-os FIXMÁP.  Persze van néhány okostojás, aki meghosszabbítja az aktuális trendeket, mert azt hiszi, hogy azok örökké tartanak, de semmi garancia nincs rá, hogy továbbra is csökkenni fognak a hozamok. A nemzetközi környezet miatt nem valószínű, hogy az intézményi papírok hozamai tovább csökkenjenek. Az amcsi jegybank várhatóan kamatot emel, a japán már emelt idén, és várhatóan fog még, hiszen a jen árfolyama a béke feneke alatt van. 
Linkelek két videót arról, hogy a jennek mekkora befolyása van az egész világra. Kicsit világvége hangulató, de attól még tanulságos. Sajnos angolul van, de aki okosabb akar lenni a piacnál, annak illene legalább angolul megtanulni. A világ legkönnyebb nyelve. Aki meg ezt se tudja abszolválni, az meg lehet jobban tenné, hogy nem próbálna meg túljárni a piacok eszén mindenféle zseniális daytradekkel.
 https://www.youtube.com/watch?v=YBhwK-VWsxY
https://www.youtube.com/watch?v=dlaVKt9-Tfg
ktamask ma, 09:16
Előzmény: #45382  ktamask

ja igen, és a +1,5%_os PMÁPokkal számoltam, és hol vannak még a +0,75/+1/+1,25-osok? hát azok a kanyarban sincsenek.
ktamask ma, 09:16
Előzmény: #45380  Sugimoto

5,9% vs. 7% pont arra jó,h idén kitermeli a buktát.
az idei infláció alapján kb. 1,7 lesz az átlag, az 3,2%
utána vagyis pontosan 2028 kamatfizetésig 3,2 vs. 7%, "nincs nagy különbség", ez már közel 4% és tisztán, mert mint fentebb írtam 5,9% vs. 7% (főleg a kamatos kamat miatt), ledúrja a -1% hátrányt.
3,2 és 7 % ismételten nem számoltam a 7% akármilyenbe való visszafektetésével, tehát 7,1-7,2, akár, tehát tisztán 4%. 125%-al több.
"Jó dehát ezt előre senki nem tudhatta", de mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy leváltsa.
BMÁP-ot írja a kolléga, hogy az inflációnk nem viszi le, MÉG nem viszi.
Valószínűleg ennek az az oka, hogy az USA magasan tartja a kamatot, és mi picivel felette vagyunk.
HA USA megindulna, mi is  megyünk, azonnal, mert nincs semmilyen olyan negatív tényező per pill Magyarországon, ami indokolná a 5% körüli dkj-t, de már a 4-et sem lassan.
Firekiller
Firekiller ma, 07:43
2029/N még van sok, az ok?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek