Az idei 2025-ös átlag inflát 2027-ben kapod meg. 2026> 2028 2027> 2029 Ez a 2 év marad. Gyakorlatilag 2026-2027 kamatfizetés már szinte biztosan mínuszos a többihez képest. 2028-2029-ast tippeled most meg.
Deha itt senki nem számol 2-3%-os inflációval , akkor mi értelme a fixmápnak? Akkor minimum fog ugyan annyit adni a bmáp-is , plusz ha mégis csak elszabadul fölfelé az infla vagy kamat emelkedés lesz ,akkor a bmáp is ennek függvényében elkezd tejelni , namost ez a fixmápnál meg nem következik be ugye:)
Mitől javulna a helyzet. Az UNIÓ ennek a kormánynak nem ad lóvét, ez kb a GDP 4-5%-a. 26-ban de már összel elkezdődik a pénzszórás, miből ??? Hitelből !
Igen , ez az egyetlen indok amiért MÉG nem dobtam az összes 2029I-met és halálra agyalom magam hogy mit kéne csinálni...Bár én elnem tudom képzelni hogy ez a forgatókönyv valósuljon meg árstop ide-oda...Választás előtt a forint kezét sem engedhetik el... az inflációt tudják manipulálni , főleg számok tekintetében , deha alapkamatot csökkentenek főleg egy 4% alá , akkor a forint gyengülés azonnal elkezd büntetni...
"én egyébként a fixmáppal nem számolok , mert az csakis abban az esetben lenne jó a többihez képest, ha az infláció leesik erre a 2-3% körüli szintre" ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- én elfogadnám a FixMápot 4-5%-os inflációnál is, ha garantálnád néhány évre előre, hogy biztosan nem lesz több (szóval nekem nem kellene extraprofit) szerintem 2-3%-os inflációval senki nem számol a közeljövőben itthon (beleértve jegybankot, gazdasági minisztert, gazdaság szereplőit, magánembereket, szóval ez valami téves kiindulópont)
Ma írtam: én ha most veszek, mostantól, az fixmáp. Pont ezért. Nem akarok egy lábon állni, csak PMÁP vagy csak BMÁP lábon. Az inflációról és a PMÁP-ról elmélkedtem. Többen azt az álláspontot képviselik, hogy PMÁP (teljesen mindegy milyen) dobás. Én is ezt kérdőjeleztem meg (ahogy Atgeda kolléga is), lehet tök alaptalanul. Simán lehet, hogy a FIXMÁP hasít. De jelenleg a tömeg, a lakossági befektetőknél Még mindig tartja a PMÁP-ot. 2X00 vs. 5X00 MRD arányban (PMÁP javára)
Teljesen kihagyod azt a szcenariót, amikor a KSH infláció, a DKJ és az alapkamat is lemegy, akár csak 4% alá. Ennek a szcenariónak a fix lenne a nyertese. És akkor majd nem lesz már hova átmenni, esetleg 4% körüli bmápnál és pmápnál majd nézegeted, hogy mások 6,5%-ot kapnak arra, ami már nem kapható. Az más kérdés, hogy egy ilyen szcenariónak mennyi a valószínűsége, de lehetséges.
https://forum.portfolio.hu/topics/magyar-allampapir-tulajok/39120?oldal=1602 péntek 12:15-től beszélgettünk erről, olvasd vissza. szombaton írtam: ktamask
szombat, 12:46
Előzmény:
Csiszarg
Pont, hogy 1-1.5 évre semmi értelme leváltani. 1 évre amennyivel többet kapok a FIXMÁP-ra, azt el is bukom a PMÁP visszaváltással (-1%), szum 0,2%-al jobb a FIXMÁP 1 év alatt. Ha
utána 1 év múlva mégis vissza akarok menni a PMÁP-ba, ami most a
2035/I1: FIX 6,5%-ot ad 1 évig, utána csak 0,5% prémiumot. Itt akkor már
-1%os kamatkülönbségem keletkezik évente. Nem beszélve arról, hogy a
FIXMÁP leváltásával is bukok újabb 1%-ot. Amennyivel jobb, azt el is
bukok teljes mértékben a 2 csiki-csukival (PMÁP -1% >1 FIXMÁP -1%
> PMÁP)
Tökéletesen leírtad, összefoglaltad. Mivel a PMÁP csak utólag 2 év eltéréssel fizet jó hozamot, addig/előtte a DKJ/BMÁP zsákolhat/tarolhat (zsákolt/tarolt: a múltbéli példa alapján) A többiek főleg ezért, addig a relatíve mostani nagyobb kamatnak adnak "lehetőséget", majd azzal számolnak, HA mégis jön az emelkedő infla, ÚGYIS lesz új PMÁP, amibe majd szépen visszatalicskázzák a pénzt. Részben azzal is számolnak, hogy a jelenlegi +0,5% prémiumos PMÁP-ot mégis feltornázzák talán +1, akár újra +1,5%-ra, amit én nehezen képzelek el, Nagy Márton kőkeményen leküldte a prémiumokat délre. Ha marad is a mostani +0,5% PMÁP (2035/I1 szerinti) prémium, a többiek azzal is kalkulálnak, ismétlem: ha emelkedő infláció jön, hogy akkor kijön egy olyan PMÁP papper, amit ehhez az emelkedett inflációhoz igazít az ÁKK. Tehát nem kell arra várni, hogy ezt a 2 évet behozza időben, hanem pl. ha 7% infláció van valós időben, akkor jönni fog egy 6,5-7%+ 0,5 prémiumos PMÁP, amit akkor megvesznek, míg a mostani sorozatok ezt az értéket csak később érik el. Tehát összegezve: +1-2,5%-al többet bezsákolnak a FIXMÁPpal, és vagy 2-3-X%-al többet a BMÁP-pal, és csak utána tipliznek át a PMÁP, ha (3. jára írom) emelkedik az infláció. Ha nem emelkedik az infláció (ez a Kontra eset), akkor tökéletes volt a BMÁP/FIXMÁP választásuk. Itt akkor van gond, ha robban az infla, de nem lesz új papper, nem követi le a valós inflációt. Bár jelenleg ott van a 2035/I1, az idei év úgyis szar, 1 év múlva meg adja az infla +0,5%-ot. Ha más nem, ebbe vissza tudnak tiplizni. Más kérdés, hogy ez 1%-al kisebb prémiumot ad, mint a 2029/2030 sorozatok. A nagy kérdés 2026-2027-2028-ban jön-e magas infláció, ami érintheti a 2028-2029-2030-as kamatfizetéseket még éppen?
Köszönöm a hozzászólásokat , én egyébként a fixmáppal nem számolok , mert az csakis abban az esetben lenne jó a többihez képest, ha az infláció leesik erre a 2-3% körüli szintre , előfordulhat ilyen forgatókönyv? Mostis már csak árstopokkal tudják kozmetikázni az adatokat , ha egyszer ezt kivezetik , valamilyen szinten úgyis felpattanás lesz véleményem szerint. Valamint jegybanki alapkamat csökkentés is kéne hozzá , ami ebben a környezetben szintén reális lehet? Azonnal elkezdene a forint gyengülni ami meg később ismét inflációhoz vezetne.... Szerintem sokan vannak most ebben a dilemmában ,hogy dobják-e bármelyik pmáp-ot más papírért , ezért forszírozom énis ennyire ezt a kérdést. Ugye az világos hogy a múltban az érte el állampapírral a legnagyobb hozamot, aki először bmáp-ba rakta az infláció és alapkamat felfutásakor a pénzt és azonnal elkezdte bezsebelni a jó kamatokat , majd a csúcson átrakta pmáp-ba és így további 2 éven át kitartott neki a magas kamat idén tavaszig , namost kérdés ez lesz-e a jó taktika , a történelem ismétli-e önmagát? Nem bennemaradni további 2 évet alacsony kamatozású pmáp-ba hanem váltás már most bmáp-ra ,2026-ban szokásos választás előtti osztogatás , ami őszre ismét nagy inflációt generál és akkor utána vissza a pmáp ugyan úgy... Mondjuk ez azzal járna hogy most -1% bünti pmáp eladásakor , 2026 őszén ismét -1% bünti pmáp visszavevésekor , valamint tegyük fel már nem lehet +1.5% kamatozású pmápot venni , hanem csak +0.5-öset , tehát további 2 évre az ismét 2% veszteség , tehát 4 évre kitermel-e vajon a plusz 4%-ot ez a ki-be ugrálás?
"Az már látszik hogy itt nem fognak nagy inflációt engedni minimum a választásokig(legalábbis papíron) , tehát innentől még 9 hónapig ketyeg az 5.2%-os kamat " . Én felesbe vásároltam fix 6,5 százalékos és bmap (7,36% jelenleg). Igaz én jövő áprilisban ingatlanba forgatom a teljes összeget. (Kivásárlás 1/2-ből)
Aki +1,5ös BMÁPot tart. , az kb 7,8-7,9 körül kap. Bőven van tartaléka, előnye a fixhez képest. Aki most vesz BMÁPot, 7,3 körül kap, itt is van még tartalék. De persze mivel a dkjtól függ , bármi történhet.
Következmények a BMÁP befektetők számára: amennyiben a DKJ hozamok csökkennek az alacsonyabb inflációs környezet és a potenciálisan lazább monetáris politika eredményeként, úgy a BMÁP által fizetett kamat is mérséklődni fog a következő kamatmeghatározási időszakokban. Ez csökkentheti a BMÁP vonzerejét más, például fix kamatozású állampapírokhoz képest. A BMÁP kamatbázisa ugye három havonta igazodik a piaci kamatkörnyezethez, a fix kamatozású papírok kamata pedig annyi lesz végig, amennyi a szerződésben van.
Mire figyeljünk? A BMÁP befektetőknek érdemes folyamatosan figyelemmel kísérniük a DKJ aukciók eredményeit, az MNB kommunikációját és a piaci kamatvárakozásokat. Ha a piac további és jelentős kamatcsökkentéseket áraz be, a BMÁP várható hozama is ennek megfelelően csökkenni fog. A friss hírekről ahogy korábban, így ezután is igyekszem a lehető leggyorsabban beszámolni. Érdemes követni a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalát.
Szerintem a mostani Fix papírral a PMÁP-hoz képest nem nagyon tudsz mellé lőni 1,5 évig. Én is fokozatosan adogatom el a PMÁP-okat, de biztos ami biztos 15-20%-ot meghagyok belőle. Nálam a Fix van túlsúlyban és a BMÁP a második helyen egy minimális MÁP+ mellett.
Magyar Állampapír tulajok