Bubor fixingek emelkedő kamatokat áraznak 3-12 hónapos távon. Az inflációt elengedném, mert elkezdett nem valós számmá alakulni, olyat meg a matematikusokon kívül nem látott senki.
Kapom a negatívokat, csak nem tudom miért. 5,2% inflánál van "egál" 2 év alatt, szimplán kiszámoltam. a BMÁP halad a 7,5% fele, gyakorlatilag bőven van annyi előnye,hogy simán át kellene tiplizni 2030N-be a PMÁP-pal, és behúzni a szépen emelkedő kamatokat. Ha bejön Marciék trükkje, hogy "csökken" az infláció, akkor erősen elgondolkodok.
És sokkal sűrűbben fizet (3 havonta), visszapakolható menet közben, kamatos kamatos elve, mégha nem is sokkal ,de néhány tizedet jelent. Talán 0,3-0,4% tizeddel számoltam. (talán)
5,2-nél van a határ, így 2 év alatt kb. ugyanannyit fizetne a PMÁP, mint a FIXMÁP. Tehát 2026-os átlag inflának elég lenne 5%, és akkor "egál". Kalkuláció:
Sajnos még mindig időszerű lehet Hofi örök standupja, a "Mennyit ellett a disznó". De a tréfát félretéve a PMÁP-nál a hivatalos CPI-re fogadsz, tudod, hogy valamennyit torzíthat. A bónusznál bevallom örülök annak, hogy 2029/N és 2030/N máskor fordul, talán nem manipulálja majd olyan sokszor az ákk a dkj aukcióknál a befogadott mennyiséget.
A FIXMÁP-nak volt egy jó logikája, mindig mindegyik ugyanakkor fizetett kamatot. Ezt borították a 2028/Q13 -al, aminél +1 hó eltérés van a többihez képest. BMÁP-ot is eltolták. Nem mondom, hogy "probléma", csak szar figyelgetni, mikor melyik fizet kamatot.
Magyar Állampapír tulajok