Topiknyitó: harlem 2020. 01. 25. 23:26

CoronaVirus  

Az alábbi linken olvasható bejegyzések alapján komoly egészségügyi problémával néz szembe a Világ, ami rövidesen jelentős hatással lehet a világgazdaságra is
https://mobile.twitter.com/hashtag/Wuhan?f=live
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2020. 02. 08. 11:34
Előzmény: #478  Steve69
#480
Igen, ez a virusfertőzések sajátossága. Ezért dolgozták ki már régen, hogy a védőoltás az egy legyengitett virus bejuttatása a szervezetbe és ezáltal a szervezet veszély nélküli megfertőzése. (Ennek ellenére néha előfordul, hogy a védőoltásba mégis megbetegednek.) Ott nem működik a módszer, ahol a virus folyamatosan mutálódik. 
berlini
berlini 2020. 02. 08. 11:31
Előzmény: #476  totoro
#479
Nem az a probléma, hogy foglalkozol annak a lehetőségével, hogyha minden rosszul sikerül, akkor annak milyen hatása lesz a világra, a világgazdaságra. Inkább az, hogy ezeket az elvi lehetőségeket nem a helyükön kezeled. Ebben a hozzászólásban is mint egy katasztrófa kirobbanásának szikráját látod abban, ha egy kinai kijut Indiában és ott tömegesen megfertőz helyieket.
Nos ez már több tucadszor megtörtént az emúlt hetekben.
Például Németországban a Webasco cégnél járt Kinai alkalmazott Vuhanból kb. 3 hete. 
Megfertőzött 3 német dolgozót és azok is tovább adták a fertőzést. Eltelt most már pár hét és összesen 13 fertőzött betegről tudnak, amiből 12 ennek az egy virushordozónak köszönheti a fertőzést.
De elszabadult a pokol Németországban? Nem.
Pont ugyanúgy mint a többi nyugati országban.
Még a legsúlyosabb a helyzet az óceánjárókon van japán partjainál, ahol 3000 karaténba zártből már vagy 60-an fertőzöttek. De ott is kézben tartják a dolgot.
Steve69 2020. 02. 08. 11:28
Előzmény: #475  pomperj
#478
Egy kérdés kimaradt:
Ha valaki kigyógyult a betegségből, mi rá a garancia, hogy nem fertőződik meg másnap megint? Vagy az antitestek jelenléte a szervezetében már önmagában is garancia arra, hogy másodszorra meg se fertőződjön vagy abból biztosan kigyógyuljon?
gazmber 2020. 02. 08. 11:15
Előzmény: #471  kukker
#477

azt magyarázza meg vki, hogy egy Sanghajból segélyszállítmányért jött gépet védőfelszerelésben pakoltak meg a Szlovákok, a személyzetet sem engedték leszállni...!
https://ujszo.com/regio/galeria-leszallt-pozsonyban-a-segelyt-szallito-kinai-repulogep
akkor az ugyanonnan érkező polgári gépekről meg lázméréssel mehet ki merre lát??
totoro
totoro 2020. 02. 08. 10:54
Előzmény: #470  kukker
#476
Nem vitatom amit mondasz, de 1 milliárdból 1 millió halott az csak egy ezrelék. Ugyanekkora koronavírus fertőződés mellett 20 millió lenne. Nem is ez a szám a lényeg, mert a világgazdaságot 20 millió ember eltűnése sem ingatja meg, nem oszt, nem szoroz. Mi a gazdasági hatások miatt nézzük ezt a számot, mert megint más egy ismert  és alacsony kockázatú globálisan elterjedt vírus gazdasági hatása rövid távon, mint egy hatásaiban nem ismert, ezért félelemkeltő, és egyelőre izolált helyen tomboló vírus potenciális gazdasági hatásai, a karanténok, lezárások, vállalati leállások stb.. A mi szempontunkból a probléma már most világosan látszik Kínában, nézd meg a videókat a szellemvárosokról. Ha ez a járvány kijut, akkor amíg le nem cseng, az egész világon ez lenne a helyzet, visszaeső termeléssel, borítékolhatóan globális recesszióval. Én folyamatosan ennek az eshetőségét próbálom árazni, csak ezért figyelem az eseményeket, semmi másért. Egyelőre az tény, hogy Kína kezdi kordában tartani a vírust, és nincs komolyabb külföldi góc, így van esély arra, hogy meg lehet állítani, és Kínán belül tartani amíg lecseng. De azt nem szabad elfelejteni, hogy ez egy pillanatnyi, és törékeny állapot, ha közben egyetlen fertőzött kínai kijut mondjuk Indiába, és körbeköhög egy piacot, akkor nagyon gyorsan megváltozhat minden. És mindeközben csak találgatunk, hogy mekkora a valós kár ami Kínát, és a világgazdaságot minden nap éri most, lehet, hogy pusztán ez a néhány hetes karantén is elég lesz ahhoz, hogy komolyabb pofont kapjunk kicsit később, amikor jelentenek az első negyedévről az amerikai vállalatok, annak ellenére, hogy a vírust megfékezik.
pomperj
pomperj 2020. 02. 08. 10:51
Előzmény: #474  pomperj
#475

Nehany dolog okot adhat elgondolkodni.
1)Nagyjabol 4-6 hete tart a jarvany, es eddig tobb a fertozott, es sokkal tobb a halott, mint a SARS sokeves jarvanya alatt osszesen. 
.
2)nem tudjuk, hogy meg sikeres karanten es sikeres terjedes-korlatozas eseten is, vajon itt marad-e a virus, es ujra es ujra feluti a fejet mint a tobbi influenza, vagy van-e esely hogy eltunik orokre?
.
3)Felkeszulni kell-e ujra felhasznalhato, moshato arcmaszkok es mas fertozozest gatlo eszkozok tartalekolasara otthon mindenhol a vilagban, vagy megnyugodhatunk hogy ugysem kell soha?
kukker 2020. 02. 08. 09:56
#473
Blogmotor, de szeretlek, akkor harmadszorra és elnézést, törölje az illetékes a kettővel előttit, legyen oly kedves:
Aztán megy a pánik a terjedésről is, miközben a "hétköznapi és szokásos" influenza, 2018-as cikk:
http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/igy_is_terjed_az_influenza
Védekezés meg megelőzés, "hétköznapi és szokásos" influenzára, 2018-as cikk:
https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/12517/influenza
"Viseljen maszkot! Még ha meg is oszlanak a vélemények arról, mennyire hatásos a vírusok távoltartásában, kétségtelenül megnehezítik azt, hogy az esetlegesen fertőzött felület érintése után a kórokozókat a szánkba, orrunkba juttassuk."
Minden megvolt ezelőtt is, de most megy - valamennyire - a hiszti és a pánik is valahol.
kukker 2020. 02. 08. 09:54
Előzmény: #470  kukker
#472

kukker 2020. 02. 08. 09:54
Előzmény: #470  kukker
#471

kukker 2020. 02. 08. 09:49
Előzmény: #469  totoro
#470
"Egyébként 6 nap alatt nőt a Kínán kívüli esetek száma 180-ról 330-ra, miközben a kínai esetek száma duplázódott. Magyarul nem igaz az, hogy megnyugodhatunk, mert külföldön nem terjed, hiszen közel azonos ütemben nő mint Kínában."
Nem azt mondtam, hogy megnyugodhatunk, hanem egyrészt a sima "régi" influenza miatt minden évben van például látogatási tilalom kórházakban, nálunk Magyarországon momentán tegnap jelentettek be látogatási tilalmat egyes kórházakban a fertőzés végett.Ez egy "hétköznapi" influenza:
"Az influenza a legtöbb ember esetében csupán néhány napi kellemetlenséget jelent, míg másoknál komoly komplikációk alakulhatnak ki, amely akár kórházi ápolást is szükségessé tehet, és halállal is végződhet. Globálisan évente a felnőttek 5-10 %-a érintett, és a gyermekek 20-30%-a betegszik meg a vírus miatt. Három és ötmillió között van a komoly szövődményes esetek száma, és negyed-félmillió ember hal bele a betegségbe a WHO adatai alapján. Minden évben új oltóanyag érhető el, amit az előző szezon adatait elemezve választanak ki. Jelenleg már olyan oltóanyag is elérhető, ami 2A és 2B törzset is tartalmaz, a korábbi 1B-vel szemben, így garantálva nagyobb hatékonyságot – hangsúlyozza Dr. Béres Zsuzsanna : a Budai Oltóközpont orvosa."
"és negyed-félmillió ember hal bele a betegségbe a WHO adatai alapján."
Másrészt még egyszer:
Minden fertőzésre általánosan elmondható, hogy az idősek a veszélyeztetett korosztály.
Plusz ez az "azonos ütemben nő" ez megint kikerüli a korosztályt - ami az említett idősebb réteg - másrészt a tényt, hogy minden évben van járvány, csak az már nem olyan nagy feltűnéssel van.
Szóval lehet itt adatokat hozni, de nincs mögötte elemzés, viszonyítás, hanem dobálózás számokkal.
Most ahogy írom, itt megy a reklám a tévében - ami minden évben van - influenzára neocitran.
Másik dolog, mlékszem, volt olyan jó pár éve a cégemnél,  hogy a kb 25 főből voltunk kb öten kb 1-2 hétig a "szimpla" influenza miatt, annyian kiestek.
totoro
totoro 2020. 02. 08. 09:35
Előzmény: #468  kukker
#469
Ez nem volt kérdés, minden járványban a gyengébbek hullanak leginkább, szerintem ezt senki nem vitatta. Viszont itt nem pontosan ez áll fenn, abban hogy ilyen sok az idős halott, az is szerepet játszik, hogy a fiatalok valamiért nem fogékonyak a vírusra, a betegek átlagéletkora 50 év, tehát nem csak több öreg hal bele, hanem eleve több öreg kapja el.
Egyébként 6 nap alatt nőt a Kínán kívüli esetek száma 180-ról 330-ra, miközben a kínai esetek száma duplázódott. Magyarul nem igaz az, hogy megnyugodhatunk, mert külföldön nem terjed, hiszen közel azonos ütemben nő mint Kínában.
kukker 2020. 02. 08. 09:23
Előzmény: #467  totoro
#468

Akkor újfent leírom, hogy a "halálesetek száma" kérdésben nincs az lebontva legelsőként, hogy milyen korosztály érintett, de nagyon valószínűleg tartom, hogy a nagyon nagy részt a szokásosan idősebb és legyengültebb réteg az, aki minden(!) influenza, stb-stb járványnál is életüket vesztik.
"Szabolcs tapasztalatai szerint a fővárosban egyelőre nincs áruhiány, a boltok fel vannak töltve, étel van bőven, még kígyót és békát is árulnak. Szájmaszkot is lehet kapni, viszont az idősebb kínaiak körében vannak, akik nem hordják, holott a halálos áldozatok többsége közülük kerül ki."
https://index.hu/kulfold/2020/02/08/kinai_koronavirus_peking_magyar_beszamolo_karanten/
totoro
totoro 2020. 02. 08. 09:05
#467
És jól látszik már a tegnapi eszmecsere egyik témája, hogy a halottak száma szépen emelkedik, miközben az új megbetegedések száma már csökken. A halálozás késve követi a megbetegedések számát, még napokig ez lesz, reményeink szerint csökkenő új megbetegedések mellett növekvő halálozási adatok, ha igaz a feltételezés a kb. 10 napos csúszásról, akkor a halálos esetek száma jó egy hét múlva tetőzik.
LBalaton
LBalaton 2020. 02. 08. 08:59
#466
Ha jól tudom 200 embert különítettek el a többitől,akik érintkezhettek a vírust behozóval.Azok közül már 61 beteg?http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/mar_61_koronavirus_fertozott_van_a_karanten_miatt_veszteglo_oceanjaron
Steve69 2020. 02. 08. 08:21
Előzmény: #459  Steve69
#465
Frissítették a válságos állapotúak számát és a többi mutatót is. Pekingben most délután 15:21 van,
a mostani számok alapján már 6.106 az igen rossz túlélési mutatóval rendelkező betegek. A betegszám 34.915 mindez 724 haláleset mellett.
wyl 2020. 02. 08. 00:05
Előzmény: #463  wyl
#464
rosszul matekoztam :) helyesen 34.394-2.084 =32.310 fő
wyl 2020. 02. 08. 00:02
Előzmény: #461  wyl
#463
Kérdés, hogy a publikált fertőzött szám a összes eddigi fertőzést elért beteg számot mutatja, vagy ebből már le van vonva  a halottak (720) és a gyógyultak (2084) száma, ami összesen: 2804 fő  Tehát a jelenleg élő fertőzöttek száma  vajon 34.394, vagy 34.394-2.804= 31.590 fő?  
berlini
berlini 2020. 02. 07. 23:52
Előzmény: törölt hozzászólás
#462
ha már matekozunk:
ez a számitás csak akkor lenne igaz, ha a betegség kihordási ideje nullához közelit, vagy a járvány kitörése óta már pár millió év eltelt volna.
Miután azonban egy átlag beteg, ha felgyógyul kb. 2-3 hétig betegnek van nyilvántartva és a járvány még "csupán" 1 hónapja tart, ezért a betegek nagy része még nem tud gyógyultá válni.
wyl 2020. 02. 07. 23:37
Előzmény: #459  Steve69
#461
azért , ha nem is rohamosan, de tovább javult a trend  https://postimg.cc/2bZ3gv3n

Topik gazda

harlem
harlem
4 4 4

aktív fórumozók