Topiknyitó: feel 2020. 01. 19. 14:04

4IG Nyrt reszvenyesek.  

4IG topic reszvenyeseknek es hasznos forumozoknak.
Moderacio alatt lesz.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pingvin007 csütörtök, 11:36
Előzmény: #101875  Jolesz
Ezeket pròbàld elmagyarázni a jelenlegi kormànynak. Bosszù a lènyeg, èszèrvek, gondolkodàs ohne.
stoky csütörtök, 11:14
Szerződések felülvizsgálata: Cél a közpénzek felülvizsgálata, valamint az állami érdekek és vagyonelemek visszaszerzésénekjogi lehetőségei.
DrWatson csütörtök, 11:02
Klassz volt,  adok is rá  egy 🖐öst.
sprint53 csütörtök, 10:44
Nagyon klassz írás !  Gratulálok ! 
Jolesz csütörtök, 10:31
Sziasztok, a délelőtti légiparádét nézve, a Saab által gyártott Gripeneket és az Airbus helikoptereit, majd a háztetőkön az Ericsson antennákat látva jutott eszembe néhány gondolat a 4iG-ről és arról, ami most körülötte történik.
Kisrészvényesként 2020 óta vagyok benne a 4iG történetében, és ebből a perspektívából én alapvetően egy nagyon pozitív és sikeres magyar iparpolitikai történetet látok, amit nagy kár lenne most politikai alapon szétszedni.
A kulcsszó szerintem az industrial policy – iparpolitika.
Egyáltalán nem valamilyen unortodox magyar vagy „orbáni” találmány, hogy egy állam stratégiai iparágakban tudatosan segíti olyan hazai vállalatok és képességek felépítését, amelyek megfelelő méretet elérve nemzetközileg is versenyképessé válhatnak.
Európában ennek komoly hagyománya van, csak országonként eltérő modellekben.
A francia modell (Airbus, France Télécom/Orange) hagyományosan erősebben state-led. Az állam tulajdonosi részvétellel, finanszírozással, megrendelésekkel, szabályozással, K+F-támogatással és diplomáciai eszközökkel segíti stratégiai iparágak és nemzetközileg versenyképes vállalatok felépítését.
A svéd modell (Saab/Gripen, Ericsson) más, és számomra talán még érdekesebb párhuzam. Ott az állam erős hazai magántőkével működik együtt. A Wallenberg-szférához kötődő, tőzsdén jegyzett Saab a svéd hadiipar egyik meghatározó vállalata, az Ericsson pedig a telekommunikáció egyik globális bajnoka. A svéd állam megrendelőként, K+F-partnerként, szabályozóként, finanszírozási és exportdiplomáciai eszközökkel segíti a stratégiai svéd ipari képességek fennmaradását és nemzetközi sikerét. És itt szerintem van egy nagyon fontos pont: attól, hogy ezek magántulajdonú vállalatok, és sikerükből természetesen a magántulajdonosaik is profitálnak, még nem válik illegitimmé az állam és a magántőke együttműködése. A valódi kérdés az, hogy közben létrejön-e olyan technológiai, ipari és vállalati képesség, amely az ország számára is tartós stratégiai értéket képvisel.
Én a 4iG elmúlt éveinek történetét is elsősorban ebben az industrial policy keretben látom. A magyar állam deklarált célja volt egy magyar, többségi magántulajdonban lévő és tőzsdén jegyzett national champion felépítésének támogatása stratégiai iparágakban. Ehhez – más európai országokhoz hasonlóan – finanszírozási, tulajdonosi, szabályozási, állami megrendelői, exporttámogatási és diplomáciai eszközöket használt. 
Szerintem a lényeg az, hogy ez a stratégia mára jelentős részben célba ért. Létrejött egy magyar központú vállalatcsoport jelentős regionális jelenléttel, nemzetközi kapcsolatrendszerrel és stratégiai partnerekkel, amely közben nemzetközi befektetőket és magántőkét is képes volt bevonni. 
Ha innen a 4iG egyre inkább saját erejéből, nemzetközi tőkével és partnerekkel, az állam finanszírozási és tulajdonosi szerepének csökkenése mellett képes tovább fejlődni, akkor szerintem éppen ez bizonyítja az eredeti industrial policy sikerét.
Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy bármely konkrét állami szerződés vagy tranzakció kritikán felül állna. Ezeket lehet és kell is vizsgálni: jogszerűek voltak-e, megfelelő ellenértéket kapott-e az állam, szolgálták-e a közérdeket. Ha valahol hiba vagy visszaélés történt, azt fel kell tárni. De szerintem nagyon fontos különbséget tenni az egyes tranzakciók vizsgálata és magának a national champion stratégiának a delegitimálása között. Kisrészvényesként én büszke vagyok arra, ami az elmúlt években a 4iG-ből felépült.
Lehet vitatkozni azon, hogyan kellett volna csinálni, és bizonyára lehetett dolgokat jobban is csinálni. De szerintem óriási hiba lenne a politikai inga visszalengése miatt szétszedni egy olyan magyar ipari értéket, amelynek felépítésébe ennyi tőke, munka, tudás és idő került. Amit esetleg rosszul csináltunk, azt javítsuk ki. Amit viszont sikerült felépíteni, azt ne romboljuk le.
Warior csütörtök, 10:31
Előzmény: #101857  Kawaszabi77
Az ember az egyetlen élőlény, amely képes nála gyengébb,hülyébb képességűt is vezetőnek tekinteni. Az állatvilágban a vezér azért vezér, mert alkalmas rá, ott nem a leghülyébb megy elöl. Az embereknél sajnos ez a szabály már rég nem érvényes. Jól látod a dolgokat, király vagy!
--siemens-- csütörtök, 10:30
Előzmény: #101872  --siemens--
Csak az 1. negyedévben 174 Mrd. Ft-tal NŐTT......
--siemens-- csütörtök, 10:23
Előzmény: #101863  Csaba75
Nagyon szép.......
--
1.500 Mrd Ft Kötelezettség!!!!!! Adózott eredmény : 0
asphalt
asphalt csütörtök, 10:11
Előzmény: #101866  quickbrownfox
Az AI nem egy intelligens szövegszerkesztő, ha így gondolod, nem érted a működését.  Tud számolni és számol is az emberi természet kevésbé racionális tényezőivel is. Tudja modellezni az emberi természetet mintázatok és forgatókönyvek szintjén, de természetesen nem képes hibátlan elemzésekre a jövővel kapcsolatban, mert ehhez minden eshetőséggel kellene számolnia, ami képtelenség. Viszont akkora adatbázisból számol, hogy nagyon közel tud jutni valós kimenetelekhez. Sokszor téved, ez igaz, de nálam vagy nálad billiónyival több adattal tud dolgozni ezredmásodpercek alatt. Én sokszor beszélgetek vele, tőzsdéről ritkábban, de például a 4Ig-ről kérdeztem a választások előtt és nagyon jó forgatókönyveket dobott fel, amiket kb. 80%-ban igazolt a jövő. Nem szabad AI javaslatok alapján tőzsdézni, - ahogy fórum vélemények alapján sem :) - de teljesen figyelmen kívül hagyni se jó, be kell építeni a tudásodba az ő tudását. Szerintem. 
Az átlag tőzsdézőt az érzelmei viszik, ami többnyire sokkal nagyobb hibafaktor bárminél. 
Electricity csütörtök, 10:04
Előzmény: #101868  Electricity
Kedves mínuszolók csak, hogy tudjátok: nem csináltak semmit!!! Azt, hogy hozzánemértésből vagy betartásból azt fülessezzétek ti le. Mi nem haldoklunk, mi így élünk!!!
Csaba75 csütörtök, 09:43
Előzmény: #101866  quickbrownfox
Valóban az AI objektíven számol ami a leglogikusabb lenne de egy habzó szájú MP nincs bele kalkulálva....
Electricity csütörtök, 09:20
Előzmény: #101865  Csomi_1977
Ha már minden a 4IG lejáratásáról szól, akkor fel lehetne tenni egy kérdést a keddi elmaradt aláíráshoz kapcsolódóan: A kormány minden olyan dokumentumot előkészített-e az aláíráshoz, amely szükséges volt és a korábban itt tárgyaló (2026.07.09) amerikai féllel egyeztetésre került? Lehet, hogy nyernék egy hangszórót, ha a valóságot bevallanák!!! :-))))) "Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél" Így dolgozunk mi, egy fejlődő Magyarország sikeréért. Ezért nyertünk!!!
Gaba2001 csütörtök, 09:01
Előzmény: #101864  Gaba2001
A telexen van egy cikk a mai ünnepi rendezvény közbeszerzéséről, ott is látszik hogy az időt még a tisza se tudja megállítani. Érdekes dolgok történtek. "Kamunak tűnő közbeszerzés"
 Szerintem a mi esetünkben is az időfaktor lehet a kulcs. Kellene az a safe hitel nagyon. 
quickbrownfox csütörtök, 08:57
Előzmény: #101863  Csaba75
Ne haragudj, nem ellened szól, hanem az AI ellen, de egyrészt egy nyelvi modell, nem elemző, vagyis egy intelligens szövegszerkesztő, alapvetően toxikusan optimista attutűddel. Az elemzéseiről annyit, hogy az US/Irán háborúra márciusban azt mondta, hogy minimális az esélye hogy hónapokig, fél éven túl elhúzódjon.
Nem tud számolni az emberi természet kevésbé racionális tényezőivel, mint a bosszúvágy vagy a személyes sértettség, amit jelen esetben a józan eszet felülírónak tartok. 
Csomi_1977 csütörtök, 08:56
Lassan az egész Facebook a 4iG lejárató cikkeivel van tele. Csúsztatások vannak azért rendesen . 
Gaba2001 csütörtök, 08:44
Előzmény: #101862  Csaba75
Ha "csak" ennyi lenne, akkor nem tenné ki az összes tiszás ezt az egyenszöveget a 4ig-ről. Még milyen jó hogy azt mondták kuss van a vizsgálat  lezárásáig, ezek azóta feszt erről magyaráznak. Mindenesetre nagyon fura a helyzet. Itt valamit valaki tud. Félek hogy velünk akarják az új hivatal létjogosultságát megallapozni. Még a mészárosba se láttam volna hogy így beleállnak. 
Vagy az egész egy nagy színjaték és szeretne az állam egy nagyobb részesedést szerezni aztán meg már mindent is átnéztek és mehet minden. Mi lesz ebből? Hat nem unalmas hetek jönnek az biztos. Azért a partvonalról jobb lett volna ezt követni, de hát mindenki maga dönt. 
Csaba75 csütörtök, 08:38
AI :
Az én becslésem
Vizsgálat után, középső forgatókönyv:
1400–1500 Ft: negatív piaci reakció, de még nem tragédia
1500–1700 Ft: szerintem ez lenne a reális alapzóna
1700–1900 Ft: ha a pozitív elemeket is hangsúlyosan kommunikálják
1900–2100 Ft: akkor, ha a piac arra jut, hogy a szerződésvágások kisebbek a vártnál, és a működő üzletágak értéke erősen alátámasztja a céget
Az én központi értékem: kb. 1750–1800 Ft.
És van egy fontos dolog: a 4iG első negyedévében 203 milliárd Ft árbevételt és 69,3 milliárd Ft EBITDA-t termelt, tehát nem egy olyan cégről beszélünk, amelynek az értéke kizárólag a most vizsgált állami szerződésektől függ. �
4iG
Ezért én így látom:
Ha 850 milliárdos műholdprojekt kiesik + az 1311 milliárdos keretet megvágják, de a meglévő üzlet működik és a vizsgálat nem tár fel komoly jogi/pénzügyi problémát → 1700–1900 Ft szerintem teljesen reális.
És 1900 Ft-ot sem tartanék irreálisnak, ha a vizsgálat kommunikációja végül úgy néz ki, hogy „néhány konstrukciót módosítunk, de a 4iG alapvetően értékes és működő vállalat”.
Csaba75 csütörtök, 08:30
Kalóz Kapitány":jogszerű, tisztességes és előnyös döntéseket is nyilvánosságra hozzák "
Tehát biztos lesz jogszerűtlen
Szerintem az 1300 millárdos keretszerződèst jó esetben is megnyirbálják a 850 milliárd műhold program szerződèst meg elveszik.
A többi mardhat
Kawaszabi77 csütörtök, 08:26
Előzmény: #101859  TOPdeal
Senki se tökéletes,de a Kapitány legalább megugrik egy olyan szintet amit egy parlamentbe bekerült politikusnak kéne hozni!Normálisan megjelenik,nem pózolgat fürdőgatyába a neten,nem folyik a trágyalé a száján kifele egész nap,meg rá lehet nézni nem lesz hányingered,mint ettől aki a Peti mögött ül azt kéjesen vigyorog mindenen,azt azt se tudod nő vagy faszi hirtelen!Megadja a tiszteletet a másiknak,akkor el is várhatja hogy ő is megkapja,azt hogy a gáz lekötéseiről nincs képbe,mondjuk az se jó,de majd utánanéz!Itt a többség most olyan,akit az utcáról berántottak,ennyiböl te vagy én is ülhetnénk ott!Nekem olyan szaga van mindennek,hogy a gyülöletkeltéssel és az emberek egymásnak ugrasztásával operálnak csak most is,ezzel terelik a fókuszt a nagy semmiről!De nekem mindegy,ha ez a többségnek jó,akkor nekem is tökéletes!Én ki fogom tudni fizetni a gázt ha 3x ennyi lesz akkor is,meg ha a kétfarku kutyapárt nyer 2030 akkor se fogok zavarba jönni!Most a tiszások is oszlanak 2 felé,a kemény mag az marad,a másik csoport meg aki már a nem ilyen lovat akartam sztoriba van azok nem boldogok már!Aki meg lopott,azt kapják el,büntessék meg,csak ne olyan szintre menjen ez is,hogy itt mindenkire rámondanak mindent,azt a végén kiderül nem is úgy volt!Először kéne a nyomozás,tárgyalás,azt itélet,azt azzal a kézbe lehet verni a tamtamot,ki mennyit lopott!Addig csak fing a szélben!Na megyek nézem a 3 kivánságot az M1-en,kiváncsi leszek aki pontos labdát fog ki milyen Neoton számot kér!Utána meg Linda!

Topik gazda

feel
feel
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek