A 4iG megítélése során jelentős a szakadék a szakmai alapú értékelés, vélemény és a piaci hangulat között. Míg a bika-tábor érvei a stratégiai transzformációra és a szektorális szinergiákra épülnek, addig az ellentábor érvelése nem az üzleti mutatókon, hanem a negatív piaci szentimenten alapul. Fontos leszögezni, hogy a technikai árfolyammozgás és a fundamentális érték közé nem vonható egyenlőségjel. A tőkepiaci szereplők jelentős része gyakran figyelmen kívül hagyja a vállalati kultúra, a hosszú távú fejlesztési struktúra és a kivitelezési mechanizmusok komplexitását. Egy ilyen léptékű, mélyreható strukturális átalakuláson keresztülmenő holding esetében szakmai rövidlátás lenne elvárni, hogy a piaci árfolyam azonnal és maradéktalanul lekövesse az aktuális belső értéket. Az értékképzés időigénye és fázisai: A tőzsdei hatékonyság elmélete (Efficient Market Hypothesis) a gyakorlatban ritkán érvényesül azonnal. A 4iG jelenleg számos projekt esetében a tervezési, bilaterális megállapodási és integrációs fázisban tart, amelyeknek a konkrét, mérlegben kimutatható profittermelő képessége természeténél fogva késleltetve (time-lag) jelentkezik. Aki nem képes a „sorok között olvasni”, és nem látja az egymásra épülő stratégiai elemek szinergiáját, az alapvetően félreértelmezi a papír kockázati profilját és időhorizontját. Időtáv és árfolyam-dinamika: Ez a befektetési sztori nem alkalmas rövid távú spekulációra (napos vagy hetes kereskedésre). A vállalati életciklushoz igazodó reális értékelési sávok az alábbiak szerint alakultak és alakulhatnak:
2019-2020 (300-600 HUF): Az akvizíciós alapozás és a bázisépítés időszaka.
2021-2024 (600-1000 HUF): Az agresszív szervetlen növekedés és a piaci konszolidáció fázisa.
2025+ (1000-4965 HUF): A szinergiák monetizálása és a technológiai vertikumok (IT-Telco-Defense-Space) élesedése miatti potenciális átértékelődés.
Konklúzió: A befektetői igényesség megköveteli a felszínes „zöld/piros gyertya” alapú szemlélet meghaladását. A fundamentális elemzés nem merülhet ki az árfolyam szajkózásában; a valódi hozamot a vállalati folyamatok mély ismerete és a stratégiai türelem fogja generálni. Azt kérem, hogy aki nem ért egyet vagy szakmailag kifogásolja a véleményemet, írjon pár sort, hogy miért látja másképp! Ezt így nevezhetjük szakmai vitának és a fórum ismét színvonalas, élvezhető lesz! Így segíthetjük egymást is. Köszönöm!
Szia! én úgy látom, hogy ez a mostani rendkívüli közgyűlés azért lett meghirdetve hogy a felügyelő bizottság egy vérfrissítést kapjon. Valószínű hogy a háttérben az egyeztetések megkezdődtek MP-vel és akár MP részéről lehet egy szupermérföldkő a 4ig felé hogy a társaság kontroll szerve független legyen. A gond itt az FB elnök Guller Zoltán személye lehet, aki ezerszálon kötödik más állami cégeken keresztül a leköszönő kormányhoz. (Magyar Turisztikai Ügynökség, Szerencsejáték Zrt, Kisfaludy Turisztikai hitelközpont, Budapest Airport Zrt, Digitális Kormányzati Ügynökség stb....) Ő belőle kinézem azt, hogy önként nem áll fel a helyéről. Irtam is hogy én az ő személyét vártam hogy lemond, de nem nagyon akarodzik neki. Az MCC-s Böszröményi szerintem kis ráhatással beadta a derekát (Balásy effektus) A tegnapi és a tegnapelőttii közgyűlési bejelentések tekintetében azt látom hogy JG egy házi puccsot tervez kivitelezni. Megnöveli az FB tagok számát hogy az FB tagok saját hatáskörben visszaléptethessék Gullert a helyéről. Ha ez megtörténik, akkor szerintem a 4ig-n belül is megtörtént a rendszerváltás. Fogalmazzunk úgy, hogy a NER-telenítés. Ez lehet az első mérföldkő amit megkell ugrania JG-nek a kiegyezés felé. Guller a vodafone felvásárlásával került a társasághoz, ő volt az állam delegáltja (sokan Rogánhoz, sokan Nagy Mártonhoz kötik) kezdetben azt hiszem a vodafone igazgatói testületében volt, majd tavaly januártól a 4ig felügyelőbizottságába került. szerintem ő a mindenki felett lévő SUPERVISOR volt, csak meg kell nézni milyen cégekben válall valamilyen tisztséget. Szerintem ha Ő nem lesz, akkor kijelenthető hogy 4ig már nem NER-es cég A tanácsadó testület tele van USA delegálttal, a felügylelő bizottságba sztm csak akkor lesz ha bejön tulajdonosok közés egy USA cég. OV távozása miatt erre nem látok nagy esélyt
https://24.hu/belfold/2026/05/08/transparency-international-hadiipari-cegek-nagy-matron-privatizacio/ "Ligeti szerint a dokumentumok kiperlésével végső soron az a cél, hogy az új kormány semmisítse meg a megállapodásokat.Itt lényegében még csak a cégek tulajdonjogi mozgatása történt meg, nincs elkésve, hogy a kormány visszavegye az állami pénzen privatizált cégeket– mondta Ligeti. A jogász szerint itt ugyanis nem valódi kivásárlásról volt szó, hiszen az ügylet lebonyolításához, vagyis a magyar hadiipar legfontosabb cégeinek kiszervezéséhez maga az állam adott mint 50 milliárdos tőkeinjekciót a 4iG-nek."
Hát pedig itt ha emelkedés lesz, az nem lassú lesz! Az a félreárazás, amit Rice is említett nem marad így sokáig. Ha politikailag rendeződik a helyzet, akkor elég gyorsan más szintre teszik a papírt. A "kicsik" valószínűleg megint későn fognak reagálni, ahogy ez az elmúlt fél évben többekkel is megtörtént sajnos. Most itt lenne a lehetőség javítani pl a bekeráron, de nem teszik. Pedig amikor hype volt vették 4000ért is. Akkor hogy örültünk volt a 2250es vételi lehetőségnek, most meg hogy itt van, jönnek a kifogások, félelmek, nem releváns magyarázatok. Pedig ilyen akciós árak csak nehéz helyzetekben fordulnak elő, ilyenkor kell tökösnek lenni és előrelátónak. Ha már minden rendben van, nem ennyi lesz az árfolyam....
Sajnos az elmúlt hónapok történései elüldözték a befektetőket . Semmi bizalom , ha elkezdene emelkedni akkor se mernek bele venni mert 1 óra múlva meg lehet leöntik mint ahogyan idáig is láttuk . Egy lassú emelkedés kéne és egy tartó 3000 feletti árfolyam . Ha ez nem lesz jöhet itt bármilyen hír ez az árfolyam marad .
szerintem igen, hiszen JG a nemzetközi üzleti kapcsolatok rendkívüli nagykövete és valószínűnek tartom hogy minden olyan jövőbeli beruházás akár a 4ig-n keresztül, akár a 4ig-n kívül amely a magyarországot kedvezően érinti az MP szemében piros pont
Mondjuk én vártam 1 USA nagyágyú érkezését is. Annyi szerződés és terv van USA cégekkel, hogy azt hittem 1 vezérrel is erősít a cég. . 4IG kapitalizációja 673milliárd, Telekomé 2393milliárd. Telekom több mint 3,5ször ér többet mint a 4IG. Ez szerintetek normális??? Szerintem totálisan alul árazott a 4IG! Nem értem, hogy a cég miért nem veszi a saját részvényeit? Miért nem használja ki a lehetőséget, hogy olcsón vegyen?
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.