A 148-as előző csúcsot kellene kitörnie, bár a chart -ban nagyon benne van technikailag. Felette egyértelműen megerősítést nyerne a long irány. Babában nagyon érdekelt vagyok... :D Hátha mostanában megcsinálja a drága. :)
Erdekes gondolat. Ha van Mo-on 5000 Milliardos, akik egymastol fuggetlenul lettek azok, akkor a 10m lakosbol minden 2000. lakos milliardos. Mekkora annak valoszinusege, hogy egy csaladbol az Apa, a Lanya, a Veje, es regi ismerosei kozul legalabb 30 masik ember (ML, SM, SzL GGy stb)mind egymastol fuggetlenul lett milliardossa? 1/2000 * 1/2000 *1/2000. egymasutan harmincszor osszeszorozva adja ki a valoszinuseget. vagyis teljesen kizart. Csakis ugy lehet, ha egy egyuttmukodo szervezet, szinte vegtelen nagy penzforras felhasznalasaval azza teszi oket.
FSLR: En is ugyanerre a kovetkeztetesre jutottam meg Juniusban, en akkor felvettem egy eleg nagy pozit belole. Elso celaram nekem 260 aztan ha azt az ellenallast atviszi akkor 300-310.
Következtetés:** még a „kedvezőbb” (optimista) milliárdos-szám mellett is **kb. 160×–20 000× valószínűbb megnyerni az ötöslottót**, mint hogy egy tetszőleges magyar ember **apja + veje + gyerekkori barátja** mind milliárdos legyen. Ezt a hihetlen véletlen egybeesést, talán a Fideszes propgandisták se tartják valószínűnek :-)
Ezt a választ adta" Röviden: nagyságrendekkel kisebb az esélye. # Gyors becslés (forintmilliárdos = ≥ 1 milliárd Ft vagyon) * Friss becslés szerint **legalább \~1000–1300 magyar** rendelkezik **≥5 mrd Ft** vagyonnal; ebből következik, hogy **≥1 mrd Ft** felett **pár ezren** lehetnek (konzervatívan tegyük **\~2000–5000 főre**). ([telex][1])* Magyarország népessége \~9,6 millió → egy véletlenszerű ember **forintmilliárdos valószínűsége p ≈ 0,0001–0,0005** (kb. 1 a 9600-hoz és 1 a 1900-hoz között). ([telex][1]) Ha (durván, a legalsó közelítésként) függetlennek vesszük az eseményeket, akkor annak az esélye, hogy **az apja, a veje és a gyerekkori barátja is forintmilliárdos** legyen: * $p^3 \approx (10^{-4}–5\cdot10^{-4})^3 = 1{,}1\cdot10^{-12} – 1{,}4\cdot10^{-10}$,* azaz **kb. 1 a 885 milliárdhoz…1 a 7 milliárdhoz**. # Összevetés az ötöslottóval * Ötöslottó (5/90) telitalálat: **1 a 43 949 268-hoz** (≈2,28·10⁻⁸). **Következtetés:** még a „kedvezőbb” (optimista) milliárdos-szám mellett is **kb. 160×–20 000× valószínűbb megnyerni az ötöslottót**, mint hogy egy tetszőleges magyar ember **apja + veje + gyerekkori barátja** mind milliárdos legyen. > Megjegyzés: a valós életben a jelenségek nem függetlenek (a nagyon gazdag családi-kapcsolati háló növeli a többi „milliárdos-ismerős” esélyét), de **egy tetszőleges** emberre nézve a domináns tényező az, hogy az apja milliárdos-e – ez extrém ritka –, így a fenti nagyságrend helytálló marad. A top 100 belépési küszöbe 2025-ben \~**19,7 mrd Ft** volt, ami szintén jelzi: az igazán nagy vagyonok nagyon kis körnél koncentrálódnak. Ha szeretnél, számolok szigorúbb (nem független) modellel is, megadott feltételekkel (életkor, társadalmi réteg, „gyerekkori barát” definíciója stb.)."
Néha beleolvasok a topikba, de általában ugyanazok a körök mennek. Gondoltam érdekességként én is beírok, most. Feltettem egy kérdést a ChatGPT-nek, ami lehetne egy matek érettségi kérdés is akár. "Mennyi az esélye annak, hogy Magyarországon egy tetszőleges személy apja, veje, és a gyerekkori barátja milliárdos lesz? Ez, hogy viszonyul egy lottó ötös esélyéhez?"
Pontosan. Ezért tartom szélsőségesen olcsónak most az olajat. És egy évtizedes léptékben rendkívül olcsó nyersanyag statisztikailag inkább drágulni fog, mint sem még olcsóbb legyen. (Hosszabb távon persze.)
A gáz és a olaj árának elemzését szerintem el kell engedni. Amerikai és a világ háztartások (és ipar) kiadásának az egyik fontos bemenő paramétere. Olyan mint a hitelkártya kamata. Ezzel lehet szabályozni, hogy mennyi elkölthető pénze maradjon egy háztartásnak. A gáz és a olaj árfolyamát nem a kereslet kínálat határozza meg, hanem fordítva. Kereslet és a kínálatot úgy alakítják, politikával, háborúval, ... az árfolyamot meg kereskedő robotokkal, hogy az ár megfelelő legyen. Áruk nem fog eldurranni, persze hullámzik és lehet vele kereskedni. Szerintem, más szektorhoz képest, nem lehet olajos szektorral nagyot szakítani.
Ez nagyon szomorú jövőkép ám sajnos reális... :( "Ennek előbb-utóbb megjön a gazdasági következménye, és megjön a tőzsdékre is." János van tipped mikor hogyan jöhet el ez a piacokra? Ebből IS??? jöhet a medve piac? Ha ez bejön milyen időtávokban gondolkodsz? Value investorok aljvadászat...? Igen úgy sejtem ez is a millió dolláros kérdés és igen sok tényezős csak ha van bárkinek bármi gondolata .... :)
A Russel 1000 growth árfolyama minimálisan tért el az Snp900 growth-tól az elmúlt 15 évben. Arra meg ott a Amundi-s MWOT, xetrán. Én a KH értékpapírnál veszek usd etf-eket. Cseh tulajdonosa van, a cseh felügyeleti jogértelmezés lehetővé teszi az usa etf vételeket.
SentinelOne (S). Néhány hónapja vettem észre, de akkor 23 USD felett volt. Most már javult az ára. 18 USD-on vettem egy kicsi pozíciót. https://www.tradingview.com/x/sGDPBWvd/
Nemcsak (sajnnos nemcsak) Az USA egeszsegugye szenvedi meg a Trump-korszakot. Mar jol latszik (pl. multhet Peking), hogy sikerult eltavolitani India, Brazil, DelAfrika, Indonez, Paki, Egypt, Torok es sok mas kisebb orszagot az USA szovetsegi rendszerebol, es nagyot haladva attolni a Kinai-Orosz taborba. . AZ elmult 70 ev kulpolitikajaval elesen szembe meno USA magatartas, es a tarifa rendszer szetverte a Nyugati szovetsegi tabort. Es attol sok orszagot a a Keleti taborba. Europa es Britannia is elbizonytalanodott, keresnek uj sajat utakat, uj jovo-koncepciok indulnak. . Ennek elobbutobb megjon a gazdasagi kovetkezmenye, es megjon a tozsdekre is. Ha valakivel nem lehet egyuttmukodni, akkor vagy meg kell donteni azt a rendszert, vagy magara fogjak hagyni, ha nem lehet dolgozni vele. , Ki az ertekesebb szovetseges? Orban es Bolsonaro, vagy Modi es Silva? Elobbutobb muszaj szembenezni a valosaggal. . AZ egeszsegugy mellett zuhan szet az oktatas, az allamszervezet eddiggi mukodese, es a gazdasag.
1) OIl summary A Covid miatt 2020-ben az OPEC par honap alatt az addig "normalis" 31 m barrel/day olajtermeleset 2 lepesben, eloszor 2.5 mbpd, aztan 1.6 mbpd mennyiseggel lecsokkentette, de az ara igy is oriasit zuhant. Mostanra a vilag olaj-igenye fokozatosan vissza emelkedett ahol 2020-ban volt, iden 103.7 mbpd, es az OPEC is, ezzel lepest tartva visszaemeli a termeleset. Az olajkereslet emelkedesenek tempoja most kb. 1.5%/ev. Semmi meglepo nincs abban, hogy most havonta atlagosan kb. 0.13 mbpd kvota emelest csinalnak. Nem akarjak a piacukat atengedni mas termeloknek, mint Kazah, Brazil, Canada stb nemOPEC. . Az USA frackinggel 2010-2024 kozott 6 mbpd --> 13 mbpd duplara felfuttatta a termelest, de mar nem novelheto, inkabb lassu csokkenese varhato. . A vilagon mukodo olajkutak termelese, ami most 103 mbpd, egyebkent is evente 4 mbpd-vel kimerul. Ennek potlasara a vilagnak most kb. 1 Trill$/ev olaj-beruhazat kell csinalnia ahhoz, hogy potolni tudja.
, 2)tt van az OPEC "World Oil Outlook 2050" anyaga, ennel aligha van jobb hozzaferheto es atfogo elemzes. Remelem, ki lehet nyitni. . woo-2025-1.pdf
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.