Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 10. 19. 12:52

OTP-forecast  

A topic celja hogy elmeleteket osszunk meg egymast kozott arra vonatkozoan, ami az OTP _trendjet_ leirja. Arra keressuk a valaszt, hogy a kovetkezo ket-harom heten belul milyen iranyba tart az OTP, es foleg _miert_? A "miert?"-nek sok oka lehet, lehet az technikai alapu (chartelemzes) vagy fundamentalis alapu (jo hirek/rossz hirek) nagy vevo, nagy elado megjelenese a piacon, stb.



A lenyeg, hogy ebbe a topicba olyan bejegyzesek keruljenek, amik javaslatokat tesznek, es azokat ala is tamasztjak valamilyen modon az OTP arfolyam valtozasara, kozeljovoben valo alakulasara. Egyszeru megfigyeles, hogy a kozeptavu trendek kb. 30 naposak, a kerdes az hogy eszre lehet-e ezeket venni idoben? Illetve az, hogy miert alakulnak ki (pl. osztalek-rally, varatlan hir)?



Ez a topic kulonbozne a masik kettotol (az "OTP reszvenyesek ide!" illeteve a "Mennyit er az OTP?") topicoktol abban, hogy itt sem a daytrade mufajt nem szeretnenk kivesezni (ugyanis egy adott napon belul "barmi" lehet, a trendfordito napoktol eltekintve csak zajnak szamitanak), sem pedig fundamentalis alapon ertekelni az OTPt (ugyanis a konyv szerinti es a piaci ertek az nagyon elterhet egymastol). Minket az az egy dolog erdekel, hogy az OTP merre tart a kozeljovoben.



Tobbeknek is van nagyon jo elkepzelese arrol, hogy es mikent alakul az arfolyam, de ezt nem terjesztik a nyilvanossag ele, mert

1) tartanak attol, hogy a brokerek lemennek a stopjaikert; illetve hogy

2) a modelluket hasznalva majd masok is sikeresek lesznek; illetve hogy

3) a modelljuk valojaban rossz, es kesobb emiatt "nevettseg" targyava valnak (beultetes, felbeszeles);

4) stb.



1) Ugyan egy-egy illikvid napon, vagy forgalom nelkuli kisreszvenyben elofordulhat (es elo is fordul!) a "mutyi", am az OTP arfolyamat a nagybefektetoi mozgatjak. Nehany szazmillios brokeri, belfoldi, bennfentes kotes a fo trenden aligha valtoztathat (na jo: Csanyi 5200 kornyeken annak idejen bullbol bearbe vagta).

2) Ha egy modellt sokan hasznalnak, akkor annak torzito hatasa van (ha mar mindenki vett a piacon, akkor nincs aki vegyen, es az arfolyam egyetlen iranyba mehet es az pedig lefele). Abban az egyben biztos vagyok, hogy a forumot olvasok meg egyutt is csak kishalak.

3) Egy modell addig jo, amig az arfolyam azt csinalja, amit a modell leir. Ha a modell mar elter az arfolyamtol, akkor az megy a kukaba, es nezni kell helyette masikat. Modellek jonnek, modellek mennek. Lehet tobb parhuzamos modell is: ezek vonatkozhatnak kulonfele idotavra, ezek lehetnek egymasnak ellentmondok (valaki kitorest, mas letorest var). Barmi, ami egy gyufalanggal intelligensebb a teljes sotetsegnel, nos, az johet.

4) stb.



Szoval a terv az, hogy ez valamifele ok-okozati topic volna. Ez egy aktualis topic, mert en magam tudok ket egymasnak homlokegyenest ellentmondo kozeptavu modellrol. Nagyon izgalmas kerdes, hogy melyik fog valora valni? Rally indul a napokban, vagy beszakadas jon?



Akinek van barmilyen elkepzelese, modellje, az jojjon, es ossza meg velunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2017. 01. 08. 23:14
Előzmény: #2298  Törölt felhasználó
#2300
Januar, januar...

A heten BUX szaguldott, es USD bazison kimentek a blue chipek uj lokalis csucsra. MTEL-t hetfon vettem, van. RG kifejezetten meglepett, nem ezt vartam. OTP olyan draga, hogy ez a parszaz forintos emelkedes a kotesi dijat se nagyon termeli ki. 7400-ert vennek belole... Tavaly OTP-t es RG-t is kegyetlenul bezuztak januar masodik heteben (a kinai novekedesi blablabla... miatt), iden talan nem ez a program. A gyengulo USD most hatszel a BETen, automatikusan emeli a chartokat.

Arany long volt, koran eldobtam.

Egyelore inkabb varok. November 7 Trump ota felfele az irany, ez eppen ket honap eddig.
Picky 2017. 01. 04. 18:50
Előzmény: #2289  Picky
#2299
Már csak 2379 forint emelkedés és a 11000 céláramnál vagyunk. Akkor majd eladás és pezsgő bontás
Törölt felhasználó 2017. 01. 02. 00:15
Előzmény: #2293  Törölt felhasználó
#2298
A new hope.

Levert blue chipet, illetve indexet, nyersanyagot vennek, ha... epp nem tartana a december elejen indult rally.

Iden BUX 140USD arszintet veheti celba.

BUXUSD: link

Ehhez 100USD MOL tarsul...

MOLUSD: link

...2USD erteku MTEL...

MTELUSD: link

...100.000HUF arfolyamu OTP (macibear, tartottad a shortod ;-))...

OTPUSD: link

...valamint 16USD RG.

RGUSD: link

MTELben es MOLban nagy potencialt latok a jovo evre, OTP egy (nem szignifikans) trendvonalat ert el, RG havi chart pedig azert eszrevette, hogy tavaly nem tortent az arfolyammal semmi erdemleges. Egy korrekcio 5000 szintig raferne.

SPX, DAX-ot 5% esest kovetoen vennek. Arany szezonalisan eros lehet, csakhat a mult heten mar ment 40USD-ot...
Törölt felhasználó 2016. 12. 27. 15:54
Törölt hozzászólás
#2297
KB58 2016. 12. 27. 15:46
Előzmény: #2295  Picky
#2296
Köszönöm a visszajelzésed. Megint elég hihetetlen, amit írsz, hogy ebből a magasságból nem igen fog lefelé korrigálni az OTP, és csak a pislogás marad, amikor korrekció nélkül tovább emelkedik.

Én azért nem vettem bele már hosszabb ideje az OTP-be sem, mert egy általános és jelentősebb tőzsdei lefele korrekciót, esést várnék ezekről a szintekről, amivel mostanában egyre gyakrabban riogatnak is és valószínűleg nem alaptalanul (kötvénypiaci buborék, feszültségek szerte a világban, 7 éves emelkedési ciklus utáni általában jelentősebb esés, stb.). Jó lenne egy a mostaninál jobb beszállót találni, mert ha nagy problémák mégsem lesznek a világ tőzsdéin, akkor valóban jelentősen emelkedhet még az OTP.

De ahogy eddig igazad volt, tartok tőle, hogy most is így lesz, én pedig kimaradok az emelkedésből. Ezek után azért jobban figyelni fogom, hogy merre indul el rövidesen az OTP.
Picky 2016. 12. 27. 11:52
Előzmény: #2292  KB58
#2295
T: KB 58!
A piac trükkje pont abban van, hogy a saját mércénkhez mérjük egy részvény árát. Vagyis vesszük valamennyiért és utána eladjuk a saját eszünk szerint, de ennek semmi sok köze a historikusan kialakuló árfolyamokhoz. Utána meg túl veszélyesnek ítéljük meg az árát, legyen az pont alacsony, vagy magas szinten. Jelenleg a szint túlszédítő, egy alacsonyabb beszállási pont kényelmesebb lenne, de csak nem akar jönni a várva várt alkalom. Nem is fog jönni marad a tátott száj és a pislogás minimum egy évig. Nem tud nagyot esni, maximum egy világméretű járvány vagy egy aszteroida tudna mélyen belevágni. A felhajtó erőnek jelenleg rengeteg oka van. Csak egy példa a kamat bruttó 0,9 % míg OTP bőven 30% fölött hozott. Jelenleg ez egy fekete lyuk, ami pénzt szippant magába, s csak növekszik, és még messzebbről ránt be még több helyről összegeket. A távoli jövőben azért kirajzolódik egy növekvő valós érték teremtő képesség hanyatlás a cégnél, de az infláció sokáig be tudja foltozni a szelelő buborék réseit. A 11 000 az garantált a miatt senki ne aggódjon, bekövetkezik, mint ez az írás. Számomra inkább az afölötti értékek lesznek zavaróak, de csak túléljük majd valahogy.
Törölt felhasználó 2016. 12. 26. 19:45
Törölt hozzászólás
#2294
Törölt felhasználó 2016. 12. 26. 15:36
Előzmény: #2291  Törölt felhasználó
#2293
Rovid ev vegi ertekeles.

Nehez ev volt! (Melyik nem az?) Az ev elso hat honapja eleg rosszul sikerult, fokent a bear-nem-bear miatti bizonytalansagnak. Az ev masodik feleben viszont sikerult javitani.

Az eredmeny: 645 pozicio, ezzel az indulo toke 13-szorosat forgattam meg, a netto eredmeny (az osszes poziciora) 1.37%, ami a 13-szoros szorzo miatt a kiindulasi tokere vetitve 17.5%-ra alakul. Ha ehhez hozzaveszem, hogy az osszes forgatott toke 50%-a tipikusan longterm portfolioban volt (azaz valojaban nem is forgott), az eredmeny ennel talan kicsivel jobb.

Az eredmeny egyszerre jo is es rossz is. Jo, mert minden ami penzt termel, az jo. Rossz, mert a raforditott ido, atelt stressz, az opportunity cost (a raszant ido, amit barmi mas ennel hasznosabbal tolthettem volna), nos, azokat egybevetve, es a tavalyi evi nagy kaszalast (es annak elfustoleset) latva: ebben azert ennel joval tobb van. Az eredmeny lenyegesen alulmulja a (hosszutavu) varakozasaimat.

Ha egy tanulsagot erdemes kiemelni az elmult evbol: nemcsak terben, hanem idoben is erdemes diverzifikalni. Hiaba tunik ugy, hogy "na, ma van a NAGY vetel, mert...", a valosag az, hogy "a nagy vetel majd harom het mulva lesz, esetleg". Egy korai pozicio, megha direkt veszteseget nem is termel, mentalisan kifarasztja az embert, es kesobb reszben emiatt is nem lesz kepes a mar "beindult" poiziciot futtatni.

OTP-t iden lenyegeben nem tradeltem. Januar elejen amikor 21USD fole bezart heti bazison is, akkor nagy pozicioval belevettem, majd aztan 15% veszteseg utan (tokeattetel!) US piacok bezuzasat is latva logo orral elbucsuztam hosszu idore OTPtol. Ezen nemileg javitott az augusztusi par hetes sikeres trade. Egyelore semmi mas nem latszik a charton, mint "eros trend folfele", es ez jovore akar gyorsulhat is. USD, GBP bazisokon oriasi potencial van meg benne. MTEL, MOL hasonlo lehet, RG iden elerte az Aberdeen ontes idejen levo 22USD szintet, es nem lehetetlen, hogy elindult lefele (?).

Semmilyen poziciom nincs, es a jovo heten mar nem is lesz.
KB58 2016. 12. 19. 02:26
Előzmény: #2290  Picky
#2292
Szia Picky!

Emlékszem, írtad a múltkor, hogy csak a hosszú távú grafikonokat érdemes figyelni, amik alapján az OTP-nek ismét el kell érnie a 11000 pontot. De nem vársz a közeljövőben egy jelentősebb lefelé korrekciót, ami jó, hosszú távra szóló beszállót jelenteni az OTP-ben?

Törölt felhasználó 2016. 12. 18. 22:33
Előzmény: #2288  Törölt felhasználó
#2291
Regeneralodas reiterated.

A heten DAXtol hetfon, RG-tol kedd-szerdan megszabadultam. EWG a gyenge EUR miatt elakadt a 200 hetes atlagban.

BUX MOL vezetesevel tovabb menetelt. A meneteles megitelese azonban a bazisdeviza fuggvenyeben a kovetkezo: BUX a mar majusban elert 100USD szintet 110USD-rol lefordulva visszatesztelte, es koszonhetoen a MOL rallynak ujra folfele fordult. MOL USD-ban uj lokalis csucsot utott, elkepesztoen eros. OTP 60%, RG 50% korrekciot csinaltak (eddig...), MTEL viszont egy ekben esik.

OTPUSDw1: link

Majdnem nincs poziciom, viszont a GOLDba 15USD esest kovetoen belevettem, ami masnap esett ra meg 15-ot... Ettol a remekul sikerult kamikaze-tradetol szeretnek nullaban a heten szabadulni. Elnezve a pentek delutani chartot, erre van nemi esely.

Szerdaig lehet meg valami mozgas, de a het masodik felere holiday modot varok es szerdatol 10 nap szabadsagra megyek. Vegre.
Picky 2016. 12. 15. 20:49
Előzmény: #2289  Picky
#2290
Már csak 2617 forint emelkedés és a 11000 céláramnál vagyunk. Akkor majd eladás és pezsgő bontás
Picky 2016. 12. 13. 17:58
Előzmény: #2279  Picky
#2289
Már csak 2803 forint emelkedés és a 11000 céláramnál vagyunk. Akkor majd eladás és pezsgő bontás
Törölt felhasználó 2016. 12. 12. 02:04
Előzmény: #2286  Törölt felhasználó
#2288
Regeneralodas link

A heten DAX, SPX kilott. DAX poziciok 90%-abol 11.100 koruli atlaggal negy nap alatt kiszalltam. A maradekot a jovo heten kiszorom.

BUX korrekciot csinalt a heten. RG kuzd, 6080 korulig elkuszhat, ott megszabadulok attol is.

Penteken negyedeves opex. Iden uj poziciot mar nem tervezek nyitni.
Kaktuszdenem
Kaktuszdenem 2016. 12. 05. 12:55
#2287
Hol a pover?
Törölt felhasználó 2016. 12. 04. 23:21
Előzmény: #2284  Törölt felhasználó
#2286
Olasz melo.

A heten esett minden, az olajat kiveve. Bar eleg nehezen tudom elkepzelni, hogy a DAX lenullazza az egesz Trump-rallyt, azert a "sorsdonto" olasz nepszavas koruli hype-ot elnezve jobban aludnek, ha nem volna poziciom. Anelkul hogy a reszleteket pontosan ismernem, eleg hihetetlenul hangzik hogy a "60 ev, 60 kormany" orszaganak ez a most vasarnapi nepszavas lenne minden problemajara a megoldas. Es valoszinuleg nem is az. US piacokat a valasztas kimenetele pedig nagyjabol semmilyen modon nem befolyasol(hat)ja. De talan elbagatelizaltam a referendum jelentoseget, es jobb lett volna inkabb konzervativ, ovatos hozzaaallast (=kiszallast) alkalmazni. EWG hetes gyertya doji; ket nap is emelkedni tudott, ez a MACDot mar emeli.

BUX eleg gyengecske. Egyelore MOL tunik ugy, mint aki kieste magat (az olajrally latszik rajta). RG USD bazison uj melypontot utott, de az eses tempoja az USD oldalazasnak koszonhetoen szelidul. OTP, MTEL esnek.

Aranyat vettem, valoszinuleg fel uton 1200-ig eladom. Talan mar holnap nyitoban.

Csutortokon mintha ECB ules lenne, ott Darghi megtamaszthatja, vagy akar ki is loheti az urbe a DAXot.

Reggel meglatjuk.
Tibi0002 2016. 11. 27. 22:14
Előzmény: #2284  Törölt felhasználó
#2285
Bocs, azt nem tettem hozzá, hogy csak %-os értéket várok, és semmiképpen sem pénzbeli összeget.
Törölt felhasználó 2016. 11. 27. 22:10
Előzmény: #2281  Törölt felhasználó
#2284
A rovid heten nem tortent erdemi valtozas.

A heten nem foglalkoztam a tozsdevel. SPX rallyzott tovabb, de az USD erosodes mar megallni latszik.

Az RG es DAXra cserelt SPX poziciok egyelore nem valtottak be a hozzajuk fuzott remenyeket, azonban egy korabbi olaj pozicio lezarodott.

Szerdan havi zaroarbeallitas.

Tibi: koszi a kerdeseket. Az eves osszegzessel valoban ados vagyok, de azt szandekosan elhalasztottam a naptari ev vegere (hogy szinkronba keruljon a beszamolo azzal, mi kerul ra az adobevallasra). A kituzott cel egy konkret kerek szam, "nehany even belul".
pomperj
pomperj 2016. 11. 21. 15:48
Előzmény: #2281  Törölt felhasználó
#2283
Az olajosokat ne temesd;-)
Az nagyon szep hozam lehet 2017 evben; minden gyengesegnel inkabb adj hozza.

Nezd meg az Azsia topicba hetvegen feltettem a fundasan legjobbnak latszo 30 ceget; es rengeteg koztuk az olajos.

Kell az mind a 900mdb autoba, mind a 90.000 hajoba, minda 30.000 repulobe. Meg a vegyiparba.

A thanksgiving rallyt ne hagyd ki.

Tibi0002 2016. 11. 21. 15:21
Előzmény: #2281  Törölt felhasználó
#2282
Milyen hozamot vársz el magadtól sok év átlagában, és hogy állsz eddig idén?
Törölt felhasználó 2016. 11. 21. 00:03
Előzmény: #2280  Törölt felhasználó
#2281
Rovid het Thanksgiving miatt.

A heten SPX-bol szerdan 2180 korul kiszalltam, miutan a decemberi SPX futures ATH-t utott 2185 kornyeken. 2160-2170 kozott visszaszallnek. Jo lenne egy i-ii strukturat latni a fuggoleges emelkedes helyett. Heten csutortok-pentek NYSE holiday illetve roviditett nyitvatartas.

Tobb sikeres daytradem is volt DAXban, alapvetoen profitrealizalst koveto "jo, inkabb megis visszaveszem, mert esett egy kicsit, es jajj, nehogy lemaradjak, ha kilo" attituddel. De az EWG (=DAXUSD) chart igen cefetul nez ki, penteken bezart a d1MA200 ala az arfolyam... Reszben ez is oka a DAX koruli bizonytalansagnak. Egyelore azt gondolom, hogy a 10200 tartani fog, csak kitudja mennyi ideig tart meg az oldalazas.

Itthon a BUX USD bazison lefordult a hetes Jurikrol, es fokent az USD rally miatt illetve a Richter bezuzasanak koszonhetoen -4%-ban zarta a hetet. RG teljesitmenye -6% es d1MA(200) teszt penteken, ami elso nekifutasra megtartotta az arfolyamot (nem veletlenul volt oriasi forgalom). Ez a chart is eleg ronda. Aki a tavalyihoz hasonlo rallyt vizionalt novemberre -- engem is beleertve -- az most pislogva figyeli a chartot, hogy az arfolyam ugyanott van, mint januar masodik heteben. RG-be kamikaze modon belevettem. Nyolc nap van a honap vegeig, addig tartom. De a technikai kep igen gyenge, nem volnek meglepodve, ha valami megcsak most derulne majd a napokban ki...

Olajban is buveszkedtem, de nagyon messze van meg a 49USD arfolyam. Szerencsere nincs sok belole. A ho vegen lesz valami szokasos OPEC meeting, addig lehet remenykedni.

OTPt tovabbra is kerulom, mert semmi mas nem latszik a chartokon, mint "eros trend kozben enyhe oldalazo korrekcio".

Vagyalom, de jo lenne a poziciokat lezarni, es legalabb egy hetet pihenni.

Topik gazda

Matsmath
Matsmath
3 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek