USD kamatok emelkednek, de EUR gyengült USD-hez képest. Emiatt hiába esne USD-ben, nem lenne szabad esnie EUR-ban. Arra gyanakszom, hogy a Blackrock lefedezte az EUR gyengülést, ami ebben a helyzetben bukta.
Én amikor ránéztem az etf-edre néhány hete vagy hónapja,nekem tetszett a mozgása. Még meg is jegyeztem. Azóta nem néztem rá, mert máshogy alakult a helyzet.
Nem jó, de Ersténél nem volt IB01. A hedged az egy fekete doboz, úgy látom, akkor és úgy fedezik, amikor és ahogy akarják, és a Blackrock sz@rul csinálja, az az igazság.
Nem tudom, hogy létezik e ilyen. Talán az IBKR-nél olvastam, hogy van ilyen online,de hogy mekkora mennyiségben vehetők a papírok, arról lövésem sincs.
Alapvetően igen valamilyen dollár/euró alapú állampapír lenne jó amin kicsi a kockázat és van egy kalkulálható kamata 4-5% .A MÁK-nál is van eurós papír de annak szerintem jövőre értelmezhetetlenül alacsony lesz a kamata.
Juszt László facebook poszt:"A mai Magyar közlönyben megjelent Orbán aláírásával, egy határozat, amelyben elismeri, hogy az Uniós Bírósági ítéletben szereplő intézkedések elkerülhetetlenek. Fordítom: Amit korábban mondtam arról, hogy hülyeség az Uniós Bíróság ítélete és soha nem fogjuk végrehajtani, ellenben kitaláltam valamit ami jobban fog fájni az Uniónak, mint nekünk, na az volt az igazi hülyeség, ezért most megpróbálunk valamit végrehajtani az előírtakból, hogy ne vonják tőlünk a továbbiakban a napi 1 millió eurót. Mai áron a 415 millió forintot. Vagyis, pusztán a miniszterelnök hülyesége miatt az ország bukott - az év végéig - 270 millió eurót, azaz 112 milliárd ötven millió forintot. Csak halkan jegyzem meg: ha egy átlagos munkavállaló szándékosan okoz kárt a munkaadójának, akkor száz százalékban köteles megtéríteni az okozott kárt. (Kivéve, ha miniszterelnök?) Semjén - jó szokása szerint - beadhatna az éjjel egy BTK módosítót…"
Azért gondold át. Nekem van Ersténél vett IBB1.DE ETF (US 7-10 éves állampapír EUR hedged). Vettem 2023. dec 6-án 4,0835 EUR, fizetett 2x osztalékot kb 0,16 EUR, és most 3,94 EUR a piaci ára. Tehát EUR-ban pontosan nullán vagyok egy év alatt vele, ami annyi, mintha párnacihában állt volna az euro. Tehát ne számíts tuti fix hozamra, itt van némi kockázat is.
Jól gondolom ,hogy Etf-eket is lehet venni pl az erste bankon keresztül ,mert az adna egy biztonságérzetet ,hogy nem valamilyen külföldi weboldalra kell utalni nagyobb összeget.
Szerintem azt se kalkulálták ki, hogy az önyp visszaváltás miatt mennyi államkötvény kereslet csökkenés lesz a pénztáraknál. A másodpiac vonzóbb lesz, mint az új kibocsátások, hozam emelkedést okoz a sztori. Mondom, erre még nem gondolnak, aztán majd néznek boci szemekkel, hogy most mi legyen, úgy kb 2025 ősszel.
Az a baj, hogy itt egyszerre kellene sok helyre, sok pénz. Adósságot is finanszírozni kellene valamiből, a gazdaságot is jó lenne beröffenteni valamiből. Tudom, nyomnak forintot, csak akkor meg a forint fog elszállni, valahová a naplementébe! Valami fájni fog!
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.