Azért nem kell a kardunkba dőlni, inkább nézzük meg a hátteret és elemezzük picit.. :) Milyen tényezők játszottak szerepet a negyedév alakulásában? Most csak a negatívumokra koncentrálok:
Kedvezőtlen időjárási körülmények: A szélerőművek termelése az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjére esett vissza, ami jelentősen rontotta a tavalyi év során belépő új szélerőművi kapacitásoktól remélt eredményjavító hatást.
Megnövekedett működési költségek: A stratégiai növekedéshez kapcsolódó költségek növekedése, különösen a részvényalapú javadalmazási rendszer költségei, csökkentették az EBITDA-t.
Magasabb eszközállomány miatti értékcsökkenés: A nettó eredmény 1,6 milliárd forinttal maradt el a 2024-es értéktől, részben a magasabb eszközállomány miatti értékcsökkenés és az eltérő kamat- és árfolyamhatások miatt.
Ezek egyike sem olyan tényező, ami a core tevékenységből fakadó gyengeségre, vagy visszaesésre utal. A növekedéshez beruházásokra van szükség, ami viszi a pénzt. Hatalmas az eszközállomány, természetes az értékcsökkenés. Ezek a tételek nem fix költségek, lesz, amikor jóval kedvezőbbek lesznek ezen a soron a számok. A negyedévek közötti nagyobb kilengésekre pedig a management is figyelmeztetett (most is írják) tekintettel a jóval nagyobb arányú megújulókra. Ezek közép-hosszú távon visszajönnek, lesz amikor óriási pluszt látunk majd negyedéven belül. Az irány jó, nem kell elkeseredni, az eredmények pedig nem egyik napról a másikra jönnek. Ez nem lóverseny. Ha úgy jobban tetszik: leszünk még az ANY árfolyama felett, nyugalom. :)
Senki nem igért az első negyedévre méretugrást... A hozzád hasonlóan gondolkodó részvényesek most kiszállnak (többnyire veszteséggel), a hozzám hasonlók pedig kivárják a méretugrást
Nem ismerlek! De együttérzés, képzeld akkor ottone set Csepel keg stb mit érezhetnek? Ez nem a világ vége majdcsak egyszer állami nyomda szintre teszik! Kitartás! Igaz összenézve nem picit lett gyenge :(
Egy ideig a 6xxx árfolyamot el felejthetjük, Ahol a Nyomda van az számunka elérhetetlen… Döbbenet mennyire gyenge Nyakig ülök benne és én most optimista sem vagyok..
Őszinte leszek, rövidtávon nem pont erre számítottam, a big picture szerintem továbbra is jó. Mivel én "longos invesztor" vagyok, előre tekintek és várom a Q2-Q3-at. Meg persze az elemzői kommenteket és új híreket. MRP azért sokba kerül, pár napja is elment 1,85 mrd srv-re (ha jól számoltam).
Ezen ne parázz!! Ebből bőven jut! Sőt, a cikk szerint az Alteo elég magas árréssel szállíthat... .
Az érintett intézmények éves villamosenergia-igényét hárommilliárd kilowattórára becsülték, így a hároméves időszakban 9 milliárd kilowattóra áramot vehetnek a kiválasztott cégektől. Utóbbi a teljes éves hazai fogyasztás bő ötöde.
kb. 10-14 között szokták, de volt, amikor reggel vagy zárás után jött. (azt hittem, hogy a 15.00-ás meetingre már úgy ülök be, hogy előtte átfutottam, de ennek csökken az esélye) :)
A lényeg emitten van!! Az Alteo ezek szerint keményen kaszálni fog... .
A nyerteseket a megajánlott árrés alapján választották ki. Az öt cég által adott árrések 59 és 108 euró/megawattóra között szóródtak. Ezek elég magasak, az elmúlt hónapok átlagos piaci árának 50-100 százalékára rúgnak.
A cégek tehát azt vállalták, hogy a piaci ár másfél-kétszereséért szolgáltatnak áramot az állami szereplőknek. Forintra átváltva ez kilowattóránként jelenleg nagyjából 70-90 forintot jelent, ami rendkívül magasnak tűnik.
Elnézést csak egy kicsit kivagyok akadva.. Ezek a prezentációk kezdenek olyanná válni mint egy kormány info mindenféle hangzatos ígéret, És eredmény meg nem nagyon jön hozzá… Kevesebb prezentációt kéne tartani a befektetők úgyis észreveszik a sikert. A nyomdánál is észrevették hogy mekkorát nőt a cég nem kell ehhez duma dolgozni kell rajta + eredményt hozni Kevesebb duma több profit
Én meg pont leszarom ki van jelen….. Egy érdekelne ne csak bejelentések legyenek Most már konkrét eredményeket szeretnék látni… Sok a duma kevés az eredmény
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.