Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 09. 21. 15:03

Interactive Brokers   

Sziasztok,

Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)

köszi,

eF
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
TitusPullo
TitusPullo 2023. 05. 11. 09:20
#1180
Sziasztok! tegnap utaltam be usd-t, meglepetésre 1 nap alatt ott volt, swift ellenére, de kaptam infót hogy a jóváírás csak 6 nap múlva lesz elérhető. vki tud erről infót hogy miért, mert ez még T+2-nél is több. ez azért jó kis kamat tud lenni nagy tételben.
jocinet 2023. 05. 10. 13:22
#1179
Mai infó IBCE-től:
"
Vételi ár forintban: megvásárolt részvények száma * végrehajtáskori részvényárfolyam a denomináció devizájában * elszámoláskori devizaárfolyamEladási ár forintban: eladott részvények száma * végrehajtáskori részvényárfolyam a denomináció devizájában * elszámoláskori devizaárfolyamRealizált nyereség vagy veszteség: eladási ár forintban – vételi ár forintban – jutalék (commission) és egyéb kereskedéssel kapcsolatos költségek
A nyereségeket és veszteséget tartalmazó részletes kimutatás készítése folyamatban van, azonban probléma adódott bizonyos adatok megjelenítésével az opciós, a marginon lévő pozíciók, illetve a Futures pozíciók kapcsán, melynek elhárításán kollégáink jelenleg is dolgoznak, jelenlegi információink alapján a dokumentum a héten kerül megküldésre az érintett Ügyfelek részére (természetesen az adóbevallás határidejéről tájékoztattuk az illetékes kollégákat).
A dokumentum a Performance & Reports --> Tax Documents fül alá fog feltöltésre kerülni, a feltöltésről rendszerünk egy automata e-mailt fog küldeni.
"
vnorbi 2023. 05. 08. 12:06
Előzmény: #1176  Kri
#1177
Nincs IB számlám (még), és Tesla részvényt sem tartok, de másik brókernél az volt a magyarázat, hogy a harmadolás idején rekord gyenge volt a forint, és az eladásnál hiába számolták el bekerülési árfolyamon a régi részvényeket (azaz USD-ben nullás az ügylet zárása), a forintosított összegen már jókora nyereség mutatkozott, amire jön az adó. Cserébe a visszavásárolt (harmadolt) részvények bekerülési forintosított árfolyamát is ilyen magasan kellett rögzíteni, így majd lehet olyan, hogy eladáskor USD-ben nyereséges lesz az ügylet, forintban meg veszteséges, és majd nem kell adót fizetni.
Kri 2023. 05. 08. 11:55
#1176
Sziasztok!                                                                                                                                                                            Ha valaki kereskedik Tesla részvénnyel, nem járt úgy mint én? Szerintem teljesen hibásan vezették át a 2022.08.24-i részvényharmadolást. Elszámolták úgy, hogy vétel -eladás közt kb 12x-es különbség jött ki.
Mintha pont ellenkező irányba számolták volna. Ezért van nálam irreálisan nagy nyereség elszámolva. És most irány a NAV-kormányablak, ők mit ajánlanak ez esetben.
tigus7313 2023. 05. 07. 15:02
Előzmény: #1174  boxika
#1175
biztos, hogy EGT állambeli, annyi elég:)
boxika 2023. 05. 07. 13:18
Előzmény: #1171  tigus7313
#1174
KBC belföldi? Mert nem a BEVA alá tartozik.
Tazsomaru
Tazsomaru 2023. 05. 07. 11:25
Előzmény: #1172  Tazsomaru
#1173
Függetlenül attól, hogy hol kötik, azaz, hogy melyik ország tőzsdéjén hajtja végre a megbízásomat.
Tazsomaru
Tazsomaru 2023. 05. 07. 11:21
Előzmény: #1171  tigus7313
#1172
Én sem látom a logikát a tőzsde helyszinénén való rúgózáson. Ha a tranzakció ellenőrizhető, akkor ellenőrzött az ügylet. Márpedig IBCE-t, az MNB felügyli, így minden ügylet ellenőrizhető, független attól, hogy hol kötik. De ha ilyen kétségek vannak erről, reagálni fog a NAV és IBCE is fog nyilatkozni erről előbb vagy utóbb.
tigus7313 2023. 05. 07. 10:55
Előzmény: #1168  tigus7313
#1171
kis kutatás után szerintem ez egyértelművé vált:
idézet a K86-os kitöltési útmutatóból:
(K86-A kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltató adatszolgáltatása a magánszemély (ideértve az Szja tv. szerint a társasházat is) részére az adóévben megvalósult ellenőrzött tőkepiaci ügyletről kiállított bizonylat tartalmáról)
"Az előzőekben meghatározott ügyletek közül is csak az minősülhet ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek, mely a belföldi befektetési szolgáltatóval vagy befektetési szolgáltató közreműködésével kötött ügylet esetén a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv (a továbbiakban: Felügyelet) által felügyelt tevékenység tárgyát képezi, ide nem értve az olyan ügyletet, amelynek teljesítése a befektetési szolgáltatót megbízó, és/vagy az általa képviselt felek által meghatározott – a szokásos piaci értéktől eltérő – ár alkalmazásával történik. 
Külföldi befektetési szolgáltatóval kötött ügylet esetén pedig az ügylet csak abban az esetben minősül ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek, ha - a befektetési szolgáltató bármely EGT-államban vagy egyébként olyan államban működő pénzpiacon folytat tevékenységet, amely állammal Magyarországnak van a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, és - az adott állam hatáskörrel rendelkező felügyeleti hatósága az adott tevékenységet felügyeli, és - ha adott állam nem EGT-állam, akkor az említett felügyeleti hatóság és a Felügyelet közötti információcsere biztosított. A külföldi befektetési szolgáltatóval kötött ügylet elismerésének további feltétele, hogy a magánszemély rendelkezzen az adókötelezettség megállapításához szükséges, az adóévben megkötött valamennyi ügylet minden adatát tartalmazó, a befektetési szolgáltató által a nevére kiállított igazolással."
Vagyis belföld-külföld a döntő, azaz a brókercég "székhelye".
Tazsomaru
Tazsomaru 2023. 05. 06. 21:55
Előzmény: #1167  ppw
#1170
Valóban, ebben a beszélgetésben nem biztosak az ETÜ meghatározásában, azt mondják amit te is írtál, de olvastam olyan adószakértőt, aki egyértelműnek látja, hogy a befektetési szolgáltató székhelye ami számít.  Ezenkívül az opciógurus NAV tájékoztató level is befektetési szolgáltató felől közeliti az ETÜ-t.  Hamarosan úgy is meg fogjuk tudni.
tigus7313 2023. 05. 06. 21:37
Előzmény: #1163  ppw
#1169
Nem vetném el az e) pontot.
67. § (1) Árfolyamnyereségből származó jövedelem az értékpapír átruházása (ide nem értve a kölcsönbe adást) ellenében megszerzett bevételnek az a része, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított érték és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségek együttes összegét.
Azonban nem minősül árfolyamnyereségnek az ETÜ eredménye (amit a 67/A§ szabályoz), ami érdekes helyzetet teremt, mert a törvény ezzel kvázi kiveszi többek közt a tőzsdei részvényeket az értékpapír átruházása fogalomból (így a d) bekezdést sem kell alkalmazni rá!?), és egy külön kategóriába helyezi ezzel, amibe más pénzügyi termékek is beletartoznak. Az ETÜ lényege, hogy a keletkező nyereségek és veszteségek összevonhatóak (ellentétben a 67.§ árfolyamnyereség esetével, ahol nem!), sőt ebben az esetben a részvények, más pénzügyi termékek (opciók, stb.) eredményével is összevonhatóak, és e tekintetben a vonatkozó szabályozás kategorikusan az ügylet fogalmat használja (az e) bekezdésben alkalmazott fogalmat)
Az eredménymegállapítása az alábbiak szerint, kell, hogy történjen:
(3b) Értékpapírügylet és más, nem pénzügyi elszámolással lezárt (lejárt) ügylet esetén az ügylet eredménye (nyereség, veszteség) megegyezik az eladási árfolyamérték járulékos költségekkel csökkentett összegének (ügylet bevétele) a vételi árfolyamérték annak járulékos költségeivel növelt összegével (ügyleti ráfordítás) csökkentett értékével.  
(3c) Pénzügyi elszámolással lezárt ügylet esetén az ügylet eredménye (nyereség, veszteség) megegyezik a lezárt pozíció eredményének az ügyletkötéshez közvetlenül kapcsolódó költséggel csökkentett értékével.
És itt van azaz érdekes megfogalmazás, ami miatt az e) bekezdésből nem lehet kategorikusan kizárni az ETÜ-t: árfolyamértékekről van itt szó, már pedig ezek az adott (külföldi) devizában értendők (hiszen abban történik a kereskedés), és ha ez így van, akkor az eladási árfolyamértékből le kell vonni a vételi árfolyamértéket, és ez adja az ügylet eredményét. 
Az eredmény külföldi devizában képződik, melynek átszámolása így az e) alapján végezhető csak el.
tigus7313 2023. 05. 06. 21:23
Előzmény: #1149  ppw
#1168
Ezt mondjuk a NAV-nak elég könnyű lesz tisztába rakni (egy iránymutatás és nincs kérdés).
A megfogalmazás jelenleg inkább a brókercégre helyezi a hangsúlyt (A szabályozottság és információcsere miatt inkább ez a valószínűbb). ( Az IBCE egyébként szerintem nem folytat tevékenységet az USA-ban, az anyavállalaton keresztül, mint elszámolóház "kereskedik").
Ha ezt írták volna, akkor már egyértelműbb lenne a helyzet:
amelyet bármely EGT-államban vagy egyébként olyan államban működő pénzpiacon kötöttek (befektetési szolgáltatóval, vagy befektetési szolgáltató közreműködésével) amely állammal Magyarországnak van a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye.
de persze még így sem egyértelmű, hiszen ha EGT tőzsdére bevezetésre került USA részvény, akkor ??
Szóval szerintem ezt a NAV tisztázni fogja (illetve kellene is).
ppw
ppw 2023. 05. 06. 20:22
Előzmény: #1166  Tazsomaru
#1167
lesz szó
Tazsomaru
Tazsomaru 2023. 05. 06. 20:07
Előzmény: #1161  ppw
#1166
Csak hogy ne kelljen feleslegesen végighallgatnom ezt a közel 1 órás beszélgetést. Te már végig hallgattad? Lesz benne szó ETÜ-ről? A leírásban "az Egyesült Államokból származó kamatot, jogdíjat és osztalékot" említenek. 
unidentified user 2023. 05. 06. 19:52
Előzmény: #1158  tigus7313
#1165

Ha nyaralás előtt váltasz EUR-t készpénzben, vagy Revoluton, és hazaérkezés után visszaváltod a maradékot HUF-ra, az nem adóköteles.
Viszont úgy tudom, hogy ha az oda-vissza váltás értékpapírszámlán történik, az már itt üzletszerűnek számít - hiszen nem az a cél, hogy nyaralás alatt elköltsd a devizát, hanem hogy nyereséget érjél el a befektetett tőkén.
Adótörvény viszotn nem ismer bázisdevizát, az csak az IB házi kimutatása, ami még a váltás nélkül be-ki utalt HUF-ra is P&L-t számol. De egy HUF-USD váltás is egy nyitott pozíció csak, a zárásáig nem értelmezhető adóalap.
ppw
ppw 2023. 05. 06. 19:51
Előzmény: #1163  ppw
#1164
És egyébként őszintén szólva semmit nem jelent, hogy a NAV támogatói eljárásban nem kifogásoltak.
1. Legtöbb NAV munkatársnak fingja sincs a tőzsdéről, még a részvényeket fel tudják fogni, de az ennél bonyolultabb eszközöket nem. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom: nekem kellett elmagyarázni, hogy mi az a CFD, opció stb.
3. Ha adtál nekik egy többezer tételes listát, xls táblát ami vegyesen tartalmazott részvényeket és opciókat, akkor bizonyára nem fognak nekiállni tételenként vizsgálni a helyességet, hanem 1-2 sort szúrópróbából.
ppw
ppw 2023. 05. 06. 19:46
Előzmény: #1156  Tazsomaru
#1163
Ez megint helytelen lehet.
A részvény ugyanis nevesítve van (mint értékpapír) az SZJA trv-ben. Vétel és eladás napján külön-külön kell forintosítani, nem elég csak az eladáskor!
Viszont a többi kereskedés tehát pl. opció, CFD, forex, futures esetén csak a lezárás napján kell forintosítani, mert ezek nincsenek nevesítve, egyéb kategóriába tartoznak
d) értékpapír átruházása esetén a szerzési érték tekintetében az értékpapír tulajdonjogának megszerzése, a dematerializált értékpapír értékpapírszámlán történő jóváírása napján,
e) a d) pontban nem említett pénzügyi eszközre kötött ügylet esetén - az a)-b) pont rendelkezésétől függetlenül - az ügylet teljesítésének (lezárásának) időpontjában,
Amman 2023. 05. 06. 19:24
Előzmény: #1156  Tazsomaru
#1162
Köszi szépen!

Topik gazda

felix6
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek