A számla tényleges migrálásáig megcsinálják/ták, utána neked kell. Nekem augusztus 31-el volt zárás, addig kaptam adóigazolást és addig ment/megy infó nav-nak, utána mindent neked kell csinálni.
Sziasztok! Margint accounttal rendelkezokhoz lenne egy speci kerdesem. Ha nyitok egy TBSZ-t, majd azon elhelyezek barmilyen reszvenyt, aminek van egy fedezeti erteke. Ha az alapszamlam margin tipusu, akkor a TBSZ is margin account? Ha az alapszamlan kotok, akkor a TBSZ-en levo fedezet is szamit? Mit nez, osszfedezetet? Vagy adott egy alapszamla aminek van x fedezeti erteke, es adott egy TBSZ aminek y fedezeti erteke. Hogyan kezeli ezt az IB?
Sziasztok! Letiltott a rendszer, azt írja túl sokszor próbáltam rossz jelszóval belépni. Telefonon kell hívni őket hogy visszaállítsák a hozzáférést. (Régebben volt új jelszó kérés a felületen, de már nem működik csak telefonon.) Van esetleg valakinek tapasztalata, hogy ez hogy működik telefonon, mit kérdeznek?Angolul még sosem intéztem semmit telefonon, van bennem félsz.
Ha teljesen új ügyfélként regisztrált valaki, 2023 végén már az írekhez került. Ha viszont 2023 ősze előtt nyitott valaki főszámlát, és mellé nyitott 2024-es TBSZ-t, az még magyar lett, az idén szeptember-októberi migrálásig.
Februári számlanyitásnál még nem magyar cég volt? Azt nem kellett jelenteni. Ezért jelentettük sokan a migrálást követően 30 napon belül. Másrészt, ha van egy olyan papírod a NAV- tól, hogy minden rendben van, akkor azt 10 év múlva is lobogtathatod szerintem. Nem hivatkozhat akkor már a NAV arra, hogy bocsi, mégsem volt rendben.
Egyetértek. A törvénynek nem felel meg, az világos. A NAV válaszát nem lehet ígéretnek tekinteni arra, hogy majd tíz év múlva (öt évvel az öt év múlva esedékes föltörés után) nem fognak megbüntetni.
Ez sima sablon válasz, nem vizsgálnak semmit a bejelentéskor, csak egy esetleges ellenőrzésnél. Nem tudom mennyit kereskedtél, vagy mennyi nyereség van már ezen a számlán, de ha velem történne, én biztos feltörném a számlát és jan 1-el nyitok újat, mert a hivatkozott 1995. évi CXVII. törvény 67/B. § (8) bekezdése szerint ez így nem TBSZ.
Köszi a visszajelzést, a levélben írtam is, hogy még év elején nyitottam a számlát és a befizetés is akkor érkezett, de minden szükséges dokumentumot is csatoltam. Lehet, hogy a törvény hiába ír 30 napot, lehet, hogy van egy kialakult gyakorlat, hogy ettől eltérhetnek éven belül (nyilván ez sehol nincs reklámozva).
Én a nyitás másnapján küldtem nekik az értesítést és ezt kaptam:"A hivatalunkhoz 2024. október 15-én érkezett tartós befektetési szerződés bejelentéséreirányuló beadványával kapcsolatban tájékoztatom, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 67/B. § (8) bekezdése szerint a tartós befektetési szerződés megkötéséről szóló bejelentését nyilvántartásba vettük.Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását." szóval kb pont ugyanaz a formaszöveg, mint a tiéd. Ez alapján - szerintem - minden rendben van nálad is már.
TBSZ téma Figyelmetlenségből elmulasztottam a 30 napos határidőt az IBKR-nél nyitott TBSZ számla bejelentésnél. (februárban nyitottam a számlát). Múlt héten elküldtem a NAV-nak a szükséges dokumentumokat, hátha elfogadják és ma jött válasz: "Hivatalunkhoz 2024.október 23-án beküldött xxxxxxxxx ügyszámon nyilvántartott kérelmére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 67/B. § (8) bekezdése szerinti bejelentését – melyet külföldi szolgáltatóval kötött tartós befektetési számlája nyitásáról tett – tudomásul vettük. Önnek ezzel további teendője nincs." Ez azt jelenti, hogy elfogadták, egy esetleges ellenőrzés esetén nem lehet gond, ilyenkor az adóhatóság eltérhet a 30 naptól? Esetleg járt már valaki így?
Az IBIE tuti nem fog M30-at adni. De az IBCE-s M30-ban sem volt sok köszönet, mindig át kellett számolni kézzel is, mert sosem tudták normálisan megcsinálni.
A TBSZ téma - OK. A főszámlával az a helyzet, hogy nekem van 23M30 adóigazolás az IB-től (2023. év) és 2024.10.21-én töltöttem le a 24M30 adóigazolást az IB-től(2024. év előzetes). Ne kérdezd hogyan csináltam, mert nem emlékszem, de itt van nálam letöltve (csak mint a vak tyúk kattintgattam ide-oda az IB portálon és az orrom elé tette, én meg letőltéttem). Gondolod(tudod?), hogy ez másként lesz a jövőben?
TBSZ-en csak HUF lehet a BASE TBSZ-en nem kell adóbevallást készíteni AZ IBIE nem fog neked M30-ast készíteni neked kell vezetned és önbevallanod a nem TBSZ-en a tradeket
Ha a BASE CURRENCY-t átállítanám HUF-ról USD-re, akkor mit kell majd tennem(és mikor), hogy 2024. éves adóbevalláshoz az M30-as magyar adóelszámolást ki tudjam szedni az IB rendszeréből?
IB vs Lightyear vita miatt kíváncsiságból feltelepítettem magamnak a Lightyear alkalmazást. Pusztán diverzifikációs szempontból. Viszont meg kell mondjam, hogy az IB mobil alkalmazás magasan veri a Lightyear alkalmazást funkcionalitásában, és minden más tekintetben is. Csak új felhasználóknak mondom, aki esetleg vacilál. Jövőre is az IB- nél kötök Tbsz számlát. Pl. Lightyearnál hiába ingyenes az etf vétel, ha nincs töredékes vételre lehetőség. S& P500 etf- et ott csak egész darabban lehet megvenni, IB- nél töredékesen is. Szerintem vagyunk jó páran, köztük én is, akik havonta kisebb összeget félre téve építgetik a portfóliójukat. Nekem nincsen 570 € egyben ebből az etf- ből egyet venni. Nem beszélve arról is, hogy az IB- nél rendes kereskedési időn kívül is lehet tranzakciókat bonyolítani, ami nagy előny.
Igen, ezt az emailt kaptam rá 2 napra:Dear Client,
Please be advised that we have received and processed your submitted Form 8-3-6. Form 8-3-6 works on a ‘going forward basis’ only, Irish Tax Treaty benefits are applied after your claim is processed but not retrospectively. For instructions regarding the reclaim of with-holding tax paid prior to submission of your claim please visit https://ibkr.info/article/4884 for further instructions.
Sziasztok! Volt már olyan itt, aki beküldte az adólevonás elkerülése miatt a Form 8-3-6 interest nevű, NAV pecsétes doksit? Kapott róla visszaigazolást?
Akkor szerencsém volt, hogy meg tudtam ott venni. Nem tudom, még nem néztem utána, hogy a Setrán milyen spot bitcoin etf- eket lehet venni? IB- nél vehető akkor valamilyen?
Én is akartam az IB- nél venni Ibit- et, nekem se hagyta, mondjuk én a teszt kérdéseket sem töltöttem ki az engedélyhez. Ez azért érdekes, mert a K& H Értékpapírnál viszont vettem Ibit- et és Etha- t is. Ott hogy lehet megvenni az amerikai etf- et?
"Van bármi teendőm ezzel az egésszel?" Igen, 30 napon belül kell(ett volna) lejelenteni a NAV-nak. Szerintem gyorsan nézd meg, hogy kicsúsztál-e már ebből, és gyorsan olvass vissza, hogy mit kell csinálni.
Ezt nem a jártasság hiánya miatt nem engedni megvenni. IBIT nem EU-s etf,így EU-s állampolgárként direktben nem fogsz tudni venni IBKR-nél. Írj ki rá put opciót,amiből kapsz 100 db-ot( contraktusonként),ha az opció ITM lesz lejáratkor. Utána eladni már szabadon eladhatod bármikor(plusz akár covered call-okat is ki tudsz rá írni,még TBSZ számlán is.) A pénzügyi jártassági kérdéseknél azt írsz be amit akarsz.Senki nem fogja ellenőrizni.
Sziasztok. Eddig ETN-ben volt némi pénzem és szépen emelkedett is, de ki akarok szállni belőle szép plusszal, mert ez lassan 1 db 3ezer euró, és vennék helyette IBIT-et, mivel azt db-ra jobban tudom majd kezelni az IB-n, ami ugye spot bitcoin etf. Annyit találtam róla a felületen, hogy ez egy összetett vagy tőkeáttételes tőzsdei termékek körébe tartozik. Vásárolni nem enged. Beléptem a beállításokba, megadtam a nem elrugaszkodott paramétereimet. Majd kitöltöttem a tesztet, ami ki is írta, hogy alapos ismeretek, de mégsem hagyja jóvá. A kérdésem, mennyire illik itt füllenteni? Valakinek sikerült már vennie, mit adott meg, hogy elfogadja. Őszintén elég bosszantó.
Más is észrevette, hogy változott az Interactive Brokers Ireland címe? A hónap elején még ezt adta meg címnek az utaláshoz: Interactive Brokers Ireland Limited, Ireland, 10 Earlsfort Terrace, Dublin D02 T380 Most pedig már ezt: Interactive Brokers Ireland Limited, Ireland, North Dock One, 91/92 North Wall Quay, Dublin 1 D01 H7V7
1 - Alapdevizától függetlenül, tudsz HUF-ot beutalni. 2 - A legtöbb ETF-nek van európai megfelelője. Opciók helyett inkább próbálj egy ilyet keresni ( https://www.justetf.com/ ).
Sziasztok! Nemrég nyitottam egy IB számát (egyéni+TBSZ). Pénznemnek USD-t jelöltem meg. Első kérdésem: ha fel szeretném tölteni, akkor indíthatok HUF-os utalást, és az IB átkonvertálja USD-vé, vagy egyből USD-s utalást kell indítanom? Második kérdésem: egyrészt azért nyitottam IB számlát, mert kinéztem magamnak egy USA-beli ETF-et, és azt szerettem volna venni. Erre kiderül, hogy EU-s állampolgárként azt pont nem vehetem (hiányzik valami KID). Ennek áthidalására azt találtam a neten, hogy vegyek erre az ETF-re call opciót. Oké. Kiokosítottam magam, hogy mi az a call opció. Amikor venni szeretnék, kell választanom egy exchange listából. Az micsoda? Arra tudok gondolni, hogy azok a partnerek, akiknél az opciót megvehetem, igaz? Ill. ha veszek egy ilyen opciót, akkor a 30 nap lejárta után, ha nem mondom vissza, akkor az automatikusan "beváltódik", és meglesz az ETF? A különféle netes források erről nem írnak. A következő kérdésem pedig, ha ezt az ETF-et direkt venni nem tudom, csak opción keresztül, akkor valószínűleg eladni sem, csak opción keresztül?
Mégegyszer köszönöm a segítséget. Mindent a leírtak szerint csináltam, csak ámultak az Erste bankfiókban mennyire képben vagyok. Piszok jó leírás. A transzfer sikeresen megtörtént és ami leginkább meglepet, hogy a bejelentést követő harmadik napon az IB-nél volt a teljes portfolio, de az is csak azért mert a devizaváltás miatt volt (T+3) nem elszámolt tranzakció.
Interactive Brokers
Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)
köszi,
eF