Topiknyitó: Portfolio 2010. 10. 19. 21:52

Orbán: szeretnénk, ha már az idén vissza lehetne lépni az állami nyugdíjrendszerbe  

Ugrás a cikkhez
A kormány azt szeretné, ha már az idén vissza lehetne lépni a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd este az RTL Klub híradójában. A műsorban a kormányfő szavait ismertetve elhangzott: azon is...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=140167
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2010. 10. 27. 22:32
Előzmény: #1097  Törölt felhasználó
#1100
Pénznyelő,

Te tudod, hogy milyen rendszerünk lesz?

Áruld már el kérlek!!!
jumbo2 2010. 10. 27. 22:31
Előzmény: #1081  Törölt felhasználó
#1099
"Ebben az esetben ugyanis most megkapják a 3000 mrd-ot, de 2014-ben meg 3000 mrd-al nő az államadósság."

Ha jól értem az MNYP-ak államosításáról beszéltek. Ebben az esetben miért nő az államadósság 2014-ben?
tokos. 2010. 10. 27. 22:31
Előzmény: #1096  Törölt felhasználó
#1098
AKS,

Szerintem mindegy, nem emlékszem, hogy mikor mennyire szidtad a komcsikat, nem is érdekel különösebben.

ugyanakkor,

"btw. épp ezért nem fogok sokáig fórumozni: az embernek túl sok energiája megy el olyan kérdésekkel, amik nem szakmaiak... sokat esett a fórum színvonala, nem személy szerint rád értem ezt, de a korábbi jobbikos aktivisták helyett fidesz-zombie-k röpködnek jobbról-balról :) "

Azért, ha megnézed az elmúlt pár napos termésedet, sok szakmaiság nem jött elő benne, legalábbis, ha mérlegre helyeznénk a személyeskedéssel, és a másik hülyézével szemben, akkor igencsak könnyűnek találtatna.

Ezért télleg kár fórumoznod...
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 22:24
Előzmény: #1083  tokos.
#1097
Tokos:

"Szerinted ez a fő érv. Szerintem nem.

Leírtam, hogy mit látok, én 350 mrd+150mrd-t látok érvként.

Ezt nyerjük szerintem."

Amit meg bukunk, az az, hogy egy jelenleg közel -400 mrd-ot produkáló egyre fenntarthatatlanabb rendszerünk lesz.

Azaz a jövő terhére most királykodunk. Ez semmiben nem különbözik a hiteltől...
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 22:17
Előzmény: #1092  tokos.
#1096
nem állítottam soha, hogy a fityisszel szemben nem lennék elfogult, de látom nem érted, hogy én a POLITIKUSOKKAL mint jóval nagyobb halmazzal szemben vagyok az, és ennek valódi részhalmaza a fityisz és a szocik is, ergo velük szemben is az vagyok.

szerintem totál dedós ez az egész "bizonyítsd be", már bocs... kezdjem bizonygatni, hogy a szoci bandát ugyanolyan szívesen látnám börtönben, vagyonelkobzással, mint a fityiszeseket? :)
á, hagyjuk :)

a lényeg, hogy meglátom mind2 nagy pártban a negatívumokat, csak mivel nem látsz bele a fejembe, képtelen vagy elhinni, hogy ez így van. nincs absztrakciós készséged, ennyi.
az, hogy a fityisz győzelme hozott volna vissza a fórumra, az pedig már csak azért is baromság, mert eleve 2009-ben nem nagyon volt mondanivalóm (mint említettem, nagyjából meg vagyok elégedve a gordonka-kormánnyal, persze nem mindenben), 2008-ban pedig mindent fikáztam a kormánytól kezdve az egyházakig, csak nyilván nem emlékszel :)
A banki dolgot meg majd meglátjuk, eddig elég bénán igyekeztek szabályozni (devizahitelek kategorikus betiltása a legtöbb lehetőségnél), és én amúgy is a kamatokról beszéltem, nem a devizahitelek kamatairól, tehát beleértettem a HUF alapúakat is...
btw. épp ezért nem fogok sokáig fórumozni: az embernek túl sok energiája megy el olyan kérdésekkel, amik nem szakmaiak... sokat esett a fórum színvonala, nem személy szerint rád értem ezt, de a korábbi jobbikos aktivisták helyett fidesz-zombie-k röpködnek jobbról-balról :)
most már jobban megértem, hogy miért kooperált ez az ország olyan szolgai módon hitlerrel, majd a szovjetekkel, stb. ott van ugyan a kurucos be-beszólogatós néplélek, de mindig is a hatalomhoz való dörgölőzés volt a mainstream. kezdem egyre jobban megérteni Vonnegutot :(
tokos. 2010. 10. 27. 22:08
Előzmény: #1094  Törölt felhasználó
#1095
Aha, ezt melyik ujjadból szoptad, mert én ilyet nem írtam.

42 vagyok, de szerintem semmi köze az egésznek ahhoz, hogy tekintélytisztelő-e az ember, vagy sem.

Mint már egy párszor leírtam, sajnálom, hogy nem sikerült felfognod, én 150+350 mrd-t látok. Azt látom, hogy az én adóm is egy részben erre megy, és nem vagyok biztos benne, hogy ez nekem megéri.
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 21:59
Előzmény: #1082  tokos.
#1094
Aha, csak kilyukadtunk végre oda, hogy az egyéni szla mindenképpen rossz, az állami nyugdíj meg jó :)

többször kifejtettük már, hogy miért bánik rosszul az állam a befizetéseinkkel, és hogy mennyiel nehezebb perelni egy nagy büdös államapparátust, mint egy céget, legyen akár nagy hatalmú multi is, ill. hogy mennyiel komolyabban fog majd a fogyasztókért versenyezni a cég, ha normális szabályozási környezetben működik, egyre öntudatosabb és érdeklődőbb fogyasztókkal (utóbbi szignifikánssá válása várat még magára, de állambá attól még nyugodtan szabályozhat)
de persze vektorka és a többi fidesznyik túl primitív ahhoz, hogy belepiszkáljon egy ilyen komplex rendszerbe, és ezt sem elismerni, sem belátni nem fogják

csak tippelni tudok, hogy közel lehetsz akár az 50-hez is, márpedig 40 felett az ember egyre inkább tekintély-tisztelővé válik, pont ezekre a "receptorokra" hat 0vi a pátosszal és a többi imázsépítő PR-fogással...
szóval mondhatjuk úgy, hogy megvetted a terméket, és még nem vetted észre, hogy üres a doboz? :)
tokos. 2010. 10. 27. 21:49
Előzmény: #1091  Törölt felhasználó
#1093
Hát, most hirtelen megfogtál. Nem szadesz, nem maszop, nem mdf.

Thürmer lehetett a szerencsés?
tokos. 2010. 10. 27. 21:46
Előzmény: #1090  Törölt felhasználó
#1092
"ha objektíven akarsz tájékozódni, akkor rá is lehet keresni :) "

Hát erre nem fogom elqrni az időmet.

"maradjunk annyiban, hogy nem először keveredik túl sok szubjektív, nem szakmai rész a kommentjeid érdemi részébe, ami által a szemléletmódod is fals lesz, pl. azt hiszed, hogy jót akarnak vekroték, holott nem, "

Aha, belőled viszont megszólalt a színtiszta elfogulatlanság.

"és nem is lépnek fel pl. a bankok fogyasztókat megkárosító magatartásaival szemben, "

Te, most nem azért, de eddig szabadrablás volt a bankok részéről, mint írtam, legalább 3 éve nem hallottalak ezügyben panaszkodni, maholnap viszont szavaznak egy törvénytervezetről, ami éppen a devizahitelekkel kapcsolatos szabályozásokat írja újra...

Basszus te is olyan vagy, mint pénznyelő, az egyik szemében a szálkát is, a másikéban a gerendát se, de annyira elfogulatlannak gondolod magad, hogy az már szinte fáj.

Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 21:45
Előzmény: #1087  tokos.
#1091
muhhaha, nem is tudod, kikre szavaztam, de mindjárt jösz majd azzal a süket dumával, hogy nem hiszed el, hogy nem a koalícióra szavaztam :)
ez számomra különösen vicces, mert a családban többen is tudják, hogy tényleg nem, de hovatovább nekem kell majd bizonyítanom, hogy úgy volt :)
a gondolatrendőrséghez is tapsolnál, ha vektorék vezetnék be? :)
amúgy meg a pf-zók számát "kissé" túlbecsülöd :)
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 21:39
Előzmény: #1085  tokos.
#1090
ha objektíven akarsz tájékozódni, akkor rá is lehet keresni :)

maradjunk annyiban, hogy nem először keveredik túl sok szubjektív, nem szakmai rész a kommentjeid érdemi részébe, ami által a szemléletmódod is fals lesz, pl. azt hiszed, hogy jót akarnak vekroték, holott nem, és a spanyol viaszt sem találták fel, csak néhány foxomaxi sulit végzett ál-közgazdász buta / csúsztató cikkeinek segítségével (no meg egy eszméletlenül buta PR-kampánnyal) megtámadták az öngondoskodás talán legjobban működő pilléreit, miközben semmit sem tesznek és nem is lépnek fel pl. a bankok fogyasztókat megkárosító magatartásaival szemben, holott volna mit kivizsgálni, no persze az macerás... nem olyan könnyű, mint LOPNI :)
tokos. 2010. 10. 27. 21:37
Előzmény: #1088  tokos.
#1089
"Nyilván ez a kockázat, én ezt látom, és tudomásul veszem, aki ezt választja az ezt kapja, aki a kisebb kockázatot, az mást."

Azt akartam hozzátenni, hogy persze ismerem az embereket, ilyenkor jön majd, hogy mert így-meg úgy, mert ki tehet róla, meg ki nem, meg segítsen az állam.

És az állam segíteni fog...
tokos. 2010. 10. 27. 21:34
Előzmény: #1086  Törölt felhasználó
#1088
"Az utolsó 5 évben már 0% lehet csak a részvény-kitettség tudtommal... "

Mostani szabályozás szerint.

"nem a világot kell lebutítani, hogy még a leghülyébbek is megértsék, hanem az embereknek kellene önmagukat képezniük... és akkor megértenék, hogy a világ komplex (ez a nyugdíjlófax a kvantumfizikához képest csak bélyeggyűjtés) "

Az, hogy nem feltétlenül tartom jónak, nem azt jelenti, hogy nem értem.

Ugyanakkor ha egy picurkát belegondolsz, nem csak az utolsó pár évben bukhatod el a tőkéd jó részét, megtörténhet ez 6 évvel nyugdíj előtt is, akár azért, mert egy péztár szarul gazdálkodott a pézeddel, aztán szaladgálhatsz a nyugdíjad után...

Nyilván ez a kockázat, én ezt látom, és tudomásul veszem, aki ezt választja az ezt kapja, aki a kisebb kockázatot, az mást.
tokos. 2010. 10. 27. 21:27
Előzmény: #1084  Törölt felhasználó
#1087
"sem megszavazni nem szavaztam meg őket (sem 2002-ben, sem 2006-ban), sem pedig nem dicsőítettem "

Aha, te is biztos az MDF-re szavaztál. Már csak a portfoliós szavazótáborral meglett volna nekik a 2/3-ad...
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 21:25
Előzmény: #1079  tokos.
#1086
"Másrészről továbbra sem értem ezt a hozam dolgot, hogy minek erőltetitek. Mint kiderült ez is virtuális dolog, nem tudod felvenni egyben, kapsz érte szolgáltatást, amibe persze benne van a hozam, bár ebből a szempontból azon is érdemes elgondolkodni, hogy jó-e ez igy. "

a NYESZ és az apehos folyószla is virtuális, mégis használják sokan, mert hasznos - mi több, az, hogy szerinted nem szép / jó ez a virtuális volta a számlák egyenlegének, az nem oszt, nem szoroz, mivel másokat nem zavar

"Nem az alapján fogod kapni a nyugdíjadat, hogy mennyit tettél be, hanem esetleg az alapján, hogy mennyi volt a hozamod. Ha valamelyik barom szolgáltató lefelezi a pézedet az utolsó évben, akkor leshetsz a likon. "

Az utolsó 5 évben már 0% lehet csak a részvény-kitettség tudtommal... ettől még fordulhatnak elő olyan anomáliák, amik az átáltáskori árfolyammal vannak összefüggésben (ki lehet fogni rossz éveket), de ezt értelmesen le lehetne szabályozni, csak nem úgy kellene hozzáállni, hogy minél egyszerűbb, annál jobb

nem a világot kell lebutítani, hogy még a leghülyébbek is megértsék, hanem az embereknek kellene önmagukat képezniük... és akkor megértenék, hogy a világ komplex (ez a nyugdíjlófax a kvantumfizikához képest csak bélyeggyűjtés)

:)
tokos. 2010. 10. 27. 21:22
Előzmény: #1084  Törölt felhasználó
#1085
"én voltam az elsők között (legalábbis a pf-n), akik a 2006-os csomag ellen kirohantak,"

Hát erre valóban nem emlékszem, pedig itt voltam akkor is. Nem is láttalak beírni az elmúlt jópár évben, csak most jöttél elő megint a barlangodból, hogy lehet szidi a Fidesz-t. Ez amúgy nem zavar különösebben, se rokona, se ismerőse nem vagyok egyiknek sem. Csak feltűnő, hogy eddig lapítottál, most meg hirtelen berobbantál közénk.

Nem állíítottam, hogy az első Orbán kormány hibátlan lett volna, a felsőoktatásban különösen egyetértünk, de azért "gyengék voltak" 8 szoci év károkozásához képest.
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 21:15
Előzmény: #1076  tokos.
#1084
tokos drága,

some factual errors:

sem megszavazni nem szavaztam meg őket (sem 2002-ben, sem 2006-ban), sem pedig nem dicsőítettem

in fact,

én voltam az elsők között (legalábbis a pf-n), akik a 2006-os csomag ellen kirohantak, és lám-lám, GyF elismerte, hogy az hiba volt, kb. 2-3 száz milliárd esett ki a ktgvetésből miatta

A "politikamentes gazdaságpolitikát" topikomról meg már nem is beszélek, nem is volt hosszú életű...

szóval én akkor is "hőbörögtem" rendesen, csak nem emlékszel, de mindegy :)

amúgy 0viféreg 4 évnyi regnálásáról mintha elfeledkeztél volna, sztem az is sokat ártott az országnak, nem csak az előző 8 év (amiből 1 év válságmenedzselés, tehát nem nevezhető rossz teljesítménynek eleve az az 1 év)

pár pl.:
-kamattámogatott hitelek
-gázártámogatás ill. annak kommunikációja is
-felsőoktatás szétbarmolása még jobban

ezek csak úgy eszembe jutottak, biztos tudnék még több pl.-t is említeni...
tokos. 2010. 10. 27. 21:14
Előzmény: #1081  Törölt felhasználó
#1083
Szerinted ez a fő érv. Szerintem nem.

Leírtam, hogy mit látok, én 350 mrd+150mrd-t látok érvként.

Ezt nyerjük szerintem.
tokos. 2010. 10. 27. 21:12
Előzmény: #1078  Törölt felhasználó
#1082
Nekem túl magas volt az IQ-m, hogy kvantumfizikus legyek, ezért elmentem pézt keresni, és most kb. 50 emberkét vezetgetek a munka irányába.

"ceteris paribus (uolyan portfolióra, uolyan duration-el számolva, uolyan konvexitás esetén stb.) uannyit...
so what? "

Aha, egy felosztó-kirovó rendszernél milyen portfolióról beszélünk?
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 21:09
Előzmény: #1077  tokos.
#1081
De nem érted, hogy a fő érv semmisül meg ha a nyugdíjtartozást valóban be kell számítani az államadósságba? Ebben az esetben ugyanis most megkapják a 3000 mrd-ot, de 2014-ben meg 3000 mrd-al nő az államadósság. Tehát ezt a pénzt nem lehet elkölteni, ha adósságtörlesztésre fordítjuk, akkor leszünk 2014-ben ugyanott, ahol most. Ha elszórjuk, akkor nőni fog az adósságállomány (figyelem 2012-ben kb. 3-400, 2013-ban 700 mrd-os lyuk van a költségvetési pályában az adórendszer miatt).

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók