ARP

Regisztráció: 2003-10-18 12:02

Hozzászólások száma: 4 455

Utolsó hozzászólás: 2008-10-17 22:12


Tapasztalat: 5
Aktivitás: 2
Népszerűség: 2


utolsó 20 hozzászólás

Bobolcsai bácsi szalonja 2008. 10. 17. 22:12
Üdv fiúk,

A MOL-ról egyszer született egy bullshit, pont az irracionáls célárfolyamatól ihletve levezettem, hogy miért nem lehet 30K sem - kivéve egy egyszeri vételi pánikot. Ez kb így is történt,
de ezek a mostani napok kicsit azért véresebbek, itt most nem elmaradt haszonról van szó, hanem egy hosszú előttünk álló pangásról.
Várhatóan törvényszerűen az előttünk álló időszak arra lesz jó, hogy minden nem oda való befektetőt - jellemzően kis spekulánst - végleg elfordítson az értéktőzsdétől. Ez a dolgok rendje.
Bobolcsai bácsi szalonja 2008. 10. 17. 21:49
Katt előzmény. (kattints az előzményre az eredeti olvasmányhoz)

Atya világ! Hát a valóság aztán minden képzeletet felülmúl. Kettő és fél évvel ezelőtt az árfolyamgörbén keletkező résekről és kitöltésükről vitáztunk. Sokan hittek abban, hogy az árfolyamok csak emelkednek és nem térhenek vissza kiinduló pontjukhoz.

Gentlemanus nicken írogató ember vetette fel, hogy lehetséges-e az OTP 3500 forint körüli árfolyamnál hagyott grafikonrés kitöltése a későbbiekben. Válaszként született a "rések között bullshit" című elmélkedés. Hát, a valóság bizony ilyen, legyen ez tanúlság mindenkinek, meg nekem is.

A "ések között bullshit"megszületése után két -három hónappal már én is hajlottam arra,hogy ez az írás akár nagy tévedés is lehet részemről,
Csak most kellett szembesülnöm azzal - alig több mint egy hete, hogy 5000 forint árszint alatt zártunk - a rések között mégiscsak az igazság rejlik és semmiképpen sem bullshit.
Bobolcsai bácsi szalonja 2008. 03. 16. 19:00
Bobolcsai bácsi szalonja 2008. 03. 11. 20:20
Oké Herceg!

Nagyon hülyén hangzana egy euro/yen kereszt árfolyam 163 1-2 hónapon belül?
Bobolcsai bácsi szalonja 2008. 03. 11. 19:55
Van még egy atavisztikus támasz szint: 5120 Forinton.

Ha szerencséd van...... ( drukkolok neked, nekem mindegy, hogy 24,2 vagy 20 euró a bekeráram, ha egyszer 60-at várok).
Bobolcsai bácsi szalonja 2008. 03. 11. 19:41
Herceg!

Egy tényt leszögeznék: az OTP-nek mint részvénynek van egy atavisztikus támasszintje - ez a 6100 forint. Ez most innen úgy pattatnt el, hogy éppencsak megszagolta 6205 forinton, pedig illett volna lezuhanni az atavisztikus támaszra, de nem tette. Akkor most mivan?

Csak lajikusként kérdem ez most nem egy bullish viselkedés lenne? Persze én nem tudom - nekem csak van OTP-m, mert NEKEM kellett...
Bobolcsai bácsi szalonja 2008. 03. 11. 19:22
Bobolcsai bácsi idézgette ezt valakitől:

"Soha ne shortolj, mikor felfelé szöknek a nedvek a fákban"

Nem tudom kitől idézte, de okos egy ember volt, az egyszer fix. Tavaszodik, felfelé szöknek a nedvek a fákban - ez jutott eszembe, ahogy baktattam a szokásos elmélkedős sétámon, keresztül az erdőn.

Megmondom őszintén nekem még mindig kétségeim vannak az emelkedést illetően. De mit számít az mit gondolok én?

Ahogy sazombaton ajánlottam, úgy tegnap megvettem az öt éves államkötvényt nyugdíjelőtakarékossági számlára 9 %-os hozamon, nem kér ott enni- kamatadó?- az kérem smafu.
Vettem egy kis OTP-t is, úgy éreztem korán vettem. Ma 6% emelkedés után is úgy érzem korán vettem, de hosszú a táv amiben gondolkodom: 60 euró a céláram 3 évre. Tegnap ez 24,2 eurómba került per darab.

Bobolcsai bácsi akármit mond a nedvekről meg az emelkedésről, meg a túladottságról, én rövidtávon akkor is szkeptikus vagyok az emelkedést illetőn, mert recesszió van vagy nem?
Bobolcsai bácsi szalonja 2008. 03. 08. 20:48
Van egy restanciám: Miért neveztem ki a Synergont és a Rábát az egész magyar részvény piac 2007-es év indikátorainak?

A választ következetesen nem én akartam megadni, rábíztam a piacra, dolgozzon helyettem. Lássuk előbb a történéseket időrendi sorrendben:

1. 2007 október 9. a Rába csúnyán letört egy 2800-as kiugrás utáni 2500-as szintről. Ez világosan mutatta, hogy itt nem csupán korrekcióról van szó a részvény életében, hanem irányváltásról.

2. 2007 október 15. a Synergon másodjára fordult le a 2000 forint felé néző ostromról. Ez szintén világosan jelezte ennek a papírnak az irányváltását is.
3. 2007 október 16. a teljes piacot reprezentáló BUX index hosszú ostromok és nekiveselkedések után 5 hónapos lejtmenetbe fordult.

Indikálta a Rába és a Synergon a teljes piac összezuhanását?
Igen.

Előre jelezte az összezuhanást, ahogy egy jó indikátornak kellene?
Igen.

(Itt jegyzem meg, a legtöbb technikai indikátor már csak akkor jelez, MIUTÁN az események bekövetkeztek – sajnos ezt mindannyian tudjuk, ezért kell változatos és sokrétű indikációkat keresni)

Mi volt a két részvény indikátorként való használata mögötti megfontolás? Ugyanaz a megfontolás húzódott meg mögötte, mely megfontolások figyelték például az amerikai vállalati kötvények hozamszint változásait, vagy az euró/yen deviza keresztek mozgását, vagy a shanghai tőzsdeindex mozgását.

Mindezek egyszerűen a kockázatvállalási kedv mértékét jelezték.. A két magyar részvényen kívüli kockázatvállalási mutatók a globális kockázatvállalásról szóltak, én viszont úgy ítéltem meg, hogy a magyar piac kockázatvállalásának időzítéséről engem legjobban a magyar bennfentesek fognak tájékoztatni. Ezért vettem elő két sima, szokványos bennfentes mánia papírt: a rábát és synergont.
Működött?
Igen.

Miért nem vettem elő például a Pannonplastot?

Ebben a cégben Bokorovics Balázsék szemmel láthatóan akkora ultraspekit hajtottak vége, hogy túl nagynak ítéltem meg a papír egész piacra vonatkozó követési hibáját – így is lett- a részvény árazása most sem ott van ahol kellene, de ez egy más történet.

Gyakorlatilag ennyi restanciám maradt a rába és synergon indikátor témához. Legjobbakat!

Ja igen, még egy dolog, a mi kis kötvény és részvénypiacunk agyamenten túladott. Aki szeretné bearanyozni nyugdíjas éveit, vegyen minél hosszabb lejáratú államkötvényt most, illetve OTP-t és bármi más komoly kis pappert. Bon weekend
Erősödő Phylaxia 2007. 04. 24. 21:13
Tancs apó!

Öreg harcostárs, remélem tartod még.

Üdv: ARP
Mai 12 hónapos aukció: már 100 milliárddal a terv felett értékesített idén az ÁKK 2007. 04. 05. 19:42
#8
Szia Pénznyelő

Több hiba is van benne. Ajánlati áras aukción nem lehet drágábban értékesíteni, mint amennyin értékesítettek. A többi csak olcsóbb lehetett!

Üdv: ARP
Lelkisegély 2007. 03. 11. 19:37
"Ugye hozzájárulsz egy-két mailre küldött infó publikálásához úgy általában a Bobolcsai topikban?"

AKS, te drága ember - nem tudom jobban kifejezni magam, hogy valószínűleg nem bullshitelek még e-mailben sem! Nem ilyen ígéreteket tettem a válasz mailekben.

Belevágtam olyan projectekbe, ami az elején nagy szellemi és anyagi befektetést igényel. Mondtam már korábban is, hogy ingatlanban is utazok ezt a részt bővítem tovább, tehát nem leszek mindig a pénz és tőkepiac minden apró kis rezdülésével kapcsolatban képben mint korábban. Ha majd leszek, akkor lehet megint nyomom a shiteket, de majd más formában.

DLPH
Én meg a tőzsde nyitása óta vagyok kapcsolatban az értékpapírpiaccal (17 éve) és tegezhetsz mert én vagyok az idősebb (ahogy néztem a korodra vonatkozó utalásaidból). Egyébként AKS sem egy fiatal tacskó, utalt egy két olyan részvény jegyzésére ami nem ebben az évezredben volt.
Lelkisegély 2007. 03. 11. 18:47
DLPH

A Bullshiteket befejeztem, minden felvetést és kérdést megválaszoltam. Aki adott mail címet, azoknak visszírtam. A te összes kérdésedet szintén megválaszoltam, tényleg sajnálom, hogy válaszaimat nem sikerült megtalálni, pedig minden ott van:

"Ja, ARP rivalizálás tények nélkül, ezt a lemezt levehetnéd. Ott van feketén fehéren MOST IS a hsz-em , amiben a nagybecsű mestert meg mertem kritizálni. Bizonyíték a konkrétumaimra a hsz-em. Abba lehet hagyni ezt a konkrétumhiányoló szöveget.
Csak konkrétumok vannak benne semmi más. Talán olvasd el, és utána véleményezz engem. Nem gondolod?

Azóta még két butaságot írt, később kitérő választ adott teljesen KONKRÉT érveimre. "

Ez utóbbi mondat hamis, hajlassz a csúsztatásra. Nem tudom, hogy neked mennyi időd van én nem ülök egész nap a monitor előtt - a netezgetésre is korlátozott időt szánok, ezért nem szaladtam itt bele az utóbbi időben hajnalig tartó párbeszédekbe, de minden kérdést (akár több napos csúszással is) de lereagátam, még a tiédet is.

Üdv
Erősödő Phylaxia 2007. 03. 08. 21:21
JP

Akkor van egy jó hírem a számodra, van nálam 150000 darab ebből a kis klozettpaírból tegnap vettem az utolsó 50Kt.
Bobolcsai bácsi szalonja 2007. 03. 08. 20:27
Eljött az utolsó bullshit, ezzel együtt a topik vége. Innentől itt majd máskor máshogy – még nem tudom hogyan, mikor írok, egy biztos sokkal ritkábban – kevesebb idővel gazdálkodva. Több új projectbe vágtam a fejszémet egy ideje már.

Mindezen túl monjuk ki a lényeget: a tőzsdén póker és verseny folyik, gyakran nehéz úgy jó ajánlásokat adni, hogy magadnak ne nehezítsd meg a dolgod egy-egy papírban, ha jól bele akarsz harapni egy stockkal a többiek előtt és nem akarod megnehezíteni a saját dolgodat. Ha meg már benne ülsz elég etikátlan azt rá tukmálni másokra link szövegekkel. Igyekeztem a két ösvény között az aranyúton járni, finom utalásokkal operálni de ez nehéz.
Laurion nagy bajnoka a lesből lecsapás és csendes gyüjtögetés mesterségének – ő sejti miről beszélek – nem is bullshitel soha :o)

Még pár kérdés:

DLPH

„(szemberakottpozikelmozduláskülönbségébőladódóprofit ) '
Klasszikusan ezt azonos instrumentumokkal azonos mennyiségben szokták elkövetni , az egyik prompt long, a másik határidő short.
A BÉT-en ha tudsz két ilyen részvényt, ami ily módon előre prognosztizálható, (biztosan ellentétesen mozognak), akkor megemelem a kalapom.”

Nem feltétlenül, mert lehet mind a két pozi határidő. A szemberakott poziknak nem feltétlenül kell ellentétes irányba mozogniuk, elég ha a pozinak megfelelően eltérő mértékben változnak azonos irányba. Számold csak ki. (Meg néha bizony olyat is csinálok, amitől megemelnéd a kalapodat :o)

BPMCWAP

Nem miattad, vagy az öreg motorosok miatt szüntettem meg az e-mail címemet, nem bírtam elviselni azt a töménytelen hülyeséget, amit kéretlenül rám zúdítottak egyes emberek. Rengeteg irracionális ember szaladgál szabadlábon. Bocsánat, ez van.

Tyris Lovag

„Egy kicsit azért engem is meglepett, hogy a stop-ot negligáltad a hosszabb távú, tőkeáttétel nélküli pozinál.”

A stopról annyit írtam erre az ügyletre: még a stopnak sincs jelentősége, de nem azt mondtam, hogy tilos rá (tilos a klasszikus stop a spread fogásra).
Bobi bácsi idézett 5. törvénye az átlag spekuláns alaptörvénye – enélkül nem lehet elkezdeni spekulálni. De! ahogy szó volt róla a hosszabb távú tőkeáttétel nélküli pozinál ez a fajta befektetés akkor jön létre, amikor mindenképpen stockot akarsz szerezni egy cégben különböző okokból:

vagy kell az osztalék vagy be akarsz kerülni a cég irányításába vagy megfelelő információ birtokában tudod, hogy a cég folyamatos növekedése biztosított és tudod, hogy vevő lesz a cégre, vagy egyszerűen szereztél egy stockot amire eladási moratóriumod van egy darabig. Ez mind, mind olyan eset, amikor a stopot értelmetlen használni, mert semmiképpen sem akarsz vagy tudsz a jelenben a stockból kiszállni. Probáljunk a szűk mikrospekuláns világból kijjebb tekinteni. A stop a fenti estekben csak bezavarhat és értelmetlen.

Nyáron mielőtt elutaztam összeállítottam azt a két stockot, amire még szükségem volt és úgy terveztem, miután megveszem, semmiképpen nem fogom egy eladni darabig. 720 és 760 között rajtam kívül még vagy egy-két elvetemült gyüjtögette a Rábát – 3 munkanap alatt tudtam összeporszívózni egy tízmilliós stockot. Az econetet sokkal könnyebb volt megvenni 58 és 62 között meglepően könnyen kaptam 100 ezer darabot, a tervezett 5 nap helyett szintén 3 nap alatt.
A rába céláram 1300 és 1700 között volt, az econet 103 és 110 között. Semmilyen időtávot nem adtam meg, kellett a stock mindenképpen – ezért nem használtam rájuk stopot, ha hasznátam volna rég elvesztettem volna a pakkot. A pakkjaimat a célárak közelében csökkentettem – a maradék pakkom: rába 5169 darab (ilyen buta darabszám maradt egy részteljesülés után) és 2000 darab econet – szintén így maradt, ez már így is marad emlékbe.
Volt emelett egy 1000 darabos richter spekulatív stock is arra + 4000 forint célom volt – mindegy nem az előbbi kategóriába tartozó stock – volt is rajta stop.

Ahogy írtam korábban minden részvény meghatározza a maga stratégiáját: de ez igaz arra, hogy minden befektető máshogy határozza meg egy részvény stratégiáját (a fenti példák alapján), azonkívül, a tőkeáttétek nagysága szintén máshogy határozza meg a stratégiát - és a többi, szóval itt végtelen a lehetőségek tárháza ezért szinte lehetetlen univerzális szabályokat lefektetni, ami minden ügyletre jó megfelelő törvény lenne. Ezért lehet a tőzsdéről éjjel nappal beszélgetni, de ahogy erre rájössz inkább magaddal beszéled meg. (Bobi bácsi 6. törvénye). Ez egy custommade business és minél inkább haladó vagy benne annál inkább látod ezt. Ha mindent leírsz, és magyarázol azzal csak duplikálod magad (csinálod és utána ugyanannyi energiával el is magyarázod, ezzel elpazarlod a saját erődet.)

Utolsó gondolat az öregtől: Bobolcsai bácsi gyakran elmondta, hogy rengeteg veszély leselkedik a spekulánsokra – mindegyikre, a legjobbakra is. Ott van a mohóság és a félelem, aki egy közismert janus arcú démon, egy a spekulánsokra támadó sok démon közül. Garantáltan nem fog békén hagyni, jobb ha megtanulod legyőzni. Van még egy pár, de Bobi bácsi szerint a legnagyobb veszély a démonok fejedelme: a kereskedési kényszer. (4. törvény) El tudja venni inged-gatyádat. Bobi bácsi szerint sokan szenvednek kereskedési kényszertől, anélkül, hogy tudnának róla. Ne járj úgy mint az egyszeri alkoholista, aki elmegy a körorvosához: „Doktor úr, én nem vagyok alkoholista, csak mindennap iszom!”
Bobolcsai bácsi szalonja 2007. 03. 06. 21:12
Na hali fiúk!

Mindent tudtok már, nem kell nekem megosztani a véleményemet. Amúgy is túl macerás bármit is írni, mert azt meg kellene indokolni - ahhoz meg nincs ingerenciám. Minél kevesebb időt töltessz egy fórumon, annál nagyobb a személyes szabadságfokod.

A részvénybefektetés egy hosszabb időtáv. Ha tőkeáttétel nélkül játszod és legalább a fele kp-d a poziba lépés után bármikor bevethető marad - akkor nem tudsz veszíteni rajta - még a stopnak sincs jelentősége. Csak ne vegyél nagyon nagy szemetet (pl: gardénia). Itt főleg a funda számít!

Ha nagy tőkeáttéttel nyomod akkor nagyjelentősége van a technikának , támasz-ellenállásoknak. A legfontosabb a stoppal védett belépési pont és fontos a kilépési pont is (de nagy áttétnél fontosabb a belépési pont jó belövése - ez művészet, ezt szoktam itt boncolgatni - ezt csípitek ugye?). Az a lényeg jó legyen az irány, a nagy áttét miatt kis elmozdulás nagy profit. Ekkor nem az egész mozgás megfogása a cél, hanem egy szelet- de az biztosra. Ez swinges 0-20 napos időtáv.

Van még itt a közepesebb tőkeáttétes szembeállított fedezeti pozíciók, amit szintén pedzegetek néha (nagy értetlenségek közepette). Ennek az a lényege, hogy funda és technika van öszagyurva. Biztosra kiszúrod, hogy két instrumentum eltérően fog teljesíteni a jövőben – vagy TA vagy funda okból kifolyólag. Szépen mondva kiszúrod két részvénynél, hogy a bétájuk nagyon eltérő értéket fog felvenni a jövőben és lekaszálod. Az egyiket adod, a másikat veszed. Nem nagyon lehet vele bukni, ha van egy kis sütni valód és jól lövöd be. Ha egy nap arra kelsz, hogy 50%-ot esett a piac akkor az ügylet shortlába fedezi a nagy esését a longlábnak, ha nagy váratlan bull indul akkor vica versa. Ezért hívom ezt fedezetinek, mert minden nagy váratlan elmozdlásra fedezve vagy. Stop nem az hogy nem kell – hanem tilos rá, mert véletlen kiütik az egyik ábat és akkor oda a spread fogás (szemberakottpozikelmozduláskülönbségébőladódóprofit )

Ennyi, mondom én, hogy mindent tudtok a piacról – ezeket mind elmondtam már korábban sokkal bővebben. Nem akarom ismételgetni magam
Lelkisegély 2007. 02. 14. 21:34
Többek között erre is - egyenlőre - fölösleges a stop (mint írtam a topikomban a rábánál is).
TVK ??? 2007. 02. 14. 21:31
valószínűleg. egy történelmi csúcs nem áll meg csak úgy ukkmukk fukk. azt ki kell ülni.
ECONET 2007. 02. 14. 21:30
"aki nem fizet szja-t, miért ne tudjon NYESZ-t megtakarítani?"

Bocs - logikusan nem tudja a 100K (130K) kedvezményt igénybe venni. Nagyon helyesen
Lelkisegély 2007. 02. 14. 21:26
"en egyetlen akadalyat (inkabb csak kockazatat) latom: ilyen gyors emelkedes utan realizalni szeretnek a tomegek a profitot "

Igen ezek határozzák meg a rövid trendeket. A 10.000 a hosszú trendben lehet.
FOTEX topik. 2007. 02. 14. 21:24
Pimre

Jól látta, igazad van. Régóta ismerem, Markinak egyedül az időzítéssel van baja. Túl hamar veszi észre a nagy halat, ha következetes önmagához, akkor általában idő előtt kistop-olódik. Ez van. Remélem még vissza tudott szállni, tényleg kívánok neki sikereket. (még ha régebben jókat is vitáztunk)

friss hírek További hírek