Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Talan segithet par otlet. Ide teszem, amiket ma a value mufajban a legjobbnak tartok. Sokban egybevag egy eles portfoliommal. link
Mindegyik NAGY emelkedesi potencial, viszonyleg jo stabilitasu annak ellenere hogy le van verve, szerintem jobbara alaptalanul. A cegek belso allapota nagyjabol "atlagos", az ar-hoz es potencialhoz kepest kimondottan jo.
Sziasztok, lassan április közepe így a májusra igért fórumtalit lassan elkezdem szervezni.
Megy egy körmail jövőhét elején azoknak akiktől van email címem.
Akitől nincs, de lenne kedve eljönni az viszont ide írhat nekem:
emerald07@freemail.hu
Mindenkit szeretettel várok/unk, teljesen ingyenes a részvétel.
Plotinussal rendelkezem, de annak eladásán is gondolkodom. A bux emelkedésből abszolút kimaradtam, cserébe viszont 240 ft körül vettem dolcsit másfél éve. Nem építkezem, nem írok blogot. Egy elég komoly dolgot tervezek, melyet csak akkor ismertetek, ha elértem. :)
Az jo dolog ha hegyekben all a cash...
;)
CAPE (cyclically-adjusted P/E ratio) > 25;
jelenleg 28
a korabbi statisztikai adatokat felhasznalva az elore mutato eves hozam az S&P-nel 5 evre:
-1,7%
10 evre pedig:
0,4%
es a statisztikai adatokat amit hasznaltam demografiai novekedes volt megfigyelheto ezen idoszak alatt ezt nem biztos hogy elmondhatjuk az usa-ra a kovetkezo 5-10 evre;
szoval 1 szonk is 100 a vege; jol johet meg a nyaron esetleg osszel az a keszpenz....
a Q1 gyors jelentesi szezontol az elemzok 8%-os profit visszaesest varnak, szoval a piacok meg jobban tul ertekelve lesznek...
Kepzelheted az olaj szektorban mi lesz ahol is az 26-42$ kozott mozgott az elozo negyedevben...
Q4-ben pedig az ar inkabb 37-50$ kozott..
(es mar akkor is szepen jelntettek egyes olaj kitermelessel foglalkozo cegek vesztesegeket)...
Mit gondolsz mi lesz most???
;)
31% a részvény arányom, vagyis hegyekben áll a cash. Van sok cég a figyelőlistán, amit már megvehetnék, de arra számítok, hogy legalább egy kis esés jön még innen. De ugyanennyi esélye van annak, hogy inkább emelkedünk. Szép kis dilemma.
Mint papírt nem ismerem, de a Snapdragon termékcsalád valóban jó SoC. Azonban a Mediatek és a többi sem sokkal gyengébb... szerintem most még a TDP (és minden, ami fogyasztással kapcsolatos, pl. hőleadás) az egyik legfontosabb szempont, bár az átlag user nem eszerint értékel...
Amit a Qualcomm használ, az egy nagyon előre mutató technológia, no persze a versenytársai is ezt használják, így ettől még nem lesz JOBB náluk, csak lesz neki is piaca...
Még annyit, hogy a piaci szereplők részesedéseit, stratégiáit, stb. nem látom át. Anno az Intel vs. AMD "vitában" az Intelre tettem, de ez nem azt jelenti, hogy jól átlátom a küzdőteret, csak azt, hogy néha felismerem az amúgy teljesen nyilvánvaló bajnokot és a kódoltan vesztes trónkövetelőt :)
A RISC-ben fura módon az Intel áll most vesztésre az ARM Holdings-szal szemben, de volna rá egy "tízesem", hogy nem lesz ez mindig így - az Atom család sokat fejlődött... (TDP-ben kb. sikerült elérni az ARM-ot, stb.)
Ha azt nézzük, hogy honnan indult a CISC vs RISC csörte, és most az Apple a desktop és noti gépeit Intel-féle CISC CPU-kal szállítja... akkor el lehet képzelni, hogy mit hoz a jövő (fejlődést, nyilván, az kb. biztos, és hogy a user egyre jobbat kap a pénzéért - vagyis nő a piac, nő a tét... s vele azon vállalatok ereje, amelyek képesek brutális pénzeket R&D-re fordítani. Az ARM pedig elég sok veszteséges negyedévet tudott produkálni, de azért remélem, hogy jó sokáig állja majd a sarat :)
Nem gondolom, hogy esélye sem volna, sőt... épp ezért sanszos, hogy ez a szektor szép kis árháborúknak néz még továbbra is elébe, viszont a jelenlegi SW már egy ideje a HW mögött kullog. TEhát a SW-ek nagy része még nem elég jó, miközben a HW veszettül sokat fejlődött. (Mint 10-20 évvel ez előtt a PC-k esetében, csak ott a HW SEM fejlődött olyan észlelhető mértékű tempóban, így nem volt annyira feltűnő. De ez nyilván a Moore-törvény következménye, hiszen az exponenciális fv. a "végén" gyorsul be brutálisan, eleinte alig veszi észre az emberi szem a különbségeket...)
Kb. el is értem a "kis esszémmel" a transzhumanistákig, akiknek amúgy szvsz igazuk van, és a human-computer interface teljesen átalakítja majd a jövőnket... szóval hamarosan augmented reality eszközöket fognak ezek a cégek (tömeg)gyártani, bődületes mértékű mennyiséggel, de sajnos csak tippelni tudok, mely mai cégek maradnak talpon. PErsze a sok-sok átalakulás nem jelenti azt, hogy nem volna jó befektetés ilyen részvényeket venni, végső soron felvásárlási sztori bőven akad majd. Az SNDK-é csepp a tengerben, és nem is ők állnak a termékskála "ütősebb" oldalán, így én (látatlanban is) a Qualcommot és tsait perspektivikusabbnak tartom. Nyilván flash memóriát, stb. gyártani azért kisebb kockázat is egyben, mint 18 havonta megduplázni a tranzisztorok számát :)
Value Investing