Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Csak emlékezetből tudom írni, mert már megváltozott, amióta ott jártam. Szóval volt egy nagy táblázat, backtestelt módszerekkel, és az elért hozamokkal. Abban volt egy "share buyback" módszer + screener is.
szia! Hogy ne pazaroljam el a 7 napos ingyen tesztet (amiböl nekem 1 nap is elég lenne a megfelelö rv-k listázásához), tudsz abban segíteni, hogy az oldalon belül hol találom azt a funkciót, ahol részvényvisszavásárlások mértéke szerint tudom listázni a cégeket? Azt írtad, hogy ezen az oldalon (https://www.oldschoolvalue.com/) lehetséges, de én nem látom a honlapon felsorolt fukciók közt.
Szereti a termékeit :) eladnak pár rosszan teljesítő márkát, rádobnak egy kis marketinget oszt csilingel a kassza :) Amúgy nem tudhatjuk, hogy milyen plusz jogokat, biztosítékokat kap a cégben.
"Persze jelenleg is a kapitalizációval összemérhető mértékű goodwill van még" - tényleg közel 27 usd goodwill van még benne??!! Azt leghamarabb 6 év alatt tudná ledolgozni, ha minden évben leír ennyit, mint a mostani jelentésben?!
Arra sajnos csak az lehet megoldás, ha nyitsz egy számlát egy EU-n kívüli online brókernél, de bukod a TBSZ-t, meg drága kiutalni (vagy Transferwise-zal vagy Revolut-tal kell szórakozni, ezeket nem tudom hogy működnek EU-n kívülre). Vagy a franc tudja. Nekem csak TLT volt, de bróker váltás miatt kénytelen voltam eladni (de legalább pluszban zártam).
A kutatások szerint nem járunk jobban az eladással, hiszen mire oda jutunk, addigra az árfolyam már rég töredékére esett, lásd GE, GME, KHC. Van esély arra, hogy a cég összeszedje magát, ekkor az eladással kizárjuk magunkat az esetleges árfolyamrobbanásból. A vállalat szenvedhet tovább, ekkor az eladással megkíméltük magunkat további veszteségtől. Az eladásnál viszont 2 tranzakció díját bukjuk: 1. eladás, 2. más részvénycsomag vásárlása. Most bull piac van. Alapesetben a társaságok fejlődnek, növekednek....tehát ilyenkor inkább hajlok az eladásra, és bővítek olyat, ami prosperál. Recesszióban pedig inkább hajlanék a tétlenségre, mert ott az erősebb cég is nehezebb körülményekkel szembesülnek. Ha viszont egy dividend king v. arisztokrata vág az osztalékon, azt szinte biztosan eladom....hiszen ha fontos neki a stabil osztalék, és nem tudja tartani, az egy igen erős üzenet a részvényesnek: gáz van. De a kutatás eredménye szerintem a dividend arisztokratára is vonatkozik, tehát ott sem kellene eladnom. :)
Az, hogy mikor és milyen feltételek teljesülése esetén (mennyi a %-os veszteség, hány negyedévet vársz, hogy esetleg javuljon az eredmény stb. ) adsz el egy veszteséges pozit, szerintem hasznos lehet mások számára is, ha leírod. Vagy ez nem annyira kiforrott és inkább ad-hoc jelleggel történik, ha már "betelt a pohár"? :)
Én ugyan ebből kimaradtam, de ha szabad, leírom mit gondolok róla. A publikált GAAP P/E érték félrevezető, miután az egyszeri goodwill leírás nagyon rányomja a bélyegét az EPS TTM-re. Ha viszont non-GAAP alapra helyezkedünk, vagy a P/FCF-t vizsgáljuk, akkor ez az érték máris 11-11.5 körül található. Persze jelenleg is a kapitalizációval összemérhető mértékű goodwill van még benne, aminek esetleges leírása viszont nem jár hatással a cash flow-ra. Eladósodottságát kezelhetőnek látom debt/assets=0.3 és interest coverage=3.7 értékekkel (ami ugyan nem predesztinálja klasszikus value stock minősítésre). Nem tetszik benne (bár nagyságát tekintve inkább csak szimbolikus mértékű), hogy továbbra is fenntartják a stock based compensation-t. Szintén negatív, hogy WACC>ROIC, ami inkább részvényesi érték romboló Az osztalékvágást valójában egy évvel ezelőtt már letolták a befektetők torkán egyszerre a többi rossz hírrel. Másrészről viszont pozitív, hogy az elmúlt időszakban csökkenteni tudta adósságállományát és nem hígította részvényállományát. Összességében nézve a készpénztermelő képessége fenntarthatónak tűnik és kvantitatív alapon kedvező az értékeltsége. Jelenlegi - 6% - körüli osztalékhozama már-már a sokat emlegetett és szapult bond proxy kategóriába pozicionálja.
Value Investing