Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
tartom, sajnos eleg rég mivel nem csökkentette az osztalékát erősen gondolkozom a bővítésen. PM csinált kb. fél éve hasonlót, az is két napig esett gyorsjelentés után összesen 11%ot, egészen 60 $ ig utána csak felfelé ment manapság is 80 fölött van. szerintem esélyes hogy Kraftban megvolt az utolsó nagy kiszállás. Amíg Buffett nyugodtan ücsörög a 60 $-os pakkjan, nem kéne izgulnunk ?
Én személy szerint egyelőre az elektromos közműveket látom jó célpontnak, mert azok jó része foglalkozik áram előállítással is. Ők átállnak megújulókra, az ügyfelek meg veszik továbbra is az áramot. :)
Ezt tudom, de valószínű a kérdést nem egyértelműen fogalmaztam meg. A kérdés, hogy vajon John Doe alapkezelő, aki az ITA etf-et kezeli, és beérkezik az alapjába a 100m$ osztalék a benne tartott cégektől...az az osztalék hogyan adózik. Lehet, hogy 0%, és akkor az alapot tartóknak ez jó. Vagy ki kell csengetnie X%-ot, és csak utána fordíthatja ezt a pénzt további részvények vásárlására + disztribúcióra az alapot tartók felé.
Még azt kellene valahonnan kideríteni, hogy az etf-ek a kapott osztalék után fizetnek-e valamilyen adót. Ha nem fizet adót, és úgy vissza tudja forgatni az alapkezelő az alapjába, akkor az ügyfél ennyivel is jobban jár.
Igen, igazad van, és mivel a pozi méretek nálam nem elég nagyok, ebből következően magas a jutalék költségem (főleg úgy hogy most emelt a kbc az amcsi piacon), ezért szoktam sopánkodni az etf-ek után. :) De mivel európai polgár számára nem elérhetőek jelenleg, így marad az egyedi vétel és a reménykedés, hogy talán egyszer majd megváltozik ez a szabályozás. Egyébként ha már osztalék, akkor szerintem az lenne a legjobb etf, ami nem fizetné ki az osztit, hanem magába visszaforgatná, így nem kellene nekem plusz jutalék fejében újra befektetni az osztit.
Ezek az ETF-ek osztalékot fizetnek, tehát a 15% osztalékadót itt is levonják, meg az egyedi cégeknél is. Ebből a szempontból egyiknek sincs előnye. Az ETF-nél 1 tranzakcióval veheted meg, amit pl. én 9 honvédelmi cégnél 9 tranzakcióval hajtottam végre. Itt az ETF győz, ha a pozícióméretek nem elég nagyok. Azonban ne hagyjuk ki a számításból az ITA 0.42%, vagy a XAR 0.35% expense ratioját, ami egyedi cégeknél 0%. Ez a költség minden évben kamatos kamat-szerűen (elmaradt hozamot nézve) terhelődik rá az ügyfélre, hosszútávon tehát talán mégis az egyedi részvények "győznek".
Nekem a következők vannak meg eddig: Raytheon, United tech, GD, Huntington Ingalls, L3Harris. Az általad említett legjobból - Lockheed - még nem vettem, de nagyon szeretnék. És ott van még a Northrop G. és a Parker-Hannifin is a vásárlási listán, és persze a Boeing is, ha esne már egy nagyot végre. Egyébként ha közvetlenül, itthoni brókercégen keresztül is elérhetőek lennének az ITA és a XAR etf-ek, akkor már rég bevásároltam volna belőlük, mert az, hogy egyesével kell csipegetni őket, elég sokba kerül.
Igen, a gyógyszeriparból is igyekszem szemezgetni(Csak néhány a figyelő listámról: Cardinal Health,Bristol-Myers , WBA, CVS, Teva, Medtronic, Gilead, Abbvie, UnitedHealth), mivel nagyon fontos iparág a jelenlegi és valószínűleg a jövőbeni társadalmunkban is. Ami a kajás cégeket illeti, jelenleg csak Kraft-Heinz van a portfóliómban, de jó lenne a Mcdonald's-ot, vagy esetleg speka jelleggel a Beyond Meat-et beszerezni.
Engem jó pár energiás LP vonz továbbra is, kicsit anomália gyanús a helyzet.Oké, hogy erön felül fizet osztalékot, és oké, hogy nö az eladosodottsága, de ezeknek a cégeknek ez szinte standard folyamat. Akárhogy is, 19% nettó profitmarzs mellett, folyamatosan növekvö EPS és osztalék mellett nagyon fura 16%-os éves osztalék?! https://www.macrotrends.net/stocks/charts/WES/western-gas-equity-partners,-lp/net-profit-margin
Ne feledjük, hogy index követö pénzek (márpedig azok egyre többen vannak) fenn tudják tartani, Dowban 8% a súlya, ha jól emlékszem. Itt jön elö az index erösen torzító hatása. Mindent egybevéve Boeingbol lufi lehet mär attól is, ha tartósan nem fog esni.
Én ezen okokból idén jelentösebb pozikat építettem ki Raytheonban és Lockheedban. Gyakorlatilag ezek lettek a zászlóshajók a portfólióban Berkshire mellett. Érdekes, hogy berkshire-nek ebben a szektorban nincs érdekeltsége.
Mert ez egy ideiglenes állapot. A piac nem csak a botrányokat árazza, hanem azt is, hogy vélhetően kijavítják a szoftvert, újra engedélyt kap, és ismét érkeznek a megrendelések is. Pár hete bővítettem.
Value Investing