Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Az eddigi hozzászólások alapján kérdezem: Ha a bevételek, nyereség csökkenő trendet mutat, akkor milyen alapon vártok fordulatot? Ha magas az adóságszintje és amúgy is szenved a cég, akkor mitől lesz jobb az eredmény, ha emelkednek a kamatok? Nem kellene tartalékokat gyűjteni erre az esetre? Jó az hosszútávon, ha a cég erőn felül fizet osztalékot?
A légicsapás hírére a Northrop és a Lockheed ment felfelé pár %-ot, de érdekesség, hogy a google finance szerint így is 20 alatt van a P/E rátájuk, ami egész jó érték ilyen cégeknél, ilyen jó piaci hangulatban.
Elneztem, bőven fedezi az osztalékot. De akkor is zsugorodik a cég és van kilátásban ennek változása ? Engem is nagyon kiváncsivá tett, mert fenntartható osztalékkal ez nagyon jó lehetőség is lehet
EPS ágon nem aggódnék, hiszen az bőségesen fedezi az osztalékot. FCF viszont már problémásabb. A 12 havi 411mio FCF nem elegendő a 465mio osztalékra. A vállalatban prompt rendelkezésre álló cash-ből nem lehetett komolyabb összeggel megtámogatni sz osztalékfizetést (év közben emelkedett is az adósságállomány). Ez az egész most a karácsonyi szezonnal nyilván gyökeresen megváltozott és a cash, illetve a cash/debt szint visszaáll az év végén szokásos szintre (0.25 körül). Az eladósodottság mértéke is évről-évre inkább növekvő irányú, melyet az év végi mérleghez nyilván kozmetikáznak majd visszavásárlásokkal a friss cash-ből.Végső soron az aktuális számokat kiragadottan értékelve nem aggasztó a kép, akár még csábító is lehet az 5 körüli PE.Az alacsony értékeltséggel a piac valószínűsíthetően inkább a trendeket "jutalmazza". Az EPS TTM növekedésének trendje sinus hullámban ingadozott kb. 10% medián körül. Ez változott meg 2018 második félévben. A medián érték 0 felé, vagy 0 alá tolódott (ez még nem világos, mert nincs elég adatpont). Amennyiben az EPS abszolút értékben is tartós csökkenő trendbe kerül, akkor könnyen value trap-pá válik, de további jelentős részvényár-csökkenést nem várok a közeljövőben.
Köszi a választ, és a többiekét is. Semmi saját tapasztalatom nincs az USA részvényekben, most olvasgatok, nézegetek. Ez a Maci jónak tűnik az adatok alapján, max. a kamatemelések tehetnek be neki a magas adósság miatt. Az osztiból gondolom lazán levonják az ottani adót, oszt kész.
Jelenlegi osztalék a nettó eredmény majd duplája , ha jól emlékszem? És ahogy nézem, utóbbi 10 év átlaga 60% alatti hányad volt, tehát masszívan fenntarthatatlan már rövid távon is a mostani osztalék? Mitől lehet remélni a nettó eredmény és a bevételek trendjének megfordulását?
Macy'shez kellemes élményeim kötődnek, volt benne egy 76% hozamú köröm, és most olcsóbban vettem vissza, mint ahogy annak idején megvettem. Még a legrosszabb elemzői becsléssel is tartani tudja az osztalékát, de ha felezi, és a p/e 6-ről 12-re emelkedik, akkor sincs még gond. Természetesen az is benne van a pakliban, hogy csúnya bukó lesz a vége.
A Macy's vajon miből fizet ilyen magas osztalékot, ha csökken az eredménye, és a kilátásai is rosszak az elemzők szerint? Eléggé ellentmondásos a cég, de jó lehet. Olcsónak tűnik. Én is gondolkodom most, hogy belevágok az USA piacba. Te milyen megfontolásból választottad ki?
Néhány részvény, amit vennék a közeljövőben: 1. Macy's - ezt már megvettem, azért is esik ma ennyire. :) 2. Boeing bővítés. Jó lenne 300$ alatt, de mivel ideiglenes a problémája, ezért lehet, hogy nem esik alá. 3. Spirit Aerosystems - ez a Boeing farvizén megy, érzékeny a nagytesó üzletmenetére, lévén, beszállító. 4. Brookfiled Asset Management. - Mini Berkshirenek minősül. 5. Google. 6. Public Storage. 7. A még be nem szerzett hadiipari: Textron, TDG, Heico, Teledyne, Curtiss-Wright,stb. 8. A még be nem szerzett arisztokraták: Aflac, Roper, APD, ADP, Sysco, stb.
Végső soron ezzel
is lehet back- tesztelni. A „Számítás” oldalon ki kell tölteni a sárga
háttérszínű mezőket, beleértve a kezdő dátumot is (F1 mező).
Megkötés, hogy 10 elemű portfólióra készítettem, mely
egyenletes súlyozású és nem lehet automatikusan újra balanszírozni. Nem igazán letisztult, strukturált a táblázat,
de mentségemül szolgáljon, hogy nem kereskedelmi forgalomba szánom, így aztán csak
korlátozott erőforrást szántam rá.
Value Investing