Topiknyitó: Tésztavirág 2020. 08. 18. 15:55

Saját használatra ingatlant vásárlók topicja  

Ez egy egyszerű topic saját használatra ingatlant vásárlók részére élményeik, tapasztalataik megosztására, területek árszínvonalának megvitatására. Befektetői ingatlanvásárlókat várja a

Lakás/Ingatlan árak topik
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2020. 09. 07. 10:33
Előzmény: #157  berlini
Én már ignoraltalak, ne erolkodj :). Nem akarsz visszamenni a másik topikba, ahol feljelenthetitek egymast,? Hozod ide is az ottani hangulatot? Most komolyan? 
Placi82 2020. 09. 07. 10:30
Előzmény: #153  Toniba
Ha nem lesz hitelmoratorium hosszabbítás, 
Akkor én garantalom a csökkenést:). Mert mintahogy a Budaörsi példámban is írtam, (hiába a nagy bevétel, nagy a költés is hozzá 2 új drága autó lizingje) mind fent és lennt sok ember ki van centizve. És mi lesz itt mikor a csokos, 3 gyereket vállalok, maximum tamogatast felvevoket kell az államnak megmenteni. Hisz a házasságok több mint fele válassal végződik 7 éven belül, és akkor nem beszéljünk arról, hogy 3 gyerek mit okoz egy kapcsolatba. Nekem 2 kis gyerekem van, voltak nagyon nehéz hullamvogyeink, de kitartottunk. Sokan nem fognak. És nem is teljesítik az előre vállalt gyereket. Nem ok nélkül volt annyi hazassagkotes , az utóbbi egy évben, amennyi a Kádár rendszer óta se. 
Törölt felhasználó 2020. 09. 07. 10:28
Előzmény: #152  LJG
Az ingatlanlufis állítással nagyon óvatosnak kell lenni. Attól, hogy más országban is az van, attól a magyar lufi megítélése nem lesz kedvezőbb. Sajnos a világban uralkodó monetáris rezsim  (értsd: jegybanki őrület) gigantikus eszközlufit fújt a fejlett világban, aminek az ingatlanpiac is a részét képzi. Talán a legveszélyesebb részét.
berlini
berlini 2020. 09. 07. 10:26
Előzmény: #150  Tésztavirág
Értem.
Azt én is tudom, hogy egyszerűbb minimálbérből spórolni. :)
De kivételek mindig vannak.
(Ja és mind Budaőrsön laknak.)
Törölt felhasználó 2020. 09. 07. 10:24
Előzmény: #148  Tésztavirág
Én két évvel ezelőtt számolgattam, amikor új lakhelyet kerestem.
Két alternatívát számoltam, a saját lakást és az albérletet.
Erősen ragaszkodom a sajáthoz, mert az nekem biztonságérzetet ad, végül is az lett. Sajnos mindig arra a megállapítsa jutottam, hogy az albérlet vagy ugyanott van, vagy tisztán pénzügyi szempontból jobban megéri.
Általában a számítások, amiket csinálnak, azok hibásak. Három tételt nem vesznek figyelembe, és ezért tűnik a saját ingatlan jobbnak: az önrész kamatát (amit elbuksz, ha sajátot veszel), az ingatlan amortizációját (erkölcsi és valós amortizáció) ha sajátot veszel, illetve azt, hogy a mai kamatszint mesterséges, és így semmi esetre sem fenntartható még középtávon sem. Illetve a két alternatívának eltérő a kockázata is. A sajátnál van egy hitel, meg egy települési kockázatod is (nem fognak -e valami miatt zuhanni az árak)
Non offense, de amit leírtatok számítás első ránézésre jónak tűnik, de valójában erősen becsapós, mert a kamatszintet tartósan alacsonynak veszi, illetve az amortizációt nem veszi figyelembe. Ugyan az első esetben te tulajdonosa leszel egy lakásnak, aminek az értéke 20 év alatt jelentősen csökken, ha nem költesz rá.
Szóval a faék egyszerűségű dologra jöttem rá, hogy felesleges ebben a kérdésben pénzügyileg nézni, úgyis érzelmi döntést hoz az ember: miben érzi magát biztonságban.
LJG 2020. 09. 07. 10:21
Előzmény: #154  JeGeMeLOV
Ebben a konstrukcióban most akár ~3% kamatra is hoznak neked ajánlatot jövedelmi helyzet függvényében, de a 3,5% szerintem mindenképp elérhető. Így viszont érdemes a 20/80 felé menni, és a fennmaradó "önrészt" megtartani biztonsági tartaléknak, esetleg MÁP+-ban vagy máshol hízlalni. 
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2020. 09. 07. 10:15
Előzmény: #152  LJG
Köszönöm, hogy leírtad, nálam is erre billen a mérleg, jól számolsz. Szerettem volna nappali +2 hálót, de jobb lett volna 3,lehet reálisabban kéne hozzáállnom és venni egy nappali +2 hálóst, 20 év hitel, 10 év fix. 
Toniba 2020. 09. 07. 10:14
Előzmény: #151  Placi82
Szerintem nem fogjak meghosszabbitani a moratoriumot.
Nem lesznek olyan korlatozasok, mint tavasszal.
LJG 2020. 09. 07. 10:10
Előzmény: #149  Toniba
Erre mondtam én, hogy részben igaz. Egy lecsorgás, mondjuk egy nominál stagnálás szerintem sem feltétlenül rossz pár évig. Rá is férne lehet a piacra. Azonban egy bezuhanás esetén a másik topikban gyakran emlegetett "kisember", akit ott is mindenki csak képzeletben látott, már nem biztos, hogy jól jönne ki. Azért, mert vagy nem kap hitelt, vagy ha kap, olyan feltételekkel, amivel már lehet nem is kell neki. Ebből jön az, hogy beragad a bérleménybe, aztán mire észbekap, jön a következő ralli, és megint ott áll letolt gatyával. 
Arra is kíváncsi lennék, milyen árakat dobna most nominálisan egy 2013-as reálár. És azt a szintet adja Isten, hogy ne érjük el. Ahhoz kellett egy brutális gazdasági összeomlás, devizahitel probléma, nagyon magas kamatok és az, hogy mindenki rettegett a hitelfelvételtől. Nagyon-nagyon kétlem, hogy a képzeletbeli "kisember", aki most kiárazódott a piacról, tapsolva örülne egy olyan állapotnak. 
Szerencsére van rálátásom a pénzintézetek helyzetére, és sokkal jobb most, mint 2008-ban volt. Az állam és a bankszektor kimondott, közös célja ráadásul, hogy megakadályozzanak egy 10 évvel ezelőttihez hasonló összeomlást. Szerencsére az eszközök rendelkezésre állnak, és van rá elég tőke a rendszerben. 
Csúnyán néz ki az elmúlt 5-6 év rakétázása, de azt is érdemes mérlegelni, mennyire egészségtelenül alacsony szintről érkezett. Lehet abban hinni, hogy ez csak a kisbüfiknek és a CSOK+babavárónak köszönhető, és egyedi helyzet itthon, de sok más tényező is támasztotta ezeket az árakat. Aki úgy gondolja, itthon a kormány ingatlan lufit fújt, nézzen körbe a régió lakáspiacán. Azt fogja látni, hogy jövedelemarányosan sem lógnak ki felfelé semennyire a pesti árak a V4-ek közül. Nominálisan meg hátul ballagunk...
Placi82 2020. 09. 07. 10:10
Előzmény: #146  Tésztavirág
Tegnap beleolvastam a másik ingatlanos topikba, ahol ez a Berlini is van, ott már a portfólió moderátor írt be hogy be  fogják zárni a topikot, mert állítólag napi 20 feljelentés megy tőlük a moderatorokhoz és nem bírják már elbiralni.:)). Komolyan mint az oviba. Nagyon lekezeloen, és alazoan beszélnek ott mindenkivel ez a pár panelbaro. De hagyom is ezeket. Más. Át néztem az imgatlancom, XI. Ker és 22 kerben a rózsavölgyi részt, továbbá Budaörsi, kínálatot, és egyszerűen nincs adásvétel, nem vicc ugyanazok vannak már legalább 1,5 éve. Az alomarak már minimum 25%al hagyták el a valóságot! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a moratóriumot meg merik e még tovább hosszabbítani jövőre. 
Tésztavirág 2020. 09. 07. 10:08
Előzmény: #147  berlini
Nehogy azt hidd, hogy az hogy ha valakinek van nettó kétmilliója havi munkabér formájába, az tud spórolni is... ;). 
Toniba 2020. 09. 07. 09:56
Előzmény: #145  LJG
Ebbol is latszik, hogy a lakasar csokkenes jo azoknak, akik lakhatasi cellal akarnak lakast venni.
Ha tovabb csokkennek az arak a egyre tobb lesz a lakhatasi cellal vasarlo.
Tésztavirág 2020. 09. 07. 09:55
Előzmény: #145  LJG
Én is rendszeresen hasonló elgondolásra jutok, hiába próbálom magam meggyőzni az ellenkezőjéről.
berlini
berlini 2020. 09. 07. 09:52
Előzmény: #146  Tésztavirág
"vannak ismerőseim, akiknek 3 hónap anyagi kitartasuk sincs, pedig 150 milliós házban élnek budaorson  kb. 80 milliós hitellel."
Ez volt az eredeti állitás.
Erre irtam, hogy valami nem stimmel.
Ha van nekik több mint milliós havi nettó fizetésük és fel tudtak venni hozzá egy 80 milliós hitelt (kb 430 ezer ft-os havi törlesztés), akkor tudnak spórolni is. Nem ez a család az akinek jellemzően nincsenek tartalékaik.
De ettől függetlenül storynak jó.
Tésztavirág 2020. 09. 07. 09:46
Előzmény: #140  berlini
80 milliós hitel. Megmondom, ehhez az MNB által adott jövedelmi szabályoknak megfelelően nettó 850 körül kell, de ha nem költötték el azt összeget minden hónapban és minimális életszínvonal csökkenésnél nem akarnak többet, akkor nettó 1,1m szerintem az ajánlott. Ki lehet számolni. Ez ma egy kétkeresős modellben ha mindkét fél minimálisan meghaladja az életképességet és munkaképes, akkor nem lehetetlen küldetés.
És igen, a két nagyvállalati jogász fizetése valószínűleg heti szinten elég az MNB szerinti a hitelfelvételhez, persze ehhez nem gipsz kft kkv-nál kell dolgozni.
És miért lenne kamu a hitelfelvétel, még ha tudnak spórolni is? A hitel az egyetlen létező és működő időgép, semmi több. Van költsége és kockázata, that's all.
LJG 2020. 09. 07. 09:45
A Lakás/Ingatlan árak topikban, már levezettem egyszer, miért döntöttem úgy most bérlőként, hogy bele kell vágni a saját lakás vásárlásba. Lehet, hogy a kisbüfi matek már nem jön ki az ingatlan kiadással, bár hosszabb távon szerintem ez sem lesz igaz, de saját célra mindenki készítse el az alábbi kalkulációt. 
1. Mennyiért bérelek, vagy tudnék bérelni egy adott lakást/házat, ahol lakni szeretnék?
2. Ha felveszek egy 20/80-as hitelt (természetesen a 20% önrész mellett van biztonsági tartalékom), akkor mennyi lesz a hitel kamata az első évben, és mennyi lesz az elmaradt hasznom a betolt önrészen (rakjuk mondjuk MÁP+-ba, ha nagyon biztonsági játékosok vagyunk). 
Akárhogy számolom, nekem az 1-es összeg mindig jelentősen magasabbra jön ki, már az első évben is, ráadásul, a kamat évről évre csökken az egyenletben. Főleg, hogy a jelenlegi alacsony kamatok mellett, elég gyorsan fogy a tőke is. 
A kalkulációt 10 évre fixált hitellel végeztem el. Ha azzal kalkulálok, hogy beszakad brutálisan a piac, és mondjuk a XIII-ban és a XIV-ben tömegével állnak 80-90 ezres havi díjért a 2+1-es téglák, akkor esetleg minimális bukóban lennék az első pár évben. Csak érdemes belátni, hogy ez az árszint már reálértéken lehet a 2013-ast se érné el. Gyorsan tegyük is hozzá, hogy akkor az egekben voltak a kamatok, most meg olcsón lehet jó minőségű hitelhez jutni. 
Ezért is gondolom, hogy jelentős beszakadás valószínűleg legfeljebb jelentős kamatemelés mellett történhet meg. Kérdés, aki most hitelre venne, jobban jár-e akkor? Lehet, 6-8 millióval olcsóbb lesz a kiszemelt ingatlan, de az adott hitel havi törlesztője meg akár 60-80-100 ezerrel is több havonta. 
Arról ne is beszéljünk, hogy egy ilyen jelentős kamatugrásnak valószínűleg az infláció brutál megugrása lehetne az oka elsősorban, ami elinflálja a megtakarításokat és az ingatlan árakra is hathat. Ez persze már túl messzire vezetne. 
Nem véletlen, hogy van is jelentős mozgolódás most a piacon, viszont úgy látom túlsúlyba kerültek az első lakás vásárlók végre, és a nagyobb lakásra/házra váltók. Viszont még így is jó a helyzete a vevőknek, mivel egyrészt nem tapossák egymást a kisbüfik minden lakásnál, másrészt jelentős a kínálat is, és sokan tényleg eladni akarnak, nem csak hirdetgetni. Körbenézni érdemes, sok helyen egy 5-10%-os alku simán benne van, ha valaki ügyesebb, még több is. Aztán máris ott tartunk, hogy mégsem olyan magasak azok az árak, főleg egy ilyen kamatkörnyezetben, ahol ráadásul a mértéktelen pénznyomtatás nyilván az eszközárakban csapódott le.
Törölt felhasználó 2020. 09. 07. 08:57
Előzmény: #143  valoigaz
Én nem ezt tapasztalom.
valoigaz 2020. 09. 07. 05:59
Előzmény: #141  Törölt felhasználó

Hazugság!
Nem kell hinni a propagandának, el vannak túlozva a keresetek.
Minden szakember vergődik, lehet van egy-két kiemelkedő hónap, de összességében nem lehet kijönni a bevételekből.
Az egész magyar rendszer el van torzulva, nem fest valódi képet semmiről. Sőt, azt szemlélteti, hogy valami nagyon nincs rendben ebben az országban gazdaságilag, nincs kiszámíthatóság, tervezhetőség.
Minden szaki küszködik a hatalom által kivetett adókkal és bürokráciával.
Egy-egy esetet nem szabad kiemelni, mindig vannak olyanok akik a hatalom nyertesei, de összességében leépül minden és nagyon nem biztos, hogy jó úton járunk.
Placi82 2020. 09. 07. 00:48
Mind a kettő jogász. A telek megvolt önerőnek. Ők még 80 bol oldották meg az építési kgtseget. Nekem az most 110 be kerülne kb ugyanazzal a műszaki tartalommal.  De, hogy jössz te ahhoz hogy meghazutolj bazki??? Mit képzelsz te??? Van fogalmad mennyit keres bruttóban egy vezető vállalati jogász? Komolyan vettél 2 panelt,2016 ban es mindenkit oktatsz bekepzeltsegedben. Te mindenkinek beszolsz, mint a másik topikba? 
Törölt felhasználó 2020. 09. 06. 22:31
Milliós jövedelem. Egy villanyszerelő, egy autoszerelő, tetőfedő, vállalkozó stb. simán, röhögve megkeresi ezt. Legalább is amerre én lakom, ez abszolút nem kirívó. Sőt...
Nem akar várni, folyik a pénz, felveszi a hitelt. Én simán el tudom képzelni. Ilyen kamatszinten? 

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek