LJG

Regisztráció: 2020-09-04 13:39:07

Hozzászólások száma: 66

Utolsó hozzászólás: 2020-11-22 13:54


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 11. 22. 13:54
Összevetni legfeljebb a régiós EU országokkal érdemes. Bármilyen más összevetés almát körtével.
Egyben igaza van biztosan ncseed-nek, az ingatlan mindig drága. Mikor volt olcsó? 2013-ban? Miért nem vettek mégsem tömegek ingatlant? Mert nem volt rá pénzük. Pedig már Mari néni a piacon is tudta, hogy most ingatlant kell venni. Azt most engedjük el, hogy itt a fórumban még 2014-2015 táján is a többség további esést várt...
Ezt el kell fogadni. Most megint van egy konszolidáció, egyelőre nem látszik, hogy jönne újabb rakéta, de az 50%-os esésnek sincs semmi nyoma. Kicsit stagnál, egy-két szegmensben lesznek jó egyedi dealek is (nevezzük ezt lecsorgásnak). A kérdés meddig tart ez. Én bizakodó vagyok, hogy hamar visszaáll egy - remélem a korábbinál sokkal mérsékeltebb - emelkedő tendencia, mert az azt jelezné, hogy nincs rossz passzban a gazdaság, visszatér a turizmus stb stb. 
Az idei tranzakciós adatok nem mérvadóak, ez egészen biztos. Sokan pánikolnak, tartalékolnak, a kormány úgy szórja a törvénymódosításokat a piacra, mint bolond gyerek a lisztet. 2021-ben de főleg 2022-ben kapunk talán majd pontosabb képet, hogy mennyire is volt drága az ingatlan 2019-2020-ban. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 11. 22. 12:59
Minden viszonyítás kérdése. De a lenti hozzászólásban csak azon mosolyogtam, hogy ugyanazok az arcok, akik szerint horror árak vannak, most épp azt fejtegetik, hogy euróban számolva 10+ éve stagnálunk :) 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 11. 22. 10:56
Jó látni, hogy ilyen vélemény is van. Pedig mindenki szerint horror áron van itthon az ingatlan. Akkor annyira mégsem szaladtak el az árak. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 13. 18:25
Ha már ilyen kedvesen megszólítottál: nem én állítok hülyeséget, hülyeséget az állít, aki azt mondja, ő TUDJA merre fog menni bárminek az ára. Aki ilyet mond, azt nem lehet komolyan venni. Hihet a rakétázásban vagy az áresésben, az ilyen ember buta döntéseket fog hozni. Legjobb esetben sejteni véli, hogy merre mennek az árak, van egy tippje, de ettől még kockázat mindig van, tehát soha nem rossz dolog diverzifikálni. Főleg nem rossz dolog likvid biztonsági tartalékot képezni. Egy ingatlan pedig nem kifejezetten likvid eszköz. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 13. 17:31
Nem tisztem ncseed!-et védeni, tippem szerint úgyis kiáll magáért, de én a helyében biztosan diverzifikálnék. Nem valószínű ugyan, hogy beszakadnak az ingatlan árak, azt se hiszem, hogy jelentősen csökkene a bérlemények ára, de semmi nem lehetetlen, így én a helyében ha már lenne pár ingatlanom, fix havi hozammal, diverzifikálnék, és másba is fektetnék pénzt. 
 
Ennek ellenére te napi szinten leírod, hogy 100%-ig BIZTOS a zuhanás, sőt már sose tér magához az ingatlan és bérleti piac a demográfiai változások miatt, mégsem adtál el se tavaly se idén semmit. Értelmes magyarázatot nem láttam rá, hogy miért nem, ha már most 100%, hogy 1-2 éven belül jobb esetben is a mai árak 70%-án lehet majd vásárolgatni az ingatlanokat. 
 
Félre ne értsd, én megértem azt is, ha valaki számít esésre (bár közel sem ekkorára, inkább mondjuk nominális stagnálásra) és mégsem ad el, csak akkor ne keressük már más szemében a szálkát, mikor a sajátunkból a gerenda áll ki. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 13. 12:57
A hozamvárakozásoknál számolsz az olcsó hitelekkel? 20% önrésszel 3% körül lehet felvenni hitelt ingatlan vásárlásra 10 évre fixálva (friss, saját tapasztalat). Ez 5-6% bruttó hozam esetén (ami jelenleg simán elérhető kiadással, ha a valós tranzakciós árakhoz nézzük), a befektetett összegre elég szép hozamot tud adni. Máris egész más a leányzó fekvése. Kp-ra venni felesleges, ha csak nem kapsz emiatt hihetetlenül jó árat. A fennmaradó kp-t meg lehet akár pihentetni állampapírban, vagy valami olyan befektetésben, ahol nem inflálódik el pár év alatt az ember pénze, miközben a felvett hitel el fog, legalábbis amíg marad ez a hozamkörnyezet. 
 
És akkor még nem beszéltünk a hosszú távú inflációkövető értéktartásról. Demográfia ide vagy oda, lehetünk 2050-re 8.6 millióan, de hogy Bp és az aggló lélekszáma nem lesz jelentősen kisebb akkor sem, arra nagy tételben mernék fogadni. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 08. 09:33
Na, ez teljesen meglepett. Ilyen, amikor az ember rossz következtetést von le a környezetében látottak alapján. Mivel az egyéb szempontokban is igazad van, a "papíron" házasodók nagy része valószínűleg abban gondolkodott, hogy gyorsan felmarják a babavárót. Így viszont akkor nem lesz ebben semmi megugrás jövőre. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 08. 08:38
Itt keményen látszik a koronavírus hatása. Idén 6 esküvőre hívtak minket, amiből 5 lett áttolva jövőre. Mindenkinél alap az ismerősi körben, hogy kb. az esküvő másnapján felveszik, és rögtön forgatják ingatlanba (vagy első vagy nagyobba költözés). Nyilván a bevezetésekori első 2-3 hónaphoz teljesen felesleges hasonlítani, annyit többet soha nem vesznek fel, de arra számítok, hogy jövő nyáron megint lesz benne egy nagy ugrás.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 07. 17:26
Numbeo: Pozsony, Prága de lehetne sorolni. Nyilván nem kérdés, hogy mindenhol OV pénzszórása nyomta fel az árakat. A babavárós ismerőseim sorra vásárolnak be prágai ingatlanokról. Ja, nem... 
Tibor érvelését kifejezetten szeretem. A lakásárak beszakadhatnak bármikor, de közben az OTP részvénye szárnyal majd. A kettő között nincs és soha nem is volt összefüggés :)
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 06. 13:30
Igen ezt ismerem, ha minden kötél szakad, akkor marad ez. Csak sehol nem látom, hogy tiltva lenne. És a házban, itt nézek a lakások felénél így van megoldva. Mindenkinél illegálisan lenne kiépítve?
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 06. 13:01
Ha már szóba került a lakásfelújítás: valaki tud valamit arról, hogy lehet-e új kondenz kombi cirkót beszerelni konvektoros lakás felújításakor homlokzati kivezetéssel, ha a gyűjtőkémény le van zárva? Mindezt Budapesten, nem tudom mennyire eltérő országos szinten a szabályozás. Semmit nem találok róla. A kérdéses házban kívülről látszik, hogy több helyen így jártak el, de hallottam olyat, hogy ezt X éve betiltották. Annyit találtam, hogy szemben 10 méterre nem lehet semmi a kivezetéstől és körben 2 méterre nem lehet nyílászáró. Ez megoldható.
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2020. 09. 28. 11:38
Novák tételesen kijelentette, hogy nem lesz bérlakás eleme a programjának. Fogalmam sincs egyelőre, mit fognak bejelenteni, de hogy valaki már azon pörög, hogy ez csak a csökkenés irányába hathat, az nem átgondolt döntésre vall. Érdemes tényleg több oldalról megvizsgálni a kérdést egy ilyen fajsúlyú döntésnél, mint a lakásvásárlás. Az nem működik, hogy én árcsökkenést várok, mert nekem az a jó, és akkor minden infót úgy hajlítok, hogy beleférjen az én elképzeléseimbe. Persze lehet csinálni, csak nem hoz jó eredményt. 
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2020. 09. 25. 15:54
Ja, a legvidámabb barakk, ami olyan hitelspirálból épült, aminek a végén már a kamatait se nagyon tudta kinyögni az állam, nem hogy a tőkéjét :) 
https://kiszamolo.hu/regen-minden-jobb-volt-2/
Ezt érdemes elolvasni.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 25. 10:44
Nyilván a részvény jobb lesz, szerintem ezt a kérdést kár is feszegetni. Sokkal nagyobb kockázatot hordoz, brutális a volatilitása az ingatlanhoz képest. Törvényszerű, hogy egy felfutó időszakot vizsgálva akárhogy forgatom sokkal jobban kell hoznia. Ha nem úgy lenne senki nem venné részvényt, hanem mindenkinek ingatlanban ülne a pénze.
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2020. 09. 25. 10:35
Akkor már csak az a kérdés, miért féltek a hiteltől. Jelenleg szerintem tudnak neked olyan konstrukciót mutatni, amiben 3% körüli kamatra kapsz 10 évre fixált hitelt, pár éven belül ingyenes előtörlesztéssel. A megtakarításaidat berakod és hízlalod állampapírban, és bármi van legfeljebb előtörlesztesz, amikor már van annyid. Bukni nem fogsz rajta, mert az állampapír kamata többet hoz jelenleg, mint amit kifizetsz a hitel kamatára. Nyilván van egy minimális kockázat, pl. államcsőd beüthet. Kérdés, ha a magyar állam csődöt jelent, mennyit fog érni az összekuporgatott, párnacihában tartott forint? Arra meg ennél is kisebb esélyt látok, hogy az állam belenyúlna a hitelszerződésekbe a fogyasztók kárára. 
Ez csak egy ötlet, kapkodni azért nem kell. A következő években nem hiszem, hogy rakétázás kezdődne, bár a kormány újabb otthonteremtő programja megint komoly bizonytalanságot tett a rendszerbe. 
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2020. 09. 25. 09:47
Bárcsak milliós fizetésem lenne. Akkor valószínűleg nem 30-35 millió környékén keresgélnék kezdő ingatlanokat :) A válasz nagyon egyszerű: az ember odafigyel a költéseire és megtakarít. 
Nézzük az én példámat. Én írom a költéseimet, megszabadultam minden felesleges kiadástól, emellett próbáltam figyelni arra, hogy ne infláljam el az életszínvonalamat. Hiába kerestem többet, próbáltam nem többet költeni. Ezzel pedig elértem, hogy mostanra átlagban legalább a fizetésem fele minden hónapban megtakarítás. Úgy, hogy közben bérelt ingatlanban lakom.
Tudom, majd ezt a hozzászólást is sokan mínuszolják, de nem hiszem, hogy egyedül vagyok ezzel a szemlélettel, akár csak itt a fórumon. 
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2020. 09. 25. 09:32
Bocsánat, azt nem tettem hozzá, hogy egyetlen ismerősöm votl ebből, aki felvett CSOK-ot és BV-t is. A többiek - eddig - egyik támogatást sem vették igénybe. Persze jól jöhet majd, ha az ember nagyobbra akar váltani, de az első ingatlan ezek nélkül is felérhető. 
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2020. 09. 25. 09:31
Én tervezek, és a legtöbb ismerősöm az elmúlt 3 évben vett. 30 körüli emberekről beszélek, a legtöbb esetben családi segítség se volt, maguknak szedték össze, ahogy én is teszem. Szerencsére egyre több olyan ember van, aki csinálja a dolgát, megy előre keményen akár egy multinál, akár saját vállakozásba kezd, és nem siránkozik, hogy miért nem segít az állam, meg miért bántják a bankok/multik/Soros György/a kormány és még sorolhatnám. Csak remélni tudom, hogy az előbbiek kerülnek szépen lassan többségbe, mert ez lenne a garancia, hogy közeledjünk a nyugathoz. 
Igen, ez együtt fog járni az ingatlan árak emelkedésével is. Drágák az ingatlanok jelenleg? Valószínűleg igen, de közel sem megfizethetetlenek a saját tapasztalatom alapján. Csak mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér. Egy budapesti, jó elhelyezkedésű ingatlan nem alapjog. 
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2020. 09. 24. 18:49
Sok családi házas eladónál elgurult a gyógyszer, az tuti. De szerintem ezeket az árakat ők sem gondolják komolyan.  Nekem is volt ismerős, aki 2018-ban vett egy ikerházat a pesti aggloban 35-ért, tavaly év végén meg 80-ért hirdette.nem ment el nyilván, de nem is akarta eladni, csak balekot vadászott. 
Saját használatra ingatlant vásárlók topicja 2020. 09. 24. 17:39
Dehogy gondolkodtak reálisan. Mindenhonnan az folyt, hogy egészségtelenül alacsonyan vannak az ingatlan árak, egy helyben toporog az építőipar, nincs hitelezés. Gyakorlatilag Hathor folyamatosan másolta be a szakértők cikkeit, amik mind a potenciális áremelkedésről szóltak, és hogy mennyire van tere ennek.
Ugyanezek az emberek, akik már akkor sem hittek semmilyen árnövekedésben, és arról beszéltek, hogy szegény kisember nem tudja megfizetni, közben meg azért idegeskedtek, hogy a kormány miért segíti meg a devizahiteleseket, miért nem hagynak mindenkit csődbe menni, hogy ők tudjanak 5 milió alatt lakást venni Budapesten, mert az a realitás... 
Ez az egész sokkal több tényezős, mint azt te képzeled, és a CSOK vagy a babaváró, de még a befektetők és az AirBnB szerepét is erősen túlértékeled. Persze van szerepük, de a fő ok inkább a gazdasági fellendülés és az alacsony kamatok. És persze a HUF leértékelődést sem szabad elfelejteni. Na meg azt, hogy mennyire egészségtelen szintről indultunk. 
Abba most ne menjünk bele, hogy a gazdasági fellendülés mennyire köszönhető az alacsonyan tartott kamatoknak, mert ez nagyon messzire vezetne.

friss hírek További hírek