Jogos :))) Mentségemre szólva, fejben olyan 50% környéki állami támogatással számoltam (úgy gondolom, jelen helyzetben kb. annyi lenne jogos, szükséges, és az állam számára is megtérülő hosszú távon.
Valóban, Orbánéknak nem az a fontos, ami a magyar embereknek. Orbánék arra költik az adófizetői pénzeket, ami neki, a családjának és a fideszes a haveroknak jó. Sok példát lehetne még sorolni. Néhány példa az elmúlt fél év állami költéseiből: Vodafone megvásárlása: 660MrdFt, aminek nagyobb részét az állam fizette Tiborz üzlettársának tönkrement cégének megvásárlása: 244MrdFt Volt Digi megvásárlás a 4iG-től: 68MrdFt Ezek egyikére sincs szüksége a magyaroknak. Az emberek meg az egyre több ilyen-olyan adóval a gyatyáukat is befizetik az államnak és ilyen szarokra költik. Csak ezekből gyakorlatilag az egész országban, a nagyobb városokban a
távfűtést át lehetne állítani geotemikus fűtésre és még maradna a házak szigetelésére is.
Magyarországon nem jó üzlet a geotermia, ha csak állami támogatásokkal lehet (érdemes) belevágni. Mikor kötő kisiparos voltam senki egy rohadt fillér támogatást nem adott, kölcsönt soha nem vettem fel, dolgoztam éjjel nappal mint a barom, fizettem a rezsit, az adókat stb. de kerestem is annyit, hogy jól megéljek. A Panny ezek szerint állami segítség nélkül marad azon a szinten ahol eddig volt, ha keletkezik haszna azon vesznek állam papírt. Hát én kurvára nem ezt vártam tőlük!
Köszönöm a részletes kifejtést, ezt el tudom fogadni, és igen, az a jó meghatározás, hogy "csalódott vagyok az idei év tekintetében". Legalábbis eddig...
Melyik része? Idézem a tavalyi közleményt Pécel kapcsán: "A kút lemélyítése a lehetséges geotermikus rendszer kialakításának első lépése, mely adatainak alapos megvizsgálásából kiindulva lesz lehetséges megtervezni a beruházás többi elemét...." Itt ugye még csak a kútra kapott 1,6 milliárdot a cég, de az önmagában még csak a projekt kezdete (Miskolc más, ott egy működő rendszert bővítenek). Egy működő erőmű kiépítésének teljes költségét tavaly Bokorovics 20 milliárdra tette. Az atlétikai vébére kiszórt pénzt példának írtam, hogy amire akar, a kormány elképesztő összegeket el tud szórni (kidobni az ablakon..). Nem tudom, hogy erre lesz-e pénz, szánnak-e, annyi biztos, hogy önerőből a Pannergynek ennyit jelen átvételi árképzés mellett őrültség lenne befektetni (5% ha jól emlékszem a nyereségtényező, piaci hitel afelett, állampapírhozam bőven afelett). Gondolom, azért voltak tárgyalások sikeres fúrás esetén a továbbiak finanszírozásáról, teljes vakon nem vágnának neki. Csak tippelem azt is, hogy a minisztérium bizonyos dolgokat Eu-s pénzekből szeretne .
"aztán jövőre a kialakult helyzet függvényében költeném el srv-osztalék-beruházásra."
A jövőt kimondottan a beruházás irányában képzelem el, tehát sem osztalék, sem srv, hanem új kutak. Nagyon kicsi még, hogy fejős tehén legyen.
"Pécelnél elvben eddig csak a fúrásra kaptak támogatást, egy teljes erőmű költsége tippre 20 milliárd lehet, annak kell pénzügyi háttér). " "Persze stadiont az atlétikai vb-re tudunk csinálni 250 milliárdért (22 geotermikus erőmű ára lenne úgy, ha egy fillér magántőkét nem vonnának be!)"
Én is régóta benne vagyok. Én nem érzem szándékos félretájékoztatásnak. Én úgy gondolom, terv is volt a cégnél, hogy most már osztalékra állnak rá. Aztán 2021-ben elkezdtek emelkedni az energiaárak, tavaly megkapták a támogatást miskolci bővítésre és Pécelre. A kormány minden héten elmondta, hogy kiemelt a geotermia, a kormányközeli sajtó rendre lehozta, milyen kincsen ülünk, stb. Úgy nézett ki, ott végre eljöhet a kánaán. Ott változott a menedzsment hozzáállása, nyilván tartalékolni kezdtek beruházásokra. Aztán az idei év számomra is csalódás. A kormány konkrétan eddig az engedélyeztetés változtatásán kívül semmi segítséget nem nyújtott (pedig a cég tízmilliárdokat spórolt az államháztartásnak). Nem változott az átvételi ár számítása sem. Kérdéses, hogy pl. milyen segítséget nyújtana kedvezményes hitel formájában a cégnek (jelenleg piaci hitellel abszurdul magas kamatköltségeket jelenten a bővítés, ugye Pécelnél elvben eddig csak a fúrásra kaptak támogatást, egy teljes erőmű költsége tippre 20 milliárd lehet, annak kell pénzügyi háttér). Én azt látom, várakozás van, tippem szerint Eu-s forrásokból juttatna ilyen célokra a kormány, azok meg nem jönnek, minisztériumok megszorítanak, elhalasztanak beruházásokat. Miután most lenne lehetőség bővítésre, értelemszerűen nem kezdenek osztalékot fizetni, mivel a saját forrásigényeket nem tudják kalkulálni pontosan, hitelt meg, ha nem kapnak támogatottat, ilyen környezetben minimálisat szeretnének felvenni (bár jövőre lehetnek valószínű mérséklődnek a kamatok). Emiatt legalábbis én azt csinálnám most a helyükben, hogy lekötném a megmaradt pénzeket állampapírba, aztán jövőre a kialakult helyzet függvényében költeném el srv-osztalék-beruházásra. Nem mondom, hogy maradéktalanul elégedett vagyok azzal, ahogy alakultak a cégnél a dolgok, de főként nem a cégvezetést érzem ludasnak, sokkal inkább a töketlen és lassú kormányzati intézkedéseket. Valamint erre továbbra is mintha sajnálnák a pénzt. Persze stadiont az atlétikai vb-re tudunk csinálni 250 milliárdért (22 geotermikus erőmű ára lenne úgy, ha egy fillér magántőkét nem vonnának be!) stadiont, ami az életben nemhogy nem térül meg, de önmaga fenntartási költségeit is jó ha kitermeli...
PANNERGY