Elvtelen mutyi sejthető a háttérben. Miután árjegyző kiáll, SRV + piaci áras árlenyomó ajánlat bekerül. Mi az értelme? Akik csinálják biztos tudják mi a hasznuk belőle. Ez az egész a mai minősíthetetlen szellemű BÉT jó jellemzője.
Lehet, hogy igazad van és nem kézzel teszik be az ajanlatot, pont lattam, hogy ugyanabban a masodpercben kerult be a konyvbe az elado mennyiseg, mint az 1200 db SRV vetel.
Nyitó-záró szakaszban szoktak a brókercégek likvidálni. Gyanítom, hogy a Pannergy egyik részvényese nem túl sikeres határidős pozíciókat tart fent (nem Pannergy-s határidőt, valami más instrumentumban), amihez viszont nincs fedezete, és a brókercége azt adja, amire van kereslet, jelen esetben a Pannergy részvényei bánják. Kis odafigyeléssel jobban is kijöhetne, nem kellene a brókerre hagyni a likvidálást, de nem véletlenül kerül az ilyen ebbe a szituba.
Z1225 zsinorban 3. napja, ma is lenyomtak szandekosan a vegen Ott vagyunk, mint 3 honappal ezelott, a 2mrd+ tamogatas bejelentes elott. A piac szerint nem er semmit ezek szerint.
Szuper off: és itt be is fejezem. Nem tudom baszki:) 5 perce nézem ezt a rohadt számlát. (még sosem néztem) Ez távhő és benne van a hidegvíz is. + ez 1 társasház... És baszki nekem egy egyedi mérőm van... De itt a számlán mégis vannak bazinagy fogyasztások és összegek (nyilván az egész ház) és akkor van utána valami arányosítási tényező négyzetméterre... De akkor mi a szarért van egyéni mérőm?! (ezeken tényleg így most csodálkozok el... Másfél éve vagyunk csak ebben az új lakásban) Szóval ebből a számlából én neked sajnos meg nem mondom, mennyi a gáz (de még a távhő árát sem) Egy 80nm es agyonszigetelt másfél éves lakás távhő általány 205 Euro/hó jelenleg. Ezt tudom csak tutira, mert ennyit vonnak le. Amúgy gáz nincs lakásába vezetve, minden más villany. Szóval ennyi a fűtés, hideg+melegvíz. Na de nem rabolom a topikot
Amint látszik a gáz ára elég képlékeny...nem kiszámítható a háboró óta...legalábbis nálunk nem, akik egyelőre orosz gázra vagyunk rácuppanva...geotermia szerintem relatív kiszámíthatósága miatt lesz elterjedtebb
off: en csak az osztrakrol tudok nyilatkozni. Szeptemberben volt egy +92%os emeles (sima piaci ar aktualizalas miatt (es mar elötte is piaci ar volt mindigis)) es egy +25%os extra emeles, ami a szolgaltato levele szerint csak 1 puffer, hogy esetlegesen ha megint gaz van (nincs) ne legyen olyan megterhelö a csaladoknak az eves elszamolas. En is olvastam mar regebben is egyes nemet szolgaltatorol aki csökkent, de az meg nem altalanos nyugati tendencia szerintem. (meg1szer....tisztaban vagyok vele (amugy itt nem mindenki :D) ....hogy ez nem Nemetorszag...elve Ausztria oroszfüggöbb mara...de na...szoval nem csökken egyelöre (n nelkül :D))
https://www.portfolio.hu/uzlet/20230222/magyarorszagon-a-legdragabb-az-aram-a-gazhoz-kepest-ami-gatolhatja-a-hoszivattyuk-terjedeset-598684 Azt mondja kb 3M darabot adtak el. Az EU háztartások száma 180-200 M, tehát kb. 1,5 %. Levonjuk a távhősöket meg olyat, ahova nem megy sehogy, akkor kb. 3%. Fűtékorszerűsést az ember kb kétszer csinál az életében, szóval 25 évente. Javítsatok ki, de akkor ez a tavalyi évre 4% fűtéskorszerűsítés volt. Szerintem nagyon megengedően számoltam, de 25 év alatt minden kicserélődik, 10 alatt ez már látszik is majd az energia számlán, rövidtávon meg a panel jó befektetés lehet, ha távhő gyorsabban alakul át. Több ugrás volt a gondolatmenetemben, de remélem tudtatok követni, mert egyébként nagyon hosszú lett volna.
Ez megint olyan magyaros lett. Gyakorlatilag mostantól bárhova fel lehet húzni egy földgáz kutat, senki nem emelhet ellene kifogást, ha kertje végébe fúrnk egy kútat. Ahelyett, hogy a földgáz kiváltásokat támogatnák, inkább mindenen és mindenkin átgázolva a földgáz kitermelést erőltetik.
PANNERGY