Évente egyszer kell szerződni áramra is. Ha tavaly leszerződött
a PE x Ft-ra a kereskedővel akkor mindegy, hogy most épp milyen ár van Ő ( vagy
mint tulajdonos mi😊) annyiért kapjuk.
Kérdés az, hogy a MEKH fele milyen árat kell/lehet érvényesíttetni.
Azért írtam, hogy sokféle ár van promt, future stb. Az a lényeges kérdés, hogy a MEKH képletben mi
van, attól függ a hatósági áras
ármegállapítás, szerintem. De ha valakinek van erre infója ( nem hipotézis
hanem tény) akkor írja be hogy mi az ármegállapítás mechanizmusa.
Évente egyszer kell szerződni áramra is. Ha tavaly leszerződött
a PE x Ft-ra a kereskedővel akkor mindegy, hogy most épp milyen ár van Ő ( vagy
mint tulajdonos mi😊) annyiért kapjuk.
Kérdés az, hogy a MEKH fele milyen árat kell/lehet érvényesíttetni.
Azért írtam, hogy sokféle ár van promt, future stb. Az a lényeges kérdés, hogy a MEKH képletben mi
van, attól függ a hatósági áras
ármegállapítás, szerintem. De ha valakinek van erre infója ( nem hipotézis
hanem tény) akkor írja be hogy mi az ármegállapítás mechanizmusa.
Nem... Hát most is a háború kezdete óta agyondrágult az áram, senkit nem érdekelt a mi hatósági átvételi árunk....ma is ugyanannyi forint/GJ, mint tavaly október elsején. Eddig mindig évente egyszer nyúltak hozzá.
Amúgy akkor mi van ha most magas aramar mellett határozzák meg a hatósági árat majd az áram mondjuk decemberben bezuhan (vagy dupláz)? Van korrekció vagy ez a cég kockazata/ nyeresége lesz?
Az nem kérdés hogy az átvételi árak nőni fognak mivel a villamos energia egy elismert költségelem tehát csak a mérték a kérdés. A kérdés inkább az hogy milyen árral kalkulálnak mert sokféle ár van a villamos energiára és elég nagy mozgás volt van abban.
Az nem kérdés hogy az átvételi árak nőni fognak mivel a villamos energia egy elismert költségelem tehát csak a mérték a kérdés. A kérdés inkább az hogy milyen árral kalkulálnak mert sokféle ár van a villamos energiára és elég nagy mozgás volt van abban.
A bennfentesek nem valószínű, hogy piacin vennék, nehéz értelmes mennyiséget összeszedni anélkül, hogy az ár elszállna a fenébe. Különben bennfentes vétel éppenséggel volt elég jelentős mennyiségben a hónapban. Azt nem tudom, fog-e változni az átvételi ár, pl. növelik-e a nyereségkorlátot. Azon túl az befolyásolhatja, hogy az áramot milyen áron fogja vásárolni a Panny, ha már magasabban, akkor azt be fogják építeni az árba. Azon én nem izgulnék, hogy a jelenleginél alacsonyabbat adnának meg, egész egyszerűen már a mostani is olyan mértékben olcsóbb a gázárnál, hogy nem érné meg nekik még rövid távon sem az a párszáz millió forint, amit esetleg meg tudnának spórolni, hiszen országos szinten itt ezermilliárdokról beszélünk a gáz miatt. Különben mostanában több kormányzati szereplő is pedzegette a geotermia súlyának növelését az ország energiaellátásában, szóval ha valamikor, most nem hinném, hogy kicsit is értelmes lenne lefelé módosítani az árakat.
Logikailag igazad van, de én félek tőle, hogy mi Pannysok sajnos hónap végén (jövő hónap elején) a kormánytól rossz üzenetet kapunk. (Ha nem így lenne, már a bennfentesek régen 1400 közelébe tolták volna az árat.)
A jelenlegi helyzetben a lehető egrosszabb lenne az az üzenet, hogy a geotermikus hőt csak veszteséggel lehet eladni, mivel éppen most kell nagyon ösztönözni csúcsra járatva az elterjedését. Mielőtt a kormányzat elér a geotermikus hőig, van egy sor másik lehetősége olcsón energiához jutni, pl a naperőművektől, akik kvázi ingyentermelnejk, és most szarrá keresik magukat.
pl egy ilyenre is be lehetne jelentkezni egy előadásra: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/konferencia-energia/energy-investment-forum-2022-a-mekh-szakmai-tamogatasaval/1397/attekintes
Ha majd szinte veszteséggel kell eladni a termál vizet, akkor jobb, ha egész évben jó idő van. És Orbánt ismerve ez könnyen előfordulhat, ezért én nem várom annyira a hideget.
PANNERGY