Hali! Nos igen de nem amiatt,hogy mit gyártanak jól vagy xarul,mert az minket abszolút nem érdekel! Nekünk annyi az érdekünk,hogy PE-től vegye a hőt amire már leszerződtek. A többi az ő dolguk,ne izgulj a japcsik kijavítják.
A föld hője valóban brutális méretű. A közepénél. Időbe telik míg feláramlik a földkéreg felé. Meglepően lassan terjed a hő. Talán észrevetted amikor a fakanalat betetted a forrásban levő vízbe, hogy nem ég meg a kezed :).
Szerintem több, inkább 20-25e/hó az avas+belváros. A 17,5e úgy jöhetett ki, hogy ment az avas full, és mellé teszt üzemmódban a belváros részben. A negyedéves adatokból ugye nem adnak erre vonatkozóan pontos képet, mert a nyár Q2-be és Q3-ba is belelóg. De szvsz ennek nincs nagy jelentősége...
"...idővel csökkenhet a felszínre hozott víz hőmérséklete. Jó lenne ezzel kapcsolatban valami iránymutatás a gyorsjelentésekben. Persze gondolom még nincs hozzá elegendő adatuk."
Dehogy nincsen. Már most is csak jégkása jön föl, b...meg!
"Három ezredév után a nap kihűl." Már Madách is károgott a panniban... )
A föld hője olyan brutális méretű,hogy fel sem tudjuk fogni annak mértékét!
A visszasajtolás pedig fontos a vízhozam miatt,nem beszélve arról,hogy az még nincs kihűlt állapotban és ezáltal gyorsabb körforgás alakulhat ki.
Félreértettél. Nem az a kérdés, hogy lesz e elég víz (a vízhozam lett nagyobb a vártnál), hanem hogy lesz e elég földhő. Ami persze megújul, de ha gyorsabban szívjuk ki a hőt, mint ahogy megújul akkor a víz lehűl. Ez ellensúlyozható részben azzal, hogy több vizet hozunk a felszínre de csak egy bizonyos pontig.
Csak röviden mert nem is engem kérdeztél. Biztos lehetsz benne hogy bírja,eleve sokkal nagyobb hozamú lett a kút-kutak, mint ahogy azt tervezték és a visszasajtolás sem egy véletlen találmány,mert azáltal lényegesen növekszik a rezervoár élettartama!
Köszönjük az inputot de nem válaszoltál a kérdésemre (#101905)
Rezsicsökkentéshez tapsikolóknak:
Arról kevés szó esik, hogy a megemelkedett hőkivételt bírja-e a rezervoár. Ugyanis ha több hőt veszünk ki csökkenhet a beruházás élettartama. Nem vagyok geológus de annyit azért tudok, hogy van a lehűlésnek kockázata, idővel csökkenhet a felszínre hozott víz hőmérséklete. Jó lenne ezzel kapcsolatban valami iránymutatás a gyorsjelentésekben. Persze gondolom még nincs hozzá elegendő adatuk.
PANNERGY