Továbbra sem osztom a nézeteidet a következők miatt. 1. Tegyük fel, hogy ezek a kapacitások Mo. -ra jönnek. Már a most kiépülőben lévő új kapacitásokhoz is Ázsiából hozzuk a munkaerőt, és jelentős kedvezményeket adunk multinacionális cégeknek, akik mint tudjuk, kiviszik a profitot az országból (legalább is ez a narratíva). Tehát az előny a foglalkoztatottság növelése lehetne, de állítólag már most a teljes foglalkoztatottság küszöbén vagyunk. Én biztos nem adnék adókedvezményt egy cégnek sem azért, hogy Távol-keleti munkaerőt foglalkoztasson cserébe. 2. Ha más regionális országba vándorolnak ezek a kapacitások, akkor pedig azáltal, hogy gyakorlatilag már minden régiós EU tagállamban magasabbak a bérek, tőlünk indíthat meg egy újabb kivándorlási hullámot a munkaerőért folytatott verseny. 3. Hangsúlyozom, a vámháború keresletcsökkenéshez vezet. Hogy mekkorához, azt majd meglátjuk. A világ már most ettől szenved. A fentiek miatt nem hiszem, hogy ebből Mo. bármilyen módon is profitálhat, sőt!
Mol alapítványoknak az osztalék fontos és nem a részvényár! Amennyiben ezen kijelentés igaz úgy a spekulatív befektetői magatartás mozgatja év közben a Mol szűk tőzsdei piacát. Láttunk már kiemelkedő negyedéveket és nem társuló részvényértéket. Miértekre keresítek a válaszokat, reménykedve, hogy most másképp lesz. Választ pont Gaben adta meg elbújtatva a lényeget. Nem látjátok? Nekem is kelett idő, hogy elfogadjam, míg az alap nem változik addig nincs esély részvényesi érdekre Mol esetében. Ne legyen így és persze nem kell moralizálni sem. 5-10% emelkedés, ha zsákban akkor aratni kell. Az origó ettől nem fog változni.
Azt soha ne felejtsd, az otp-be sok pénz vándoról a mol mindig szenved. Most a nagy banki eufória rántotta magával az otp árfolyamát is, de lessz ennek böjtje és ha egyéb ok nem húzza akkor majd vissza a molt, szépen fogunk emelkedni!
Hol látsz te Kelet -Európában olcsó, de kvalifikált munkaerőt ahol más feltételek is teljesülnek? Politikai biztonság/ kiszámíthatóság, EU tagság megléte , infrastruktúra kiépítettsége ( autópályák, vonathálózat )? Balkánon lehet találni még olcsóbb munkaerőt, de más befektetői feltétel nem teljesül.
Szerintem azon túl vannak, hogy tudják, hogy az elemzéseket kell felülteljesíteni, így erre vigyáznak, hogy az előrejelzések lejjebb legyenek. De hogy ez most hogy jön össze? Mely sorokon tudna olyan nagyot hozni a mol, hogy a tavalyi eredményét éves szinten túlszárnyalja 15-20%-al...mert ez a cél. A részvényesi érdek (lásd alapítványok etetése) most a pénztelen időkben felértékelődött...valahogy kihozzák...
Ez téves gondolat a jelenre. 10-20 éve még igaz volt, mára már nem olcsó a hazai munkaerő egy nyugati tőkésnek, ezért a kormány ázsiai gazdasági bevándorlókat telepít ,mert az ide települő cégek nem akarják a belföldi munkavállalók igényeit teljesíteni. Ebből a társadalom egy részének miként emelkedne az életszinvonala? A rengeteg adókedvezményért,meg kormány támogatások okán jönnek ide, de közben a magyar munkaerőt nem képviseli a kormány. Nemzetgazdasági hozzáadott értéke is erősen kérdőjeles. Belengetett egy milliós minimálbér pláne nem támogatja elvedet főleg akkor, ha 3-5 év míg gyártás elindulhat egy új beruházás esetén.
Milyen jó lesz még több minimálbéres, rabszolgatörvény árnyékában dolgozó segédmunkás! Csak már ehhez sem vagyunk elegen, így keleti segédmunkások kellenek. Szép jövő. Akár egy Novo Nordiskunk is lehetne, de ez így sokkal jobb lesz nekünk. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!
Értem, hogy mire gondolsz, de nem értek egyet. Mindenki protekcionista intézkedéseket fog hozni, és mindent meg fognak tenni, hogy a kapacitást ne vigyék el a cégek. Másrészt, 4 évről van szó, nagy cégek esetében nem is vagyok benne biztos, hogy ekkora befektetést, erőforrás átcsoportosítást megér.
Van egy gyárad nyugaton, ami termel 100 db-ot. Egy másik gyárad keleten szintén 100 db kapacitás. A 200 db kereslet lecsökken 150-re. Mit csinálsz? Kibővíted 50-nel a keleti gyárat. Ha majd visszaemelkedik, akkor további 50-nem bővítesz. Ez leegyszerűsített modell, a valóság cégenként más lesz.
Továbbra sem értem. A kereslet fog csökkenni. Kevesebbet fog exportálni mindenki. Ez nyilván költség csökkentésre ösztönöz mindenkit, de még inkább kapacitás szűkítésre. Honnan jön ide a kapacitás?
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.