Remélem ismered a kifejezést "ideig-órá8g" és most nem azzal akarod kiforgatni, amit írtam, hogy szó szerint néhány órás kilengéseket kérsz számon rajtam! :) Állandóan múltbeli adatokra hivatkozol. Látható, hogy ennyi kb. "belefér" a múltbeli mintába. Nem sok lehet azonban hátra, s akár már a fordulás kezdetét is láthatjuk. Másrészt én azt is látom, hogy az osztalékvágást követően felfelé indult az árfolyam. Azt meg mindenki tudja milyen manipulációkkal erőltették lefelé az árfolyamot. Az olajpiaci összeomlás elnapolva, sarcemelkedés kamu, barátságon egy percig sem állt le az olajszállítás. Sőt mindenkori rekord készletek vannak a MOL stratégiai tárolóiban. És az idei olajvásárlás mennyisége is rekord eddig.
"Statisztikailag el lehet térni ideig óráig a várható értéktől, de nem túl sokáig." Ehhez képest az utóbbi hetekben, hónapokban elég jól sikerült ettől eltérnie mégis. Jó lenne, ha valóban tartós tudna maradni az emelkedés, de engedd meg, h majd akkor örüljek, ha valóban stabilan 3k fölé megyünk és nem az lesz, h 1 hét múlva ugyan itt v. ez alatt a szint alatt leszünk ismét, mert akkor az nem emelkedés!
"csak azt mondom, h millió meg 1 oka lenne, amiért már rég el kellett volna indulnia felfelé" Én is ezt mondom, és éppen ezért várom fel. Statisztikailag el lehet térni ideig óráig a várható értéktől, de nem túl sokáig. A MOL várható értéke most valahol 2850 körül van az elmúlt évek adatai lapján, nem 2500 alatt. Mivel lefelé bőven alájött a 2850-nek, az is elvárható hogy felfelé korrekcióban bőven fölé fog lendülni! És ez nem csak statisztika alapján indokolt, hanem a funda is alátámasztja. :)
Nem keverem össze, de mikor ezt először bedobtad akkor is megkérdeztem, h a telkóval ellentétben a MOL miért nem emelkedéssel reagált? Akkor is írtam, h ha kiárazódik 1 v. több negatív dolog, v. csak csökken, akkor emelkedéssel kellett volna reagálnia, mégsem ez történt. Utána dobtad be az álhírt, de miután kiderültek azzal kapcsolatban is a részletek, újfent nem lőtt ki felfelé. Most jössz a jelentéssel, h majd attól fog menni, meg a horvát kártérítéstől, aztán lehet, h azoktól sem fog. Mindig kell vmi kapaszkodó, h miért kellene felfelé mennie, de ez a fránya részvény eddig csak nem akart arra menni, amerre te akartad. Vmiért büdös neki a 3k feletti légkör. Láthatod te magad is, h sorolod itt egymás után a különböző dolgokat, amik miatt felfelé kéne már mennie, de mégsem. Megismétlem, NEM AZT MONDOM, H NEM FOG FELFELÉ MENNI V. HOGY TOVÁBB ESIK, csak azt mondom, h millió meg 1 oka lenne, amiért már rég el kellett volna indulnia felfelé, de vmiért nem akar.
sarcok csökkenése, potenciál ellenére mégis csökkent - ez a negatív hangulatkeltés eredménye, ne keverd össze a cég teljesítményével! Hamarosan jön a Q3-as jelentés, a vezetőség is nyilatkozni fog a várható éves eredménnyel kapcsolatban. És mint már írtam pozitív bejelentés is jöhet bármikor. A horvát kártérítést megítélte a bíróság.
Nem vitatom. Erre azt írtam, hogy az nem akkor a vész (kockázat), erről a szintről. Felfelé nagyobb tér van jelenleg, szerintem. És az is kockázat (kimaradás, lemaradás), másik oldalról nézve, ha valaki a 2500-ra vár. Nem mondom, hogy a teljes összeget most kell bele tolni, de rész tételeket már itt is érdemes lehet! Anak aki el hiszi, hogy vissza fog menni 3k környékére, vagy akár fölé.
Nem tudom, mit hoz a jövő, ha tudnám, már milliárdos lennék. Félre értesz egyébként, mert egy szóval sem mondtam, h a továbbiakban is esni fog (lehet igen, lehet nem), mindösszesen arra próbáltam rávilágítani neked, h az említett időtávokat figyelembe véve a részvény értéke csökkent, annak ellenére, h amiket leírtál (sarcok csökkentése, potenciál stb.) emelkednie kellett volna, de mégsem tette.
Hagyjátok már Balint. Miért ne lehetne igaza abban, hogy emelkedést vár? Az összes blue ATH-n vagy annak közelében jár, csak a MOL van lemaradva. A MOL eredményei kiválóak, az olaj, gáz probléma hosszútávon megoldódni látszik, semmi nem indokolja a további esést. Ha fogadnom kellene én is az emelkedés mellett tenném le a voksomat. Meglátjuk ....
Valóban keveset tartózkodik szerencsére 2500 alatt, de 3k felett se sokat sajna. Valóban nincs nagy kockázat, de nagy emelkedéseket sem nagyon látunk. Kockázat nélkül valóban nem lehet szakítani, ez igaz, de a MOL-t ez a veszély nem nagyon fenyegeti. Stabil oszti részvény lett, átvette a telkó szerepét. Légyszi ne gyere már megint a szokásos érveddel, amikor már kifogysz mindenből, h elkezded máshoz hasonlítgatni a MOL-t! Senkit nem vigasztal, aki ebben ül, h más részvény hogy teljesít, ha ez szarul megy. Általad említett másik részvénnyel és nem csak azzal, hanem gyakorlatilag mindegyik másik blueval idén lehetett pénzt keresni, a MOL-lal NEM, mert veszített az értékéből év végéhez képest. Tudom most jön majd az osztalék, meg egyéb kifogások, lefutottad már ezeket a köröket. És nekem mondod, h egyoldalú, amit írok? Csak magam tudom ismételni havi, 6havi, éves, mind, mind csökken és ezt hiába is magyarázod más részvényekkel, h azok milyenek.
Fordítsunk kicsit rajta. Stabilan 2500 felett van már jó ideje, ez igaz. Ahogy az is igaz, h ugyan olyan stabilan van 3k alatt is, a 4500-at meg hagyjuk is inkább! A lényeg, amit Kvazir is írt, h neked teljesen mind1 milyen szintről nézzük, egy irány van csak, 3k felett, de az árfolyamon ezt sajna nem láttuk már hónapok óta.
Az elmúlt 4 évből az látszik (2020-at kivéve), hogy 2500 alatt már csak rövid ideig tartózkodik, ha le is szúrna oda. Tehát a múltból az látszik, nincs nagy kockázat a jelenlegi szinten vett rv.-ben. A MOL nem ment vissza a 2020-as mélypontra 2021 óta 1x sem. :) Van azonban olyan rv. a BÉT-en, ami a múlt beli értékeltségeihez képest relatíve magasan van, és tud nagyokat zuhanni. Sokan is ülnek benne, szerintem az az igazán nagy kockázat, ha már kockázatot nézünk.
Egyoldalú lenne? Én a számok tükrében írtam, amiket írtam. Akár havi, akár 6havi, akár éves számokat nézünk az árf. tekintetében, mind mínusz. Ez nem az én hibám. Vagy szted igen? Netán úgy látod valótlant írtam azzal, h bmilyen időtávot nézünk is, csökkenést látunk? Aki ezen szinteken vesz valóban szép hozamot érhet el, ha 3k fölé megyünk. (már, ha megyünk) De mi a garancia rá, mennyi idő múlva és meddig? Netán megint csak oszti környékén és vágás után megint jönnek az év nagy részére megint ezek a szintek? Egyikre sincs semmilyen garancia. Lehet, h holnap kilő és meg sem áll az általad említett 4500, de az is lehet, h tovább zúgunk. Ami biztos, a múlt. Abból pedig az látható, amit az előbb írtam, még ha neked nem is tetszik.
Azért az is nagyon egyoldalú érvelés, amit Te írsz. Ilyen alapon az is bőven kijelenthető, hogy stabilan 2500 Ft felett az árfolyam. Magyarul, aki itt vesz, az kis negatív kockázat mellet, magas hozamot szerezhet a 3K feletti szintek újra elérésekor, vagy annak meghaladásakor. :)
Írhatod igen, de azért van némi különbség aközött, h évente néhány alkalommal (rendszerint oszti környékén) felnéz 3k körülre, de az év nagy részében bőven alatta van, meg aközött, ha egy szintet stabilan tart. Na már most, sajna a MOL nem tudja stabilan tartani a 3k feletti szinteket, bmennyire is szeretnénk. Az ilyen mehetett volna 4500-ig írásokra én mindig azt szoktam mondani, h nagyanyámnak is lehetett volna farka és mindjárt ő lett volna a nagyapám, de nem így lett. Abban tökéletesen egyet értünk, h mindenki azt hisz, amit akar és abban, amiben akar. Hihetsz te is az emelkedésben a végtelenségig, csak sajna nem ez látszódik már egy jó ideje, bhogy is magyarázod és bmennyire is kapálózol ellene, a számok nem hazudnak. Hogy nekem pl. miért van MOL-om? Kifejtettem már neked párszor, nem írnám le sokadjára is, ha nem haragszol. Elfogadom, h számodra unalmas, amit írok és számodra ez vergődés, de akkor kérlek azt is fogadd el, h sokunknak a te felfelé vergődésed (ha már ezt a szót használtad te is) is ilyen, remélem te sem haragszol meg ;) Egyébként nyugi, nem fogok rád megharagudni ezért, bár nem én voltam kettőnk közül, aki sokáig ignorálta a másik írásaira, hanem te.
Írhatom erre én is bőven, minden évben ment itt a topicban a negatív duma, hogy nem lesz ez 3K, meg hogy hova fog esni! :) Egyébként a MOL teljesítménye alapján mehetett volna 4500-ig is! Sőt, kb. most is az volna a reális árfolyam. Szokásos értékelési paraméterek alapján. Senki nem ültet be senkit. Mindenki azt hisz, abban hisz, amit akar. Azt azonban nem értem, hogy neked miért van MOL-od, ha ennyire nem hiszel az emelkedésben. Szerintem az a racionális, hogy aki hisz benne, hogy többet ér, az megveszi. Aki nem hisz ebben, vagy csökkenést vár, az nem veszi, elkerüli. Kicsit uncsi már a vergődésed, már ne haragudj! :)
A poziban lévő befektető lekicsinyinli azokat a híreket, elemzéseket stb, amik a befektetése ellen mennek. Viszont felnagyítja azokat, amiktől nőhet a számlaegyenlege. Tudattalanul így dolgozik az elme. Viszont nálad ez már szinte fanatizmus, MOL iránti fundamentalizmus. Saját bevallásod szerint folyamatosan vásárolsz, de nem tud az árfolyam olyan alacsony lenni, hogy ne keress rajta és ne mindig kitörés előtt álljon. Senki nincs, aki az OTP-ét mindig sötétnek, a MOL-t pedig szupernek látja, csak Te. Csak hát a tények...
Jó. Tételezzük fel, h a JÖVŐBEN valóban ki fog árazódni. De akkor mi a helyzet az eddig eltelt idővel? Eddig is folyamatosan az ment, h innen már felfelé megy majd, nem lesz már 3k alatt stb., aztán vhogy mégis ellenkező irányban vagyunk. Ha a beárazódott dolgokról kiderül, h nem valós, akkor miért esünk mégis? Érzed azért te is az ellentmondást ebben remélem! Azt írod az előbb, h a sarcok csökkentek. Csökkent a telkónál is és utána rögtön megindult, és látjuk, h milyen évet produkált annak hatására. Akkor nem az lett volna a minimális elvárás, h ha itt is csökkennek a negatív dolgok akkor ha emelkedni nem is (bár azért elég irracionális, ha ezek után sem emelkedik) de legalább ne essen az év folyamán? Egyik kolléga egyébként arra próbált volna rávilágítani neked, h akinek nem 2k körülről van részvénye, mint neked, hanem jelenlegi szintek fölöttről, annak azért annyira nem volt jó az elmúlt éve veled ellentétben. Te, akinek régről és mélyebbről van nem kevés részvénye, könnyen beszélsz felfelé, mert csekély eséllyel fordulsz mínuszba, azokkal ellentétben, akiket "sikerült beültetni" mondjuk 2800-2900 körül, reményt keltve bennük, h 3k fölé megy és ott is marad.
Értem. És az árfolyam pedig esett 1 év alatt mindezek ellenére/mellett cirka 4%-ot, fél év alatt meg ugye 10-et. Akkor milyen kiárazódásról is beszélünk? Lehet én vagyok fogalom zavaros, de ha vmi kiárazódik, attól elvileg jobbnak kéne lennie. Tőzsdén, ha a negatív dolgok kiárazódnak, akkor emelkedni kéne, de itt vhogy nem ezt látjuk évek óta. Felmegy oszti környékén 3k-ig, majd utána vissza és újra akkor van 3k körül, mikor már a kövi osztira készülnek. Akkor mégsem árazódik ki v. akkor most mi van? "Nem ez a kép van a befektetők elé rakva, abban egyetértek. A valóság azonban jelenleg az, amit írtam." Lehet, h az a valóság, amit te írsz, viszont az általad említett befektetők vhogy csak nem akarják elhinni neked, meg másnak sem, h annyira faszányosan mennek itt a dolgok.
Tavaly 2,8%-os volt a különadó, idén ez 1% Csökkentették a bányajáradékot. Enyhítés történt a spread elvonásban is, még tavaly 2. félévben. Aztán ahhoz képest, jött egy kis szigorítás. De összességében a spread-ből is több folyik be idén a MOL-nak. Tavalyhoz képest idén alacsonyabbak a terhek, EBITDA-ban tudja hozni a MOL min. a tavalyi évet, ezt állítom. Azt, hogy ebből mi lesz, azt majd meglátjuk. Nem ez a kép van a befektetők elé rakva, abban egyetértek. A valóság azonban jelenleg az, amit írtam.
2023-ra kifizettém már az osztalékot idén májusban. 250 Ft-ot. Ha a 2024-es évre értetted, csak elírtad, akkor én min. 250 Ft-ot várok Az osztalék az eredménytől függ elsősorban. Jelenleg az szerintem kijelenthető, alacsony kockázat mellett, hogy a MOL hozni tudja a tavalyi eredményeket 2024-ben is.
Egy dolog a potenciál az emelkedésre és egy másik a tényleges emelkedés. Sztem abban meg lehet egyezni (nem nagyon fogja senki vitatni) hogy valóban lenne potenciál a MOL-ban. Ennek ellenére mégis az látható, amit már többször többen is írtak, h vmi "rejtélyes" oknál fogva mégsem nagyon tud megmaradni huzamosabb ideig 3k felett. Ahogy pár hsz előttem is írták itt azért a kormány keze vastagon benne van a dolgok alakulásában. Ennek ellenére te mégis azt mondod, h a jelenlegi sarcok már kifelé árazódnak. Hát komám irigylem az optimizmusodat. Nem várok választ, tudom, h nekem úgysem válaszolsz, ahogy sosem, így elég, ha csak megnyomod a szokásos mínuszt.
Ráadásul jelenleg a MOL-ban van a legnagyobb hozamlehetőség a BÉT-en, pont azért mert szét van verve az árfolyam. Kockázat meg az összes BÉT papírban van, csak a beárazódásban van különbség, ami viszont változhat! Itt ennek már inkább kiárazódás kockázata van, annak aki lemarad!
2015. év óta rendeleti kormányzás van hazánkban migráns,covid, háborús és energia vészhelyzet, paralment ellenörző felügyeleti státuszát is kiiktava, nem elég a kétharmad!!! Orbán azt csinál és akkor amikor kedve tartja, ezt valaki demokráciának hívja azzal nincs miről beszélgetni. Nos nagy részben ezért nincs érdemi forgalom a részvényekben. Vezér korábbi felhívása: " merjünk nagyot álmodni", magának megcsinálta kétharmados felhatalmazással. Választásoknak súlya van, talán most megtanulja a társadalom .
Én nem kábítok senkit, hozamot értem el a MOL-on az elmúlt 4 évben, nem is keveset. Te csak mínuszokat írsz, nem csak most, hanem vissza lehet nézni, mindig. Akkor ki kábít? :)
kicsit elbeszélünk: miért gondolod, hogy a jelenlegi hatalmi/kormányzati vezetés mellett érdemi befektetések jelennének meg Mol, OTP stb. részvényekben pl. Frankfurtban? Akkor amikor a Spanyol kormány elutasítja Hernádi / Ganz M. vételi ajánlatát, akkor amikor az OTP nagy hírrer bejelentett balti terjeszkedéséről semmit nem hallani ill. csak azt, hogy a balti államok nem akarnak Magyar befektetőt stb. nem látom a realitását azon túl, értem én, hogy a forró tőke keresi a profitot, de hol van itt tőzsdefelügyelet, befektetési védelem, kiszámítható piac ???? Éjjel hoznak rendeletet és megadóztatják az extra profitnak vélt nem létező profitot is. Átlagban nem látok benne rációt, emelkedést pláne nem, ismétlem átlagban! Nagyobb napi játékok lehetnek benne, de a kicsik ezt nem tudják lekövetni csak sokkal kisebb profittal és nagyobb veszteségekkel, stoppal együtt is. Más kormányzati felfogás mellett viszont van alternatívája a külföldi bevezetéseknek. Erről egyelőre csak álmodhatunk. Voltak nagyon szép Bét napok a múltban, magas napi forgalmakkal, ebbe az irányba kellene fordulni. Jönne ide EU és USA tőke bőven, főleg alacsonyan árazott részvényekbe, de a külpolitika, belföldi gazdaságpolitika mindent szétver.
4 évre visszanézve, csak napokat volt az árfolyam 3000 fölött. Milyen fordulatról beszélsz? Illetve, évek óta várod ezt a fordulatot. Lassan beláthatnád már, eleget kábítottad az embereket.
Én külföldi befektetőkre nem nagyon számítok rövid távon. De ez nem csak a MOL-ra igaz, tegyük azért hozzá. Nagyon belterjessé vált a BÉT. Most van egy kialakult státusz, amiből nem akar mozdulni a tőke. Ebben a MOL jelenleg alacsony befektetői érdeklődés mellett forog. Tegyük hozzá, hogy a hírek és a PR mindent ellene mozgatott. Ez meg tud azért változni, akár néhány héten belül. És most szándékosan csak a MOL-nál maradok, pedig nagyon is egyben kell a BÉT-et nézni szerintem. A MOL-nál be lettek lengetve negatív fejlemények, ami alapján romlik a nyereségesség, akár az osztalék is drasztikusan csökkenhet. Én ezzel nem értek egyet, többször megírtam a véleményem. Az első félév jó lett, 20%-al van a tavalyi H1 felett. A Q3 hamarosan jön, az tisztább képet hozhat. Továbbra is várjuk a horvát kártérítést, ami pozitív kockázat, mert most egészen biztos, hogy nincs az árfolyamba árazva. A napokban is megjelent még hír az olajosok romló kilátásairól, ez most változni látszik. Jövőre lényegesen csökken az állampapírok hozama. MOL képes 8-10 % osztalékot fizetni, én ebben továbbra is hiszek. Ebben most alacsony az általános bizalom, de hétről-hétre közeledünk hozzá, hogy ez bármikor fordulatot vehet.
Azért írtam, hogy az “egyik” legnagyobb ellensége. Szerintem nagyságrendekkel nagyobb összegek mozognának benne ha nem kellene a HUF mellett elköteleződnie annak aki azon a tőzsdén akar MOL és OTP papírt tartani ahol elsődlegesen jegyzik. Ha már a shorttól tartunk akkor annyit mondok, hogy a nagyobb likviditás mellett nehezebb lenne párezer certi miatt szétverni az árfolyamot. Csányi és Hernádi szerintem kizárólag politikai okokból nem viszi el a papírt, a BÉT megléte ugyanis presztízskérdés és ezen cégek nélkül kb értelmetlen lenne fenntartani (most is az).
Nem BÉT hanem a kormány a legnagyobb ellensége a blue részvényeknek!!! Vihetik bárhová, egy autokrata vezetésű kormányzást nem torerálnak a befektetők, nincs kiszámítható gazdaságpolitika, folyamatosak az adózási és árstoppos beavatkozásaok, nincs piaci mechanizmus!!! Frankfurtban nem ezt látják szerinted? Esetleg nagyobb tételben shortolják meg a papírokat? Tudom van forró tőke, jobb,ha nem játszadoznak e kis ország 3-4 nagy vállalatainak részvényeivel! Csányi és Hernádi nem véletlenül nem akarják cégeiket kitenni támadásoknak. Megoldás tőzsde barát kormányzati politika!!! Volt rá példa sokkal nagyobb napi forgalmakkal.Megtalálna minket a tőke nagyon gyorsan, ha nem Orosz és Kína barát politikát folytatna a kormány.
Nincs külföldi befektető akit rá lehetne venni, hogy ilyen környezetben Magyar papírba fektessen. MOL viszonylatában most a legjobb példa az OMV. Hasonlóan nézett ki, mint a MOL, talán még jobban el is verték. Technikailag is hasonlóan gyenge, csak nincs benne akkora politikai és deviza kockázat. A tegnapi döntés után abban van vételi erő, a MOL-ban nincs. Igazából a BÉT az egyik legnagyobb ellensége a hazai blue papíroknak. Az egészet be kéne szántani és átvinni a frankfurti tőzsdére a papírokat. Ott van likviditás.
Ez az, h az egész BÉT nem úgy reagált, ahogy várható lett volna. Pont ezért is írtam, h a kinti mai hangulat és a tegnapi döntés is támogatná az emelkedést, erre forgalom 0 és esünk. Az OTP-ben is úgy várták/vártuk a döntést, mint a messiást, h majd attól fog emelkedni, erre áll minden a BÉT-en, mint az a bizonyos a lagziban, csak éppen nem emelkedik szinte semmi semmit.
Viszont látványosan elszakadt pl az OMV-től, ami a várakozásoknak megfelelően felpattant. A tegnapi FED döntésnek támogatnia kellett volna az árfolyamot, de a MOL sajnos nem úgy reagált.
Kellene, csak sajna nem ezt látjuk. Ne érts(etek) félre nem a pesszimizmus beszél belőlem, csak hát tényleg az látszik, ha reálisan nézem a dolgokat, h van 1 nap nagyobb emelkedés, aztán meg vissza a startvonalra.
És így, h most már van ellenvélemény, jobb lesz nekünk? Akkor most már felfelé fogunk emiatt menni? Csak azért kérdem, mert egyelőre az látszik, h ismét inkább közelítünk a 2600 felé, mint a 2700-hoz. Nem örülök, h megint délnek vettük az irányt, de azt az optimizmust sem látom, ami miatt stabilan megindulna felfelé. Legalábbis nem ez tükröződik a chartról, ha ránézek. Az egész BÉT egy egymerő érdektelenség az utóbbi időben. Vannak napok, mikor 1-1 részvény jobban megindul, de többségében posvány a napok többsége. Ma is pl. 50 millás forgalom 1,5 óra alatt...még viccnek is rossz.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.