Szerintem a lakosság kifogyott a likvid befektethető vagyonból. Nyilván nem nullára,de akinek sok szabad pénze volt,az már beszippantásra került az elmúlt évben.
"DKJ-et simán manipulálták törvényhozással" Szerintem a java plusz likviditást bevonták,ennek voltak köszönhetőek a 6% alatti hozamok, de a gazdaságban fogy a likviditás, ha beindítják a magasnyomású gazdaságot,akkor a reálgazdasági beruházások fogják feszívni a maradékot. Persze szvsz.
DKJ aukciós hozamot sokkal könnyebben manipulálnak, mint inflációt. Eurostat is van a világon, inflációnál túl nagyot nem alkothatnak... DKJ-et simán manipulálták törvényhozással, miszerint köteleztek alapokat X százaléknyi DKJ tartásra, stb. Mesterségesen felhúzták a keresletet, amivel lenyomták a hozamot.
Számomra a rövidebb a beláthatóbb és a dkj hozamok így vagy úgy,de mégiscsak a piacon alakulnak ki kereslet kínálat függvényében,nem pedig egy hivatal állapítja meg azokat. A magasnyomású gazdaság újra élesztésével pedig növekvő igény lesz a finanszírozásra.
Amit még tudunk, h Virág Barni a legutóbbi kamatdöntésen mondta, h 100 bp-s csökkentés is terítéken volt. Nyárra akár 6%os alapkamatig is eljuthatunk, de vajon csökkentik-e egészen odáig? :D
Szia Noobleman, a BUBOR-osra nem mondanék semmit, mert nem tudom h az alapkamat befolyásolja-e direktben teljesen, vagy a kormány egyéb kreatív machinációi is, mint a kamatplafon, szécsényi hitel. Sztem közel lesz a fixmáp és a bmáp, de a bmápban talán nagyobb a potenciál, ha beütne a sz@r, ha meg javul a környezet, akkor sem gondolom, h a DKJ hozamok bemennénekm mondjuk 4% alá. 5,5% fölötti, 3 éves átlagos DKJ hozamnál lesz jobb a bmáp, ez tiszta. Így lesz-e? Sztem inkább igen, mint nem. Mekkora lesz a különbözet az MNB/FED/ECB kamatlába között? Mennyi pénzt forgatnak vissza a PMÁP idei kamatfizetésekor állampapírokba? És jövőre? És mennyit váltanak vissza? Minél magasabb marad az infla, annál kevesebb pénz fog kiugrani pmápból, ez tiszta. Ezek mind hatni fognak a papírok (DKJ) hozamaira is. Nemzetközi környezet... Tajvan: jönnek hírek a kínai hadsereg rossz állapotáról, rendszerszintű korrupcióról, úgyh az talán még nem gyullad be. Cserébe lehet h kína-párti vezetést választanak meg a tajvaniak. Eszkalálódik-e a gázai konfliktus, belép-e Irán? Ha igen, akkor a perzsa-öböli kereskedepem eszélybe kerülnek, ahol a világ olajellátásának 30(?)%a megy át. USA, elnökvalasztás...most jött 1 adat, h alulmérték usa-ban a munkanélküliséget - ki tudja milyen meglepetéseket tartogat a világ még a tarsolyban? De ha hosszú távú, lusta befektetői szemmel nézek az egészre, vákuumbn, akkor a 7%os fix,kiszámítható hozam korrekt deal. Talán a megoldás, h ez is, az is,50% fixmáp, 50% bmáp. :)
Köszönöm. Bemegyek akkor, hátha. De tuttti nem véletlen csinálták. Így legalább még lesz egy kis tranzakciós költség az egyik bankszámláról a másikra történő utalásnak.
Magyar Állampapír tulajok