Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
már mindegyikre rá van terhelve régóta akérdés hogyha egyzser felszámolódik a helyzet, a markukat jogosan tartók mindegyikébe jut a pénzecske a higgadt és rutinos közösképviselő szerint csak idő kérdése (kb 10 év) és rend lesz, a bajbajutottak általában az én korosztályom vagy csak éppenhogy fiatalabbak
talán annyi hatása van, hogy közismert a helyzete a városban, és saját otthon célra nem hallottam vételről az elmúlt 3 évben befektető meg leggyakrabban nem helybeli, ha rutinos tesz rá, a bérlő szintúgy így amikor eladóvá vélik, a kategóriája alja közelében kel el, ezért a bérleti hozama jobb
az egyik 9 emeletes szintenként 5 lakásos panelemben 12 lakás feneklett meg devizahitel okán, és több mint 10 éve nem fizetnek közös költséget semmi nincs, az élet megy tovább, kb 400 forinttal magasabb a közös költség mint ahol átlagos viszonyok vannak ettől függetlenül tavaly 5 lakást vette meg befektető a házban, úgy ahogy felújította és bérbe vannak adva sem az eladási árakra sem a bérleti díjakra sincs hatása még 10 év és talán rendbejön az épület ilyen tekintetben, talán megérem
az első 53 nm-es panelemet azért vettem 2008-ban mert másra nem volt pénzem (beugróm a hitelhez) az utolsó kettőt meg azért mert nem volt jobb ötletem 2019-ben a következőt már úgy fogom venni hogy elég jól tudom is hogy mit csinálok (szerencsés esetben még idén, normál ütemben jövőre)
Meglepően sok hasonlóság van az üzleti modellban. Olcsó és egyszerű repülés vs olcsó és egyszerű lakhatás. Az iparágon belül jó jövedelmezőség, a lakáskiadáson belül jó jövedelmezőség.
a teljes rezsije 25-30 között van internet nélkül (fűtés gáz víz csatorna vízmelegítés villany kktség) havi 33000-ről könnyű kikalkulálni mi mindenhez kevés
akkor nyugodtan hívhatom a panelkáimat Ryanair I.és Ryainair II-nek, mostantól és még nyugodtabb lehetek, bár eddig sem láttam az okot a nyugtalanságra miattuk
Kösz,értem akkor 9000-10 ezer ft havonta.- Egy egyedül havi 33-ezer ft rokkantságiból élő ezt nem tudja kifizetni... Max lakásfenntartási támogatásssalaz Önkormányzattól.
Pont tegnap délben tettem be a Korda esetet én is-#189080- írás.- 2022 év elején 780 millió ft -értárulták, most meg 1.2 milliárd? Ez olyan lokáció,ahol álandó az áremelkedés?
vidéki 35 nm másfélszobás panel 9000 plusz mínusz néhány száz forint liftesben 4 emeletes lift nélküliben kb 1500-2000-el kevesebb (az enyémek esetén nulla dt és nulla dillér az idei emelkedés) a cikk belül és az élet nem egészen az mint amit szó szerint a cím jelent
ezmiez? "A Ryanair nem látja a recesszió jeleit – mondta Michael O’Leary
vezérigazgató, rámutatva a januári rekordfoglalásokra és a brit kereslet
élénkülésére. O’Leary megjegyezte, hogy a Ryanair, amely az utasok
száma alapján Európa legnagyobb légitársasága, az elmúlt hétvégén több
mint 2 millió foglalást vett fel, ami rekordot jelent".
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link