Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az elvvel egyetértek. A megvalósítás hogyan menne? A házbizalmi, vagy az államhivatalnok dönt? Házbizalmi idióta, államhivatalnokmeg drága. Kulcs Postákat zárnak be mert nem futja. Pedig igény, az vóóna rá, Hofi szavaival. Bocs, haggyáá, máá. 1990-ben 17 éves voltam, pont nem tudtam szavazni. De pont az ilyen fasságok nem tetszettek. Nincs pénz semmire. 1989. Kivétel van a propaganda, de az olcsó relative. Beálltunk mint a szög.
Bezony. Nekem ami lejár viszonylag magas kamatú államkötény az megy valutába. Borzasztó konzervatív, de az idők szavát értő (nek gondoló) vagyok. Most így látom, átléptük a Rubicont, ideje fedezékbe menni.
szja leírás mellett valami felújítás, állomány megőrzés is szóba jöhetne. na nem valami új konyhabútor meg medence, hanem mondjuk szigetelés. így eldöntheti, hogy karbantartja-e az ingatlant, vagy befizeti a közösbe. terelni kell a népet, mint a birkákat, különben nem foglalkoznak ezzel.
Egyre jobban gabalyodnak bele a gombolyagba, ez aggasztó. Ahogy kuszálódik össze a helyzet, egyre eszementebb intézkedéseket fognak hozni, nehogy a 2,5 millió "káposztafej" észrevegye, hogy itten valami éppenséggel nagyon nem stimmel. Amiket ma még elképzelhetetlennek tartunk...
Lehetne vmi szolid ingatlanadó, mondjuk 100 Ft/nm/hó, SZJA-ból és csak és kizárólag SZJA-ból leírható. Nemzet veje, lába, nem fizet annyi szja-t, hogy elbírja. Kivétel nincs. Általános, egál. 2 év a bevezetésre. Nyuggerek kihúztok a belből, fiatalok be. Nekem OK. Remélem akkor az ÁFA 20% lesz, megfizetik az orvosokat, tanárokat, egy működő társadalmat kapunk.
Szerinted kreatív jogalkotással mennyit lehet lopni a bérlakáspiacon? Ha egyszer valaki kiszámolja a karmelitában, akkor beindul majd a bérlakásépítési láz.
bérlakás jut elsőre eszembe, de nem igazán vagyok otthon törvényalkotásban. a szar dolgokban egyet értünk, de azt helyre hozni évtizedek kemény munkája lenne (eü, oktatás, stb.)
Az aggyunk pénzt a párnak, nem jött be. Minimum annyival nőtek az árak, ráadásul nincs szelekció érdemes, -e vagy sem. Pulzushitel, kézigránát, nem adjuk játszó gyermek kezébe, mert elmúködik és tragédia.
Megoldási javaslat? Az okozatot kevered az okkal. Szar monetáris politika, szar gazdasági politikával. Nem magyar specifikum. Fel kell gyorsítani az ingatlanok forgási sebességét, illetve és főleg egy az én eszem szerint egy átlag párnak legkésőbb harminc éves koráig stabil, kiszámítható lakás kell. Támogatom, egyetértek.
Van olyan ingatlanom vidéken, amit egy rossz pillanatomban vettem anno 2 M Ft-ért, 15 éve. Most érhet 6-ot. Ha adóztatának azt mondanám 1 M Ft az értéke. Ha ennyiért elviszik akkor is. A faluban mindenki ezt mondaná. Tucat sztori, ha nem vet rá szemet prominens ember, elcsúszik. Ha prominens ember vet rá szemet és pl. pont ott lakom akkor meg küzdjön meg a haragommal. Szaktopikon végigjátszottuk ezt. Tényleg nem megy értelmesen. Persze attól még be lehet vezetni, lásd ársapák. Ami miatt nyugodt vagyok ennél a csak a mának élő kormánynál is, hogy bármilyen ingatlanadó zömében a nyugdíjasokat sújtaná (igen, pontos J, tanulja meg mindenki, nem a súly szóból ered) ergo feledős.
Kár volt bezárni a lipótmezőt 2007-ben. Azóta nincs hova bezárni ezeket. Ott tombolnak a belvárosban, a legveszélyesebbek egészen a várba is bejutottak.
Ez egy jólhangzó lózung..Nincs mit adóztatni. Az átlag magyar összvagyona ingtlannal vmi 25 M Ft. Akit meg adóztani akarnál ők hozzák a szabályokat+ rugalmasak, van eszük, pénzük amennyire lehet kikerülik. Többe kerül a leves mint a hús. Tudom nehéz belátni mi Budapesten mikor millirdos kecók épülnek, de érdemes messzebbről és általánosságban nézni. Helyi építményadó már most is van, de nem minden kerületben. Volt már szó erről is.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link