Topikgazda: oszlopos 2004. 09. 16. 13:59

Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?  

Ugrás a cikkhez
A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Láma
Láma 2014. 07. 01. 10:32
Előzmény: #3058  zeli39
A magyar állam teste
link
Láma
Láma 2014. 07. 01. 09:57
Előzmény: #3058  zeli39
Ma? Biztos ez?
zeli39 2014. 07. 01. 09:51
Nagyon be van halva ez a fórum ebben a hónapban pedig úgy tudom ma van a perlekedés következő állomása ,,,,,
banyaiz 2014. 06. 09. 23:33
Előzmény: #3054  Törölt felhasználó
A minimum az lett volna, hogy összegszerűen, és sorszámmal nyilvántartják mi az amit kiadtak és mi az ami ebből bevonásra került.

Akkor egy egyszerű kivonással megmondható az összeg.

Na ez az ami nem jött össze. :)

Ezt a 4 mrd-ot vsz onnan lehet tudni, hogy ez van Kelernél nyilvántartva értékpapír szlan.

De ha azt megkérdeznénk, hogy ugyanmár milyen sorszámok vannak még forgalomban lenne fejvakarás.

Ez most részletkérdés már, de korábban könnyen el tudom képzelni voltak ezzel visszaélések.
Törölt felhasználó 2014. 06. 07. 18:07
Előzmény: #3055  Láma
En is hiszem, a spekulansra szukseg van. Nagyon hasznos szereplo, likviditast biztosit, nelkule a tozsde nem is letezhetne.
Viszont, politikus kevesebb kellene, nemelyike rendkivul karos mindannyiunkra.
A jegyekbol nehany nagy hasznot huzott.
Ok a biztosra mennek, a spekulans feje folott meg ott a kard.
Láma
Láma 2014. 06. 06. 22:22
Előzmény: #3054  Törölt felhasználó
Az a baj, hogy a spekuláció negatív jelentést vett fel.
Pedig a tőzsdei befektetők - a spekulánsok -, a likviditást biztosították a jegynek, két állami csere-ajánlat között.
Ma ez éppen azért veszítette el jelentőségét, mert nyolc éve semmilyen lehetőség nincs a felhasználásra és a kilátások is bizonytalanok
Törölt felhasználó 2014. 06. 06. 18:51
Előzmény: #3053  banyaiz
Spekulacio ide, spekulacio oda, ezt az adosaglevelet is ugy kellene rendezni, ahogyan a lejart, bevont, de meg beváltható forintbankjegyeket. Orokolsz, takaritasz, pakolsz, talalsz bevont bankjegyet, besetalsz az MNB penztaraba es bevaltod mai fogalonmban levo cimletu peldanyra. Ott, kifizetes elott alaposan megvizsgaljak, hogy nem hamis-e, majd kifizetik neverteken. Kesz, ennyi, ezzel be is vontak precizen, hitelesen. Ez lenne a normalis, az elegans. Nem azert irom ezt, mert erdekelt vagyok. Miert kell ezt az ugyet harminc evig huzni? Es kozben kialakulnak ezek a pletykak, amiknek ki tudja van-e alapja es kozben meg nem is tudjuk mennyi is az annyi. Normalis ez igy? Szerencsetlen karpotoltak....:(
Szanalom.
Szegyen.
banyaiz 2014. 06. 06. 13:16
Előzmény: #3050  Láma
Egyébként az én tudomásom szerint olyan nyilvántartás nincs ahol sorszámok alapján lenne vezetve, hogy kiadtak ilyen és ilyen számon ekkor és ekkor, és azt a sorszámot bevonták ekkor és ekkor.

Értékpapírszlakon lévő mennyiség a 4 mrd akkor ezen kívül ki tudja még hol kallódik ki tudja mennyi db.

Precíz eljárás.
banyaiz 2014. 06. 06. 13:08
Jellemző erre az egész kárpótlási folyamatra, és magára erre az öszvér összetákolt kárpótlási jegyre is ez a történet.

Mennyi is az annyi, ki tudja. :) Igaz , hogy államadósságot testesít meg de ilyen részletkérdésekkel foglalkozzon az állam ugyanmár. :)
banyaiz 2014. 06. 06. 13:06
Egy időben elég sok cikk volt róla, hogy semmilyen állami hivatal nem követte le a bevont jegyeket.

Döbbenet ha ez tényleg így volt.

Ilyen pletykák voltak, hogy bizonyos mennyiség amiket már bevontak újra forgalomba kerültek és még egyszer felhasználták stb. :)

Aztán egyszer csak előálltak ezzel a 4 mrd-al lehet, hogy ez az értékpapírszlakon nyilvántartott összeg.
Láma
Láma 2014. 06. 06. 12:58
Előzmény: #3049  Láma
azt lenne jó tudni, hogy az össz mennyiségből mennyi van értékpapírszámlán, mert vélhetően ez a mennyiség a tulajdonosok részéről számon tartott igény

talán a KELER meg tudná mondani
Láma
Láma 2014. 06. 06. 12:56
Előzmény: #3048  banyaiz
Sokan, sok mindent vitatnak kpj ügyben, de ezt évek óta senki nem cáfolja.
2010-ben ezzel az adattal szerepelt a kormány átadás-átvételi jegyzőkönyvében

másrészt: jó néhány jegy-tulajdonos már nem foglalkozik vele, ezért egy esetleges beváltás/jegycsere/ bármi során nem jelentkezne az összes igény
szvsz
banyaiz 2014. 06. 06. 12:20
Előzmény: #3047  Láma
Ha elfogadjuk valós adatnak a 4 mrd-os névértéket.

Nem vagyok meggyőzve róla , hogy ez valóban tényszám. :)

Az összeg jelképes. Ezért sem igazán értem miért nem erőltetik a rendezést.

Láma
Láma 2014. 06. 03. 16:10
Előzmény: #3046  banyaiz
A reklám-adóról mondja az MNO:

"Kilencmilliárd forint. A költségvetés szempontjából ez szimbolikus összeg. A kérdés csak az, hogy ez a szimbólum pontosan minek a szimbóluma."

Akkor a kpj-ügyet szimbolikus összeg/2 kiadással lehetne rendezni

csak szólok :-)
banyaiz 2014. 05. 19. 11:51
Előzmény: #3043  watson
Szerintem azért nehéz a jogkövetkezményeket levezetni mert egyáltalán az is kérdés milyen jogviszony van annyira összetákolt dolog ez a kárpót jegy.

Mert ha kötelmi jogviszony megáll akkor egyszerűsödik a téma.

De hát bármilyen jogviszony is legyen attól még a kárpót törvényt be kellene tartani és a be nem tartásának kellene legyen jogkövetkezménye. Gondolom én egyszerű eszemmel.

banyaiz 2014. 05. 19. 11:45
Előzmény: #3042  Janku
Gyorsabb lenne e azt nem tudom, elnézve az AB-s történéseket is. Akkor foglalkoznak valamivel kis túlzással mikor kedvük van és addig amíg kedvük van aztán egy nesze semmi szöveget nyomnak a végén sokszor a kényes témákban.

De ártani nem ártana megfuttatni ott is.

Csak mit vizsgáljanak alkotmányossági szempontból? Egyszerűen azt, hogy alkotmányos e a joggyakorlat a kárpótlási jegyek felhasználásának ügyében? Illetve fel nem használhatóság ügyében? :)
watson
watson 2014. 05. 19. 11:12
Előzmény: #3042  Janku
Kezd el összerakni, segítek! mrwatson@freemail.hu
watson
watson 2014. 05. 19. 11:11
Előzmény: #3039  Törölt felhasználó
Nem az összeget nehéz előadni, hanem a jogkövetkezmények összefűzését magyarázni.

Értékpapír jog - kötelmi jog- szerződéses szabályok alkalmazása, elállási szabályok alkalmazása, értelmezése.

Amúgy logikus, csak nem vagyok gyakorlott jogász :)
Janku 2014. 05. 19. 07:11
Előzmény: #3041  banyaiz
Tegnap beszeltem egy ugyved ismerossel, neki meg nem volt kp jegyes ugye, szerinte ez az egy van jelenleg.
O azt mondta , hogy lehet erdemes lenne beadni egy tanulmanyt az alkotmanybirosagnak, toluk hamarabb jonne allasfoglalas mint a birosagtol.
banyaiz 2014. 05. 19. 00:18
Előzmény: #3039  Törölt felhasználó
Ha már per (nem jönnek a pol megoldással) akkor vsz oda kellene eljutni, hogy a bíróság megállapítsa az állam nem tartotta a kárpótlási törvényt és ezzel a jegy tulajoknak kárt okozott és okoz jelenleg is.

Aztán, hogy ezt milyen jogviszony kötelmi, egyéb jogviszony és többi alapján tette hát az egy dolog. Hívhatjuk ezt kötelmi jogviszonynak , vagy egyéb jogviszonynak.

De ha ide el lehetne jutni az nagy eredmény lenne vsz. Akkor már csak megmozdulna az állami gépezet.

Topik gazda

oszlopos
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek