A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
En is hiszem, a spekulansra szukseg van. Nagyon hasznos szereplo, likviditast biztosit, nelkule a tozsde nem is letezhetne.
Viszont, politikus kevesebb kellene, nemelyike rendkivul karos mindannyiunkra.
A jegyekbol nehany nagy hasznot huzott.
Ok a biztosra mennek, a spekulans feje folott meg ott a kard.
Az a baj, hogy a spekuláció negatív jelentést vett fel.
Pedig a tőzsdei befektetők - a spekulánsok -, a likviditást biztosították a jegynek, két állami csere-ajánlat között.
Ma ez éppen azért veszítette el jelentőségét, mert nyolc éve semmilyen lehetőség nincs a felhasználásra és a kilátások is bizonytalanok
Spekulacio ide, spekulacio oda, ezt az adosaglevelet is ugy kellene rendezni, ahogyan a lejart, bevont, de meg beváltható forintbankjegyeket. Orokolsz, takaritasz, pakolsz, talalsz bevont bankjegyet, besetalsz az MNB penztaraba es bevaltod mai fogalonmban levo cimletu peldanyra. Ott, kifizetes elott alaposan megvizsgaljak, hogy nem hamis-e, majd kifizetik neverteken. Kesz, ennyi, ezzel be is vontak precizen, hitelesen. Ez lenne a normalis, az elegans. Nem azert irom ezt, mert erdekelt vagyok. Miert kell ezt az ugyet harminc evig huzni? Es kozben kialakulnak ezek a pletykak, amiknek ki tudja van-e alapja es kozben meg nem is tudjuk mennyi is az annyi. Normalis ez igy? Szerencsetlen karpotoltak....:(
Szanalom.
Szegyen.
Egyébként az én tudomásom szerint olyan nyilvántartás nincs ahol sorszámok alapján lenne vezetve, hogy kiadtak ilyen és ilyen számon ekkor és ekkor, és azt a sorszámot bevonták ekkor és ekkor.
Értékpapírszlakon lévő mennyiség a 4 mrd akkor ezen kívül ki tudja még hol kallódik ki tudja mennyi db.
Sokan, sok mindent vitatnak kpj ügyben, de ezt évek óta senki nem cáfolja.
2010-ben ezzel az adattal szerepelt a kormány átadás-átvételi jegyzőkönyvében
másrészt: jó néhány jegy-tulajdonos már nem foglalkozik vele, ezért egy esetleges beváltás/jegycsere/ bármi során nem jelentkezne az összes igény
szvsz
Szerintem azért nehéz a jogkövetkezményeket levezetni mert egyáltalán az is kérdés milyen jogviszony van annyira összetákolt dolog ez a kárpót jegy.
Mert ha kötelmi jogviszony megáll akkor egyszerűsödik a téma.
De hát bármilyen jogviszony is legyen attól még a kárpót törvényt be kellene tartani és a be nem tartásának kellene legyen jogkövetkezménye. Gondolom én egyszerű eszemmel.
Gyorsabb lenne e azt nem tudom, elnézve az AB-s történéseket is. Akkor foglalkoznak valamivel kis túlzással mikor kedvük van és addig amíg kedvük van aztán egy nesze semmi szöveget nyomnak a végén sokszor a kényes témákban.
De ártani nem ártana megfuttatni ott is.
Csak mit vizsgáljanak alkotmányossági szempontból? Egyszerűen azt, hogy alkotmányos e a joggyakorlat a kárpótlási jegyek felhasználásának ügyében? Illetve fel nem használhatóság ügyében? :)
Tegnap beszeltem egy ugyved ismerossel, neki meg nem volt kp jegyes ugye, szerinte ez az egy van jelenleg.
O azt mondta , hogy lehet erdemes lenne beadni egy tanulmanyt az alkotmanybirosagnak, toluk hamarabb jonne allasfoglalas mint a birosagtol.
Ha már per (nem jönnek a pol megoldással) akkor vsz oda kellene eljutni, hogy a bíróság megállapítsa az állam nem tartotta a kárpótlási törvényt és ezzel a jegy tulajoknak kárt okozott és okoz jelenleg is.
Aztán, hogy ezt milyen jogviszony kötelmi, egyéb jogviszony és többi alapján tette hát az egy dolog. Hívhatjuk ezt kötelmi jogviszonynak , vagy egyéb jogviszonynak.
De ha ide el lehetne jutni az nagy eredmény lenne vsz. Akkor már csak megmozdulna az állami gépezet.
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509