Fél éve minden hír kapcsán elkezdik beárazni és biztosra beígérni az ETF-et. Hányszor lehet lerágni ezt a csontot? Érdekes, hogy a normális cégeknél egy bejelentés egy megrántás. A kriptónál meg minden egyes jutuber hír, egy felrántás.
Viszont van egy másik érdekes dolog amit mostanság észrevettem, ez pedig az hogy húzzák meg egyenként a magyar kispapírokat. A 2008-as válság előtt közvetlen csinált tök ugyanilyet a magyar piac.
Igen de a lejart papirokat ujra kell finansziroznia a treasurynek. Tehat van -1T netto finanszirozas a fedtol es legalabb 1.5 T uj finanszirozasi igeny a treasurytol. Ez 2.5T, nem lenne eleg ra a RRP. Igaz MBS kibocsatas valszeg nemnagyon van, az is eves szinten olyan 1T körül szokott lenni. Bankhitelt is gondolom kevesen vesznek fel most. Crowding out jelentos lehet.
BABA is teljesen összeszarta magát és képtelen talpra állni. Lassan újra a 2022-es aljon az árfolyam. AI vételt is valószínűleg el lehet napolni, ha a piac beborul. Teljesen úgy fest minden, hogy félre kell állni.
Az RRP urulesenek a hatasa attol fugg, potolja-e a fed ezt a likviditast ujabb nyomtatassal. Ha nem, az lenne a "recesszio", amit valasztasok elott nyilvan nem engedhetnek meg. Igy valoszinuleg az lesz a vege, amit mondasz - folytatja a Fed a nyomtatast, csak most BTFP neven.
Jogos, rosszul fogalmaztam, nem "net seller" a FED. Szerintem a Treasury diktál, szándékosan bocsájtanak ki inkább rövid távra, mert ők sem akarnak egy 4-5% közötti kamatot be "lock-olni" maguknak 10-20 évre. Ők is tudják, hogy nincs ennyi kakaó ebben az adósságban úszó világgazdaságban hosszútávon és mindenhol előbb-utóbb kamatot kell vágni, mert kinyírja a növekedést már a jelenlegi kamatszint is. Az RRP valamikor Q1-ben kifogyhat, kíváncsi vagyok lesz-e hatása a pénzpiacokra. A bankok miatt nem aggódok, mert arra ott van a BTFP, amit szerintem meg fognak hosszabbítani márciusban, sőt az is lehet, hogy örökre velünk marad, mint "ideiglenes intézkedés". Habár olvastam, hogy elkezdték arbitrázsra használni a bankok, szóval lehet azért finomhangol rajta valamit a FED. RRP "kiürüléstől" vársz valami hatást?
A Fed eddig sem volt elado, csak nem vette ujra a lejaro papirokat. A
Reverse Repoban parkolo, 3 eve nyomtatott $2.5T egy ev alatt $700B-ra
csokkent. Ez likvid penz, ami hajlando felvasarolni az allamadossagot
picivel a fed rate folott, de csak a rovideket, hogy likvid maradjon.
Ezert is van tulsulyban a
rovid kibocsatas. Ebben az utemben viszont honapokon belul elfogy ez a
keret. A privat bankok mar megjartak a hosszu papirokkal, ugy kellett
kimenteni a kisebbeket nem reg, igy oket sem erdekli a hosszu. A vilag
jegybankjait is egyre kevesbe. Ez nem sok stabil vevot hagy hosszu tavon
a fektelen koltekezes finanszirozasara.
Hogyne lenne vevő. A FED másfél éve nemhogy nem vevő, de eladó a piacon és valahogy mégis felszippantotta a piac azt a $4-5T adósságot, ami azóta keletkezett. Sokkal nagyobb az Amerikán kívüli dollár piac, mint az azon belül, amit az M2 meg ehhez hasonló metrikák mérnek. Nagyon nagy a világ dollár étvágya, nem szabad alábecsülni.
A Fed nem arul semmilyen bondokat, sot, lassan megint veszi majd, foleg ha kiurul a RRP.Es innen jon majd az ujabb adag penz, pont, ahogy eddig. Azt
pedig jol latod, hogy a kormany minden mas orszagban is kolt, eppen
ezert a tobbi a jegybank is kap majd a lehetosegen, hogy ujrainditsa a
nyomdat. Igy a dollar meg csak nem is fog gyengulni a tobbi fiathoz
kepest. Igazabol teljesen mindegy, milyen
kamatot hataroz meg a Fed; nincs olyan alacsony, hogy a USA
visszafizesse az allamadossagat es lassan mar nincs olyan magas, hogy
valaki (a Feden kivul) meg is vegye. Szokas szerint marad a terv, hogy
majd elinflaljak; az ugy is meg vagy ~2 ev mire feltunik az embereknek,
addig kitalaljak az ujabb globalis valsagot, amire foghatjak. A
tuti tipp szerintem tovabbra is barmifele hard asset, de a sok
jatekpenzbol meg a reszveny indexek ponzija is menetelhet egy darabig.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.