Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
vaczak 2023. 04. 03. 13:41
Előzmény: #89402  pomperj
Ennek az apokaliptikus szcenáriónak az egyik fő gyengesége, hogy olyan orosz erőt feltételez, amely már most sem áll rendelkezésre, nemhogy egy hipotetikus 2025 januárjában, egy hipotetikus ukránokat magukra hagyó GOP elnökség alatt (amúgy a republikánusoknak egyelőre még csak legszélsőbb trumpista része beszél erről, korántsem mainstream pozíció). Akkor már inkább valószínűbb szcenárió egy saját belső problémákba ragadó, autokratizálódó GOP elnökség, de egy ilyen válság meglepő dolgokat tudna kicsikarni az EU-ból is. Azért én emlékszek még az elmúlt év számos jövendölésére ebben a topicban is, az eddig bevezetett szankciókat, illetve az ukránoknak adott eddigi támogatásokat sem nézte ki többek között János sem az európaiakból. 
Törölt felhasználó 2023. 04. 03. 13:30
Előzmény: #89412  Feketefoton1
Apple A12x 2018-as technológia 7nm-en.Tavalyi az A14 már 5nm-en.Kína ettől nagyon messze van a maga 28 nm-vel….
Huawei nek azert voltak jo processzorai olcsón, mert a Tajvan-i TSMC gyártotta neki.
Feketefoton1
Feketefoton1 2023. 04. 03. 13:13
Előzmény: #89415  cawou
értem, és akkor a Huawei meg a többi kínai mobilcég is ilyen régi technológiát alkalmazna? mert én sokáig ilyen teleket használtam, nekem 200$-t megértek, jó a mostani rog3-omhoz képest nagyon lassúak voltak,
de nekem nagyon megfeleltek.
cawou
cawou 2023. 04. 03. 13:10
Előzmény: #89413  Zedisdead
igazatok van , de nem a technológiai színvonalról írtam , tudom hogy  Liang aki 2017-ben csatlakozott a SMIC-hez tud 7 nm 5. generációs folyamatot fejleszteni , arra tértem ki,  hogy ezt kizárólag csak USA segítséggel képes megugrani. Liang szerint a SMIC FinFET N+1 és N+2 csomópontjai megvalósíthatók EUV-berendezések használata nélkül >  de előbb lássuk azt. 
cawou
cawou 2023. 04. 03. 13:04
Előzmény: #89415  cawou
az is lehet hogy nem frissek az információim Kínával kapcsolatban...
cawou
cawou 2023. 04. 03. 13:03
nem az aktuális (Intel) technológiai szinttel foglalkoztam, hanem USA exporttilalmával amellyel megpróbálja megakadályozni a 40 nm-nél modernebb eljárásokhoz szükséges berendezésekhez való Kínai hozzáférést, pontosan azért mert a Kínai házon belüli technológiai színvon a 65nm node-khoz elegendő...és igen ez valóban min. 20 év. Kína tudtommal önállóan - értsd: kizárólag saját technológiával, semmilyen amerikai és más eszköz segítségével jelenleg 55 nm-es és annál magasabb folyamatgenerációkat tud megvalósítani.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 04. 03. 13:03
Különöböző gyártó csíkszélességeit tudtommal nem lehet így összehasonlítani, mert valahol a "legkisebb raszter" méretet adják meg valahola  tranyó méretet, van róla több videó, ahol próbálják, esetleg ott érdemes utánanézni.
Zedisdead 2023. 04. 03. 12:50
Előzmény: #89406  cawou
A 28nm az kb 2010 körüli technológia. A SMIC minden gond nélkül tudja gyártani ezeket, és ezt hagyják is nekik.
Jelenleg aszem a 12 vagy 14 nmtől lefelé tiltják a kinaiaknak az eszközök, szolgáltatások behozatalát. Irogatnak róla, hogy a kinaiak régebbi, most még szankciómentes toolok felhasználásával el tudják érni ezt a technológiát, de ez még mindig nem 100% saját erő.
Valószinüleg a kinaiak egyébként képesek lesznek felzárkózni mondjuk Intel/TSMC -3 év szintre saját erőből, mert baromi nagy erőforrásokat tudnak rátenni, nagy piacot tudnak megcimezni. A vezetést valszeg nem fogják tudni átvenni, ahhoz komolyabb intézmények és nagyobb méretgazdaságosság kellene.
Feketefoton1
Feketefoton1 2023. 04. 03. 12:09
Előzmény: #89406  cawou
nem igazán értem miről beszélsz, ezek 20 évvel ezelőtti technológiák; úgy tudom az intel is csak szenved a 4nm-eres technológiával :
"Például az Intel tavaly bemutatott 10 nm-es processzorai 10 nm-es tranzisztorokkal készülnek, míg az Apple A12X Bionic és az AMD új CPU-i, amelyek egyaránt 7 nm-es tranzisztorok, 7 nm-es tranzisztorokkal készülnek."
kozi723
kozi723 2023. 04. 03. 12:00
GFAI +25% premarketben. SOUN egyelőre nem megy utána, de pénteken fej-fej mellett emelkedtek. 1-2 napot talán kitart a hype, ezért szerintem a héten dobós. 3,30 vagy 3,95 jó kiugró lehet. Meglátjuk mennyire szórja el mindenki.
lngnl 2023. 04. 03. 11:21
Mar irtam regebben hogy nekem volt szerencsem elni oroszorszagban es kinaban es nyugat europaban is. Kb ennek a forditott sorrendjeben elnek es nevelnek gyereket barmelyikben is. Szoval aki azt mondja hogy Oroszo. kina jobb hely mint EU az soha eleteben nem elt de meg nem is jart egyikben sem. Jartam USAban is, igaz csak a keleti parton de USA es EU kozul is EU t valasztanam.... 
LilProfit
LilProfit 2023. 04. 03. 11:11
Előzmény: #89390  himihumi
Javaslom egy kis szerenyseget magadra eroltetni. Tudom, tudom, arctalan forum, de mar annyiszor egetted be magad, hazudtal konkretan, hogy nem ertem mire vergodsz meg itt. Puszi
Törölt felhasználó 2023. 04. 03. 10:57
Előzmény: #89403  Törölt felhasználó
Kvóta alapján lehet migrálni is Kínából, az nem úgy van, hogy eszembe jut, és megyek, mint mi az EU-ban. Tudok olyan családról, aki úgy jött Magyaro-ra, hogy itt senkit sem ismertek, a nyelvet sem, itt élnek jópár éve, magyarul még mindig nem tudnak (kivéve a gyerek), de eszük ágában nincs hazaköltözni. 
Zsolt90 2023. 04. 03. 10:55
Milyen a hangulat az USA-ban, János? Tényleg elképzelhető republikánus győzelem 2024-ben? Tényleg benne lehet a levegőben?
cawou
cawou 2023. 04. 03. 10:53
Előzmény: #89388  LilProfit
a kijelentéssel, hogy Kína nincs elmaradva vitatkoznék. Nem abban az értelemben hogy mit tud megvenni vagy mit tud elérni a piacon hanem abban az értelemben, hogy saját maga mire képes és ez az ami meghatározná egy társadalom valós technológiai fejlettségi szintjét. Két példát is hoznék: 1.) az USA nem véletlenül szeretné megakadályozni hogy a piacon szabadon megvásárolható legyen a SMIC 40 nm alatti technológiája. Ez az exportkorlátozás a legmodernebb 28 nm node-kat biztostó technológiákat célozza mivel Kína jelenleg önmagától a legnagyobb jóindulattal is csak a 65 nm-es technológiát tudja elérni. Nem térnék ki a szakmai részletekre de a különbség a  28 és a 65 nm között min. 10 de inkább 20 év fejlesztés. A nyugati technológiai hegemóniára sajnos (komolyan gondolom - nagyon sajnálom, hogy abszolút legitim megállapítás a korlátozott tudásmegosztás miatt) rengeteg példa van: EUV - extrém ultraibolya alapú litográfiai berendezést csak és kizárólag egy holland cég gyártja - mindenkinek a világon, még USA sem tudja lekoppintani - és ez a lényeg: megfelelő minőségben.2.) másik eklatáns példa, hogy milyen elképesztő különbség van nyugat és Kína technológiája között mentesen minden rosszindulattól vagy oktalan kicsinyességtől alább egy 2017 cikk:
http://www.xinhuanet.com//english/2017-01/10/c_135970334.htm ;
a golyóstollhoz szükséges golyó gyártását 2017-ben tudta önállóan megoldani Kína. Ez egy nagyon speciális gyártási folyamat ami nem csak az alapanyagtól hanem a megfelelő technológiától is függ.Egy ennyire egyszerű dolgot is csak 5 éve képes Kína önállóan, nem exportra támaszkodva legyártani. Aki ismeri a legnagyobb minőséget képviselő technológiákat az tudja, hogy vannak nagyon kiváló Kínai eszközök de nincs olyan amiben nem lenne valamilyen más nemzet által gyártott alkatrész. Ezzel nem azt akarom sugallani, hogy  a jövő technológiai hatalma ne lehetne Kína, csak arra refletálnék hogy bármennyire nem piszi de tény, hogy Kína évtizedekkel le van maradva a legtöbb legmagasabb szintű technológiával. Nem véletlen, hogy Kína a mesterséges intelligencia és az 5G területén próbál stratégiai főlényt szerezni a nyugat előtt mivel tudja, hogy a technológiai téren a több évtizedes lemaradását sokkal nehezebben lehetséges  behozni. Amennyire nem értünk egyet a nyugati világ korlátozásával Kína felé legalább annyira értelmetlen, hogy kína éppen a legzártabb technológiai ökoszisztémáját építi napjainkban.  
chart-trader
chart-trader 2023. 04. 03. 10:52
Hasonlót írtam minap, amit Te is írsz a végén. Idézem magamat: "Én egyet tudok mindenkinek javasolni: készítse fel az életét, családját, hogy bármelyik pillanatban leléphessen innen. A gyerekeit pedig úgy nevelni, hogy legyen lehetőségük külföldön tanulni, dolgozni. Ez a kettő alapvető dolog."
sztiv 2023. 04. 03. 10:50
Előzmény: #89396  szieszta
Akkor leírnád, hogy milyen innovációk jöttek az utóbbi 30 évben Kínából vagy Oroszországból? 
Törölt felhasználó 2023. 04. 03. 10:41
Előzmény: #89401  Törölt felhasználó
Így van. Biztos nálunk sem azért vannak olyan sokan mert odahaza olyan faxás lenne. Átnevelő táborok, 1/24 órás megfigyelés. Szociális háló nulla. Gazdasága leépülőben, mikrochip versenyben tíz évvel lemaradava (ugye azt nem olyan egyszerű lemásolni).
Épületek, infrastruktúra minősége nulla. Emlékszünk még tavaly (mi akik utánanézünk mi van ott) amikor harckocsikkal védték a bankfiókot a betétesektől. Bár hiába irom le ezeket mert úgysem érdeklik a fanokat a tények……ahogy nem érdekelték 90 előtt sem……..
pomperj
pomperj 2023. 04. 03. 10:38
Előzmény: #89399  himihumi
Persze hogy erzekenyek vagyunk a haborura.
A vegso kimenetele egesz eletunket meghatarozza majd leglabb 15-20 evre.
Szerintem abban egyetertunk, hogy Europa es Mo szamara az egyetlen es realista  jo kimenet,
ha az ukranok kepesek lesznek megallitani az oroszokat ott ahol vannak. 
Es valamifele  beket lehet kotni. Ugy, hogy az oroszok allando Nyugat-paranoa felelme is csokkenjen.
,
Minden mas eset ennel rosszabb.
Es letezik a legrosszabb realista eset is, ha Amerika 2024 utani uj elnoke (csak masfel ev addig ! )
esetleg leall az ukranok tamogatasaval. Barmilyen okbol. (Trump ?  Taiwan ? Eszak Korea? KIna?)
Es az EU-t magara hagyja. Amely abszolut nincs felkeszulve egy elhuzodo kemeny katonai/gazdasagi
konfliktusra, plane nem egy hideg/meleg haborura  az oroszokkal szemben.
Es az EUban is valasztasok jonnek. Es ha a 700 kepviselobol esetleg most tobben lesznek
"bekeparti" meghunyaszkodok?  akkor a gyerekeitek  oroszul okos, ha tanulnak. Vagy utlevel NZ-ra.
Törölt felhasználó 2023. 04. 03. 10:32
Előzmény: #89400  Törölt felhasználó

Kína egy diktatúra, nagyságrenddel keményebb, mint ami idehaza van.Ha a migráció irányát nézzük, akkor Kína nem nyerő.
Van shanghaji kolléga, projektvezető, dolgozunk együtt több munkán is, a hosszú lockdown idején egy pillanatig sem érezte úgy, hogy fene jó dolga lenne, sőt.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek