Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Tán nem is véletlen ott pattant ki a szolidaritás mert elkeseredettek voltak, minket meg vitt a történelem, különben még mindig kádár csecsén lógnánk. Ja, most is ugyanaz megy pepitában meg a beszédstílusát és megjelenesét is utánozza a kleptokomcsi. Meg a nyugatellenes szólamokat. És a nagy orosz testvér is megy. Röhej.
Az 1981. december 13-án bevezetett hadiállapotot 1983-ban feloldották, 1986-ban a bebörtönzöttek és internáltak utolsó csoportját is kiengedték, és látszólag sikerült a felduzzasztott belügyi apparátussal, veréssel, kínzással, gyilkosságokkal „konszolidálni” a helyzetet.Ez a konszolidáció azonban fenntarthatatlan volt, és annak is tűnt. 1987-ben már ott is – nálunk, Magyarországon is – gazdasági válsághelyzet fenyegetett, ahol sikerült bizonyos mértékig reformokat végrehajtani, és ahol a társadalom nagy része nem érezte annyira idegennek magától a rendszert és fenntartóit, mint Lengyelországban.Lengyelország a gazdaság teljesítőképessége, az adósságállomány, az áruellátás, az életszínvonal tekintetében siralmas állapotban volt. Ha a helyzet tovább romlik, amiatt, ha a további romlást megállító radikális megszorító lépéseket tesznek, akkor amiatt törnek ki a sztrájkok és tüntetések, amelyek az 1980-81-es állapotokhoz vezetnek vissza. Mesélj nekem Péter,mekkora aranykor volt a lengyeleknél a 80as években,kiváncsian várom.
Akkoriban (89-93) jàrtam. Mi is piacoztunk osztrák gagyival,török arannyal. Maradjunk annyiban,hogy te magyarországon felsöbbrendünek érezted,érzed magad. A lengyelek meg azóta is járják a világot nagyon okosan. Nálunk is dolgozik vagy másfél kétmillió lengyel vendégmunkás,expat.
Hagyd,látszik, hogy mennyire képben van. Nem kevés lengyel család lakott akkor nálunk, volt,akik a kocsijukban aludtak a kertben,és gagyi szarokat árultak,amit sikerült innen onnan "beszerezni".
Jártál arra akkoriban? Romániában és lengyelországban szó szerint éhinség volt. Mi voltunk az irigyelt és utált legvidámabb barakk. K-eu svájca. Jugó menő volt, szét is lőtték magukat. Innen sikerült utlsó helyre küzdeni magunkat, az nem kis teljesítmény.
Nyilván, a kérdése nem az, hogy meg tudsz e élni a nyomorban, hanem hogy akarsz e élni a nyomorban,ha van választásod. De nyilván ez a magyar emberre is igaz, sokan egy centit nem hajlandóak tenni magukért, csak elvárják, hogy ez és ez legyen,mert az jár. Nem,nem jár. Meg lehet szerezni, de nem jár. Mindenki a döntésének áldozata, csak akkor vállaljuk is fel,ne brüsszel legyen a hibás, meg a szankciók,vagy mi a f.szom. Ki kell nézni a lengyelekre, akik a 80as években megmutatták a nyomort ( jöttek ide árulni a lopott szarokat a lengyel piacokra), aztán most hol tartanak. És hol voltunk mi akkor, és hova jutottunk. Ennyike.
Na azt én se. No mindegy, jártam kubában ott is élnek az emberek, pedig azt gondolná az ember minden lehetőséguk meglenne vegtelen nyomor helyett elképsztő jólétet csinálni. De ha az ideológia fontosabb, meg a hatalmon levők erdekei akkor ez van. De sorolhatnám az országokat. Meg a történelemkövyvet. Régi a kotta.
Azert tegyuk hozza,hogy amikor energiahatekonysag nivelesre kapotumk az EUtol penzt,mi lett belole peldaul? Nem,javareszt nem a lakosagnal csapodott le,hanem a kulonbozo allami epuleteket korszerusitettek,meg nyilvan a haveroket. Ez csak egy pelda,hogy mire kellett volna,es mire ment el valojaban. Oktatas,eü,hadd ne soroljam,mi lové bejott,es hogy semmi latszat,csak rosszabb lett,vagy magankezben landolt,hogy az eloter kiszolgalja. Nem soteten kell latni,hanem realisan. Aki nehez idokben nem tud szabadulni a ballaszttol,azt kesobb lehuzza a melybe. En ezert nem veszek mar itthon ingatlant peldaul.
Igaz, nem ma tanultam, meg nem is vagyok mérésügyi szakember, utána rájöttem, hogy a kalibrálás kimaradt, de nem akartam túlragozni, azért köszi, legalább újra átfutottam, hogy is van ez . :) Mára úgy működik, hogy amit a vezér mond annyi és kész. Az államnak meg az a jó, ha bizonyos irányba pontatlan a műszer! Mint amikor a malac ellik 14et ;) db ot könnyebb mérni.
“ olcsóbbá kell tenni a magyar agrártermékeket. Kérdés ezt hogyan értették?” Mondjuk hatalmas nagygazdaságokat kell létrehozni a szátaprózódás helyett. Nem tudom, lehet már zajlik is a folyamat? Nem tudod, vannak már nagybirtokosok? Csak kérdezem.
Egyrészt nyilván igaz, már csak a beerkező pénzek szép százalékát adták a gdpnek, másrészt nyilván minden betett euro további pénzeket mozdít meg gdp növekedésben ez látszik, akkor is ha a vége értelmetlen, elfolyik, bármi. Viszont a türelem részével van bajom nyilván lehet készülni és tompítani a hatásokat, csak mikor van az a pont higy menni is kell(ene)?Volt a tágabb családban, ismerősi korben pár kurta gáz kórházi sztori, haláleset is. Nem mindent tud az ember kimozogni, meg bármi is lehet. El tudom ismerni hogy túl söteten látok, persze, huxitnak is kicsi az eselye. Csak ha a bőrömre megy az se nyugtat meg. Oroszrulettet (nemlétező) százgolyós revolverrel sem játszanék. Bernard show írta asszem hogy sokan nem ertik a tanult, gazdagabb zsidók miert nem léptek nemetorszagból amikor még csak kezdett szar lenni, de még lehetett volna.Azt írja ertelmisegiek közt sok volt a művelt, zenekedvelő, soknak volt zongorája. Akinek zongorája van nem nehezen és nem szivesen költözik. Szóval ja. Ketyeg az ora itt is,csak turelmesen ki kell varni. (?)
Minap olvastam, hogy jövőre hatalmas pénzek jönnek a mezőgazdaságba. Reagált is a NER , nincs mese olcsóbbá kell tenni a magyar agrártermékeket. Kérdés ezt hogyan értették? - leárazzuk a forintot így kedvezve az exportnak? (Magyarul a külföld jár jól.) - növelni a hatékonyságot, hogy a szomszéd fáján termő alma ne legyen drágább mint a világ másik feléről származó banán? (Erősítjük a forintot ezzel megint a külföld jár jól de talán a magyarnak is jut valami haszon.) . Emlékeztek még amikor a banánért pult alatt kellett fizetni, hozzájutni a szociban? Megboldogult Öregjeink el se hinnék mi lett a hazai mezőgazdaságból! . A tanú filmből : tulajdonképpen kit csaptunk be? Magunkat? Nem! A kapitalista nyugatot! Azokat jól becsaptuk a magyar naranccsal :)
Hát igen, nem vicces történet, sajnos így van. Na mindegy reg nem hallottam reszleteket. Nincsenek általános receptek, schwartzházmestertől nyilván jó a szabadulás, de ha valaki erőszakkal belemászik az eletteredbe ott fel kell venni a kesztyűt, ha elvan magával akkor meg jehet jobb kimaradni. Fene tudja. De térjünk vissza a topikhoz, mit gondoltok a dec6 fitchről? Vajon elmismásolják szokás szerint?
Igazad van! Csak beleokoskodom itt. Előre is bocsánat! Picit helyesbítek egy mérleget ezért kalibrálunk, hogy tudjuk mekkora a “pontatlansága”.A hitelesített mérlegnél igaz, hogy alsóbb tartományban százalékosan nagyobb lehet az eltérés. Hitelesítés nem egyenlő a kalibrálással. . Hitelesítés egy állami felügyeleti dolog. Amit szintén nemzetközileg visszavezett etalonokkal végeznek. Értékelése : pl. utolsó osztás nem térhet el a teljes mérési tartományban az utolsó kijelzett 2 osztásnál nagyobb vagy kisebb mértékben. Pl. Egy 0.1g felbontású mérleg aminek a mérési tartománya 10000g egy rá helyezett 1 g etalonnál nem jelezhet 1.3 g-ot. De ha ráteszek 9000g - ot ott sem jelezhet 9000.3g - ot. Hitelesítés állami ügy elsősorban az adó és vevő védelmében. . Kalibrálás egy mérőeszközről készült jegyzőkönyv, mérés etalonok alapján. Egy kalibrált eszköz ha tudjuk a mérési pontosságát és még esetleg végzünk rá egy képesség vizsgálatot is minden tartományban tud pontosan mérni. Csak számolnunk kell az eltéréssel de ez már six sigma …. Ez pedig az EUR/HUF topic.
Az a vicc,hogy sztem az eu penzek nelkul ,es a brutalis tularazasok nelkul mar regota recesszioban lennenk. Erre mondtak,h lelegezteto gepen van a magyar gazdasag,csak ezt remekul lepleztek orbancek. Nem bonyi,csak sokaknak nem tetszik az igazsag,ezert inkabb kicsit meghajlitjuk ugy,h az mar emesztheto legyen. Onbecsapas level 1000. Ketyeg az ora itt is,csak turelmesen ki kell varni.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)