Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Kafetériát 2008-ban kaptam utoljára. Ballagó osztályomtól egy üveg bort kaptam legutóbb, pedagógusnapra egy Milkát. Jutalmat elvétve, jellemzően éves bértömeg 1-3%-át kaptam. A nyári szünet az nem bér. Az összegzésed jellegzetes fideszes csúsztatása, hogy a diplomás bért az átlagbérhez hasonlkítod. A kormányzati szereplők és kormánypárti politikusok is nyíltan beszélnek róla, hogy nagyon nagy a bérek elmaradása. A tanárok gyerekei jellemzően diplomát szereznek, mivel a szüleiknek is van. Vidéki tanár házaspárként a két gyerekünk tanulmányaira szűkösen ha (!) elég lesz a kettőnk fizetése. Ha olyan túlfizetett a szektor, hol tolongnak a kiváló képességű jelöltek?
Baszki,de most komolyan! Most annak kellene örülni,hogy a világbajnoki helyezett kamattal erősödik a Ft? Sikerül a 25%-os infát lefaragni 24%-ra?Ez a nagy gazdasági csoda? Te fogod megfizetni ezt is,ez ennyire bonyolult? Még a vállakozások is kamatcsökkentést várják. Minden szépen áll le.
És csak azt tudm, én mennyit kerestem, másról nincs információm. Ez a történelmileg brutális kamatkülönbözet jó pénzkereési lehetőség volt és most is az. Egyszer vége lesz, mert nem fenntartható ez a kamatszint. A hitelezés leállt, az állam kamatkiadásai rakétaként emelkednek.
Mennyi veszteséget zsebeltek be az összeomlást várók? Össze-vissza beszéltek, államcsődöt vizionáltak.Még mindig nem veszik észre, mégsem olyan hülyék ülnek döntéshozó helyzetben. A kutya ugat a karaván halad...
Kezdő tanár a szakmunkás minimálbérnél 11%-kal többet keres. Pályája csúcsán akár a szakmunkás minimálbér kétszeresét is megkeresheti majd. Szerinted ez így rendben is van.
Pont olyan alacsonak, hogy egyre nagyobb legyen a tanárhiány. Ahogy Horváth Péter is kifejtette, nehéz tanári pályára küldeni egy természettudományos érdeklődésű végzős diákot, mert gyakorlatilag bármilyen más területen léynegesen jobban kereshet. Érlelődik az ország tragédiája a hozzád hasonló (=nemzet- és józan ész ellenes) gondolkodásúak miatt.
A tanárok szakszervezete szerint... ----- Jelenleg bruttó 450 ezer forint körül van a pedagógus átlagbér. Ami ugye 300-340-400 nettó a gyermekszámtól, adókedvezménytől függően. (plusz kafetéria, juatlank és ajándékok, nyári szünet, stb.) - A kezdők bére nagyjából most bruttó 330 ezer forint körül van. és A legmagasabb bér sem nagyon éri el a bruttó 600 ezer forintot. Mondta Horváth Péter. . http://www.napi.hu/magyar-gazdasag/pedagogus-beremeles-tanarhiany-kozoktatas-iskola-diak.771243.html ----- Avagy hazai viszonyok között nem annyira rossz a tanárbér, mint amekkora felhajtás van körülőtte.
Jogos! A kérdés az, hogy innen mi várható és milyen időtávon. Mekkora pozíciók épültek pusztán a 18% bezsebelésére? Mikor jön el a pont, amikor ezek elezdenek leépülni? MIlyen gyorsan akarják majd leépíteni? MNB nyilván figyel, és már szóbeli jelzéssel tesztelték is a piacot. Nem volt túl sikeres a teszt...
Továbbá az egyéb gazdasági adatok: 19,2% reálbérzuhanás 13% kiskerforgalom esés 4 hónap alatt 2800 milliárdos kötlségvetési hiány 18% effektív irányadó kamat töredékére eső hitelezés Aki ezek mellett sem látja, hogy sürgően változára van szükség, az meg is érdemli a sorsát.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)