Topiknyitó: user01 2024. 11. 25. 09:30

2026-os Országgyűlési választás  

Beindult a kampány
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Josti kedd, 10:51
Előzmény: #58  Counter
Igazából a fidesszel együtt kell értelmezni. Ugyanúgy ahogy kdnp-t sem említették itt.
euler 2024. 11. 25. 20:59
Előzmény: #58  Counter
Szerintem parlamenti párt is marad.
A fidesz oldalán.
Counter 2024. 11. 25. 20:52
Az ó-ellenzékről, Tiszáról, kormánypártoktól lehet olvasni itt. A Mi Hazánk majdhogynem meg sem lett említve itt, mintha nem is létezne, nem lenne parlamenti párt.
Dehogynincs
Dehogynincs 2024. 11. 25. 15:54
Előzmény: #54  signal2
Tényleg érdekes, néha én is csodálkozom rajta.
Talán az a magyarázat, hogy MP (már) nem orbánista, de MZP nem gyurcsányista, ám összefogott Gyurcsánnyal.
Máig nem értem, hogy jobboldali létére, mit keresett ott MZP.
Heisenberg
Heisenberg 2024. 11. 25. 15:51
Előzmény: #50  signal2
Kunhalmi körzete nagyon necces volt ugye, ezt próbalja zsarolasi potencialkent kihasználni Ágika, a nagy erőegyesítest emlegetve, ezért ís írtam elrettentő példának. 
Hadházy nyilvan nem lenne veszelyes a főcél szempontjából (Orbán leváltasa). Viszont egyetlen népvezér sem szereti a befolyasolhatalan, mondjuk így: öntörvényű embereket a háta mögött. Ugye, ezt nem kell tovább ragoznom...
Dehogynincs
Dehogynincs 2024. 11. 25. 15:48
Előzmény: #49  signal2
MP eddig jól gazdálkodott azzal a kevéske erőforrással, ami eddig a rendelkezésére állt.
1,352,699 szavazat, 29.6%, 7 mandátum a 21-ből.
signal2
signal2 2024. 11. 25. 15:46
Előzmény: #52  Dehogynincs
Érdekes, hogy egy orbánistával hajlandó vagy leváltani Orbánt, de egy se nem orbánista, se nem gyurcsányista MZP-vel nem voltál hajlandó. De igazad van, te dolgod.
Dehogynincs
Dehogynincs 2024. 11. 25. 15:35
Előzmény: #51  euler
Gyurcsány is elfogadtatta a követőinél a feles győzelmet ... aztán szállított egy kétharmados vereséget.
Dehogynincs
Dehogynincs 2024. 11. 25. 15:31
Előzmény: #40  signal2
Azt írtam, hogy jó lenne, ha a dk és az önmagát túlélt mszp eltűnne a közéletből, de azt is írtam,
hogy ez nem rajtam múlik meg azt is, hogy nem vagyok a pártok alattvalója és ne a pártok mondják meg nekem, kire szavazzak, hanem képviseljék a választók igényeit.
Azt is írtam, hogy Gyurcsánnyal nem akarom Orbánt leváltani és új erőre várok.
Most itt az új erő (a semmiből és számomra váratlanul) és MP-rel hajlandó vagyok Orbánt leváltani, de megértem azokat a gyurcsányistákat, akik nem vallják be itt a fórumon, hogy csak Gyurcsánnyal hajlandók kormányt váltani, hanem csak annyit mondanak, hogy MP-rel nem.
euler 2024. 11. 25. 15:31
Előzmény: #48  Heisenberg
A Tisza kinyilvánított célja, hogy 54 egyéni körzetben győzzön. Nyilván minél többet szeretne, de ennyit tart reálisnak. Ez pont 51 %.
Ha listán is így fog állni akkor ez épp hogy elég egy feles győzelemhez. Még akkor is ha a "Hadházy-félék" elvisznek 5 helyet és esetleg támogatni fogják a Tiszát. (És a mihamóról és a fidesz még nem ismert aljasságairól még nem is beszéltünk!)
A győzteskompenzáció nem sokat javít rajtuk, ahhoz több egyéni körzetben és nagy különbséggel kellene győzniük.
.
Úgy látom, hogy Magyar már a feles győzelem elfogadtatásán dolgozik a követőinél.
Nem kétlem, hogy sikerül neki ...
signal2
signal2 2024. 11. 25. 15:17
Előzmény: #47  Heisenberg
Nem tudom, miért pont Kunhalmit hozod fel. De PL. egy Hadházy Ákos vagy Gelencsér Ferenc, Löcsei Lajos esetében semmilyen különösebb konfrontációra nem kell számítani, ha MP tényleg azt szereté csinálni, amiket mond.
signal2
signal2 2024. 11. 25. 15:07
Előzmény: #48  Heisenberg
Igen, fontos az eröforrások megfelelö koncentrációja, hatékony használata. Ezt eddig is hangsúlyoztam, most kiváncsi vagyok, a Tisza is így gondolja-e.
Heisenberg
Heisenberg 2024. 11. 25. 14:37
Előzmény: #44  euler
Ahol a fityesz jelölt többet kapott, mint a listás eredményük azok a körzetek mind benne vannak abban a kb 27 körzetben, ahol vélhetően nincs esélye a Tiszának sem. De nem is ezeket a körzeteket kellene megnyerni, hanem azokat, ahol 5- 6%* kal nyert csak meg a fityeszes jelölt. 2022- ben ezeket a körzeteket 50%-os listás eredmény mellett vitte a fityesz,  Ezekben a körzetekben jelenleg messze nincs ilyen támogatottságuk. Itt lehet fontos majd a pártokon felüli választói attitűd.
Heisenberg
Heisenberg 2024. 11. 25. 14:29
Előzmény: #45  signal2
Nagy probléma, hogy teljesen más a politikai ideológia, más a kiindulasi pont, a születés, a genezis. S nincs meg  a képviselő visszahívás intézménye sem, ami némi biztosítékot jelente egy elhibázott választás esetére.
 Ennek az a veszélye a TISZA párt vagy inkább MP szempontjából, hogy a választások megnyerése esetén jelentős alku pozícióba kerülhetnek a TISZA által támogatott " óellenzéki" jelöltek. Ami akár az egesz projekt bukását is jelentheti. Ugye senki nem gondolja, hogy mondjuk Kunhalmi Ágnes 4 évig turbékolna MP mellett?
 Szerintem MP tisztában van saját politikusi jellemének korlátaival, értsd ezalatt, hogy nehezen ismeri ki magát az ésszerű kompromisszumok es szivar/ whiskey megállapodasok világában, sőt bizalmatlan is ezekkel szemben. Vagyis egyedül, mindenfajta korlát nélkül szeretné végigcsinálni az egészet. Nincs kompromisszum, az nyer, aki mer....
Lehet, hogy sikerülni fog, lehet, hogy nem, nem tudom.
ronaldinyo 2024. 11. 25. 14:26
indul a humbukk 2026
signal2
signal2 2024. 11. 25. 14:13
Előzmény: #42  Heisenberg
Szerintem a DK és a Momentum is tud, de remélem, hogy egyik sem fog 2026-ban. Azaz lesznek olyan belátóak, hogy jelen körülmények között nincs értelme 72 egyéni jelöltet állítani. Már az gyengíti a célt, ha ez a két (vagy bármely további ellenzéki) párt listát állít. èn azt szeretném, ha ezekböl a pártokból a bizonyított, jó jelöltek indulnának. Nincsenek olyan sokan, hogy elég legyen a listaállításhoz.
A Tisza is lehetne olyan belátó, hogy ne akarjon 106 helyen indítani, hiszen még nem is tudni, hogy kik lehetnek a jelöltjei, lesz-e egyáltalán megfelelö számban minöségi ember, másrészt egyáltalán nem áll olyan jól a kormányv´latás szempontjából, hogy kimondhassa, nem érdekli a többi párt lépése.
euler 2024. 11. 25. 14:07
Előzmény: #37  Heisenberg
Nem Hadházyval és a többi, valamit már felmutatott ellenzéki jelölttel kellene foglalkozni a Tiszának, hanem a fidesz jelöltjével. Mert az az "attitűd" a fidesznél is működik. (Bár szerintem ha van a választónak kedvenc jelöltje, akkor annak a listájára is fog szavazni - már ha van neki listája, ahogy Signal írta). 
Az utóbbi 3 választáson a fidesz rendre elhozta az egyéni körzetek 80+ százalékát, messze jobban teljesített egyéniben mint listán. Ennek most hirtelen át kellene fordulnia a Tisza noname jelöltjeire. Hát ..., legyen úgy!
De végülis nem tudom értékelni ennek az attitűdnek a működését. 
Ennél fontosabbnak tartom és egyértelmű helyzetet teremt, ha a Tisza a "Hadházy-félékkel" együttműködik.
.
Az extrapolálásról: én úgy értettem, hogy a számításokat választókerületenként végezték el, bár annyira nem mélyedtem el benne.
Azt írják: " Itt az a számításuk lényeges, amiben a TISZA 2024 júniusi 9-i szavazókörönkénti szavazatarányát megnövelik a különböző ellenzéki pártok akkori szavazatarányával abban a mértékben, ahogy az országos közvélemény-kutatások szerint (az ő olvasatukban) átáramlottak ezen pártok szavazói a TISZA-hoz azóta. Ezt hasonlítják aztán össze a Fidesz 2024. június 9-i (mínusz némi közvélemény-kutatások alapján becsült veszteség azóta) szavazatarányával, hogy kiszámolják, az új választókerületekből mennyit nyerne egyik, illetve másik. 
Nos, 2,1%-os országos TISZA szavazatelőny mellett a Fidesz 58, a TISZA 48 egyéni győzelmet aratna".
De ha tudsz megalapozottabb becslést, akkor ne titkold el!
https://telex.hu/valasztasi-foldrajz/2024/11/21/uj-orszaggyulesi-valasztokeruletek-eredmenyek-hatas-terkep
hekki
hekki 2024. 11. 25. 13:59
Előzmény: #2  user01
Nagy harc? 
Simán 2/3 
Tisza kap 50 képviselőt
Heisenberg
Heisenberg 2024. 11. 25. 13:58
Előzmény: #41  signal2
Nem a jelöltállításról írtam. Hanem a szavazasról. Miert, szerinted a DK, vagy a Momentum nem tud majd országos listát állitani?
signal2
signal2 2024. 11. 25. 13:44
Előzmény: #37  Heisenberg
" választói attitűd az ellenzéki oldalon azt jelenti, hogy míg listán a saját, kedvenc pártjára fog szavazni, addig az egyéniben az esélyesebb ellenzéki jelöltet fogja támogatni."
De ugye az megvan, hogy ez a helyzet nem állhat elö, mert 72 egyéni jelölt kell a listaállításhoz?

Topik gazda

user01
user01
2 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek