Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Ennek a két fazonnak a folyamatosan kötözködő, kioktató, sértegető hsz-ival vajon mi lehet a célja?
Vajon milyen örömöt lelnek abban, hogy pozin kívüliként ontják itt magukból a tömény hülyeséget nekünk?
Minden írásukat átjárja az a gondolatuk, hogy mi Rába rv tulaj-ok spekulánsok vagyunk, s a társadalom nyakán élősködünk, s a szegény kis államot próbáljuk megrövidíteni.
Eszükbe sem jut az, hogy a BÉT-en nem spekizni kell, hanem befektetni. Spekizni ott az fx. S ha már befektettünk (pl a Rábába) hosszú időre, akkor esetleg talán tisztességes, a magyar társadalom hasznos egyedei is lehetünk.
Tényleg érthetetlen ez a két fószer. Mi a franc közük van ahhoz pl, hogy én olvasom itt bármelyikőtök gondolatait, írásait a kormányzati otrombaságokról, azok megoldási lehetőségeikről? Fáj nekik, vagy örülnek, hogyha én/Ti/akárki profittal vs bukóvak száll ki ebből a buliból?
...bocsi hogy bele szólok, de annyira "kilóg a lóláb", hogy nem tudtam elkerülni...!
...mikor lehetséges, egy valóságos EGYEZSÉGET, törvénytelennek minősíteni...???
...nyilván akkor, HA, nem valóságos...!
...na, a VALÓSÁGOSSÁGÁT azt lehet vizsgálni, de azt, hogy ha mindkét (ha kettőről van szó) fél elismeri, hogy minden (a másik fél részéről jelentkező) kényszer nélkül EGYEZTEK MEG, azt már vitatni lehetetlen...!
...a MALÉV-nél is ilyesmiről lehet szó (de ez csak találgatás!)...!
...Te meg menj fel a RÁBA 2010-es beszámolójának 33.-ik oldalára, oszt ott meg, a 9.-es pontot olvasd el...!
...ha hiszed, ha nem, feketén-fehéren ott van leírva, a 6 mrdFt, ráadásul AUDITÁLVA...!
...na, erre kössél csomót...!
...ehhez semmi köze, a Te "közgyűlési" "ándungodnak"...!
...azért nem másolom ide, mert word-be, még nem tettem át, de talán holnap...!
újabb demagógia, senki, így az állam sem vásárolhat többért, mint ami a törvényes ára. Nem mellesleg ez az EU-ban tilos is. A magánbefektető elve alapján az állam nem fizethet többet, mint amit egy magánbefektető tette, így ha az állam a törvények alapján csak 815-öt kellene, hogy fizessen, és Brüsszel ezt tudja, akkor nem is engedi, vagy utólag a kedvezményezett vissza is kell, hogy fizesse az összeget. Ilyen pl. a MALÉV esete, amit vizsgálnak, ahol az állam részvétele nem üzleti alapon történt, akkor az összes emelést vissza kell fizetni. Ennyi. Várom a szakmai választ... :)
Pancser, szerintem is menj az utcára, lehetőleg Borsodban, és érvelj amellett, hogy ez a tetű állam a spekulánsokkal hogy kicseszett, mertugyan nem kellett volna a törvények szerint, de inkább a segélyek helyett nektek, meg szegény külföldieknek adják oda mégis ezt 10 yardot!!!
Ez kb. olyan demagóg, mint az államosítás duma, de legalább az államosítással szemben igaz...
1.) Az ajánlati ár számításakor tudomásom szerint a nyilvános és auditált pénzügyi kimutatásban szereplő sajátvagyont KELL figyelembe venni. Ha a cég itt rossz értéket szerepeltetett, akkor hibáztak a részvényesek, hogy az ezt elfogadó közgyűlésen hittek a könyvvizsgálónak és a managementnek, hogy megszavazták, és Te is mint kisrészvényes, hogy nem vetetted fel az átértékelést.
Persze ennek van egy olyan olvasata is, hogy nem biztos, hogy ezt tudták volna közvetlenül a saját vagyonnal szemben könyvelni, és ha nyereségen keresztül történt volna, akkor adózási kötelezettség is keletkezett volna, ami ugye nem egyértelműen részvényesi érték. De hát az élet már csak olyan, hogy egyszerrre szűz, és tapasztalt nem lehetsz...
Összegezve tehát most a kétkedők egy esetleg általuk is elfogadott nyilvános dokumentum helyességét vitatják...
2.) Ahogy az előbb is említettem, itt nem egy cég átvilágítását, vagyonértékelését kell alapul venni az ajánlatnál, hanem a közgyűlés által elfogadott, auditált nyilvános pénzügyi beszámolót. (illetve ha időszakos, akkor ez egy kicsit pontatlan, de nem az ingatlan vonatkozásában).
3.) Menj fel a PSZÁF honlapra, és menj be a törvények fülbe...
4.) korrekt
5.) Ha a könyveiben 6 Mrd-dal szerepeltette volna, akkor most nem vitatkoznánk. HA még kételyeid vannak, és sajnálod szakértőre a pénzt, akkor fordulj konkrét kérdéssel a PSZÁF-hoz a vitánkban, azaz "Mi törvény alapján az Rába esetén az egy részvényre jutó saját vagyon kiszámításának módszere?"
ui. Kezd esni a Rába, mert spekik nem árazták be a GVH döntési időt...
…hmm…!
…na, újra sorban…!
1.) …én az AJÁNLATI ÁR mértékének INDOKLÁSÁT, – amelyet a VÉTELI AJÁNLAT tartalmaz (tehát abszolút bizonyított!) -, ÍRTAM LE, - miheztartás végett -, a kommentemben…! …a bizonytalansági „faktor”, CSAK az IDŐTÁVLATRA vonatkozott, mert arra nem emlékeztem konkrétan, utána nézve azonban 180 napon belülinek adódott…! …TEHÁT, a VÁLASZOD, - erre vonatkozóan -, teljesen indifferens, terelő jellegűnek vélhető…!
2.) …hogy-hogy NEM MEGTÉVESZTŐ, a hivatalos VÉTELI AJÁNLAT…??? …az 1-es pontban írtam le, hogy éppen, a „vételi ajánlatban” van, „fehéren-feketén” leírva, mit tekintenek, a „vételi ajánlat”, vételár meghatározásának ALAPJAKÉNT…! …ahol, a 2010-es évi (december 31-i állapot) konszolidált beszámolójából számított, 747 Ft/rv (egy részvényre eső!) értéket vettek alapul…! …amelynek a számítását, - az ajánlatban -, az ajánlattevő, SEMMIVEL SEM INDOKOLTA…!!! …ha valami, LÉNYEGESRŐL ELHALLGATNAK részleteket, vagy bármit, akkor az okokat nem ismerők, - ám annak ellenkezőjét bizonyítani képesek –, mint jó magam is, MEGALAPOZOTTAN ÁLLÍTHATJUK, mindaddig, hogy MEGTÉVESZTŐ az ajánlat, amíg ennek ellenkezőjét az ajánlattevő, NEM BIZONYÍTJA…!!! …márpedig eddig nem tette…!!! …már önmagában, az is VISSZATASZÍTÓ, ha ennek, a nyilvánvalóan hibás, számítás eldöntéséhez, „bíróságosdit” szükséges játszaniuk, az ellenérdekelt részvényeseknek…!
3.) Hú-ha…! …csak emlékezetből hírtelen nem tudom, hogy mennyi, de igencsak 25 % lehet az a határ, amikor az ezt, a tulajdonosi mértéket elérő tulajdonos, KÖTELES az összes részvény megvásárlására VÉTELI AJÁNLATOT tenni, - mert ha nem teszi -, a szavazati jognál, - igencsak -, a határ alatti mértékben érvényesítheti azt…! Következésképpen, Nálad áll fent, a fogalom keverés ódiuma…! …hogy a KET nem vonatkozna a PSZÁF eljárásaira, - azt nem zártam ki -, ám kérlek arra, - hogy ne legyek továbbra is tévedésben -, MÁSOLD IDE azt a kizáró rendelkezést, ami ebben az esetben, EZT LEHETŐVÉ TESZI…!!! …tudod, - nálunk -, öt perces ügyvédi „meghallgatás” (nem tanácsadás!) díja 40 eFt…! ..oszt, a barátnémnak, olyan tanácsot adtak, hogy „arról kódult”…!!! …azaz, az ilyen „tanácsaiddal”, nekem „tele a padlás”…! …tedd fel tehát, vagy adj egy linket, amivel BIZONYÍTANI is képes vagy az állításodat…!
4.) …az ebben a pontban közölt válaszodat, EL TUDOM FOGADNI, mert valóban a vételi ajánlatban is ilyesfélére való utalás megtalálható, utólagos áttekintésem során fedeztem fel…!
5.) …a „szak topik” nem lehetetleníti el, a szakirányú bűncselekményekre való esetleges „fényvetéseket”…! …sőt…! …éppen a szakirányultságból adódóan, az ilyesmiben kevésbé járatos, szakmabeliek figyelmébe kerül, az egyre inkább elszaporodó, „fehérgalléros” elkövetői kör módszerei, jobbára természetesen jogi vonatkozásaival…! …azt írod: „…HA cég könyveiben ilyen értékkel szerepeltette, akkor ez a felvásárlás alapja…” …nem akarom ragozni…! …ezért röviden: NEM ILYEN ÉRTÉKKEL SZEREPELTETTE, hiszen a mellékletben a „városréti” ingatlan 6 mrdFt értéken BENNE VAN…! …na innen már, „fehér galléros bűnözésnek” vélem, - az ennek az értéknek -, a vételár számításából való kihagyását, méghozzá alappal…!
Te 815 Ft-ert adnad, vagy 816 Ft-ert, ha csak a ketto kozul valaszthatsz, es muszaj valasztanod?
Ha nem vagy altruista (es a piaci szereplok 99%-a szerintem nem az), hanem racionalisan gondolkodsz, akkor 816 Ft-ert, attol teljesen fuggetlenul, hogy mennyiert vetted, milyen celbol vetted, stb. Te a leheto legjobban szeretnel kijonni belole, ami nalad minel magasabb ar. Nem orulnel, ha 1000 Ft-ot kapnal erte? Es jobban orulnel, ha 5000 Ft-ot?
Az allam celja ezzel szemben ellentettes, neki az lenne a legjobb, ha mar 500 Ft-ert megkapna, mert gazdasagilag sokkal jobban jarna, mintha 815 Ft, vagy 1100 Ft, stb. Neki ez koltseg, amit szeretne minimalizalni.
Amiket Te irtal, az irrelevans, mert neked a relativ 500 Ft veszteseg rosszabb, mint a 400 Ft veszteseg, ill. a 200 Ft nyereseg jobb, mint a 100 Ft nyereseg, arfolyamtol fuggetlenul, bekerulesi artol fuggetlenul, celjaidtol fuggetlenul.
Ez ellentetes, barhogyan nezed, raadasul kb. kozgazdasagtani alaptetel, nem pedig egy sokvaltozos bonyolult egyenlet.
Ebből a hozzászólásból amit itt felvetettél nem lehet eldönteni azt, ki nyert, ki veszített, ki járt rosszabbul.
Mert csak azt vázoltad fel, hogy milyen árfolyamon értékesíted a részvényeket, ebből nem lehet megállapítani az előzőekben felsoroltakat.
Több dolog függvénye is:
1. Milyen célból vásároltam a részvényeket ( rövid távra vagy hosszú távra ).
2. Milyen árfolyamon vettem.
3. Milyen haszonnal kívánok megválni a részvényektől ( X% ).
4. Mekkora részvény mennyiséggel rendelkezem.
Stb.
Ezek figyelembevétele nélkül nem lehet megállapítani azt, hogy nyertem vagy veszítettem rajta, vagy esetleg rosszabbul jártam.
Amit itt "pampogunk", az tortenetesen valos dolgokra epul (en legalabbis megprobalok nem tevesen informalni), mig Ti itt folyamatosan ertelmetlen dolgokat irtok. Majd ha valaki ez alapjan veszit osszegeket, akkor mondd a kepebe, hogy hat Ti itt nem gondolkodtatok, mert ez egy "kocsma".
Ha mar Te bevallottan ilyen gyengeelmeju vagy, akkor legalabb masokat kimelj meg attol, hogy rabeszeled az alaptalan osszeeskuves-elmeleteidre.
Szamodra tehat a tenyek nem mervadok, mondod ezt akkor, amikor rajottel, hogy nincs igazad. Csodas. Igyunk az egeszsegedre :).
(U.i.: ez neked lehet, hogy kocsma, de lehet, hogy masnak nem. Ez nem a Te kisajatitott helyed.)
De kisböfik nem?
Gondolom az árazódik ki, hogy eddig gyűjtötték a brokicégek a 2-2,5%-os haszon reményében, amit úgy gondoltak, hogy megkapnak decemberben, tegnap meg kinyögték, hogy 3-4 hónap a pénzhez jutás, így lejjebb tették a gyűjtőszintet.
Rába és a láma
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama